Frida i przyjaciele. Wielki sekret

- opowieści dla młodszych dzieci
- Frida i przyjaciele (tom 4)
- 2021-05-15
- 2021-05-15
- 28 min.
Książka przedstawia trzy pieski chihuahua autorki, których nazwa dla uproszczenia została spolszczona na „cziłała”. Historia przedstawia ich przygody z odpowiednim przesłaniem: edukującym i pobudzającym do myślenia.
Aggie Szyfter, artystka malarka i dziennikarka, pisze teksty swoich książek oraz oryginalnie je ilustruje. Dzięki temu każda z nich jest harmonijną całością. Autorka jest malarką, której obrazy można było podziwiać w Europie, Azji oraz w USA; m.in. w prestiżowej galerii na Manhattanie w towarzystwie prac Salvadora Dali, Marca Chagall, Joan Miro, Pabla Picasso.
Nie pytajcie, czy ta historia jest prawdziwa! Książka z serii o zabawnej trójce piesków cziłała, które bawią i uczą, a przede wszystkim nie pozwalają się nudzić!
Czy gdzieś w kosmosie istnieje życie? A jeśli tak, czy mieszkają tam pieski cziłała? Jakie rośliny rosną na dalekiej planecie? Ile jest tam słońc? Adaś przynosi ze szkoły wielką tajemnicę i dzieli się nią z siostrą Malinką oraz pieskami cziłała: Fridą, Tusią i Punią. Najnowszy, ładnie wydany tomik z serii „Frida i Przyjaciele”, z kolorowymi ilustracjami, w zabawny i przystępny sposób – poszerza wiedzę dziecka na temat kosmosu i Układu Słonecznego. Znajdziemy tu, oprócz ciekawego opowiadania o tajemniczej planecie i istotach, które tam mieszkają, zajmującą grę, zagadki i kolorowankę związaną z treścią prezentowanej historii. To, co jest niewyobrażalne – łatwo można sobie wyobrazić, a podróż na daleką planetę nie jest taka odległa…
To doskonała pierwsza lektura do czytania dzieciom przez rodziców lub dziadków.
Kup Frida i przyjaciele. Wielki sekret w ulubionej księgarni
Oceny książki Frida i przyjaciele. Wielki sekret
5 użytkowników ma tytuł Frida i przyjaciele. Wielki sekret na półkach dodatkowych- Fantasy 1
- Zwierzęta 1
- Psie 1
- Dziecięce 1
- Edukacyjne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Frida i przyjaciele. Wielki sekret
Ciekawa seria dziecięcych książeczek z serii ,, Frida i przyjaciele’’ o trzech malutkich pieskach, które bawią i uczą.
Część czwarta ,, Wielki sekret’’.
Duży format. Okładka twarda lakierowana. Dobry gatunek papieru. Duża czarna czcionka. Zilustrowała sama autorka w piękny sposób.
Treść dotyczy pewnej rodzinki : mama, tata, rodzeństwo Adaś i Malinka , wesoła trójka najmniejszych piesków świata czyli chihuahua.
W tej części dzieci zapoznają się z kosmosem. Adaś wrócił do domu i w sekrecie wraz z siostrą zrobił zebranie w pokoju wraz z psami. Opowiedział im o tym , o czym była mowa na lekcji , czyli o wszechświecie. Szczególnie skupił się na planecie , na której widać dwa słońca. O istnieniu gwiazd binarnych, dwóch słońc obracających się wokół siebie, wiedziano już wcześniej. Jednak dopiero w 2011 roku badaczom posługującym się obrazami zebranymi przez sondę kosmiczną Kepler, udało się wpaść na trop odległej planety, która orbituje w takim układzie. To widok znajomy wszystkim miłośnikom "Gwiezdnych wojen" George'a Lucasa.
O czym jeszcze rozmawiały pieski z dziećmi?
Tego dowiecie się po przeczytaniu książeczki.
Ja też coś nowego wyniosłam z książki , a mianowicie jak szybko określić nazwy planet w Układzie Słonecznym. Tego powiedzonka nie znałam.
,,Mało Wiedzy Zdobyć Można,
Jeśli Systematycznie Unikasz Nauki’’.
Merkury, Wenus, Ziemia, Mars,
Jowisz, Saturn, Uran, Neptun.
W trakcie czytania odnajdziecie ciekawostki w specjalnie do tego przeznaczonych i wyróżnionych polach. W książeczce znajdziecie grę planszową . Musicie mieć w zasięgu tylko pionki i kostkę do gry. Wystarczy pożyczyć z innej planszówki w domu.
Są też urocze zgadywanki, ukryte słowa, labirynt oraz kolorowanka. Na końcu jest też obrazek do wycięcia, który można oprawić, albo powiesić na korkowej tablicy. Odpowiedzi do zadań i zagadek umieszczone są na ostatniej stronie.
Książka rozwija wyobraźnię dziecka. Trochę uczy o prawdziwym życiu w kosmosie, a troszkę fantazjuje. Grunt , by się dobrze bawić i podkoloryzować wszechświat, który jest nam bliżej nieznany.
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka z duszą , rozwijająca wyobraźnię, interaktywna. W środku gra, zagadki i obrazek.
Część czwarta ,, Wielki sekret’’.