Pocałunek śmierci

Okładka książki Pocałunek śmierci autora Roberto Saviano, 9788382307641
Okładka książki Pocałunek śmierci
Roberto Saviano Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Chłopcy z paranzy (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Chłopcy z paranzy (tom 2)
Bacio feroce
2024-08-24
2019-04-24
Alina Pawłowska-Zampino

Kup Pocałunek śmierci w ulubionej księgarnii

Pocałunek śmierci

Oceny książki Pocałunek śmierci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pocałunek śmierci

O tej książce napisano już wszystko, na jej fabule nakręcono serial TV.
Autor opisuje to co widział od dziecka, brał w tym wszystkim aktywny udział, w większości znał, albo słyszał o osobach, które opisuje.
Do tej pory ponosi konsekwencje tego co opisał.
W wywiadach mówi, że gdyby wiedział... jakie, nigdy by tej książki nie napisał.
Książkę polecam tym wszystkim, którzy chcą poszerzyć swoje wiadomości o mafii lub tym, którzy jeszcze z tą tematyką się nie spotkali.
To naprawdę dobry początek.
POLECAM !!!

O tej książce napisano już wszystko, na jej fabule nakręcono serial TV.
Do tej pory ponosi konsekwencje tego co opisał.
W wywiadach mówi, że gdyby wiedział... jakie, nigdy by tej książki nie napisał.
Książkę polecam tym wszystkim, którzy...

Wulgarne i prostackie, a przecież to nie 'literatura faktu'. Zakończenie, świadczące
'o imbecylizmie szefa Dzieciaków', jest moim zdaniem naiwne.

'o imbecylizmie szefa Dzieciaków', jest moim zdaniem naiwne.

Jeżeli Włochy kojarzą się wam z romantyczną miłością, to niestety autor ściąga nas na ziemię. Zapraszam do mrocznego i brutalnego Neapolu gdzie rządzą mafie. Tą książkę można porównać do Ojca Chrzestnego w wersji junior. Fajna, szybka lektura oczywiście łapka w górę:)

334 użytkowników ma tytuł Pocałunek śmierci na półkach głównych
64 użytkowników ma tytuł Pocałunek śmierci na półkach dodatkowych

Roberto Saviano
Roberto Saviano
Włoski pisarz i dziennikarz. Ukończył studia filozoficzne na Università degli Studi di Napoli Federico II w Neapolu. Pracuje dla włoskich gazet: "L’Espresso", "Il Manifesto" oraz "Corriere del Mezzogiorno". W 2006 roku ukazała się jego książka "Gomorra – podróż po imperium kamorry", która stała się ogromnym sukcesem - przetłumaczono ją na 40 języków, a liczbę sprzedanych egzemplarzy szacuje się na ok. 2 mln 250 tys. Na podstawie książki Matteo Garrone nakręcił film. Po wydaniu książki autor otrzymał wiele pogróżek ze strony włoskiej mafii.Musiał opuścić Neapol a rząd przyznał mu ochronę. Od tej pory pisarz co pewien czas zmienia miejsce pobytu i żyje w ciągłym strachu przed zemstą kamorry.

Pozdrowienia z Warszawy: Polski wywiad, CIA i wyjątkowy sojusz John Pomfret
Pozdrowienia z Warszawy: Polski wywiad, CIA i wyjątkowy sojusz
John Pomfret
Rzadko czytam ksiazki o szpiegach, CIA itp. ale akurat dostalem ta ksiazke w prezencie, bylem na wakacjach, skonczyly mi sie ksiazki, wiec zasiadlem do lektury. A tu prosze niespodzianka, jest to bowiem napisana szybkim sprawnym jezykiem, doskonale udokumentowana pozycja. Wszystko co sie w tej ksiazce dzieje stalo sie w okresie mojego zycia, bylem bowiem swiadkiem i uczestnikiem zmian systemowych w Polsce. Ta ksiazka to jest jak gdyby powtorka z historii, ale z CIA i polskim wywiadem w tle. Autor zawsze analizuje wszystkie poruszane tematy z kilku perspektyw, od strony polskiej (ktora wcale nie jest i nigdy nie byla jednolita) i od strony amerykanskiej (tez urozmaiconej),a wiec czyta sie to wszystko z ogromna ciekawoscia i poczuciem, ze autor opowiada nam to wszystko uczciwie, nie unikajac trudnych pytan. Idac szlakiem tej historii nie da sie uniknac wrazenia ze pokojowe przekazanie przez komunistow wladzy w 1989 roku z roku na rok kladzie sie cieniem na polska scene polityczna. To co bylo ogromnym sukcesem w latach 1989-91 jest teraz wykorzystywane w grach politycznych i prezentowane jako oszustwo i porazka sterowana z zagranicy. Ksiazka dotyka tematyki strefy szarej, gdzie szpiedzy zmieniaja strony, sa uznawani i uwazani za bohaterow lub zdrajcow. Kwestie lojalnosci, kwestie dobra i zla, sama definicja profesjonalizmu w tej dziedzinie, sama idea wspolpracy miedzy krajami i potrzeba ograniczonego zaufania,. wszystkie te kwestie zmuszaja czytelnika do ciaglej refleksji. Ksiazka dobitnie pokazuje ze nie wszyscy wspolpracownicy komunistow byli zdrajcami. Myslenie w ten sposob jest niebezpiecznym uproszczeniem, mysleniem na skroty. Sama Polska Ludowa byla tez przedziwnym tworem, niby to Polska a niby nie Polska. Ksiazka wzbogacila mnie prezentujac nieznany mi przedtem wymiar szarej strefy, cos, czego przedtem nie byłem w pelni swiadomy. W ksiazce wystepuja tez osoby ktore sa dzisiaj bardzo aktywne na polskiej scenie politycznej, i ciekawie czyta sie o ich zachowaniu i opiniach sprzed 30 lat. Trzeba tez dodac, ze autor mial z Polska kontakt stosunkowo krotki, zaledwie kilkuletni, a zdolal wejsc w sprawy polskie naprawde bardzo gleboko. Jestem pod wrazeniem. A sama opowiesc to polski James Bond z wielka polityka w tle!
Witoldzio - awatar Witoldzio
Szpiedzy Mossadu i tajne wojny Izraela Yossi Melman
Szpiedzy Mossadu i tajne wojny Izraela
Yossi Melman Daniel Raviv
Tajne służby Izraela uchodzą bowiem za jedne z najlepszych. Mają znakomite możliwości techniczne oraz agenturalne. "Szpiedzy Mossadu i tajne wojny Izraela" to pasjonująca lektura. Opisane są kulisy brawurowych akcji – likwidowania liderów organizacji terrorystycznych, odbijania zakładników itd.. Izrael to nie tylko procesory i humus, ale także szpiedzy. Dan Raviv oraz Yossi Melman pokazują w swojej książce, dlaczego ta sława jest w pełni zasłużona. Autorzy zdradzają kulisy najważniejszych operacji izraelskich agencji szpiegowskich. Opisują działania Amanu, czyli wywiadu wojskowego, Szin Bet, czyli agencji bezpieczeństwa działającej wewnątrz Izraela czy mało znanych w polskiej literaturze jednostek tajnej służby imigracyjnej Natiw i Bitzur. Jak przystało na książkę o Izraelu, w „Szpiegach Mossadu” znajdziemy wiele polskich wątków. Autorzy opisują szczegółowo na przykład legendarną operację przekazania ściśle tajnego referatu Chruszczowa z XX kongresu KPZR, która w 1956 roku rozsławiła izraelski wywiad. Mało, kto wie, że ten tekst do Tel Awiwu trafił z warszawskiej ambasady Izraela. Autorzy nie opisują, jedynie spektakularnych sukcesów Izraela, ale także równie spektakularne klęski. To swoista kronika izraelskich działań wywiadowczych, którym zdaje się przyświecać motto: „Za nic nie przepraszaj, niczego nie żałuj, nigdy nie mów nigdy i to niemożliwe”. Polecam.
Stefan Horn - awatar Stefan Horn

Cytaty z książki Pocałunek śmierci