Najnowsze artykuły
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać8
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać28
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska151

- Il manuale delle 50 avventure da vivere prima dei 13 anni
- 2024-11-13
- 2017-06-07
- Alicja Paleta
Marzysz o wielkich odkryciach i fantastycznych przygodach, ale nie wiesz, jak zacząć? Pomoże ci ten niezwykły przewodnik w formie notesu z gumką, w którym znajdziesz aż 50 misji do wykonania przed ukończeniem 13 lat. Myślisz, że potrafisz zbudować domek na drzewie? Zrobić gigantyczną bańkę mydlaną? A czy uda ci się nakarmić siedem różnych gatunków zwierząt?
Przyznawaj sobie punkty za odwagę i kreatywność, zapisuj wszystkie zadania i koniecznie zaproś przyjaciół do zabawy!
Kup 50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat w ulubionej księgarnii
Oceny książki 50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat
56 użytkowników ma tytuł 50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat na półkach głównych- Chcę przeczytać 44
- Dla dzieci 2
- Dziecięce - (3) na przyszłość 1
- Dla Neli 1
- Dzieciństwo W. 1
- Dla dzieci i młodzieży 🤸 1
- W kolejce 📚 1
Tagi i tematy do książki 50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat
Czy jest tam kto? Wszystko, co warto wiedzieć o religiach Pierdomenico Baccalario, Vito Mancuso, Federico Taddia
Czy wszyscy będziemy robotami? Wszystko, co warto wiedzieć o technologii Pierdomenico Baccalario, Federico Taddia, Massimo Temporelli
Do czego służą pieniądze? Wszystko, co warto wiedzieć o ekonomii Pierdomenico Baccalario, Simona Paravani-Mellinghoff, Federico Taddia
50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat. Na wakacjach Pierdomenico Baccalario, Tommaso Percivale

Pierdomenico Baccalario
Włoski pisarz tworzący głównie literaturę dla młodzieży. Urodził się 6 marca 1974 roku w Piemoncie. Zaczął pisać jeszcze w liceum. Kiedy nudził się na lekcjach, tworzył opowiadania, udając, że robi notatki. Podczas studiów na Wydziale Prawa otrzymał nagrodę "Premio Battello a Vapore" za powieść "La Strada del Guerriero" i, jak sam mówi, był to najpiękniejszy dzień jego życia. Właśnie wtedy zaczął wydawać powieści. Dzięki serii "Ulysses Moore" jego książki trafiły do czytelników na całym świecie. Kocha podróże, zwiedzanie nowych miejsc i poznawanie innych zwyczajów, choć zawsze z przyjemnością wraca do domu.
Zobacz stronę autoraCzytelnicy tej książki przeczytali również
Cytaty z książki 50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat
Dodaj cytat z książki 50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce 50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat
Książka-notesik dająca dziecku inspiracje do naprawdę fantastycznych przygód, które są na wyciągnięcie ręki. Bardzo fajne!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka wygląda całkiem obiecująco.
W każdym razie ja bym, jako nastolatka byłabym tym prezentem zachwycona...
Kompletnie nie rozumiem tak wielu negatywnych ocen 😥
Książka zawiera 50 'misji' do wykonania oraz mnóstwo miejsca na notatki, podpowiedzi ciekawych filmów, lektur, puste przestrzenie na rysunki.
Przykładowe misje: ulepienie bałwana, puszczanie latawców, zasadzenie drzewa i rośliny, ukrycie skarbu, ułożenie playlisty i wiele in. fajnych robótek 😋😊
Polecam.
Edit: tak, córce książka się bardzo podobała.
Książeczka wygląda całkiem obiecująco.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam ją 10 letniej córce na urodziny, i nie ukrywam, że mam nadzieję na Jej zachwyt.
W każdym razie ja bym, jako nastolatka byłabym tym prezentem zachwycona...
Kompletnie nie rozumiem tak wielu negatywnych ocen 😥
Książka z misją – „50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat” P. Baccalario i T. Percivale
"50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat" to podręcznik, notatnik i pamiętnik w jednym. Każde z 50 zadań opisano według spójnego schematu: tytuł, opis zadania, notatki pod informacją „Misja wykonana!”, wartość misji, szczegóły warte zapamiętania i – uwaga! – propozycja lektury powiązanej tematycznie z przeżywaną przygodą. Według mnie ta wskazówka to nic innego jak ukryta 51 misja pozwalająca wcielić się w nowe postaci i doświadczyć niezwykłego. To też zakamuflowana próba nakłonienia czytelnika tej swoistej nieksiążki to poznania innych tekstów.
Pośród 50 misji autorzy umieścili zadania banalnie proste jak rozpoznawanie chmur czy ulepienie bałwana, kreatywne jak organizacja przedstawienia czy redagowanie bloga, rozrywkowe jak gra w kule czy trafienie w słoik z odległości dziesięciu kroków oraz – moje ulubione – survivalowe jak posługiwanie się kompasem i mapą czy rozpalenie ognia. Misje z ostatniej grupy zadań pozwalają zdobyć konkretne umiejętności, które dawniej trenowało się w codziennej zabawie lub podczas wakacji u rodziny na wsi.
To tylko część recenzji, którą przygotował Dżin. Więcej znajdziecie na stronie:http://dzinztomikiem.pl/ksiazka-z-misja-50-rzeczy-ktore-musisz-zrobic-zanim-skonczysz-13-lat-p-baccalario-i-t-percivale/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"50 rzeczy, które musisz zrobić, zanim skończysz 13 lat" to podręcznik, notatnik i pamiętnik w jednym. Każde z 50 zadań opisano według spójnego schematu: tytuł, opis zadania, notatki pod informacją „Misja wykonana!”, wartość misji, szczegóły warte zapamiętania i – uwaga!...