Tosia i Julek się boją

- opowieści dla młodszych dzieci
- Tosia i Julek (tom 11)
- (Nie) Tacy Sami
- 2025-10-16
- 2025-10-16
- 18 min.
- 9788381419376
Gdy w pokoju dziecięcym zapada zmrok, Tosia odkrywa, że boi się ciemności. Wyobraźnia zaczyna płatać jej figle. Julek przyznaje, że boi się pająków. Ciepłe światło i obecność bliskich przeganiają strachy.
Seria "(Nie) tacy sami" powstała z potrzeby serca – zarówno Autorki, jak i Wydawcy.
Magdalena Boćko-Mysiorska - blog, świetna polska pedagożka, terapeutka, trenerka i blogerka, promotorka Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia Bez Przemocy stworzyła książki – i dla dzieci, i dla rodziców – jakich do tej pory nie było na polskim rynku. Nie tylko pokazujemy w nich emocje i ważne etapy w rozwoju dziecka – zawsze robimy to z uwzględnieniem jego wrażliwości sensorycznej.
W każdej książeczce towarzyszymy dwójce bohaterów – bliźniętom, Tosi i Julkowi, którzy są skrajnie różni i dlatego w tych samych sytuacjach reagują w różny sposób.
Kup Tosia i Julek się boją w ulubionej księgarni
Oceny książki Tosia i Julek się boją
14 użytkowników ma tytuł Tosia i Julek się boją na półkach głównych- Przeczytane 11
- Dziecionkowe 1
- Dziecko 1
- Dzieciowe 1
- Z dziećmi 1
- AnLu 1
- Dla dzieci 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tosia i Julek się boją
Ach ta ciemność... Ach te pająki! Każdy się czegoś boi. Najważniejsze, by umieć radzić sobie ze swoimi lękami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam 👌
Polecam 👌
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy gasną światła, robi się nie tylko ciemniej, ale też jakby straszniej. Na dodatek by niektóre rzeczy wyglądały strasznie nie jest potrzebny nawet mrok. To znak, że wyobraźnia działa na pełnych obrotach i nawet najmniejsza obawa może budzić lęk. Takie sytuacje przedstawiają młodym czytelnikom Tosia i Julek.
Dzieci budują bazę. Okazuje się, że w środku jest dość ciemno i Tosia nie czuje się z tym komfortowo. Na szczęście mama szybko reaguje i przynosi lampkę, która rozjaśnia otoczenie. Tego samego wieczora strach dopada także Julka, kiedy chłopiec podczas kąpieli widzi na ścianie pająka. Tu z pomocą przychodzi tata.
Tosia mierzy się z ciemnością, Julek z pająkami, a czytelnik obserwuje, jak różnie można przeżywać strach i jak w różnych sytuacjach można się z nim spotkać. Na szczęście są rodzice, którzy nie bagatelizują sprawy i służą swoją obecnością i wsparciem.
To prosta historia o emocjach pokazująca codzienne sytuacje. Podczas jej lektury czuć ciepło i bliskość, które koją i łagodzą lęk. Jednocześnie dzieci mogą dostrzec jak różne sytuacje mogą go wywołać. Całość uzupełniają ilustracje utrzymane w równie ciepłym tonie jak cała opowieść. Dodatkowym atutem książki jest kilka słów skierowanych przez autorkę do rodziców, które są cennymi wskazówkami i wsparciem dla tych, na których liczą w trudnych sytuacjach kilkulatkowie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzieci budują bazę. Okazuje się, że w środku jest dość ciemno...
Strach towarzyszy każdemu dziecku – czasem przed ciemnością, czasem przed pająkiem, a czasem po prostu w codziennych, drobnych sytuacjach. 🌙🕷️
Mama i tata bohaterów reagują z ciepłem i zrozumieniem, ucząc, że strach jest naturalny i można go oswoić małymi krokami.
To nie tylko bajka do poduszki – to narzędzie dla rodziców, którzy chcą lepiej wspierać swoje dzieci w trudnych emocjach.
Ja sama nie raz sięgnęłam po książki z tej serii – pomogły nam m.in. przy odpieluchowaniu czy pojawieniu się rodzeństwa.
Dlatego wiem, że mogą być ogromnym wsparciem także dla Was 💛
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW najnowszej książce z serii „Nie tacy sami” Tosia i Julek pokazują, że o lękach warto rozmawiać, a bliskość rodzica potrafi dodać ogromnego poczucia bezpieczeństwa.
Mama i tata bohaterów reagują z ciepłem i zrozumieniem, ucząc,...
Czy strach jest oznaką słabości? Absolutnie nie! To uniwersalna emocja, która dotyczy każdego z nas. Jest dla nas sygnałem, że coś nam zagraża i pozwala podjąć odpowiednie działania.
O tym, że każdy może się czegoś bać i że to naturalne, dowiedzieli się bohaterowie serii „Nie tacy sami” – Tosia i Julek. Gdy rodzeństwo postanawia wybudować bazę, dziewczynka odczuwa strach przed ciemnością panującą w środku ich kryjówki. Na szczęście może liczyć na wsparcie mamy. Z kolei, gdy na ścianie w łazience pojawia się pająk🕷️i dzieci ogarnia strach, tata szybko rusza z pomocą.
W książce widać, jak istotną rolę odgrywają rodzice, którzy są dla dzieci wsparciem i bezpieczną przystanią. Tłumaczą im świat i emocje, a także wspierają bez oceniania, co buduje relacje oparte na bliskości, zaufaniu, bezpieczeństwie, szacunku i miłości ❤️To sprawia, że dzieci wiedzą, że mogą liczyć na ich pomoc w każdej sytuacji.
To nie tylko mądra opowieść pełna pięknych ilustracji, ale też praktyczny poradnik dla rodziców. Na końcu książki znajdziecie wskazówki od autorki, które wesprą Was w oswajaniu lęków u Waszych maluchów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO tym, że każdy może się czegoś bać i że to naturalne, dowiedzieli się bohaterowie serii „Nie tacy sami” – Tosia i Julek. Gdy rodzeństwo postanawia wybudować bazę, dziewczynka odczuwa strach...
Czasem cień na ścianie, innym razem warczący pies, albo potężny grzmot w czasie burzy… Dziecięcy lęk może zrodzić się z wielu powodów. Pamiętam, że gdy byłam maluchem, dosłownie paraliżował mnie widok pająka. Jakby dwucentymetrowy potwór mógł mnie zjeść. I dopiero teraz, po latach, uczę się ten mój strach przed pająkami oswajać.
Pająka wystraszyły się też bliźniaki Tosia i Julek, bohaterowie wartościowej, bliskościowej serii Wydawnictwa Dwukropek, która już od lat wspiera nas w rodzicielstwie. Jej autorka Magdalena Boćko-Mysiorska, w zachwycający sposób łączy proste, bliskie dzieciom historie z życia ze wspierającymi poradami dla dorosłych.
Wizyta u lekarza, oczekiwanie na młodsze rodzeństwo, adaptacja w przedszkolu, czy umiejętność dzielenia się… Maluchy dopiero odkrywają siebie, innych i otaczający je świat. My, rodzice i opiekunowie, powinniśmy być ich przewodnikami, do których dzieci mogą przyjść z każdą emocją. W najnowszym, jedenastym (!) już tomie, razem z Tosią i Julkiem, będziemy oswajać lęk. Emocję naturalną i uniwersalną, lecz dla dzieci bardzo trudną.
Ciemność w bazie z kocy? Pająk w łazience? Tosia i Julek boją się nawet we własnym domu, ale wiedzą, że mogą powiedzieć o swoich lękach rodzicom. A sposób, w jaki reagują w tej książce dorośli, jest piękną lekcją towarzyszenia dziecku, wsparcia i akceptacji. Rodzice bliźniąt tworzą przestrzeń, w której dzieci czują się zauważone, wysłuchane i zaopiekowane.
Cenne wskazówki dla rodziców z ostatniej rozkładówki tak pięknie współgrają z opowieścią, że nawet osoby, które nie zgłębiają psychologicznych i pedagogicznych tajników, poczują się dobrze pokierowane i zainspirowane. Dostaną konkretne narzędzia, zwroty i wskazówki: wysłuchaj uważnie dziecko, nazwij to, o czym mówi, zapewnij bliskość fizyczną, łagodnie przyzwyczajaj do tego, co je niepokoi, nadaj temu przyjazne cechy, pokaż, że Ty też czasem się boisz…
Ogromnie polecam Wam tę małą WIELKĄ książkę. Przyniesie wsparcie i ukojenie i Waszym dzieciom i Wam. Od 3 roku życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPająka wystraszyły się też bliźniaki Tosia i...