- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Collective Illusions. Conformity, Complicity, and the Science of Why We Make Bad Decisions
- 2024-11-11
- 2024-11-11
- 2022-02-01
- Paweł Podmiotko
Prosty akt odmowy życia w kłamstwie ma moc przemiany tego, kim jesteśmy i do czego jesteśmy zdolni, zarówno jako jednostki, jak i całe społeczeństwo. Innymi słowy, gdy dajemy z siebie wszystko, by żyć w zgodzie ze sobą, robimy jedną z najważniejszych rzeczy, jakich możemy dokonać dla siebie i innych.
Zbiorowe złudzenia to społeczne kłamstwa. Dochodzi do nich w sytuacji, gdy przeważająca część członków grupy w głębi serca odrzuca daną opinię, ale publicznie zgadza się z nią, ponieważ błędnie zakłada, że większość pozostałych ją akceptuje. Gdy jednostki dostosowują się do tego, czego ich zdaniem chce grupa, mogą w konsekwencji robić coś, czego nie chce nikt. Żyjemy dziś w świecie zbiorowych złudzeń. Nasze naturalne tendencje do utożsamiania się z grupą sprawiają, że trudno nam uniknąć społecznych pułapek. W ostatnich latach do przyczyn powstawania zbiorowych złudzeń dołączyły fake news i internetowe boty. W czasach przed powstaniem technologii cyfrowych marginalnym ideom było stosunkowo trudno zdobyć popularność, ponieważ ich zwolennicy musieli przekonywać innych o ich wartości. Dziś wystarczy mieć konto w mediach społecznościowych.
Zbiorowe złudzenia wyrządzają największe szkody w wolnych społeczeństwach, właśnie dlatego, że aby funkcjonować, a tym bardziej rozkwitać, wspólnoty te polegają na wspólnym oglądzie rzeczywistości, wspólnych wartościach i otwartości na konfrontację z różnymi punktami widzenia. Ta książka ma za zadanie dostarczyć ci narzędzi, których będziesz potrzebować, by dokładnie zrozumieć, dlaczego i jak dostosowujemy się do innych, jak ten konformizm prowadzi wprost do zbiorowych złudzeń i w jaki sposób możemy się nauczyć panować nad wpływem społecznym, aby to on nie zapanował nad nami.
Kup Zbiorowe złudzenia. O konformizmie, współodpowiedzialności i naukowych przyczynach naszych błędnych decyzji w ulubionej księgarni
Oceny książki Zbiorowe złudzenia. O konformizmie, współodpowiedzialności i naukowych przyczynach naszych błędnych decyzji
147 użytkowników ma tytuł Zbiorowe złudzenia. O konformizmie, współodpowiedzialności i naukowych przyczynach naszych błędnych decyzji na półkach głównych- Chcę przeczytać 134
- Psychologia 2
- Polityka 1
- Z biblioteki 1
- 02. Epub? 1
- Popularnonaukowe 1
Cytaty z książki Zbiorowe złudzenia. O konformizmie, współodpowiedzialności i naukowych przyczynach naszych błędnych decyzji
Dodaj cytat z książki Zbiorowe złudzenia. O konformizmie, współodpowiedzialności i naukowych przyczynach naszych błędnych decyzji
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbiorowe złudzenia. O konformizmie, współodpowiedzialności i naukowych przyczynach naszych błędnych decyzji
Świetna ksiazka, ciekawie napisana, oparta na badaniach.Wiele wyjaśnia z dzisiejszej rzeczywistości i pokazuje, jak łatwo manipulowac sobą i innymi. Ta wiedza powinna być obowiązkowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW jakie zaklęcia wierzymy❓️ Co jest prawdą, a co klamstwem w dzisiejszym świecie❓️ Dlaczego ulegamy iluzji❓️ Jakie są składowe przepisu na wolność❓️
Bada przyczyny zjawiska jakim jest podporządkowywanie się społecznym, kulturalnym i jednostkowym iluzjom.
Obala stereotypy, mity, mechanizmy jakim się poddajemy.
Bazuje na Senece i jego mądrości, a także sięga po badania naukowe i społeczne.
Drąży w mechanizmach obronnych jakimi się kierujemy, by nie czuć się odrzuconym, potępionym.
Książka - manifest do wiary w zaufanie sobie, swojej intuicji i własnym doświadczeniom, by nie ulegać presji grupy, zwłaszcza w obecnych czasach ery technologii cyfrowej, polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor w swej książce daje narzędzia ku lepszemu zrozumieniu -zbiorowych złudzeń.
Obala stereotypy, mity, mechanizmy...
Lekką ręką, lekkim słowem łatwo i przystępnie zarysowane zjawiska zbiorowe.
Wszystko w zarysie, na zasadach "otwartego okna" na zagadnienia. Przyjazna lektura z przykładami.
Lekką ręką, lekkim słowem łatwo i przystępnie zarysowane zjawiska zbiorowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUsystematyzowany przegląd tego co jest regułą krępującą i ułatwiającą funkcjonowanie grupowe.