Atlas kur ozdobnych

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- 2025-03-03
- 2025-03-03
Kury od wieków przebywały w otoczeniu ludzi. Na początku dostarczały pożywnych jaj, mięsa oraz piór. Z czasem jednak zaczęto dostrzegać też ich piękno. Odpowiednia hodowla i selekcja doprowadziły z czasem do powstania wielu ras.
Atlas kur ozdobnych to przegląd sześćdziesięciu ras ptaków, często zaskakujących barwami upierzenia, zwyczajami oraz pochodzeniem. Opisano rasy o imponujących ogonach, puszystym upierzeniu, zróżnicowanej budowie, polskie, japońskie, przyjazne i bojowe. Książka zawiera także szerokie wprowadzenie, w którym autorzy wyjaśniają ich zachowania, potrzeby, sposób komunikacji i podstawowe zasady hodowli. Omówiono też kwestie żywienia, warunków utrzymania oraz relacji społecznych tych wyjątkowych zwierząt. To książka zarówno dla hodowców, jak i dla tych, którzy po prostu chcą lepiej poznać i zrozumieć świat tych pożytecznych ptaków.
Kup Atlas kur ozdobnych w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Atlas kur ozdobnych
20 użytkowników ma tytuł Atlas kur ozdobnych na półkach głównych- Chcę przeczytać 12
- Atlasy 1
- Mam w domu :-) 1
- Ptaki 1
- Chcę w prezencie...🎁😻🎁😻💝🎁🛍️ 1
- 0 Kury 1
- Leksykony, encyklopedie, słowniki, atlasy 1
- 2025 1

Opinie i dyskusje o książce Atlas kur ozdobnych
Bardzo ładnie opracowana pozycja. Atlas składa się tak naprawdę z dwóch części; w pierwszej zawiera podstawowe informacje o hodowli kur oraz o kurach jako takich (łącznie z poglądowymi ilustracjami anatomicznymi),a w drugiej mamy przegląd konkretnych ras, podzielonych na 6 grup kur (właściwe, bojowe, czubate, lekkie, średnie i ciężkie).
Podobała mi się konwencja dwustronicowego opisu każdej z ras. Pierwsza strona zawiera krótką charakterystykę, uwzględniającą pochodzenie/historię, podstawowe cechy danej kury, często przeznaczenie i stopień trudności hodowli oraz zdjęcie "w naturze" pary lub pojedynczego przedstawiciela. Druga strona to krótka metryczka oraz najczęściej podobizna koguta, opatrzona odnośnikami do charakterystycznych cech wyglądu gatunku.
Informacji nie ma tutaj szalonych ilości, bardziej ciekawostki dla niezorientowanych (czyli dla mnie idealnie) ale zdjęcia są naprawdę cudne, jest ich dużo.
I można zobaczyć prawdziwego feniksa, więc polecam :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobała mi się konwencja...
Fajny przegląd najpiękniejszych kur ozdobnych. Nie ma tam jakichś wyjątkowych szczegółów odnośnie ras, ale warto ją mieć ze względu na fotografie i podstawowe informacje.