Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna

Okładka książki Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna autora Elise Hu, 9788367815512
Okładka książki Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna
Elise Hu Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie reportaż
reportaż
Flawless: Lessons in Looks and Culture from the K-Beauty Capital
2024-09-25
2024-09-25
Piotr Grzegorzewski, Marcin Wróbel

Kup Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji pięknai

Piękno w Korei Południowej. Przymus i marzenie

930 340 647

Oceny książki Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna

Zawsze jest mi niezmiernie przykro kiedy autorzy nie wykorzystują potencjału tematu za który się biorą i to jest właśnie taki przypadek.
Korea jest kilkanaście, jeżeli nie kilkadziesiąt lat przed nami jeżeli chodzi o rozwój społeczeństwa i powinno nas to niepokoić - wszechobecne media społecznościowe, filtry, zabiegi kosmetyczne i dążenie do perfekcji jest cały czas podsycane przed korporacje i patriarchalne podejście do świata; autorka porusza dużo ciekawych tematów, jednak w dosyć chaotyczny sposób, przeplatając wszystko opowieściami o sobie i życiu w Korei, które też wygląda na dosyć chaotyczne.
Znajdziemy tutaj sporo o K-Beauty, o wieloetapowej pielęgnacji, o firmach, markach, różnych kosmetykach. Jest tego aż za dużo, męczyłam się przez pierwsze 50-100 stron - myślę, że czytelnik nie potrzebuje aż takiej szerokiej wiedzy o koreańskich markach kosmetycznych żeby zrozumieć jak bardzo rozbudowany jest to rynek.
Dowiadujemy się sporo o zabiegach kosmetycznych i operacjach plastycznych, o klinikach przeznaczonych dla dzieci, ale też o problemie filmowania kobiet w przebieralniach; temat ciekawy, ale jak pięść do nosa pasujący do tematu reportażu.
Ostatnie 20-30 stron to obszerne podsumowanie tego, co już wielokrotnie czytaliśmy wcześniej.
Podsumowując - książka mogłaby być zapewne o połowę krótsza i wtedy zdecydowanie bym ją polecała, bo temat jest niezmiernie ciekawy i nierzadko szokujący.

Dopóki autorka traktuje o patologiach związanych z przemysłem beauty w Korei Południowej, książka jest całkiem znośna w lekturze, a nawet ciekawa (mimo, że jako facetowi, ciężko połapać mi się w meandrach tego kobiecego świata). Gorzej zaczyna się dziać, gdy skręca to wszystko w kierunku feministyczno-antykapitalistycznego manifestu, w którym więcej miejsca poświęca się problemom "transkobiet" niż palącej kwestii koreańskiej demografii, a zniesienie zakazu aborcji "na życzenie" (określonego w książce bez określenia zawartego w cudzysłowiu) traktowane jest jako "zwycięstwo działających wspólnie kobiet". Dodatkowym minusem jest jednostronne traktowanie dość ostrych relacji między kobietami i mężczyznami.

Trochę wymęczyła mnie to książka. Zdecydowanie za dużo rozważań filozoficznych.

Trochę wymęczyła mnie to książka. Zdecydowanie za dużo rozważań filozoficznych.

522 użytkowników ma tytuł Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna na półkach głównych
78 użytkowników ma tytuł Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna

Cytaty z książki Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna

Elise Hu Bez skazy. Korea Południowa i mroczne strony obsesji piękna Zobacz więcej