Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać437
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Inspektor Victor z brygady obyczajowej

- Arsene Lupin (tom 18)
- Klasyka francuskiego kryminału (CM)
- 2022-07-29
- 2022-07-29
- Wiktor Zieliński
Tym razem głównym bohaterem książki jest urzędnik policyjny, inspektor Victor Hautin z brygady obyczajowej. Dość niezwykle staje się on świadkiem napadu i rozpoczyna poszukiwania skradzionych obligacji obronnych z banku w Strasburgu. Niebawem okazuje się, że złodziej okrada złodzieja i obligacje ciągle uciekają dzielnemu inspektorowi. Przypuszczalnie ich kradzież ma związek z nowymi działaniami Arsène’a Lupina. Pojedynek inspektora Victora ze słynnym włamywaczem staje się w końcu nieunikniony. Kto wygra tę walkę?
Kup Inspektor Victor z brygady obyczajowej w ulubionej księgarnii
Oceny książki Inspektor Victor z brygady obyczajowej
151 użytkowników ma tytuł Inspektor Victor z brygady obyczajowej na półkach głównych- Chcę przeczytać 112
- Nie posiadam 3
- 2024 3
- Do kupienia 2
- Cykl: Arsene Lupin 1
- Stron 100-199 1
- Typ A: Literatura piękna 1

Maurice Leblanc
Pisarz, nowelista francuski, autor cyklu powieści kryminalnych, których bohaterem jest Arsène Lupin dżentelmen-włamywacz.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Inspektor Victor z brygady obyczajowej
Książka „Arsène Lupin: Inspektor Victor” Maurice'a Leblanca to klasyczna pozycja francuskiej literatury kryminalnej, która łączy w sobie znakomity suspens, inteligentną fabułę i charakterystyczny styl pisarski autora. Jest to jedna z późniejszych opowieści o Arsènie Lupinie, wydana w 1933 roku, co dodatkowo podkreśla dojrzałość narracji.
Fabularnie książka skupia się na pojedynku dwóch silnych osobowości – słynnego złodzieja Arsène’a Lupina i inspektora Victora z brygady obyczajowej. Postać inspektora Victora jest szczególnie interesująca – to bohater o trudnym charakterze, nietuzinkowych metodach pracy, lecz jednocześnie skuteczny i błyskotliwy. Leblanc umiejętnie ukazuje jego złożoną psychologię, a także tło społeczne i zawodowe, które kształtowało jego osobowość.
Powieść otwiera dynamiczna scena w kinie, która natychmiast wciąga czytelnika w wir wydarzeń. Atmosfera Paryża lat 30. XX wieku jest tu uchwycona z niezwykłą precyzją, co dodatkowo podkreśla realność opisywanych zdarzeń. Narracja pełna jest niespodziewanych zwrotów akcji, co jest znakiem rozpoznawczym twórczości Leblanca. Wątek kradzieży obligacji obrony narodowej wprowadza element politycznej intrygi, a osobista rywalizacja między Lupinem a Victorem nadaje powieści emocjonalnego ładunku.
Styl Maurice'a Leblanca, łączący lekkość z głębokim zrozumieniem ludzkich motywacji, sprawia, że książkę czyta się z przyjemnością. Autor nie tylko buduje napięcie, ale również wprowadza elementy humoru, które równoważą poważniejszy ton powieści.
„Arsène Lupin: Inspektor Victor” to pozycja obowiązkowa dla miłośników literatury kryminalnej i fanów samego Lupina. Książka ta udowadnia, że nawet w późniejszych latach twórczości Leblanc potrafił tworzyć porywające i świeże historie, które angażują czytelnika do samego końca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabularnie książka skupia się na...
Fabuła zaskakuje, książkę czyta się lekko, łatwo i przyjemnie. Miłośnikom klasycznych kryminałów zdecydowanie polecam!