Życie i liryka

Okładka książki Życie i liryka autora Aleksander Jurewicz, 9788383250885
Okładka książki Życie i liryka
Aleksander Jurewicz Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2024-08-13
1998-01-01

Kup Życie i liryka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Życie i liryka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie i liryka

Opowieść o opadających zbyt szybko kartkach z kalendarza i drzewach zaledwie wczoraj pączkujących, dziś tracących liście, dramatycznym poczuciu przemijania ludzi, widoków, pór roku, rozmów i świata, wartych zanotowania refleksjach i pamięci niczym niewidzialne nitki babiego lata łączącej nas „z tamtym czasem, z tamtym pejzażem, z dawnym życiem”, małym cmentarzu koło Lidy na Białorusi, gdzie na groby mówi się „mogiłki” oraz dwóch przenikających się prawdach, prawdzie życia i prawdzie literatury.

W rękach czytelnika mozaika wrażeń ulotnych, przeżytych, zapamiętanych, ulotnych jak promień światła odbity od fali lub powiew wiatru, należą do autorskiego cyklu „Życie i liryka” z lat 1992-1997, mają formę literackich felietonów, mówią o naszych zmarłych i o tym, z jak wielkim trudem uczymy się ich nieobecności, o tym, że „po pustce, jaką czujemy po ich odejściu - za miesiąc, za rok, do końca życia - widzimy, jak bardzo byli dla nas ważni”, życie to krótka chwila, „błyśnięcie zapałki w ciemności”, ważne byśmy mieli czas dla innych.

„Czas przeszły zatrzymany, znieruchomiały. A przecież tak żywy, tak kruchy jak lodowy muślin na kałuży ściętej pierwszym przymrozkiem. Czas, o który tak łatwi się zranić. Jak to jest, że czegoś - lub kogoś - już nie ma, a przecież wciąż jest?”

Wielka pochwała literatury, ukłon w stronę powieści „Ogród, popiół” serbskiego prozaika Danilo Kiša (1935-1989),mnie osobiście nieznanej oraz powieści „Świece na wietrze” litewskiego pisarza Grigorija Kanowicza (1929-2023),w moim niewybaczalnie subiektywnym odczuciu znakomitej, Aleksander Jurewicz pisze o tym utworze z wielkim szacunkiem: „takie książki zaliczam do cudów i prawdziwych pereł. Należy do tej kategorii dokonań, które zaprzeczają prawu grawitacji, niedoskonałości człowieka i marności życia.”

14 użytkowników ma tytuł Życie i liryka na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Życie i liryka na półkach dodatkowych

Aleksander Jurewicz
Aleksander Jurewicz
Poeta i prozaik, urodził się w 1952 w Lidzie na Białorusi, skąd w ramach akcji repatriacyjnej w roku 1957 przyjechał wraz z rodzicami do Polski i zamieszkał w Gdańsku. Studiował na Uniwersytecie Gdańskim i w Studium Scenariuszowym Łódzkiej Szkoły Filmowej. W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych wydał kilka tomów wierszy o silnym ładunku autobiograficznym. Rozgłos Jurewiczowi przyniosła Lida, za którą otrzymał nagrodę Czesława Miłosza. Lida to książka, na którą składają się fragmenty poetyckie, zapisy prozy i wyimki z listów od babki autora. Jest wielkim trenem i lamentem za utraconym rajem niewinności. Przynosi literackie fotografie i migawki z miasteczka, w którym autor spędził wczesne dzieciństwo, i sprawozdanie z dokonanej przeprowadzki do obcego i nieprzyjaznego świata. Czas przeszły przywołany nie tylko za pomocą literackiego obrazu o wielkiej urodzie, ale i poprzez język stylizowany często na polszczyznę kresową z silnymi naleciałościami białoruskimi, poetycką rytmizację prozy, sprawia, że Lida jest pełną czułości ewokacją przeszłości, kontemplowaniem tajemnicy biografii jako tajemnicy losu. Opowieść Pan Bóg nie słyszy głuchych przynosi zapis z okresu zamieszkiwania przez autora w Łodzi. Tok narracji przetykany jest introspekcjami, którym towarzyszą sceny rozgrywające się na pograniczu jawy i snu - autor bowiem snuje imaginacyjny romans z dawną towarzyszką dziecięcych zabaw na dalekiej Białorusi. Ta niewielkich rozmiarów książka znakomicie osadzona w realiach lat sześćdziesiątych, stanowi równie udany literacko powrót w świat dzieciństwa, co wzruszający hołd oddanym pamięci dziadka. "Nie potrafię do końca tego wytłumaczyć, ale wiedziałem, że jeżeli nie wyduszę z siebie tej przesiedleńczej opowieści, to moje życie nie będzie do końca pełne, że będzie w nim jakiś cień, jakaś nie do końca załatwiona sprawa." (A. Jurewicz) Utwory prozą: "W środku nocy" 1980 ; "Lida" 1990 ; "Pan Bóg nie słyszy głuchych" 1995 ; "Życie i liryka" 1998 ; "Prawdziwa ballada o miłości" 2002 ; "Popiół i wiatr" 2005 (zbiór esejów) ; "Dzień przed końcem świata" 2008 Wywiad z autorem na stronie GW: http://wyborcza.pl/1,75480,10953980,Pogrzeb_dziadka_nogi.html

Cytaty z książki Życie i liryka

Dodaj cytat z książki Życie i liryka