Nocne cienie

- literatura młodzieżowa
- Trylogia Rosenholm (tom 3)
- Natskygge
- 2025-02-26
- 2025-02-26
- Agata Lubowicka
Kto zabił Trine? Poznaj ekscytujące i dramatyczne zakończenie „Trylogii Rosenholm”.
„Zabrałeś mi wszystko. Zabrałeś moją przyszłość, moją historię i moje imię. Moje życie. Ale zemsta wciąż jest przede mną. Jest moja...”.
Kamille, Kirstine, Victoria i Malou po dwóch burzliwych latach w Szkole Magii Rosenholm odkryły, kto w latach 80. zamordował młodą kobietę Trine i skazał ją na bezcelowe istnienie jako… zjawa. Ale to jeszcze nie koniec. Dziewczyny chcą ujawnić sprawcę zbrodni i zmusić go do przyznania się do morderstwa. Wkrótce jednak zdają sobie sprawę, że ciemność sięga głębiej niż początkowo myślały i że żadna z nich nie może czuć się bezpieczna. Kawałek po kawałku muszą rozwiązać zagadkę skrytą głęboko pod murami Akademii. Zanim będzie za późno...
Kup Nocne cienie w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Nocne cienie
Wielki finał
„Odebrałeś mi wszystko. Pozbawiłeś mnie przyszłości. Pozbawiłeś mnie życia. Ale została mi zemsta. Ona należy do mnie. Chcę, żeby ludzie poznali moją historię. I chcę, żebyś wypowiedział moje imię. Świat musi je usłyszeć”.
„Trylogii Rosenholm” nie pokochałam od razu. „Róże i fiołki” spodobały mi się, ale lektura pozostawiła po sobie nieokreślony niedosyt. Druga część wciągnęła od pierwszego rozdziału i trzymała mnie w swoich kleszczach aż do samego końca. Była o niebo lepsza od poprzedniczki i zakończyła się w takim momencie, że siedziałam jak na szpilkach, czekając na wielki finał. I oto on! „Nocne cienie” to zwieńczenie trylogii Gry Kappel Jensen, na które rzuciłam się bez wahania jak wygłodniały pies na kość, mimo iż przeraziła mnie początkowo objętość tomu – ponad 650 stron.
Z przyjemnością i z wielkimi oczekiwaniami powróciłam do historii, w której główne skrzypce prócz magii grają cztery przyjaciółki. Wydarzenia opisywane są dwutorowo. Poznajemy ciąg dalszy poszukiwań mordercy Trine, a właściwie już próby udowodniania winy i ogłoszenia jej światu z perspektywy Victorii, Kamille i Kristine, i oddzielnie ze strony Malou, która niezależnie od koleżanek i łączącej ich wcześniej zażyłości zdecydowała się wstąpić do Klubu Kruków i pozostać na uczelni. Nawet nie wiedziała, że ta niewinna decyzja zaważy na jej dalszym życiu i odegra ważną rolę w napiętnowaniu mordercy. Każda z dziewcząt przekona się, że Rosenholm i jego kadra skrywa jeszcze mnóstwo sekretów, a one same nie mogą czuć się w pełni bezpiecznie, dopóki mordercy Trine nie spotka zasłużona kara. Czy w tej nierównej walce znajdą sojuszników? Czy sprawiedliwość jest warta każdej ceny? Czy magiczne zdolności pomogą, czy będą przeszkadzać w osiągnięciu celu? Czy rozgonią mroki Rosenholmu? Czy spełni się wróżba babci Victorii?
„Pierwsza wejdzie w ciemność. Druga musi wybrać między tymi, których kocha. Trzecia złoży ofiarę. Czwarta wyda wyrok”.
Tak jak i w poprzednich, tak i w tym finałowym tomie pełno jest wzmianek o pradawnych wierzeniach, rytuałach, czarnej magii. Oprócz nawiązań do powszechnie znanych mitów nordyckich znajdziemy również silne oddziaływanie mitów grenlandzkich, o których osobiście nie miałam zielonego pojęcia. To wszystko nadawało fabule wzniosłe i dramatyczne tony – mroczne, niepokojące i poruszające. Tytułowe tajemnicze postacie, czyli nocne cienie, stanową idealne dopełnienie całej historii i doskonale wpasowały się w zakończenie. Epilog tej finałowej historii można podzielić na dwie części i z jednej strony mnie zadowolił, ale z drugiej był niestety przewidywalny. Nie zaważyło to jednak na mojej ogólnej, bardzo pozytywnej ocenie i nie zatarło dobrego wrażenia. Styl i wyobraźnia Gry Kappel Jensen sprawiły, że wszystkie trzy części cyklu czytało się szybko, z zainteresowaniem i pełnym zaangażowaniem. Akcja była bardzo dynamiczna, wszystkie wątki i wydarzenia splotły się spójnie i zgrabnie w jedną całość, a my wraz z dziewczynami mogliśmy odkryć mroczną i tragiczną przeszłość uczelni Rosenholm. Za niektórymi postaciami będę tęskniła, myślę, że za jakiś czas powrócę do tego cyklu.
„Człowiek jest drapieżnikiem. Chodzimy na dwóch nogach, maskujemy woń naszych ciał perfumami, wiążemy krawaty, ubieramy się w marynarki i podejmujemy pracę. Ale nadal jesteśmy drapieżnikami”.
Anna Szulist
- Literatura młodzieżowa 3
- Przeczytane w 2025 2
- Fantastyka 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nocne cienie
Powrót do mojej ulubionej magicznej akademii. Tak jakby. Bo z uwagi na wydarzenia i ujawnienie faktów z końca roku drugiego, dziewczęta nie mogą wrócić do szkoły. Niestety grozi im niebezpieczeństwo i muszą na odległość rozwiązać sprawę do końca.
Pomagają im w tym pewne osoby. Jednak Malou odłączyła się od nich. Pozostała z krukami, wybrała nową rodzinę. Czy tak już będzie?
Jak długo będą rozwiązywać zagadki, aby móc pozbyć się niebezpiecznej osoby z murów akademii?
Cały czas odkrywaliśmy nowe fakty, poznawaliśmy nowe osoby. Uwielbiam to, jak rozbudowany jest tutaj świat. Nie ma płytkich opisów, ani nudnych. Tu wszystko idealnie scala się w całość i porywa w swe sidła.
A magia? Ile my tu mamy różnych magicznych sztuczek. Ile ludzi, tyle zdolności. A do tego jeszcze artefakty skrywające tajemnice.
Wiele razy podczas lektury czułam dosłownie szok, że nie domyśliłam się czegoś i autorka stworzyła tak zawiłą fabułę.
A końcówka? Tam to się dopiero działo, moje nerwy były w strzępach. Płakałam, po prostu znów płakałam na lekturze. Inaczej się nie dało.
To naprawdę przepiękna trylogia o przyjaźni, znalezieniu rodziny, odkryciu siebie, miłości i magii. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Wiem, że ta seria zostanie ze mną na dłużej i będę do niej wracać. Jest mroczna, momentami niepokojąca, a jednak piękna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomagają im w tym pewne osoby. Jednak Malou odłączyła się od nich. Pozostała z krukami, wybrała nową rodzinę. Czy tak już...
Kamille, Kirstine, Victoria i Malou wiedzą już, kto zabił dawną uczennicę Akademii Rosenholm i chcą ujawnić tożsamość tej osoby. Niestety jest ona sprytniejsza i potężniejsza od dziewczyn, a mimo to nie poddają się, ryzykując przy tym wiele.
Przez wydarzenia z poprzedniego tomu paczka przyjaciółek się rozdzieliła. Kamille, Kirstine i Victoria wciąż zajmują się sprawą tajemniczego morderstwa, a Malou, będąc w elitarnym szkolnym zakonie, cały czas przebywa w szkole i trenuje pod czujnym okiem wicedyrektora. Nie ma kontaktu z przyjaciółkami i da się zauważyć, że nawet tego żałuje, ale członkostwo w zakonie jest dla niej bardzo ważne.
Malou i pozostałe dziewczyny muszą mierzyć się z wieloma przeciwnościami tylko po to, by osiągnąć postawione sobie cele. Ujawnienie mordercy, który jest wysoko postawioną osobą, nie jest łatwe, a wręcz wokół dziewczyn zaczyna dochodzić do niebezpiecznych zdarzeń i ucierpią niewinni.
Nauka w Akademii schodzi na dalszy plan i coraz częściej czytelnik będzie przebywał razem z bohaterami poza nią. Jedna z bohaterek musi się ukrywać, by nie stracić życia, kolejna z nich zostaje kretem w szeregach wroga, a jeszcze jedna odbędzie niesamowitą podróż. Kiedy na jaw wychodzi, czym tak naprawdę był zakon Malou i jakie plany ma jego założyciel, akcja robi się naprawdę nieprzewidywalna, napięcie wzrasta, czas się kończy, a stawka jest ogromna.
Ostatni tom serii to już nie bajka o szkolnych zawirowaniach w Akademii to prawdziwe starcie żywych z umarłymi, walka o władzę i o potężną moc. Autorka wrzuca jeden zwrot akcji za drugim i prowadzi z bohaterami niebezpieczną grę. Dynamiczna historia, mocne sceny, świetnie dopasowani bohaterowie, pomysłowa fabuła. Autorka kończy wszystkie wątki, prowadzi bohaterów przez niesamowite i równie niebezpiecznie wydarzenia, opisuje je szczegółowo. Historia budzi wiele emocji. Do tego dochodzi mocne, smutne i zarazem zaskakujące zakończenie. Ciężko uwierzyć, że to już koniec. Finał serii jest bardzo dobry, spójnie łączy wszystkie tomy i jest świetnym zakończeniem krótkiej, ale pełnej przygód drogi Kamille, Kirstine, Victorii i Malou. A wszystko zaczęło się od spotkania w Akademii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez wydarzenia z poprzedniego tomu paczka przyjaciółek się rozdzieliła. Kamille, Kirstine i Victoria wciąż zajmują się sprawą...
Kolejna część o czterech przyjaciółkach. Tutaj zostają rozdzielone, ale po jakimś czasie znowu połączą siły. Ale nie będą same, bo dołączą do nich inne osoby. Od pewnego momentu czytałam z zapartym tchem i przez to obawiałam się końcówki... No i jak się okazało, nie każdy nazwie szczęśliwym takie zakończenie, jakie było tutaj. Ale więcej nie zdradzę ;) Ale ogólnie książka mi się podobała, tak jak poprzednie części, szybko się ją czyta, jest wciągająca ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza z całej trylogii <333
Najlepsza z całej trylogii <333
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam to o wiele za długo, a ta powieść zdecydowanie na to nie zasługiwała. Trylogia Rosenholm z tomu na tom stawała się coraz lepsza, a „Nocne Cienie” to arcydzieło w czystej postaci. Niesamowici bohaterowie, obłędny klimat i nieprzerwana akcja - rewelacyjna książka. Zdecydowanie polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenia serii potrafią być trudne. Czasem za szybkie, czasem zbyt ckliwe, a czasem zwyczajnie rozczarowujące. Ale tutaj? Autorka udowodniła, że potrafi spiąć wszystkie wątki z wcześniejszych części w naprawdę satysfakcjonującą całość. To finał, który zostawia emocjonalny ślad i sprawia, że po zamknięciu książki trzeba chwilę po prostu posiedzieć w ciszy.
Wszystko wreszcie nabiera sensu, a każdy element znajduje swoje miejsce. I choć miałam nadzieję na trochę łagodniejsze zakończenie, autorka nie dała nam taryfy ulgowej. Tutaj dosłownie każdy w jakiś sposób cierpi, a cena za odkrycie prawdy okazuje się wyjątkowo wysoka.
Dziewczyny przeszły ogromną przemianę. Każda z nich dojrzewała, podejmowała trudne decyzje i w końcu musiała zmierzyć się z konsekwencjami wcześniejszych wyborów. Ich relacja, wystawiona na próbę w poprzednim tomie, w tej części nabiera nowej głębi.
Warto też wspomnieć o postaciach drugoplanowych, które są integralną częścią historii i każda z nich ma jakiś cel i motywację. Gdyby nie one, dziewczyny najprawdopodobniej nie dałyby rady rozwiązać zagadek na czas i nie miałyby szans w ostatecznym starciu.
Mamy tutaj sporo wątków romantycznych (w końcu każda z czwórki dziewczyn zasłużyła na swój związek 🤭),ale nie przytłaczają one fabuły. Są raczej jej uzupełnieniem, subtelnym tłem dla większej historii o przyjaźni, stracie i odpowiedzialności.
To, co mnie szczególnie ucieszyło, to rozwinięcie motywów mitologicznych. Wreszcie dostajemy więcej rytuałów, legend i magii, na które tak długo czekałam. Świat Rosenholmu nabiera mistycznej głębi, a nordyckie wierzenia przestają być tylko dodatkiem, a stają się sercem historii.
"Nocne Cienie" to mroczny, emocjonalny i bardzo dobrze przemyślany finał trylogii. Jest w nim ból, nadzieja, odkupienie i magia. Jeśli szukacie serii, która łączy w sobie klimat dark academia, nordycką mitologię i kobiecą przyjaźń wystawioną na próbę, to trylogia Rosenholmu na pewno Was nie zawiedzie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko...
Bardzo dobre zakończenie, jedno z lepszych jakie ostatnio czytałam. Zresztą sam pomysł z nocnymi cieniami jest bardzo dobry.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrylogia Rosenholm to historia pisana z perspektywy czterech dziewczyn, które trafiają do szkoły magii. Ich relacje na początku nie są zbyt dobre, ale z czasem się zaprzyjaźniają i razem uczą się w szkole teorii oraz praktyki, a także odkrywają, jakim rodzajem magii się posługują. Jednej z nich ukazuje się duch zamordowanej przed laty uczennicy Rosenholmu i prosi o odnalezienie i ujawnienie jej zabójcy.
Książki te naprawdę wciągają, jest to klimat dark academia. Fajnym zabiegiem jest też to, że poznajemy perspektywę każdej z bohaterek. Koniec również jest świetny i naprawdę niespodziewany! Jedyne, do czego mogę się przyczepić, to że 3 z 4 bohaterek są dość podobne, nie są zbyt wyraźnymi postaciami i mi czasami się wręcz mieszały 🙈 Mimo wszystko dobrze się bawiłam i polecam Wam tę trylogię!
Trylogia Rosenholm to historia pisana z perspektywy czterech dziewczyn, które trafiają do szkoły magii. Ich relacje na początku nie są zbyt dobre, ale z czasem się zaprzyjaźniają i razem uczą się w szkole teorii oraz praktyki, a także odkrywają, jakim rodzajem magii się posługują. Jednej z nich ukazuje się duch zamordowanej przed laty uczennicy Rosenholmu i prosi o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Nocne cienie” to trzeci i finałowy tom Trylogii Rosenholm, w którym Græ Kappel Jensen wieńczy historię czterech bohaterek w sposób pełen napięcia, magii i mrocznej tajemnicy. Po dwóch latach nauki w elitarnej, ale niepokojąco tajemniczej Szkole Magii Rosenholm, Kamille, Kirstine, Victoria i Malou stają twarzą w twarz z prawdą, która – choć długo skrywana – w końcu zaczyna wychodzić na światło dzienne.
Punktem wyjścia dla finałowej części jest niewyjaśnione morderstwo Trine, które przez lata pozostawało bez odpowiedzi. Dziewczęta, uzbrojone w wiedzę, odwagę i rosnące magiczne zdolności, próbują doprowadzić do sprawiedliwości i ujawnić sprawcę. Ale jak się okazuje, śmierć Trine to tylko fragment większej, znacznie mroczniejszej układanki, a ciemność, jaka spowija mury Rosenholm, ma głębsze korzenie, niż mogłyby przypuszczać.
Gry Kappel Jensen ponownie udowadnia, że potrafi łączyć elementy thrillera, fantasy i dramatu psychologicznego w jedną spójną, angażującą całość. „Nocne cienie” nie są jedynie opowieścią o magii – to przede wszystkim historia o stracie, winie, zemście i dojrzewaniu. Każda z bohaterek przechodzi w tej części głęboką wewnętrzną przemianę. Ich relacje zostają wystawione na próbę, lojalności zachwiane, a przeszłość okazuje się znacznie bardziej niepokojąca niż ktokolwiek przypuszczał.
Narracja prowadzona jest z kilku perspektyw, co nadaje opowieści dynamiki i głębi emocjonalnej. Czytelnik czuje się częścią śledztwa, odkrywając kolejne warstwy intrygi wraz z bohaterkami. Autorka umiejętnie buduje napięcie – nie brakuje tu zaskoczeń, nagłych zwrotów akcji i momentów grozy. Atmosfera książki jest gęsta, a Rosenholm jawi się jako miejsce nie tylko magiczne, ale też przesiąknięte tajemnicą i niepokojem.
Na uwagę zasługuje również język Jensen – prosty, ale obrazowy, pozwalający zanurzyć się w opowieści bez zbędnego patosu. Dialogi są autentyczne, emocjonalne, a opisy wnętrz, wizji i magicznych rytuałów wciągają czytelnika w świat, gdzie granica między rzeczywistością a nadprzyrodzonym często się zaciera.
Zakończenie jest satysfakcjonujące, choć niejednoznaczne. Jensen nie daje wszystkim postaciom łatwego katharsis. Zemsta, choć długo wyczekiwana, nie przynosi oczyszczenia, a prawda – jak to często bywa – okazuje się bolesna. To opowieść o tym, że nie wszystko da się naprawić, a niektóre blizny zostają z nami na zawsze.
„Nocne cienie” to godne zakończenie trylogii, które pozostawia czytelnika z refleksją nad tym, czym jest sprawiedliwość, jak daleko można się posunąć, by ją osiągnąć, i czy każda tajemnica powinna ujrzeć światło dzienne. Miłośnicy mrocznych historii z elementami magii i złożonej psychologii postaci z pewnością będą usatysfakcjonowani.
„Nocne cienie” to trzeci i finałowy tom Trylogii Rosenholm, w którym Græ Kappel Jensen wieńczy historię czterech bohaterek w sposób pełen napięcia, magii i mrocznej tajemnicy. Po dwóch latach nauki w elitarnej, ale niepokojąco tajemniczej Szkole Magii Rosenholm, Kamille, Kirstine, Victoria i Malou stają twarzą w twarz z prawdą, która – choć długo skrywana – w końcu zaczyna...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść fantasy , trzecia najgrubsza część trylogii Rosenholm.
Sama okładka wprowadza w stan tajemniczości i magii. Czarne tło z odrobiną fioletu /fiołki/, a na tym wszystkim wytłoczenia i miedziano - złota połyskująca poświata elementów gotyckich jak zamek, białodrzew , trupie główki, oplatające gałęzie krzewu różanego, kruki w locie, krople krwi, wilki w mitologii nordyckiej to symbole posiadające wiele znaczeń, związane z bogami, bohaterami i wydarzeniami, tutaj symbol zwycięstwa ; miecze.
Nastrój stworzony idealnie. Będzie powtórka z rozrywki mroku, piwnic, labiryntów korytarzy. Powracamy do Akademii Rosenholm w nowym roku szkolnym.
Główne bohaterki pozostają te same, które poznaliście w poprzednich częściach. Cztery dziewczyny: Kirstine, Victoria, Kamille, Malou.
Narracja dwutorowa – dziewczęta poza Akademią oraz Malou , która wstąpiła do Klubu Kruków i pozostała w Akademii.
Finałowy tom , zakańczający trylogię.
Krwawe i ponure , wstrząsające do głębi starcie z mordercą Trinie.
Każda z dziewcząt musi wykorzystać swoje moce, pokonać wewnętrzne lęki, by móc na zawsze rozprawić się z przeszłością.
Ta część jest najbardziej zatrważająca , już wcale nie taka beztroska i lekka jak były poprzednie.
Nie zabrakło walki dobra ze złem, intryg, ataków i pełnego rozlewu krwi. Czarna magia, wierzenia, rytuały, nawiązania do mitologii nordyckiej .
Dziewczyny zawsze mogą liczyć na siebie nawzajem, dzięki wielkiej przyjaźni , która je łączy.
Czy morderca przyzna się do winy?
Co czeka w rezultacie każdą z dziewcząt?
Można Rosenholm porównywać z Hogwartem. Jest to jednak zupełnie coś innego. Klimatyczna, sensacyjna, kryminalna, thriller, rozbudowane zwroty akcji, przygoda goni przygodę, magia, nawiązania mitologiczne. Trzymała w napięciu, szczególnie gdy zna się wcześniejsze tomy. Książka jak najbardziej przeznaczona dla młodzieży. Uważam, że nastolatki lepiej docenią tę lekturę. Do nich jest skierowana.
Polecam całą trylogię dla 15+ i dla wielbicieli fantasy.
Powieść fantasy , trzecia najgrubsza część trylogii Rosenholm.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama okładka wprowadza w stan tajemniczości i magii. Czarne tło z odrobiną fioletu /fiołki/, a na tym wszystkim wytłoczenia i miedziano - złota połyskująca poświata elementów gotyckich jak zamek, białodrzew , trupie główki, oplatające gałęzie krzewu różanego, kruki w locie, krople krwi, wilki w mitologii...