Zaśnieżeni

Okładka książki Zaśnieżeni autora Catherine Walsh, 9788383713847
Okładka książki Zaśnieżeni
Catherine Walsh Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece Cykl: Fitzpatrick Christmas (tom 2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Fitzpatrick Christmas (tom 2)
Snowed In

Oceny książki Zaśnieżeni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaśnieżeni

Genialna! Zabawna, romantyczna ❤️

Genialna! Zabawna, romantyczna ❤️

Pamiętam, że "Kierunek miłość", czyli pierwszy tom tej serii nie zachwycił mnie, chociaż wiele osób z książkowego świata bardzo się nim zachwycało. Postanowiłam dać autorce jeszcze jedną szansę i przeczytać kontynuację w postaci "Zaśnieżonych".
Megan nie była w rodzinnym domu od czterech lat, czyli od dnia, kiedy zostawiła swojego narzeczonego przed ołtarzem. W końcu jednak wie, że musi pojechać do matki, a także brata, który przylatuje z Australii. Użalając się nad swoim losem w irlandzkim pubie wpada na starego kolegę ze szkoły - Christiana, z którym zawiera pakt, że pojawią się w ich rodzinnym mieście jako "para" aby zapewnić sobie trochę spokoju w tym świątecznym czasie. Jednak czy magię świąt da się oszukać?
Pewnie książka otrzymałaby lepszą ocenę, gdyby kwestia związku Megan i Izaaca była opisana lepiej i szczegółowo. Może jakieś retrospekcje? Uważam, że problem jaki mieli jest dość powszechny w związkach. Tutaj czuję duży niedosyt i uważam, że można to było zrobić lepiej. Oddanie atmosfery małe miasteczka i mieszkańców, którzy oceniają przez pryzmat słów jednej strony był dobry, bo dało się czuć, że Megan jest persona non grata. Nikt nie zapytał jej dlaczego to zrobiła i jaki był tego powód. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że porzuciła kurę, która znosiła złote jaja.
Sama relacja Megan i Christiana była ukazana w sposób ciekawy i uroczy. Rozwijała się powoli i bez zbędnego napięcia. Podobało mi się to jak mężczyzna udzielał kobiecie wsparcia. Jako jeden z nielicznych nie miał wobec niej uprzedzeń. Chciał zrozumieć dlaczego to zrobiła. Był wobec niej szczery. Przede wszystkim nie krytykował jej decyzji i uwierzył, że miała powód, aby nie wychodzić za Izaaca.
Myślę, że ta książka podobała mi się bardziej niż poprzednia, bo mamy tu motyw fake datingu, a w święta to ma sens. Kto nigdy nie był w tym czasie wypytywany, kiedy będzie miał drugą połówkę niech pierwszy rzuci kamieniem. Nie dziwiłam się im, że mają tego dość i nie chcą tego przechodzić ponownie.
Dobrze mi się czytało i byłam ciekawa dalszych losów Megan i Christiana. Szkoda, że wątek problemów z poprzedniego związku Megan został pokazany w tak szczątkowy sposób, bo to pewnie podniosłoby moją ocenę.
"- Ale to nie wyjaśnia, dlaczego od tamtej pory nikomu nie poiwedziałaś.
- Bo się wstydzę - przyznaję. - Wiem, że nie powinnam. Wiem, że nie powinnam się obwinniać ani nic z tych rzeczy, ale kiedy pomyślę, jak długo mu na to pozwalałam, to po prostu...
- To nie twoja wina...
- Wiem. Ale wiedza nie uwalnia w jakiś magiczny sposób od niepewności." - ~ Catherine Walsh, Zaśnieżeni, Białystok 2024, s. 231.

1505 użytkowników ma tytuł Zaśnieżeni na półkach głównych
376 użytkowników ma tytuł Zaśnieżeni na półkach dodatkowych