Ludzie od bardzo dawna korzystali z odnawialnych źródeł energii, jednak nie umieli jej w łatwy sposób magazynować. Stąd się wzięła przewaga paliw kopalnych: pozwalały na przechowywanie energii. Do niedawna, z uwagi na środowiskowe skutki korzystania z kopalin, świat desperacko poszukiwał efektywnego magazynowania energii pochodzącej z OZE. Rozwiązaniem okazał się lit: dzięki bateriom litowym można tworzyć zamknięte systemy oparte na OZE ― i to może być przełom w rewolucji energetycznej.
Oto pasjonująca opowieść o technologii, dzięki której świat zupełnie się zmieni. Książka skupia się na znaczeniu litu i jego właściwościach istotnych dla środowiska, gospodarki i geopolityki. Przedstawia też historie upartych wizjonerów i przedsiębiorstw, które z rodzinnych biznesów przekształciły się w potężne korporacje, a także dzieje sekretnych sojuszy, podejrzanych układów i rozwijającej się brutalnej rywalizacji. Dogłębnie opisano tu rynek tego metalu i jego głównych graczy: Chin, USA, Australii i Argentyny. Pokazano zagrożenia związane z wydobyciem i przetwarzaniem litu, takie jak szkody środowiskowe, konflikty społeczne czy korupcja. Nie zabrakło prawdopodobnych scenariuszy rozwoju technologii baterii i alternatyw dla litu, takich jak magnez i wodór. Ta świetnie napisana, inspirująca książka jest lekturą obowiązkową dla wszystkich zainteresowanych tematyką transformacji energetycznej świata.
Lit: co i kiedy przyniesie nam globalna rewolucja energetyczna?
Kup Lit: złoto przyszłości. Globalny wyścig o dominację w produkcji baterii i zwycięstwo w nowej rewolucji energetycznej w ulubionej księgarni
Oceny książki Lit: złoto przyszłości. Globalny wyścig o dominację w produkcji baterii i zwycięstwo w nowej rewolucji energetycznej
49 użytkowników ma tytuł Lit: złoto przyszłości. Globalny wyścig o dominację w produkcji baterii i zwycięstwo w nowej rewolucji energetycznej na półkach głównych- Chcę przeczytać 41
- Reportaże 1
- Biblioteka agh 1
- Biblioteka Pollub 1
- Energetyka 1
- Literatura faktu 1
- BIBLIOTEKA UŚ 1
Tagi i tematy do książki Lit: złoto przyszłości. Globalny wyścig o dominację w produkcji baterii i zwycięstwo w nowej rewolucji energetycznej
Cytaty z książki Lit: złoto przyszłości. Globalny wyścig o dominację w produkcji baterii i zwycięstwo w nowej rewolucji energetycznej
Dodaj cytat z książki Lit: złoto przyszłości. Globalny wyścig o dominację w produkcji baterii i zwycięstwo w nowej rewolucji energetycznej
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lit: złoto przyszłości. Globalny wyścig o dominację w produkcji baterii i zwycięstwo w nowej rewolucji energetycznej
Książka, która robi z litem dokładnie to, co Chris Miller zrobił z krzemem. Autor zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez geopolitykę, gospodarkę i technologię, pokazując jak jeden pierwiastek stał się fundamentem nowej rewolucji energetycznej.
Bednarski bardzo sprawnie tłumaczy, dlaczego lit jest kluczowym surowcem XXI wieku i jak od jego dostępności zależy przyszłość transportu, magazynowania energii i walki o neutralność klimatyczną. To nie tylko opowieść o chemii czy inżynierii baterii, ale przede wszystkim o globalnym wyścigu o wpływy – od chilijskich i boliwijskich solnisk, przez chińskich gigantów przemysłowych, aż po polityczne napięcia związane z bezpieczeństwem energetycznym.
Ogromną wartością książki jest całościowe ujęcie tematu – od podstaw naukowych, przez procesy wydobycia i przetwarzania, aż po kształtowanie się nowych potęg gospodarczych. Autor pokazuje, jak lit stał się jednym z głównych zasobów strategicznych współczesnego świata, stawiając go w jednym rzędzie z ropą czy gazem.
Lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce świadomie patrzeć na przyszłość energetyki, przemysłu motoryzacyjnego i inwestycji surowcowych. Bednarski udowadnia, że bez zrozumienia roli litu trudno mówić o przyszłości świata – zarówno w wymiarze gospodarczym, jak i politycznym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBednarski bardzo sprawnie tłumaczy, dlaczego lit jest kluczowym surowcem XXI wieku i jak od jego dostępności zależy...
Sama treść i tematyka książki jest bardzo interesująca. Mi jako osobie, która pierwszy raz zagłębia się w ten temat wydaje się fajnym wstępem. Pozycja ta zawiera dużo faktów i liczb przez co warto robić sobie notatki. Informację są podane przy okazji, a nie za jednym razem od ogółu do szczegółu. Przez to miałem wrażenie chaosu i przeplatanych tematów. Przydałoby się również podzielić rozdziały na mniejsze fragmenty, bo czytając nagle kolejny akapit odnajdujemy się już w innym wątku.