- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Master Your Learning: A Practical Guide to Learn More Deeply, Retain Information Longer and Become a Lifelong Learner (Mastery Series)
- 2024-09-17
- 2024-09-17
- Agnieszka Górczyńska
W dzisiejszym, złożonym świecie umiejętność efektywnego uczenia się jest niezwykle ważna, ale też bardzo utrudniona przez natłok informacji. W rezultacie wszelkie główne koncepcje, zasady czy teorie toną w morzu przypadkowych faktów, zbędnych statystyk czy nieistotnych historii. Gromadzimy w ten sposób informacje, ale nie wiedzę, nie wspominając o mądrości.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak zmienić swoje podejście do nauki ― a w efekcie sprawić, by proces przyswajania wiedzy był skuteczny. Rozpoczniesz od zdemaskowania sześciu głównych mitów dotyczących uczenia się, aby później dowiedzieć się, jak rozwijać cztery filary niezbędne do rozwoju własnego drzewa uczenia się: świadomości, mentalności, jasności i strategii. Następnie poznasz zasady wzmacniania pnia drzewa uczenia się, co pozwoli Ci zbudować solidne fundamenty wiedzy. Książka zawiera również przegląd najskuteczniejszych technik uczenia się i unikania przeładowania nieistotnymi informacjami. Wyjaśnia też szczegółowo, czym są cztery typy uczenia się i jak najlepiej do każdego z nich podejść. Oprócz tego znajdziesz tu łatwe do zrozumienia strategie, praktyczne ćwiczenia i mnóstwo rzeczowych wskazówek.
Ucz się tak, jakbyś miał żyć wiecznie!
Mahatma Gandhi
Kup Siła uczenia się. Jak zgłębiać wiedzę, poprawić swoją pamięć i rozwijać się przez całe życie w ulubionej księgarni
Oceny książki Siła uczenia się. Jak zgłębiać wiedzę, poprawić swoją pamięć i rozwijać się przez całe życie
42 użytkowników ma tytuł Siła uczenia się. Jak zgłębiać wiedzę, poprawić swoją pamięć i rozwijać się przez całe życie na półkach głównych- Chcę przeczytać 24
- Edukacja 1
- Mobi 1
- Uczenie się 1
- Under 30 1
- 2025 1
- Socjologia / Psychologia 1
Cytaty z książki Siła uczenia się. Jak zgłębiać wiedzę, poprawić swoją pamięć i rozwijać się przez całe życie
Dodaj cytat z książki Siła uczenia się. Jak zgłębiać wiedzę, poprawić swoją pamięć i rozwijać się przez całe życie
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siła uczenia się. Jak zgłębiać wiedzę, poprawić swoją pamięć i rozwijać się przez całe życie
Przeczytałam wiele książek na temat skutecznego uczenia się ( można poczytać w moich recenzjach). Ta była wilkim rozczarowaniem ( tym bardziej, że kupiłam ją w Empiku stacjonarnie, a więc sporo kosztowała). Moja niska ocena może wynikać z tego, że mam dość duże oczekiwania bo sporo książek z tej dziedziny już łyknęłam. Tu nie znalazłam niczego nowego. Ona nawet nie posiada zestawienia bibliograficznego. Przy tej tematyce to konieczne ( moim zdaniem oczywiście).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKto z nas nie chciałby przyswajać wiedzy szybciej? Jest to pożądane nie tylko w czasach szkolnych, ale i w dorosłości, ponieważ ciągle chcemy się rozwijać.
Autor, w przystępny sposób, przedstawia sprawdzone metody i techniki, które pozwolą Ci zgłębiać wiedzę, poprawić pamięć i rozwijać się przez całe życie.
Meurisse nie skupia się tylko na technikach zapamiętywania, ale analizuje cały proces uczenia się.
Dodatkowo książka obfituje w konkretne ćwiczenia i strategie, które możesz wdrożyć od razu.
Książka jest również pełna motywacji, ponieważ autor zachęca do stałego rozwoju i pokazuje, że każdy może stać się lepszą wersją siebie.
Książka według mnie jest bardzo wartościowa, daje mocne 7/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Sztuka uczenia się" z całą pewnością w jakimś stopniu pomoże Ci przyspieszyć cały proces.
Autor porównuje proces uczenia się do drzewa, które musi mieć solidne korzenie, aby właściwie wzrastać. Tak samo jest z uczeniem się, potrzebujemy najpierw podstawowej wiedzy z danej dziedziny, dopiero później możemy uczyć się bardziej skomplikowanych rzeczy.
Motyw drzewa przewija się przez całą książkę, uważam to porównanie za bardzo trafne. Gdy drzewo ma za dużo liści, jest obciążone i jego gałęzie są podatne na złamania. Jeśli chodzi o uczenie się, to ma się to tak samo w sytuacji, gdy uczymy się zbyt wielu rzeczy w tej samej chwili.
Wskutek tego nasz umysł jest przeciążony nadmiarem informacji i nie przyswaja wiedzy szybciej i skuteczniej. W takim momencie większość z tego, co zostało przyswojone, jest szybko zapominane, a przecież nie o to nam chodzi.
„Przeciążenie nadmiarem informacji jest jednym z największych problemów, z jakimi możesz się spotkać podczas nauki. Gdyby pochłanianie większej ilości informacji niż to konieczne było receptą na osiągnięcie jakiegokolwiek celu, wówczas wszyscy odnosilibyśmy dużo większe sukcesy niż w rzeczywistości".
W książce znajdziecie wiele ciekawych i inspirujących cytatów, a także historii znanych osób. Kilka podanych tutaj przykładów dotyczy sportowców i ich drogi na szczyt. Dowiadujemy się, w jaki sposób oni trenowali, aby być jeszcze lepszymi w swojej dyscyplinie.
Thibaut Meurisse zwraca uwagę na bardzo istotną kwestię, a mianowicie na postrzeganie błędów i porażek. Nauczanie w szkole sprawiło, że boimy się popełniać błędów, wtedy wiązało się to ze słabą oceną, w dorosłym życiu boimy się oceny innych ludzi.
Lęk przed popełnieniem błędów jest jak hamulec, który zatrzymuje nasze działania. Boimy się, że zrobimy coś źle i niejednokrotnie nawet nie zaczynamy danej rzeczy, jednak doświadczając porażki, możemy się czegoś nauczyć. „Tak zwane błędy i porażki są nieodłącznym elementem procesu uczenia się i nie da się ich uniknąć".
"Za każdym razem gdy boisz się podjąć ryzyko, spowalniasz swoje postępy, co jest częstą przyczyną tego, że ludzie zwykle robią niewielkie postępy. Mają nadzieję, że ciężką pracę uda się im zastąpić czytaniem książek czy oglądaniem filmów. Próbują zintelektualizować swoją drogę do sukcesu. Ale prawda jest taka, że aby przenieść umiejętność do podświadomości, musisz ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Im więcej te ćwiczenia mają wspólnego z rzeczywistymi sytuacjami życiowymi tym lepiej".
Na końcu książki znajdziecie ćwiczenia do każdego rozdziału, są to między innymi plan nauki na 90 dni, a także określanie celów uczenia się.
Podsumowując, „Siła uczenia się...” to książka warta uwagi, znalazłam w niej wiele ciekawych informacji. Czytając ją, poczułam motywację do zgłębiania wiedzy z pewnej dziedziny, której postanowiłam się nauczyć i kolejny raz uświadomiłam sobie, jak ważne są małe kroki i systematyczność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMotyw drzewa przewija się przez całą książkę, uważam to porównanie za bardzo trafne. Gdy drzewo ma za dużo liści,...
Bardzo dobra popularnonaukowa pozycja, dla każdego komu zależy na tym aby do procesu nauki podejść świadomie i odpowiednio przygotowanym w celu zmaksymalizowania skuteczności przyswajanej wiedzy i zdobywanych umiejętności.
Czego dowiesz się z tego tytułu?
- Jak skutecznie wyznaczać cele nauki?
- Jak znaleźć równowagę między konsekwencją, a intensywnością podczas nauki?
- Czym jest syndrom lśniącego obiektu?
- Jakie są kluczowe elementy, które warto zaplanować przed rozpoczęciem nauki?
- Czy warto przejść na dietę informacyjną?
Dobrze ustrukturyzowana pozycja, która nie przytłacza ilością przekazywanych informacji i porad. Autor przedstawia proces nauki jako metaforę drzewa oraz pielęgnowania tego elementu natury. To sprawiło, że przedstawiona treść skutecznie zapadała w mojej pamięci w trakcie lektury.
Bardzo podoba mi się to iż ostatni rozdział traktuje o nauce języków, biorąc pod uwagę specyfikę tego procesu.
Autor jak w każdym tytule także tutaj ostatnie strony każdego rozdziału poświęca na przekazanie kilku praktycznych ćwiczeń. Przez wykonywanie ich bezpośrednio podczas lektury danego fragmentu czytelnik nie tylko przyswaja nowe treści dotyczące nauki, ale także ma możliwość dokonania analizy zdobywanych aktualnie przez siebie umiejętności i obszarów wiedzy. To czyni tę książkę interaktywnym i praktycznym poradnikiem.
Dowiedziałam się z niej kilku nowych informacji na temat procesu nauki, rozwiała ona wątpliwości i mity z tym związane, a także pozwoliła na utrwalenie tego co było mi już znane.
Niezależnie od tego czy stoisz przed wyzwaniem nauki nowego języka, umiejętności czy zdobycia więcej informacji danym obszarze, a może jesteś już w trakcie tego procesu i najzwyczajniej interesuje Cię to jak uczynić go skuteczniejszym i jak go zmodyfikować -ten tytuł jest dla Ciebie.
Bardzo dobrej jakości tytuł popularnonaukowy, który nie przytłacza, nie narzuca konkretnego sposobu myślenia, a raczej pokazuje dostępne sposoby zgłębiania wiedzy w zdrowy i praktyczny sposób. Tytuł, do którego warto wracać :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzego dowiesz się z tego tytułu?
- Jak skutecznie wyznaczać cele nauki?
- Jak znaleźć równowagę między konsekwencją, a intensywnością podczas nauki?
-...