Śledztwo Diabła

Okładka książki Śledztwo Diabła autora Adrian Bednarek, 9788383732466
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Śledztwo Diabła
Adrian Bednarek Wydawnictwo: Zaczytani Cykl: Kuba Sobański (tom 8) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Wyróżniona opinia i

Śledztwo Diabła

Oceny książki Śledztwo Diabła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śledztwo Diabła

Kolejny raz Kuba Sobański z głosem Filipa Kosiora potrafi oderwać od rzeczywistości! Polecam serdecznie, jestem zakochana w tej serii✨

Pora na powrót do Kuby Sobańskiego. Muszę przyznać, że nawet trochę się stęskniłam i książkę czytałam z wypiekami na twarzy! Ile tu się działo. To ten typ, który nie może narzekać na nudę. Kuba właśnie wrócił z urlopu. Stop. Tak naprawdę właśnie popełnił kolejne morderstwo. Nałóg wzywał. Po powrocie, dopadły go nie tylko zawodowe obowiązki, ale również Dorian. Bardzo mu zależy na poprawieniu relacji z jego nową dziewczyną, Raisą. Problem w tym, że jest ona podobna do Klary. Czyli typu dziewczyn, na które Diabeł poluje. Niestety w tej sytuacji, nie ma dobrego wyjścia. Z Dorianem za dużo go łączy i zmusza się do spotkania z parą zakochanych. Niewinna kolacja kończy się w klubie, w którym pojawia się też Dona. Była dziewczyna Sobańskiego, która zna jego największy sekret. Dona przychodzi z nowym chłopakiem, Jackiem. Impreza rozkręca się na dobre, choć Kuba zupełnie inaczej wyobrażał sobie ten wieczór. Wieczór, który kończy się odnalezieniem zwłok Jacka w męskiej toalecie. Kuba zaprzecza, aby miał coś z tym wspólnego, a to Dorian odnalazł denata. Wszystko wygląda na nieszczęśliwy wypadek, ale jak było naprawdę? Wkrótce po tym zamieszaniu, policjant prosi Sobańskiego o pomoc. Kolejny raz chce wymierzyć sprawiedliwość po swojemu. Szantażuje Kubę, a ten staje pod ścianą. W tej sytuacji nie ma dobrego wyjścia. Tyle tylko, że przeciwnik jest naprawdę sprytny. No wciągnęła mnie ta historia i coś czuję, że zaraz sięgnę po kolejną część!

„Gdy najciemniejsze pragnienia stają się więzieniem, wolność to tylko iluzja” – ten cytat doskonale oddaje klimat książki Śledztwo diabła. To powieść mroczna, intensywna i wciągająca od pierwszych stron. Adrian Bednarek ma niezwykłą umiejętność prowadzenia narracji w taki sposób, że czytelnik niemal „połyka” kolejne zdania. Jego styl jest lekki, ale jednocześnie pełen napięcia, dzięki czemu trudno oderwać się od lektury.

Autor wprowadza nowe, zaskakujące wątki, które sprawiają, że historia stale się rozwija i nie pozwala czytelnikowi się nudzić. W książce czuć mrok ludzkiej natury, moralne rozdarcie i psychologiczną grę między bohaterami. Bednarek potrafi bardzo sugestywnie pokazać, jak cienka jest granica między pragnieniem, obsesją a wewnętrznym zniewoleniem.

Jednym z najmocniejszych punktów powieści jest postać Kuby. Jego życie pełne jest zwrotów akcji, nieoczekiwanych decyzji i emocjonalnych napięć. To bohater, który potrafi zaskoczyć, a jego historia wciąga tak bardzo, że czytelnik chce natychmiast sięgnąć po kolejną część. Obserwowanie jego losów przypomina jazdę kolejką górską – dynamiczną, nieprzewidywalną i momentami naprawdę mroczną.

To jedna z tych książek, które czyta się niemal jednym tchem. Styl autora sprawia, że słowa same płyną, a kolejne rozdziały znikają w błyskawicznym tempie. Dla mnie to jedno z największych odkryć czytelniczych tego roku – książka, która wciąga, zaskakuje i zostawia czytelnika z ogromnym apetytem na więcej.

Z niecierpliwością czekam na kolejną część, dziewiąty tom. Po takiej lekturze naprawdę trudno będzie znaleźć coś, co czyta się równie dobrze. Wow – to była literacka jazda bez trzymanki.

1010 użytkowników ma tytuł Śledztwo Diabła na półkach głównych
195 użytkowników ma tytuł Śledztwo Diabła na półkach dodatkowych

Adrian Bednarek
Adrian Bednarek
Urodzony w 1984 roku w Częstochowie. Uwielbia pisać historie, w których głównymi bohaterami są skomplikowane czarne charaktery. Laureat nagrody Złoty Kościej za powieści: „Skazany na zło” (2018),„Zapomniany” (2021) oraz „Pamiętnik diabła” (2022),zdobywca tytułu Thriller Roku 2021 wortalu Granice.pl za powieść „Zapomniany”. Czytelnicy określają go mianem mistrza thrillerów psychologicznych i jedynym w swoim rodzaju kreatorem psychopatycznych postaci.

Cytaty z książki Śledztwo Diabła