Dom jest tam, gdzie są ciała

- Home Is Where the Bodies Are
- 2024-09-25
- 2024-09-25
- Klaudia Wyrwińska
Życie Beth nie potoczyło się tak, jak zaplanowała. Po odejściu ojca, dostała obsesji na punkcie odnalezienia go. Obsesji, która zniszczyła jej relację z mężem i córką. Została jej tylko mama, a Beth zajmowała się nią najlepiej, jak potrafiła, aż do jej ostatnich, szokujących słów:
Twój ojciec. On nie zniknął. Nie ufaj…
Po śmierci mamy, siostra i brat, z którymi trzymała się na dystans, wracają do rodzinnego domu.
Desperacko pragnąc powrócić do szczęśliwszych wspomnień, rodzeństwo zaczyna oglądać domowe nagrania z dzieciństwa. Jedno z nagrań się kończy, a na ekranie pojawia się ciało martwej dziewczynki w lesie, ich zakrwawiony ojciec, a zza kadru słychać spanikowany głos ich matki. Bardzo chcieliby wierzyć, że to wszystko nieprawda, ale oni znają dziewczynkę z nagrania. To ich dawna sąsiadka, Emma Harper, która zaginęła w 1999 roku.
Pochowanie mamy jest wystarczająco ciężkie, ale czy Beth i jej rodzeństwo przetrwają prawdę na temat tego, co tak naprawdę stało się z tą dziewczynką?
Kup Dom jest tam, gdzie są ciała w ulubionej księgarni
Oceny książki Dom jest tam, gdzie są ciała
527 użytkowników ma tytuł Dom jest tam, gdzie są ciała na półkach głównych- Przeczytane 316
- 2024 22
- 2025 18
- Legimi 6
- Przeczytane 2024 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom jest tam, gdzie są ciała
Ta książka była bardzo wciągająca, zakończenie takie kolokwialnie mówiąc meh, ale historia sama w sobie super. niektóre wątki można było przewidzieć, ale wg mnie nie wszystkie. pomimo tego książka nie była zła, ale nie będzie moim faworytem tego roku
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria sama w sobie bardzo dobra, ale zakończenie wszystko psuje.
Historia sama w sobie bardzo dobra, ale zakończenie wszystko psuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka była naprawdę bardzo dobra i wciągająca. Chwilami miałam naprawdę ogromny problem, aby się od niej oderwać, czy chociażby przerwać słuchanie na dosłownie kilka minut. Nawarstwiające się tajemnice, brak oczywistości, zwroty akcji - tak właśnie określiłabym tę fabułę. Myślę, że mało kto byłby w stanie przewidywać na bieżąco to, co za chwilę mogło się wydarzyć. Uwielbiam takie pozycje - kupuje mnie to w 100%. Z ręką na sercu mogłabym Wam polecić właśnie ten tytuł, jeżeli szukacie odrobiny dreszczyku emocji, a wcześniej nie mieliście okazji zapoznać się z Dom jest tam, gdzie są ciała. Myślę, że w tym roku, będę musiała nadrobić pozostałe pozycje autorki, bo jak się okazuje, już dawno nie natrafiłam na nic aż tak wciągającego - i to od samego początku przedstawionej nam historii.
Ta książka była naprawdę bardzo dobra i wciągająca. Chwilami miałam naprawdę ogromny problem, aby się od niej oderwać, czy chociażby przerwać słuchanie na dosłownie kilka minut. Nawarstwiające się tajemnice, brak oczywistości, zwroty akcji - tak właśnie określiłabym tę fabułę. Myślę, że mało kto byłby w stanie przewidywać na bieżąco to, co za chwilę mogło się wydarzyć....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzekałam na te zwroty akcji i doczekałam się ich braków. Jednak jeśli miałabym określić o czym jest ta książka, to uznałabym, że o wyjątkowej niesprawiedliwości, a ostatnio mam dużą słabość do takich wątków.
Sam tytuł zdradza wiele, jednak mam dziwne poczucie, że momentami robi się to groteskowe. To taka przyjemna rozrywka rodem z serialu o mrocznych amerykańskich przedmieściach. W pamięci nie zostanie, ale pewien rodzaj rozrywki zapewni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam tytuł zdradza wiele, jednak mam dziwne poczucie, że momentami robi się to groteskowe. To taka przyjemna rozrywka rodem z serialu o mrocznych amerykańskich...
Bardzo zaintrygował mnie już sam tytuł książki „Dom jest tam, gdzie są ciała”. Automatycznie wyostrzył mi wszystkie zmysły i wiedziałam, że nie przejdę obojętnie obok tej książki. Zaś sam projekt okładki jest jedyny w swoim rodzaju. Tak jakbym cofnęła się w czasie i kasety były chlebem powszednim.
Życie Beth nie jest takie jakie sobie wyobrażała. Jeszcze bardziej się komplikuje, gdy na łożu śmierci jej matka wypowiada tajemnicze słowa: „Twój ojciec. On nie zniknął. Nie ufaj…”. Niestety jej rodzeństwo nie zdążyło wrócić i pożegnać się z matką. Podczas porządków włączają domowe nagranie. Na ekranie pojawia się coś, czego kompletnie się nie spodziewają. Film ukazuje bowiem ciało martwej dziewczynki w lesie, a obok niej stoi zakrwawiony ojciec rodzeństwa, a zza kadru słychać przerażony głos matki. Nagranie dodatkowo zatrważa, ponieważ rodzeństwo zna dziewczynkę i wiedzą, że zaginęła w 1999r.
Każdy z rodzeństwa obrał inną drogę, co jest swoją drogą przykre. Każdy z nich zaczynał od tego samego miejsca, a ich życie zupełnie inaczej się potoczyło. To właśnie pokazuje, że nie tylko wychowanie ma wpływ na przyszłość dzieci. Beth jest pracownikiem fabryki, jednakże kilka lat wcześniej dostała obsesji na punkcie odnalezienia zaginionego ojca, przez co rozwiodła się z mężem i straciła dobry kontakt z córką. Nicole jest wychodzącą z nałogu narkomanką, zaś Michaelowi poszczęściło się w życiu i znalazł dobrze płatną pracę.
Ukazana została społeczność w małej miejscowości, która wspólnie organizuje imprezy okolicznościowe. Jest to miejsce, gdzie każdy z każdym się zna i chętnie pomaga drugiemu człowiekowi. Szkoda, że w większych miasta nie działa system zżytych społeczności. Dodatkowo autorka pokazuje jak ciężką drogę trzeba pokonać, aby człowiek wydostał się z garści nałogu.
Bardzo podoba mi się uknuta intryga. Autorka nie dała zbyt wielu oczywistych poszlak, dzięki czemu do końca nie byłam pewna jak zakończy się opowiadana historia. Nie będę ukrywać, że byłam zaskoczona zakończeniem. Miałam swoje typy, które kompletnie się nie sprawdziły. I dobrze, bo książka powinna zaskakiwać. Polecam Wam tą pozycję z całego serca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻycie Beth nie jest takie jakie sobie wyobrażała. Jeszcze bardziej się...
To moja pierwsza książka tej autorki. Sięgnę po kolejne. To, co mogę zarzucić to banalne zakończenie (choć zaskakujące). Dobrze budowana historia, poplątane charaktery bohaterów. Poznajemy tutaj najmroczniejsze zakamarki ludzkiej osobowości. Zostajemy wystawieni na próbę miłości. Sporo tutaj „testowania”. Czyta się to dobrze. Nawet bardzo dobrze. Lekko. Przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmarnowany potencjał na naprawdę ciekawą historię, banalne rozwiązanie
Zmarnowany potencjał na naprawdę ciekawą historię, banalne rozwiązanie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ sentymentu do autorki nie będę zaniżać ale troszkę mnie zmęczyła ta historia
Z sentymentu do autorki nie będę zaniżać ale troszkę mnie zmęczyła ta historia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę się męczyłam na początku, jednak późniejsze rozkręcenie akcji zrekompensowało wszystko. Finalnie autorce udało się czytelnika zaskoczyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie zgadzam się z większością opinii, które przeczytałam tutaj. Książka bardzo wciąga i nie raz w trakcie czytania myślałam że już wszystko wiem zaskakiwała mnie tak, że okazywało się że nic nie wiem