Dziewczyna bez dłoni

Okładka książki Dziewczyna bez dłoni autora Malwina Chojnacka, 9788383424842
Okładka książki Dziewczyna bez dłoni
Malwina Chojnacka Wydawnictwo: HarperCollins Polska Cykl: Lena i Tobiasz (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Lena i Tobiasz (tom 1)
2024-08-14
2024-08-14

Kup Dziewczyna bez dłoni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziewczyna bez dłoni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziewczyna bez dłoni

Ciekawy kryminał, sensacyjna zagadka oraz mnóstwo tajemnic wymagających rozwiązania. To pierwszy tom cyklu kryminalnego Autorkii zalecam czytać je od początku.
Jakże zgubne było moje przekonanie, gdy w połowie lektury zdawało mi się, że przejrzałam misterną grę autorki. Choć znałam nazwisko mordercy dziewczyny bez dłoni, to, co wydarzyło się później, całkowicie obezwładniło moją wyobraźnię. Finał powieści nie tylko wbija w fotel, ale przede wszystkim zmusza do głębokiej refleksji nad mrocznymi zakamarkami ludzkiej psychiki i całkowitą nieprzewidywalnością losu.

Podziwiam wszechstronność autorki – stworzenie tak wielowymiarowego zakończenia to prawdziwy majstersztyk. Książka idealnie wpisała się w rytm moich wakacji: od szumu fal na plaży, po domowe zacisze. Pozostawiła po sobie nie tylko dreszcz emocji, ale i zachwyt nad literackim warsztatem. Absolutnie warto po nią sięgnąć! Książkę polecam ‼️
#jolamab_zaczytana

Jakże zgubne było moje...

Lena jest młodą kobietą, która kilka miesięcy wcześniej poznała Piotra - najbardziej znanego w kraju autora kryminałów. Piotr to dojrzały, atrakcyjny i bogaty mężczyzna. Dba o swój wizerunek medialny i lubi bawić się ludźmi, wykorzystując swoją sławę, kasę i urok osobisty. Zabiera Lenę na pierwszy, wspólny wyjazd. Jednakże, kobieta licząca na romantyczny pobyt w jakimś SPA, przeżywa wielkie rozczarowanie, kiedy docierają do starego, zapuszczonego pensjonatu, gdzieś w leśnej głuszy, prowadzonego przez dziwną, garbatą kobietę. Jej zdziwienie jest jeszcze większe kiedy okazuje się, że nocą dociera do ich pensjonatu młody mężczyzna, którego Piotr zaangażował jako swojego asystenta. Okazuje się, że zamierza tam pracować.
W nocy budzi Lenę jakiś hałas na korytarzu. Wychodzi z pokoju i znajduje na podłodze nieprzytomną, gołą nastolatkę. Nina, właścicielka pensjonatu ogarnia pijaną dziewczynę i zamyka temat. Jednak już następnego dnia okazuje się że tę dziewczynę ktoś zamordował w pobliskim lesie i obciął jej dłonie. Wokół Leny dzieją się same dziwne i tajemnicze rzeczy, a Piotr okazuje się być podłym facetem, egoistą, którego działania bardzo ją oburzają.
W tej książce bardzo dużo się dzieje, wciąż pojawiają się nowe fakty, odkrywają się kolejne tajemnice. Tu nie tylko pisarz ma swoją tajemniczą, przerażająca twarz, ale także właścicielka pensjonatu, młody policjant i cała społeczność miasteczka . Chore, wypaczone pojęcie miłości popycha ludzi do morderstw i okrutnych czynów.
Moja opinia: Bardzo ciekawa książka, niebanalna, zaskakująca, warto ją przeczytać.

1916

Wpadła mi jakiś czas temu w ręce książka "Dziewczyna bez wstydu", lecz w trakcie lektury coś mi nie pasowało, więc sprawdziłam, że jest to trzecia część serii. Wróciłam do biblioteki i poprosiłam o pozostałe książki z tego cyklu. I zaczęłam czytać w prawidłowej kolejności.
"Dziewczyna bez dłoni" niesamowicie mnie zaskoczyła, nie spodziewałam się tak dobrej i wciągającej fabuły. Chociaż początkowo żałowałam nieco, że wcześniej nie czytałam tej książki, lecz w sumie zdecydowanie lepiej jest czytać serię ciągiem, więc i tak dobrze wyszło. Jednak zalecam czytać "dziewczyny bez..." od początku.
Do pensjonatu na odludziu przyjeżdża znany pisarz krwawych kryminałów Piotr Nejman ze swoją dziewczyną Leną oraz ze świeżo zatrudnionym asystentem Tobiaszem. Nejman z niewiadomych (na razie) przyczyn uwielbia ten pensjonat, chociaż nie jest tu ani pięknie ani zbyt wygodnie.

"Deszcz bębni o szyby. Nie wiem, dlaczego Piotr zdecydował, że spędzimy długi wiosenny weekend w miejscu, gdzie nie ma nic! Tylko las, łąki i ten koszmarny dom, który na pewno kiedyś był wspaniałą rezydencją. Ale teraz to śmierdząca grzybem rudera."
"Koszmarne miejsce na zadupiu, sto kilometrów od Warszawy w stronę Mazur. Ale to nie jest Kraina Wielkich Jezior. To cholerne, wielkie i bagniste nic."
Piotr twierdzi, że tu pracuje mu się najlepiej, a właśnie zaczął nową książkę. W weekend ma zamiar poświęcić na to czas. Lena jest zniesmaczona, bo czuje, że będzie się nudzić a tu nawet nie ma gdzie wyjść na spacer... A może Piotr przyjeżdża tu też z innego powodu? Bo niby dlaczego jest zachwycony tym pobytem?
Natomiast Tobiasz jest bardzo zaskoczony tym, że został wybrany przez Nejmana na asystenta. Tak naprawdę przecież się na tym zupełnie nie zna, wcześniej był nauczycielem...

"Najpopularniejszy pisarz kryminałów w Polsce chciał mnie zatrudnić i nazywał mnie swoim przyjacielem! Wydawało mi się, że to sen! Że za chwilę powie, że żartował! Przecież nie mam doświadczenia w tego typu pracy!"
Nina prowadzi ten pensjonat od lat, chociaż nie ma zbyt wielu gości, lecz przede wszystkim cieszą ją częste wizyty sławnego pisarza. W domowych pracach pomagają jej dziewczęta z pobliskiego ośrodka poprawczego.
Gdy pewnego dnia w lesie zostają znalezione zwłoki jednej z nich, Lena jest wstrząśnięta. Widziała poprzedniej nocy tę dziewczynę w pensjonacie, a teraz jest martwa i w dodatku odrąbano jej dłonie... Dlaczego? Kto był tak okrutny?
Do pensjonatu przyjeżdża przyrodni brat dziewczyny, który chce odnaleźć zabójcę.

Narracja prowadzona jest z perspektywy kilku postaci, co pozwala na lepsze zrozumienie ich postępowania a także sprawia, że czyta się szybciej a fabuła staje się bardziej różnorodna. Przeplatając wersje bohaterów możemy spojrzeć na całość z każdej strony.
To świetna książka zachwycająca nie tylko swoim klimatem, ale też zaskakującymi zwrotami akcji.

376 użytkowników ma tytuł Dziewczyna bez dłoni na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Dziewczyna bez dłoni na półkach dodatkowych

Okładka książki Nasze Polskie Wigilie w opowiadaniach Józef Baran, Wojciech Cejrowski, Malwina Chojnacka, Krzysztof Czarnota, Jan Góra OP, Jan Grzegorczyk, Krystyna Januszewska, Małgorzata Kalicińska, Jacek Kowalski, Hanka Lemańska, Zbigniew Masternak, Jarosław Moździoch, Grzegorz Musiał, Tomasz Olbratowski, Aleksander Rozenfeld, Maciej Rybiński, Urszula Sipińska, Natasza Socha, Elżbieta Wojnarowska

Cytaty z książki Dziewczyna bez dłoni