Włóczęga z Archipelagu. Opowieści podróżne. Indonezja

Okładka książki Włóczęga z Archipelagu. Opowieści podróżne. Indonezja autora Grzegorz Kapla, 9788396123398
Okładka książki Włóczęga z Archipelagu. Opowieści podróżne. Indonezja
Grzegorz Kapla Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Kontynenty Seria: Podróże z Mistrzami reportaż
reportaż
Podróże z Mistrzami
2024-06-20
2024-06-20

Kup Włóczęga z Archipelagu. Opowieści podróżne. Indonezja w ulubionej księgarnii

Oceny książki Włóczęga z Archipelagu. Opowieści podróżne. Indonezja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Włóczęga z Archipelagu. Opowieści podróżne. Indonezja

Ksiazka pelna... poscigu za piwem, wybujalego ego autora i jego rozwazan, czego to on by nie osiagnal w zyciu gdyby nie byl takim wielce oswieconym, wielkim podroznikiem. Indonezji paradoksalnie malo. Zaluje czasu zmarnowanego na to watpliwe dzielo

Takie szybkie czytadło. Nie ma tam za wiele akcji, przemyślenia dosyć płytkie, ale nie dziwi, skoro autor owładnięty jest obsesją (siebie i alkoholu). Za wiele się nie dowiedziałam o zwiedzanych terenach, tylko że piwo ciężko wypić, a autor mógłby być kimś ważnym, kto chodzi do Wojewódzkiego, ale wybrał włóczęgę w poszukiwaniu piwa. Szkoda czasu.

Xiążka Kapli o Chinach spodobała mi się na tyle, że przeczytałem tę o Indonezji. I niestety nie jest już tak fajnie.
Pozytywem jest styl Kapli, który przypomina mi styl Hugo-Badera. Z tą różnicą, że Hugo-Bader koncentruje się na swoich bohaterach a u Kapli Kapla jest zawsze na pierwszym planie.
Drażniło mnie też nadużywanie pewnych słów i porównań. U Kapli wszyscy "cisną", zwłaszcza kierowcy. A odgłosy każdego koncertu da się porównać z koncertem Metalliki na Stadionie Narodowym.
Najgorsze były jednak angielskie wtręty. Nie wiem, czy Kapla już tak długo przebywa za granicą, że zapomniał takich słów jak kierowca, klimatyzacja, łódź motorowa, że musi używać ich angielskich zamienników. Tak jest bardziej na luzie, nowocześnie, młodzieżowo? Moim zdaniem tak jest bardziej obciachowo.

Drażniło mnie też nadużywanie pewnych słów i porównań. U Kapli wszyscy...

185 użytkowników ma tytuł Włóczęga z Archipelagu. Opowieści podróżne. Indonezja na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Włóczęga z Archipelagu. Opowieści podróżne. Indonezja na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Włóczęga z Archipelagu. Opowieści podróżne. Indonezja

Cytaty z książki Włóczęga z Archipelagu. Opowieści podróżne. Indonezja