Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach

Okładka książki Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach autora Katarzyna Kucewicz, 9788383574134
Okładka książki Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach
Katarzyna Kucewicz Wydawnictwo: Frajda Cykl: Marcelinka (tom 3) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Marcelinka (tom 3)
2024-05-22
2024-05-22

Kup Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach

Wakacyjne opowiadania mają w sobie cudowny sielski klimat i rad jak poradzić sobie w sytuacjach spontanicznych, które zdarzają się poza codziennym harmonogramem.

O wakacjach na Mazurach i wielu emocjach towarzyszących nadwrażliwej emocjonalnie Marcelinie w siedmiu rozdziałach. Jest ok.

Na półkach: , , , , , ,

Piękna obyczajowa ,wakacyjna dziecięca książeczka, średniego formatu. Twarda oprawa. Prześlicznie ilustrowana.
Napisana przez psycholożkę, psychoterapeutkę. Poświęcona bardzo wrażliwym dzieciom i ich rodzicom.

WWO to pojęcie osoby wysoko wrażliwej. To nie jest zaburzenie i nie wymaga ono terapii.
Osoby te silniej od innych odczuwają bodźce zewnętrzne i wewnętrzne, bardziej analizują szczegóły i dostrzegają je, intensywniej przetwarzają informacje, cechują się wysoką empatią, nie lubią przebywać w dużym zespole i być w centrum uwagi.
Wszystkie te cechy osobowościowe mają konsekwencje w codziennym funkcjonowaniu.
Osoby te zmagają się z trudnościami w przystosowaniu do nowych sytuacji, odczuwają silny lęk i stres przed zmianami. Nawet jak zmiany są pozytywne, to potrzebują czasu aby się przystosować.
Mają skłonność do silnych więzi emocjonalnych z drugimi osobami.
WWO stanowi 15-20 % populacji, czyli co piąta osoba jest wysoko wrażliwą osobą.
W ostatnich czasach WWO zyskuje na popularności.

Pokolenie moich dziadków, rodziców i moje nie miało o tym bladego pojęcia aż do niedawna.
Dobrze ,że teraz nasze dzieci są w dużo lepszej sytuacji.

Jest to część trzecia. Pierwszą i drugą mamy już za sobą, w której poznaliśmy dziewczynkę Marcelinkę, dziewczynkę z WWO i jej brata Benia.
Dla dzieci z WWO potrzeba wyrozumiałości, rozmów, tłumaczenia , czasami rezygnacji z sytuacji , które powodują dodatkowe nie do przyjęcia bodźce jak duży hałas. Wymaga to o 100% więcej wniknięcia w jego potrzeby.

Książeczka składa się z opowiadań z życia Marcelinki na Mazurach w domku u dziadka. Marcelinka lubi obserwować ptactwo na jeziorze, pływać z dziadkiem łodzią, chodzić na leśne spacery, jeździć rowerami z mamą do miasteczka, odwiedzać i tulić się do alpak, układać wianuszki z kwiatów z nową zapoznaną dziewczynką z WWO, rozwikływać tajemnice wyspy na jeziorze z królem łabędzi.

Każde opowiadanie kładzie nacisk na wyodrębnienie cech wrażliwości Marcelinki , jak jej pomóc, jak z nią rozmawiać i postępować. Dzieci te nie lubią czułości i przytulania z obcymi osobami. Krępuje je to i dlatego trzeba je jak można chronić przed wylewnością innych.

Bardziej też odczuwają smak zazdrości i współczucia, które pojawiają się znienacka może to być o rodzica, o przyjaciółkę. To ważne ,żeby być przewodnikiem dziecka po tych emocjach. W przypadku rodzica tłumaczyć dziecku ,że są trzy obszary życia – rodzicielstwo, kariera zawodowa i związek. Te obszary nie zagrażają sobie zupełnie, współistnieją.
Zazdrość o przyjaciółkę też można wytłumaczyć ,że można mieć braciszka i go kochać, a przyjaciółkę też można mieć i to w niczym w relacjach nie przeszkadza.

Inną sprawą jest by dorosły nie wykorzystywał empatii dziecka i nie wykorzystywał, spychając na nie swoich problemów. Dziecko ma mieć beztroskie dzieciństwo. Dorosłe problemy omawia się z innymi zaufanymi dorosłymi.

Kolejne części przygód Marcelinki odsłaniają nam różne problemy z WWO.
Jest to wskazówka dla każdego rodzica by wyłonić takie jednostki u swoich dzieci i wiedzieć jak należy je traktować, jak z nimi prowadzić rozmowy.
A może niejedno z rodziców rozpozna w Marcelince nie tylko swoją córeczkę czy synka, ale właśnie siebie.

Historyjki są ciekawie opowiedziane i bardzo zainteresują dzieci, którym się je czyta. Nastrój wakacyjny, sielskie krajobrazy, zwierzęta jak pies, kot, alpaki, dzikie ptactwo w postaci łabędzi, świetne dialogi ,całościowo wspaniała książeczka , pomijając już aspekty psychologiczne.
Polecam nie tylko dzieciom i rodzicom z WWO raczej wszystkim dzieciom ,żeby wiedziały ,że ich kolega czy koleżanka mogą być właśnie takie.

Na końcu książki autorka zwraca się świadomie do rodziców, opisuje powyższy problem w bardziej złożonych sytuacjach.
Swoimi zaleceniami bardzo im pomaga, jeżeli ktoś mierzy się z podobną trudnością.

Pozycja mądra, godna uwagi i polecenia dla szerokiego spektrum czytelniczego.
Polecam całą serię o Marcelince!
Czekamy na kolejne części. We wrześniu ukaże się pierwszy tom o braciszku Marcelinki Beniu, równolegle z tą serią.

36 użytkowników ma tytuł Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach

Katarzyna Kucewicz
Katarzyna Kucewicz
Katarzyna Kucewicz psycholożka, psychoterapeutka, seksuolożka. Prowadzi Ośrodek Psychoterapii i Coachingu Inner Garden w Warszawie, współpracuje także z Poradnią Zdrowia Psychicznego „Harmonia”. Należy do Polskiej Federacji Psychoterapii. Autorka licznych artykułów w czasopismach psychologicznych oraz lifestylowych, ekspertka w programach telewizyjnych i radiowych. Zajmuje się psychoterapią indywidualną oraz terapią par. Z pasją dzieli się swoją wiedzą psychologiczną na Instagramie: @psycholog_na_insta

Cytaty z książki Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach

Dodaj cytat z książki Marcelinka i wakacyjna przygoda na Mazurach