Śledztwo Diabła

- Kuba Sobański (tom 8)
- 2024-10-23
- 2024-10-23
Gdy najciemniejsze pragnienia stają się więzieniem, wolność to tylko iluzja.
Kuba Sobański przez przypadek trafia na miejsce nieswojej zbrodni, stając się głównym podejrzanym.
Od odpowiedzialności ratuje go Dorian, policjant i kuzyn Dony, dawnej kochanki Kuby.
Ma w tym swój cel – potrzebuje sojusznika, który pomoże rozwikłać mu zagadkę nietypowych zgonów i wymierzyć sprawiedliwość.
Kup Śledztwo Diabła w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Śledztwo Diabła
„Gdy najciemniejsze pragnienia stają się więzieniem, wolność to tylko iluzja...” "Śledztwo diabła" autorstwa Adriana Bednarka to ósma i jak na razie ostatnia część mrocznej, emocjonującej serii o Kubie Sobańskim, znanym krakowskim seryjnym mordercy, który już niejednokrotnie wymykał się wymiarowi sprawiedliwości. Kuba Sobański, były prawnik o niezwykle mrocznej duszy, przypadkowo trafia na miejsce przerażającej zbrodni, której tym razem nie popełnił. W wyniku splotu niekorzystnych okoliczności zostaje uznany za głównego podejrzanego. Choć wie, że jego obecność na miejscu morderstwa jest wielce podejrzana, to także nie spodziewał się, że pomoc przyjdzie od Doriana – kuzyna Dony, dawnej kochanki Kuby, i jednocześnie policjanta, który widzi w nim idealnego sojusznika. Dorian ma jeden cel – odkryć sprawcę nietypowych i tajemniczych zgonów, które trapią miasto, i wymierzyć mu sprawiedliwość. Dla Kuby propozycja Doriana to ryzyko, ale i sposób, aby zgłębić swoje najciemniejsze pragnienia bez narażania się na wykrycie. Mimo że zbrodnie i brutalność to jego codzienność, to właśnie teraz odkrywa, że rola podejrzanego może być dla niego pułapką, z której wydostanie się nie będzie takie proste. Jego wewnętrzna natura i pragnienie mordu wciąż nim kierują, lecz teraz pojawia się zagrożenie, którego Kuba nie do końca rozumie i nad którym trudno mu zapanować. Bednarek, jak zawsze, mistrzowsko balansuje między światem zbrodni a psychologicznymi dylematami swojego bohatera. Kuba Sobański to postać, która fascynuje czytelników mimo swoich najciemniejszych cech – nie odpycha, lecz przyciąga, zmuszając do zastanowienia nad tym, co czyni go tak magnetycznym. W ósmej części Bednarek zaskakuje kolejnymi psychologicznymi zwrotami akcji, odsłaniając nieznane dotąd aspekty mrocznego świata, w którym porusza się jego bohater. Autor raz jeszcze udowadnia, że potrafi stworzyć przerażające, pełne napięcia sceny, które z każdą stroną trzymają w napięciu, aż do nieoczekiwanego finału. Każdy tom tej serii to nowa odsłona krakowskiego mordercy, a Bednarek, choć wprowadza kolejne komplikacje, potrafi zachować spójność fabuły i wciąż zaskakiwać odbiorców. "Śledztwo diabła" to książka, która utrzymuje poprzeczkę wysoko i zadowoli fanów Kuby Sobańskiego – bohatera, którego ciemna strona, mimo wszystko, fascynuje i hipnotyzuje.
Oceny książki Śledztwo Diabła
1010 użytkowników ma tytuł Śledztwo Diabła na półkach głównych- Przeczytane 786
- 2025 44
- 2024 43
- Audiobooki 15
- Legimi 11
- 2026 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śledztwo Diabła
Kolejny raz Kuba Sobański z głosem Filipa Kosiora potrafi oderwać od rzeczywistości! Polecam serdecznie, jestem zakochana w tej serii✨
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPora na powrót do Kuby Sobańskiego. Muszę przyznać, że nawet trochę się stęskniłam i książkę czytałam z wypiekami na twarzy! Ile tu się działo. To ten typ, który nie może narzekać na nudę. Kuba właśnie wrócił z urlopu. Stop. Tak naprawdę właśnie popełnił kolejne morderstwo. Nałóg wzywał. Po powrocie, dopadły go nie tylko zawodowe obowiązki, ale również Dorian. Bardzo mu zależy na poprawieniu relacji z jego nową dziewczyną, Raisą. Problem w tym, że jest ona podobna do Klary. Czyli typu dziewczyn, na które Diabeł poluje. Niestety w tej sytuacji, nie ma dobrego wyjścia. Z Dorianem za dużo go łączy i zmusza się do spotkania z parą zakochanych. Niewinna kolacja kończy się w klubie, w którym pojawia się też Dona. Była dziewczyna Sobańskiego, która zna jego największy sekret. Dona przychodzi z nowym chłopakiem, Jackiem. Impreza rozkręca się na dobre, choć Kuba zupełnie inaczej wyobrażał sobie ten wieczór. Wieczór, który kończy się odnalezieniem zwłok Jacka w męskiej toalecie. Kuba zaprzecza, aby miał coś z tym wspólnego, a to Dorian odnalazł denata. Wszystko wygląda na nieszczęśliwy wypadek, ale jak było naprawdę? Wkrótce po tym zamieszaniu, policjant prosi Sobańskiego o pomoc. Kolejny raz chce wymierzyć sprawiedliwość po swojemu. Szantażuje Kubę, a ten staje pod ścianą. W tej sytuacji nie ma dobrego wyjścia. Tyle tylko, że przeciwnik jest naprawdę sprytny. No wciągnęła mnie ta historia i coś czuję, że zaraz sięgnę po kolejną część!
Pora na powrót do Kuby Sobańskiego. Muszę przyznać, że nawet trochę się stęskniłam i książkę czytałam z wypiekami na twarzy! Ile tu się działo. To ten typ, który nie może narzekać na nudę. Kuba właśnie wrócił z urlopu. Stop. Tak naprawdę właśnie popełnił kolejne morderstwo. Nałóg wzywał. Po powrocie, dopadły go nie tylko zawodowe obowiązki, ale również Dorian. Bardzo mu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Gdy najciemniejsze pragnienia stają się więzieniem, wolność to tylko iluzja” – ten cytat doskonale oddaje klimat książki Śledztwo diabła. To powieść mroczna, intensywna i wciągająca od pierwszych stron. Adrian Bednarek ma niezwykłą umiejętność prowadzenia narracji w taki sposób, że czytelnik niemal „połyka” kolejne zdania. Jego styl jest lekki, ale jednocześnie pełen napięcia, dzięki czemu trudno oderwać się od lektury.
Autor wprowadza nowe, zaskakujące wątki, które sprawiają, że historia stale się rozwija i nie pozwala czytelnikowi się nudzić. W książce czuć mrok ludzkiej natury, moralne rozdarcie i psychologiczną grę między bohaterami. Bednarek potrafi bardzo sugestywnie pokazać, jak cienka jest granica między pragnieniem, obsesją a wewnętrznym zniewoleniem.
Jednym z najmocniejszych punktów powieści jest postać Kuby. Jego życie pełne jest zwrotów akcji, nieoczekiwanych decyzji i emocjonalnych napięć. To bohater, który potrafi zaskoczyć, a jego historia wciąga tak bardzo, że czytelnik chce natychmiast sięgnąć po kolejną część. Obserwowanie jego losów przypomina jazdę kolejką górską – dynamiczną, nieprzewidywalną i momentami naprawdę mroczną.
To jedna z tych książek, które czyta się niemal jednym tchem. Styl autora sprawia, że słowa same płyną, a kolejne rozdziały znikają w błyskawicznym tempie. Dla mnie to jedno z największych odkryć czytelniczych tego roku – książka, która wciąga, zaskakuje i zostawia czytelnika z ogromnym apetytem na więcej.
Z niecierpliwością czekam na kolejną część, dziewiąty tom. Po takiej lekturze naprawdę trudno będzie znaleźć coś, co czyta się równie dobrze. Wow – to była literacka jazda bez trzymanki.
„Gdy najciemniejsze pragnienia stają się więzieniem, wolność to tylko iluzja” – ten cytat doskonale oddaje klimat książki Śledztwo diabła. To powieść mroczna, intensywna i wciągająca od pierwszych stron. Adrian Bednarek ma niezwykłą umiejętność prowadzenia narracji w taki sposób, że czytelnik niemal „połyka” kolejne zdania. Jego styl jest lekki, ale jednocześnie pełen...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrodzony w 1984 roku w Częstochowie Adrian Bednarek to autor kryminałów i thrillerów, który uwielbia pisać historie, w których głównymi bohaterami są skomplikowane czarne charaktery. Laureat nagrody Złoty Kościej za powieści: „Skazany na zło”(2018),„Zapomniany” (2021) oraz „Pamiętnik diabła” (2022),oraz zdobywca tytułu Thriller Roku 2021
wortalu Granice.pl za powieść „Zapomniany”. Czytelnicy określają go mianem mistrza thrillerów
psychologicznych i jedynym w swoim rodzaju kreatorem psychopatycznych postaci.
"Śledztwo diabła" to 8 tom serii o krakowskim prawniku Kubie Sobańskim. Książka ukazała się w 2024 roku nakładem wydawnictwa Zaczytani i liczy sobie 470 stron.
„Śledztwo diabła” to mroczny, intensywny thriller kryminalny, który potwierdza, że Adrian Bednarek świetnie odnajduje się w opowieściach balansujących na granicy zła, obsesji i ludzkiej psychiki. To książka dla czytelników o mocnych nerwach, którzy nie boją się zaglądać w najciemniejsze zakamarki ludzkiego umysłu.
Fabuła skupia się na brutalnych zbrodniach, których motywy są niepokojące i dalekie od oczywistych schematów. Autor od pierwszych stron buduje duszną, ciężką atmosferę, stopniowo wciągając czytelnika w świat pełen przemocy, tajemnic i moralnych dwuznaczności.
Jednym z największych atutów powieści są bohaterowie. Są wyraziści, niejednoznaczni, a momentami wręcz odpychający — ale właśnie przez to niezwykle realistyczni i jednocześnie dający się lubić. Kto by pomyślał, że seryjnego mordercę można polubić? Autor nie idealizuje postaci i nie próbuje ich usprawiedliwiać, co nadaje historii autentyczności i psychologicznej głębi. Szczególnie interesujące jest ukazanie mechanizmów zła oraz cienkiej granicy między normalnością a obłędem.
Styl Bednarka jest dynamiczny, surowy i dosadny. Krótkie rozdziały oraz szybkie tempo akcji sprawiają, że książkę czyta się błyskawicznie, choć jej treść długo zostaje w głowie. Brutalność nie jest tu celem samym w sobie — pełni funkcję narzędzia do ukazania skrajnych emocji i konsekwencji ludzkich wyborów.
„Śledztwo diabła” to pozycja, która może szokować i dzielić czytelników, ale trudno przejść obok niej obojętnie. To thriller, który nie tylko straszy, ale też zmusza do refleksji nad naturą zła i granicami ludzkiej moralności. Zdecydowanie godny polecenia fanom mocnych, bezkompromisowych kryminałów psychologicznych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo towortalu Granice.pl za powieść...
„Śledztwo diabła” to tom, w którym Adrian Bednarek jeszcze mocniej zaciska pętlę wokół „szyi” Kuby Sobańskiego. Wolność, o którą bohater tak długo walczył, okazuje się iluzją, a najciemniejsze pragnienia nie tylko nie znikają, ale coraz wyraźniej domagają się jego uwagi. Kuba funkcjonuje, ale to nieustanny balans na granicy – między kontrolą a jej utratą, między pozorami normalności a powrotem do tego, kim naprawdę jest.
Punktem wyjścia fabuły tego tomu jest sytuacja, w której Kuba przypadkiem trafia na miejsce zbrodni, której nie popełnił, a podejrzenia bardzo szybko kierują się właśnie na niego. Autor świetnie wykorzystuje ten motyw, wyraźnie podkreślając, jak cienka jest granica między przeszłością a teraźniejszością Sobańskiego.
Relacja z Dorianem wnosi do historii nową, zaskakującą dynamikę. Sojusz z policjantem nie wynika z zaufania, lecz z konieczności i ukrytych motywów, co tylko potęguje napięcie. Śledztwo dotyczące nietypowych zgonów staje się nie tylko zagadką kryminalną, ale również kolejną próbą dla psychiki Kuby – testem jego kontroli, lojalności oraz granic, których coraz trudniej mu pilnować.
Jest ciężko, gęsto od wydarzeń, krwawo i bardzo intensywnie. Bednarek nie skupia się wyłącznie na akcji, lecz konsekwentnie prowadzi czytelnika przez wewnętrzne rozdarcie Kuby i jego demony. Sobański pozostaje strategiem – kimś, kto planuje wszystko z wyprzedzeniem, zawsze o kilka kroków przed przeciwnikiem lub ofiarą. Dlatego każdy element śledztwa odbija się echem w jego umyśle, a poczucie osaczenia narasta za każdym razem, gdy coś lub ktoś krzyżuje mu szyki.
Ten tom to nieustanna walka Kuby z samym sobą. Mroczna jak zawsze, wciągająca jak bagno historia, która konsekwentnie roztacza aurę niepokoju i nie pozwala się od siebie oderwać. Gdyby kilka miesięcy temu ktoś powiedział mi, że seria o psychopacie i seryjnym mordercy wciągnie mnie aż tak bardzo, uznałabym to za niemożliwe.
Dziś wiem jedno – po kolejny tom sięga się bez wahania.
Cytaty:
„Nałóg nigdy nie znika. Tylko ci, którzy są w stanie to zrozumieć, umieją się z nim dogadać. Inni żyją w ciągłym strachu, każdy dzień zaczynając z obawą , że to właśnie dziś demon rozszarpie pręty i zaatakuje.”
„Jestem nałogowcem z wieloletnim stażem i zaliczam się do wyjątkowego grona ludzi potrafiących dogadać się ze swoją bestią.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo dłuższej przerwie wróciłam do serii o Kubie. Poprzednie tomy wydawały mi się już trochę na siłę, ale okazuje się, że autor nadal ma to coś - fabuła jest wciągająca i choć schemat w pewnym sensie stał się powtarzalny, to jednak jest to bardzo typowe dla tych książek, a jednak poprowadzenie akcji sprawia, że czyta się przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część, którą się dobrze czyta. Jest chyba spokojniejsza od poprzednich, ale zakończenie bardzo ciekawe. Zastanawia mnie jednak kiedy policja wreszcie zastanowi się jak wiele osób z bliskiego otoczenia Kuby ginie i zacznie łączyć kropki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom o "Diable". Sam sobie się dziwię że formuła mnie jeszcze nie znudziła. Czyta się dobrze jak poprzednie tomy. Niby to samo, ale dalej wciąga. Dla Miłośników *Pana Kuby" polecam. Mnie wciągnęło to i resztę wciągnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Śledztwo diabła” to moim zdaniem bardzo udany powrót w świat Kuby Sobańskiego bohatera, któryjak zawsze nie przestaje budzić sprzecznych emocji. Z jednej strony fascynuje inteligencją i chłodnym opanowaniem, z drugiej przeraża swoim wewnętrznym mrokiem. Czytałam i zastanawiałam się jak można być tak zepsutym... Chociaż jak wiemy Nasz Kubuś nie ma żadnych zahamowań, chce jedynie być wolny w raju i uciszyć swojego demona...
Tym razem los z niego zadrwi przypadkiem trafia na miejsce zbrodni. Paradoksalnie – nie swojej. Los jednak bywa przewrotny, a przeszłość, jak cień, wciąż podąża za bohaterem.
Z pomocą przychodzi Dorian – policjant z własnymi demonami i kuzyn Dony, dawnej ukochanej Kuby. Rodzi się między nimi dziwny sojusz. Pełen napięcia, nieufności i brutalnej szczerości. Obaj wiedzą, że stąpają po cienkiej granicy między dobre,a złem. Każde kolejne odkrycie wciąga ich w coraz mroczniejszą sieć kłamstw.
I wtedy pojawia się Weronika Braś kobieta, która od pierwszego momentu intryguje i budzi ciekawość.
Z jednej strony błyskotliwa, pewna siebie i charyzmatyczna, z drugiej pełna tajemnic, które budzą niepokój. Autor z ogromną precyzją tworzy jej postać, sprawiając, że nie da się przejść obok niej obojętnie.
Weronika wnosi do fabuły świeżość, ale i niepokój. To ktoś, kto potrafi wytrącić Kubę Sobańskiego z równowagi i sprawić, że zaczyna się zastanawiać, czy naprawdę można zostawić przeszłość za sobą.
Jest to powieść, która pulsuje emocjami.
Nie ma tu miejsca na przypadkowe słowa,każde zdanie jest jak ukłucie, każde wydarzenie pozostawia ślad.
Pisarz nie boi się trudnych tematów, balansując między mrokiem, a psychologiczną głębią, między zbrodnią a sumieniem, które choć uśpione, wciąż próbuje dojść do głosu.
Czy uda się uciec od swojej przeszłości, jeśli diabeł wciąż siedzi w środku? To pytanie zostaje w głowie jeszcze długo po przeczytaniu ostatniej strony.
Kim jest Weronika Braś – sprzymierzeńcem czy kolejną pokusą?
Jak tym razem Sobański wydostanie się z niekorzystnej dla siebie sytuacji? Kto zabił, jeśli nie Kuba?
Dlaczego Dorianowi tak bardzo zależy na tym układzie?
Podsumowanie
Dzięki bardzo dobremu zapleczu merytorycznemu, po jakie sięga autor, cała historia nabiera wyjątkowego realizmu.
To nie jest książka, którą można „czytać po trochu”. Tu każdy rozdział wymaga „jeszcze tylko jedna strona”. Nie ma dobrego momentu, żeby odłożyć lekturę. Autor tworzy duszny, niepokojący klimat, który nie pozwala oderwać się od lektury. Każdy rozdział to nowe pytania, nowe tropy i coraz więcej wątpliwości. Granica między sprawiedliwością a zemstą zaciera się, a prawda okazuje się bronią obosieczną.
A jeśli sięgniecie po audiobook, przygotujcie się na prawdziwą ucztę.
Filip Kosior, interpretując tę historię, dodaje jej jeszcze więcej charakteru, głębi i emocji. Jego głos idealnie oddaje napięcie, cynizm i wewnętrzne rozdarcie bohaterów. Lektor sprawia, że całość brzmi jak mroczny film, od którego nie sposób oderwać wzroku… a raczej – ucha. 🎧 A wyobraźnia pracuje na najwyższych obrotach.
Z całego serca polecam tę książkę każdemu, kto ceni emocje, mrok, psychologiczną głębię i historie, które na długo zostają w pamięci.
To Bednarek w najlepszym wydaniu – diabelnie dobry thriller, który po prostu trzeba poznać. 🔥
Czytając wciąż zastanawiam się, jak zakończy się cała historia Kuby Sobańskiego.
I kiedy tak naprawdę przyjdzie ten moment, by powiedzieć – to koniec.
po więcej zapraszam tutaj
„Śledztwo diabła” to moim zdaniem bardzo udany powrót w świat Kuby Sobańskiego bohatera, któryjak zawsze nie przestaje budzić sprzecznych emocji. Z jednej strony fascynuje inteligencją i chłodnym opanowaniem, z drugiej przeraża swoim wewnętrznym mrokiem. Czytałam i zastanawiałam się jak można być tak zepsutym... Chociaż jak wiemy Nasz Kubuś nie ma żadnych zahamowań, chce...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż jakiś czas temu przesłuchałam w audiobooku ósmy tom serii o Kubie Sobańskim Adriana Bednarka „Śledztwo diabła”. Uwielbiam tą serię i bardzo zależało mi, żeby w tym roku być z nią na bieżąco zwłaszcza, że w październiku autor uraczył nas kolejnym tomem.
Kuba Sobański przez przypadek trafia na miejsce nie swojej zbrodni. Staje się głównym podejrzanym i tu z pomocą przychodzi Dorian. Jednak w zamian wymaga on by Kuba pomógł mu rozwikłać zagadkę nietypowych zgonów. Nasz bohater nadal gra ze swoją byłą w kotka i myszkę, próbuje nie poddać się swoim demonom, które stają się coraz głośniejsze, a na dodatek na swojej drodze spotyka kogoś, kto również potrzebuje od czasu do czasu zrobić coś złego, by uciszyć złe głosy w głowie. Jak to wszystko się skończy?
Już się przyzwyczaiłam, że za każdym razem jak biorę się za kolejną część serii autor mnie czymś zaskakuje. Tu nie ma czegoś takiego jak sympatia do bohaterów. Ciekawa jestem czy pan Bednarek z łatwością uśmierca postacie, które przewijają się przez kilka tomów, a my zdążymy się do nich przyzwyczaić. Za każdym razem mnie to szokuje. Wszystkie zbrodnie których dopuszcza się Kuba są w moim mniemaniu super dopracowane. I niestety trzymam za niego kciuki, żeby nie został złapany. No bo jak można sympatyzować z mordercą? W książkach pana Bednarka okazuje się, że wszystko można. Trochę mnie denerwuje postać Dony, jakoś bardziej tęsknię za Sonią, no ale cóż. Kolejna część już u mnie na półce i prawdopodobnie dziś włączę sobie ją w audio, gdzie głos pana Kosiora przeniesie mnie ponownie do raju…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKuba Sobański przez przypadek trafia na miejsce nie swojej zbrodni. Staje się głównym podejrzanym i tu z pomocą...