Do matki Polki

- Wolne Lektury
- 2024-01-01
- 2024-01-01
- 3 min.
Ten utwór nie jest objęty majątkowym prawem autorskim i znajduje się w domenie publicznej, co oznacza że możesz go swobodnie wykorzystywać, publikować i rozpowszechniać. Jeśli utwór opatrzony jest dodatkowymi materiałami (przypisy, motywy literackie etc.),które podlegają prawu autorskiemu, to te dodatkowe materiały udostępnione są na licencji Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0.
Zasób opracowany na podstawie: Adam Mickiewicz, Poezje. T. 2, Wiersze z lat 1825-1855 (Pieśni - Sonety - Poezje patrjotyczne, religijne i filozoficzne - Wiersze okolicznościowe - Bajki),Wyd. 2 poprawione, Krakowska Spółdz. Wydawnicza, Kraków 1928
Publikacja zrealizowana w ramach projektu Wolne Lektury (http://wolnelektury.pl). Reprodukcja cyfrowa wykonana przez Bibliotekę Narodową z egzemplarza pochodzącego ze zbiorów BN.
Opracowanie redakcyjne i przypisy: Katarzyna Dąbek, Marta Niedziałkowska, Aleksandra Sekuła.
Ilustracja na okładce: Ignacio Sanz@Flickr, CC BY-SA 2.0.
Kup Do matki Polki w ulubionej księgarni
- AudioTube 1
- ➵ 2018 1
- Przeczytane w 2016 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Do matki Polki
To jeden z tych utworów, które bardzo trudno ocenić, jeśli nie ma się do dyspozycji dwóch osobnych kryteriów: wartości artystycznej i wartości ideowej (jakkolwiek propagandowo to brzmi, ten wiersz z samej swej istoty ma wartość ideową i został napisany, aby mieć wartość ideową).
Artystycznie, to naprawdę bardzo dobry utwór. Swego czasu nauczyłam się go na pamięć (to był mniej więcej okres fascynacji "Konradem Wallenrodem") i byłam tak zachwycona, że w ogóle nie zauważyłam, o czym on właściwie mówi. Opis oceny "przeciętny" zupełnie nie pasuje do charakteru tego utworu, ale jest średnią (czyli niczym) moich dwóch ocen: artystycznej i tej drugiej, którą na wstępie nazwałam ideową.
Bo ten wiersz jest trujący. Trujący dla każdego, kto dostrzega w nim coś więcej niż zabytek historyczny (większość czytelników tak dziś do niego podchodzi). Obraz wychowania, tożsamości narodowej, związków między narodowością a religią, patriotyzmu - jest straszny dziś i był straszny sto pięćdziesiąt lat temu, kiedy dwudziestoletni chłopcy wychowani na takich obrazach szli z gołymi rękami, bez strategii, bez ładu i składu, na bezwzględną maszynerię państw zaborczych. Mickiewicz podarował nam piękne rzeczy, wiele dobra - ale podarował nam też zło, i z tymi wampirami romantyzmu zmagamy się do dziś.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toArtystycznie, to naprawdę bardzo dobry utwór. Swego czasu nauczyłam się go na pamięć (to był...