Star Wars: Z popiołów

Okładka książki Star Wars: Z popiołów autora Rebecca Roanhorse, 9788383500997
Okładka książki Star Wars: Z popiołów
Rebecca Roanhorse Wydawnictwo: Wydawnictwo Olesiejuk Seria: Kanon Star Wars [Olesiejuk] fantasy, science fiction
Kanon Star Wars [Olesiejuk]
Star Wars: Resistance Reborn
2024-08-28
2024-08-28
Marta Duda-Gryc

Kup Star Wars: Z popiołów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Star Wars: Z popiołów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Star Wars: Z popiołów

Świetna książka. Tak bardzo brakuje czegoś w czasie sequeli a dostaliśmy coś naprawdę nieźle napisanego między 2 a 3 filmem. Fajna akcja, kilka misji, powrót bohaterów z innych książek nowego kanonu. Może i Rey było mało ale za to w końcu Poe dostał większą rolę. Idealnie wypełnia lukę po Ostatnin Jedi, gdzie Ruch Oporu właściwie już nie istniał. Warto przeczytać

Na wstępnej liście miałem całkiem dużo produkcji z oceną 7, ale ostatecznie wybrałem tę książkę. Głównie dlatego, że dzieje się między epizodem 8 i 9 gwiezdnej sagi, a ten czas w uniwersum jest zupełnie pusty. Książka jest takim 9 epizodem dla wszystkich kanonicznych książek i gier, bo pojawiają się w niej postacie z m.in. z “Battlefronta 2” i trylogii “Koniec i Początek”. Tytuł jednak skupia się głównie na Poe Dameronie i Lei Organie, którzy są jedynymi ocalałymi dowódcami Ruchu Oporu i muszą go jakoś odbudować. Książkę czyta się szybko, przyjemnie, tylko antagonista jakoś mi się nie podobał i rola Rey powinna być większa (zabrakło mi informacji jak odbudowała miecz świetlny). Polecam przede wszystkim fanom sequeli.

Autorka naprawdę fajnie wprowadziła bardzo dużo postaci z różnych mediów i aż szkoda, że nie pojawiły się one w filmie. Książka naprawdę fajnie wprowadza do części 9. Mogę szczerze polecić.

100 użytkowników ma tytuł Star Wars: Z popiołów na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Star Wars: Z popiołów na półkach dodatkowych

Okładka książki Predator: Black, White and Black #3 Joe Kelly, Alvaro Lopez, Rebecca Roanhorse, Federico Sabbatini, Jim Zub
Okładka książki Never Whistle at Night: An Indigenous Dark Fiction Anthology Cherie Dimaline, Kate Hart, Brandon Hobson, Darcie Little Badger, Conley Lyons, Tommy Orange, Waubgeshig Rice, Rebecca Roanhorse, Morgan Talty, David Heska Wanbli Weiden
Okładka książki Wampiry nie starzeją się nigdy. Opowiadania na ząb Samira Ahmed, Dhonielle Clayton, Tessa Gratton, Heidi Heilig, Mark Oshiro, Julie Murphy, Rebecca Roanhorse, Laura Ruby, Victoria Schwab, Kayla Whaley

Cytaty z książki Star Wars: Z popiołów