Zasady filozofii Kartezjusza w porządku geometrycznym wywiedzione

- filozofia, etyka
- Meandry Kultury
- 2024-11-08
- 2024-11-08
- Ignacy Myślicki
Baruch (lub Benedykt) Spinoza (1632-77) pochodził z żydowskiej rodziny żyjącej w Niderlandach, za swoje poglądy został usunięty z gminy, studiował scholastykę chrześcijańską, nauki przyrodnicze, filozofię (zwł. Kartezjusza i Hobbesa); jego filozofię określa się jako panteizm racjonalistyczny: racjonalizm (od Kartezjusza),naturalizm (od Hobbesa) i panteizm (od Majmonidesa),był też Spinoza wyznawcą teorii wolnościowych w życiu społecznym, propagował tolerancję, jego "Traktat teologiczno-polityczny" znalazł się na Indeksie Dzieł Zakazanych. NAJWAŻNIEJSZY JEST JEDNAK WPŁYW KARTEZJUSZA, gdyż jak pisze Leszek Kołakowski (w "Jednostka i Nieskończoność", PWN 1958),teoria idei spinozjańska jest produktem rdzennie kartezjańskim, to znaczy wyrosłym z problematyki narzuconej przez kartezjański duazlizm jako rozwiązanie jego nieprzezwyciężalnych na pozór trudności. I właśnie teorii swojego mistrza poświęca Spinoza napisane w 1663 roku Zasady filozofii Kartezjusza w porządku geometrycznym wywiedzione. Podobnie jak Kartezjusz - Spinoza będąc racjonalistą, także w tej rozprawie zastosował racjonalną metodologię (w porządku geometrycznym) by lepiej, racjonalniej przedstawić filozofię Kartezjusza (ukazując przy okazji jej wpływ na samego autora)
Kup Zasady filozofii Kartezjusza w porządku geometrycznym wywiedzione w ulubionej księgarni
Oceny książki Zasady filozofii Kartezjusza w porządku geometrycznym wywiedzione
11 użytkowników ma tytuł Zasady filozofii Kartezjusza w porządku geometrycznym wywiedzione na półkach głównych- Chcę przeczytać 9
Cytaty z książki Zasady filozofii Kartezjusza w porządku geometrycznym wywiedzione
Dodaj cytat z książki Zasady filozofii Kartezjusza w porządku geometrycznym wywiedzione
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zasady filozofii Kartezjusza w porządku geometrycznym wywiedzione
Pół książeczki to ciężkie, metafizyczne łupanie -niby rygorystyczne, a jednak miejscami wciąż brzmiące arbitralnie i bełkotliwie.
Czy warto? Nie wiem, nie znam się, ale mimo wszystko było bardzo przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugie pół to miszmasz licealnej dynamiki, poprzeplatany ciekawymi, chłopskimi rozkminkami zakrawającymi o meta-fizykę (?).
Czy warto? Nie wiem, nie znam się, ale mimo wszystko było bardzo przyjemnie.