Zawsze chodziło o ciebie

Okładka książki Zawsze chodziło o ciebie autora Dominika Aniszewska, 9788397090118
Okładka książki Zawsze chodziło o ciebie
Dominika Aniszewska Wydawnictwo: Selfpublishing literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
e-book
2024-05-01
2024-05-01

Kup Zawsze chodziło o ciebie w ulubionej księgarnii

Zawsze chodziło o ciebie

Oceny książki Zawsze chodziło o ciebie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zawsze chodziło o ciebie

No średnie. Postacie niespójne, zakochują się na zabój, żeby za chwilę się kompletnie odkochać. Wiele razy miałem ochotę odłożyć, ale czytało się na tyle lekko, że dotrwałem do końca. Jutro nie będę już o tej książce pewnie pamiętał. Bez refleksji, taka lekka lektura - u mnie swoją rolę spełniła - przeczytana podczas lotu, między drzemkami.

"Zawsze chodziło o ciebie" Dominiki Aniszewskiej to lekka lektura, idealna na relaksujący wieczór. Książka czyta się płynnie i przyjemnie, przypominając typową komedię romantyczną.
Fabuła, choć przewidywalna, skupia się na rozwoju relacji między bohaterami. Autorka umiejętnie przedstawia koncepcję, że prawdziwa miłość powinna opierać się na solidnych fundamentach przyjaźni.
Główni bohaterowie, Wera i Oskar, budzą mieszane uczucia. Oskar, opisywany jako typowy bawidamek, może irytować czytelników swoim zachowaniem. Z kolei naiwność Wery i jej podatność na urok Oskara czasami frustruje, ale jednocześnie dodaje autentyczności jej postaci.
Książce brakuje może nieco więcej intryg i dynamicznej akcji, co mogłoby podnieść poziom zaangażowania czytelnika. Mimo to, historia płynie gładko, oferując przyjemną odskocznię od codzienności.
Podsumowując, "Zawsze chodziło o ciebie" to lekka, romantyczna lektura, która sprawdzi się jako relaksująca rozrywka. Choć nie zaskakuje oryginalnością, może przypaść do gustu fanom gatunku szukającym prostej, przyjemnej historii miłosnej.

Dominika Aniszewska "Zawszw Chodziło O Ciebie"
...
Dalszą podróż do miejsca, gdzie miało się odbyć przyjęcie weselne ,przebiegła w ciszy i choć oboje byli tym mocno zdziwieni,bo zazwyczaj,gdy byli razem w towarzystwie,buzię im się nie zamykały,to żadna z nich nie miało śmiałości tego zmienić.
...
Weronika i Oskar przyjaźnią się od lat,bardzo dobrze się dogadują i mile spędzają czas.Wero zna wszystkie wybryki Oskara i stara się go zawsze wspierać.
Oskar postanawia poprosić Wero o pomoc,chce aby z Nim poszła na wesele udając jego dziewczynę aby Sylwia jego była zobaczyła co straciła.Wera na początku nie chciała się zgodzić lecz udało się ją przekonać.
Co zrobi Sylwia?
Co wydarzy się na weselu?

Moja ocena 8,5/10

Książka wzbudza pozytywne emocje mimo postępowania Oskara które nie zawsze jest dobre.Postawiłam się w sytuacji Wero i wiem,że postąpiłabym tak jak Ona.Wierzę w przyjaźń damsko-męską tylko trzeba ustalić granice które się nie przekracza.Nie możemy wszystkich mężczyzn wrzucać do jednego worka bo nie wszyscy są tacy sami.
Autorka zaskoczyła mnie jak przedstawiła tą przyjaźń i widzę,że tutaj tą bardziej rozważną była Wero.Czy przyjaźnią się z mężczyzną mamy zakaz na związek z innym nie tak samo jak On ma wolną rękę,szanujemy swoje wybory i wiemy że możemy na siebie liczyć. Zgodzę się również z tym że od przyjaźni do miłości już blisko ale tego muszą chcieć i czuć tą miłość dwie osoby.
Pamiętajcie nie ważne z kim się przyjaźnicie czy z kobietą czy z mężczyzną liczy się szczerość i pełne zaufanie.

Dominika Aniszewska dziękuję za zaufanie i czekam na kolejne Twoje propozycje.

Dominika Aniszewska "Zawszw Chodziło O Ciebie"
...
Weronika i Oskar przyjaźnią się od lat,bardzo dobrze się dogadują i mile...

136 użytkowników ma tytuł Zawsze chodziło o ciebie na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Zawsze chodziło o ciebie na półkach dodatkowych

Plan B Marta Kaczmarczyk
Plan B
Marta Kaczmarczyk
Los chce z nimi grać w pokera, raz im daje raz zabiera... A komu? No, Zuzce i Piotrowi ze Zmiany planów. Tom pierwszy wciągnął mnie i zachwycił realizmem relacji bohaterów. Dziś kilka słów o kontynuacji, czyli Planie B. Po dramatycznych przejściach pod koniec tomu pierwszego doczekaliśmy się zaręczyn, a Zuza i Piotr planują już ślub. W międzyczasie budują też wspólne gniazdko i odkrywają uroki życia we dwoje. Nieodmiennie towarzyszą im rodziny i przyjaciele, którzy także, na naszych oczach, układają sobie życia. I choć przeszłość nie raz jeszcze o sobie przypomni, chcąc skomplikować relację naszych bohaterów, nie dopuścić do zaślubin, tych dwoje walczy o siebie nawzajem i nie dopuszcza myśli, że coś może pójść nie tak. Jednak na ślubie historia Zuzy i Piotrka się nie kończy. Dopada ich codzienność, z którą muszą się zmierzyć. I nie chodzi o ich aktywność zawodową i ambicje obojga. Chodzi o plany i marzenia, które nagle trzeba zweryfikować z możliwościami. I tu do głosu dochodzą temperamenty młodych małżonków. Kiedy coś idzie nie po ich myśli potrafią kłócić się do upadłego, by za chwilę się godzić. Szukają kompromisów co wcale łatwe nie jest, a doprowadza do silnego kryzysu. Tym silniejszego, gdy ich plany spełniają się, ale w życiu najbliższych im osób, nie im. Do głosu dochodzi irracjonalny gniew i żal, z którymi też muszą sobie poradzić. Plan B jest opowieścią o życiu takim, jakim jest. Nieprzewidywalnym, skomplikowanym, pełnym kompromisów i ustępstw. O tym, że by rozbawić los wystarczy opowiedzieć mu o swoich planach. I wtedy wszystko staje na głowie. Piotrek i Zuza spełniają się w działalności dobroczynnej. Wspierają lokalny dom dziecka, dom samotnej matki, sąsiadów i przyjaciół. A za swoją dobroć dostają kolejne kłody pod nogi. I sztuką jest w tym wszystkim nie zwariować, pozostać sobą, wiernym swoim przekonaniom. Tych dwoje ma ogromne szczęście być otoczonymi przez naprawdę dobrych i wrażliwych ludzi, którzy w chwilach zwątpienia przywracają ich na właściwe tory. I choć życie zmusza ich do tworzenia planu bo do planu b, to razem mają siłę stawić temu wszystkiemu czoła. Polecam Wam tę lekturę, bo daje wiarę, że z każdej opresji jest jakieś wyjście, a po burzy wychodzi słońce. I nie jest to wizja jawiąca się zza różowych okularów, a przedstawiona na przykładzie życiowych bohaterów, wzmacniając poczucie realności.
azetkaczyta - awatar azetkaczyta
oceniła na91 rok temu
Cień przeszłości Weronika Tomala
Cień przeszłości
Weronika Tomala
Autor Weronika Tomala Tytuł Cień przeszłości Życie w rodzinie mafijnej zobowiązuje.Męska sprawa,rola głowy rodziny jest prześwietlenie nowych członków.Chłopak siostry zazwyczaj była sprawdzana jego przeszłość. Co czuła Mija,kiedy brat Fabio wkroczył w jej relacje za pomocą pieniędzy.Chcac zerwać zależność, wyrwać się spod wpływu dominującego głosu podejmuje prace w warsztacie samochodowym.Ochrona jaką sprawuje brat może być niedogodnością,bo kto chciałby być kontrolowany przez mafie.Miejsce nowej pracy staje się początkiem pewnej relacji. Wspólne uroczystości w rodzinie Trovato są pielęgnowane i czuje się ich zależność i szacunek.Zarówno opieka brata nad młodsza siostrą jak i zatroskanie szwagierki Sofii jest widocznym symbolem.Życie rządzi się swoimi prawami,regułami a Fabio stoi na straży by jego rodzina nie została skrzywdzona. Nowe miejsce pracy Miji sprawia,że jej drogi krzyżują się z tajemniczym mechanikiem Damiano. Różne perypetie w pracy sprawiają,że ich zależność się zacieśnia. Trudny klient robi problem a Damiano staje ba wysokosci zadania.Powoli przełamują lody i granica romansu staje się cienka,kazdy gest,wzrok pali namiętnością. Kim prywatnie jest Damiano,jaką historie kryje jego dom?Co wywoła Mija odwiedzając to miejsce? Jaką krzywdę wyrządził jej brat ,skąd taka nienawiść starego Sorrentino?Stare porachunki,zachowanie kontra honorowe postepowanie sprawia ,że za swoje postępowanie musisz pokutiwać. To co się zrodziło między młodymi stanęło na ostrzu noża.Czy zawalczą o siebie mimo dzielącej przeszłości,czy duma przeważy? Co wydarzy się pewnego ranka,kiedy ich relacje wejdą na właściwy tor? Mija znika a jej brat bierze sprawy w swoje ręce i zaczyna od Damiano,nie jest delikatny,nie przebiera w sposobie,bo sytuacja tego wymaga.Mimo wszystko ten znosi wszystkie próby .Mija pozostaje więziona w nieznanym miejscu.Czy przeszłość aż tak boli,kto stał się jej oprawcą,kto chciał jeszcze coś dla siebie ugrać?Wybawienie nadchodzi.Czyje drogi się połączą w jednej słusznej sprawie?Kto staje na wysokości zadania?Czy przeszłość i porachunki dadzą szansę relacji tych dwojga? Postawa Damiano jest godna podziwu,nie chce by Mija musiała wybierać i rezygnować z rodziny. Jaką niespodziankę sprawia los?Kto powraca z przeszłości? Wspaniała historia pełna emocji,to dowód ,że rodzina to nietylko ci z którymi łączyą nas więzy krwi ale i ci którzy są przy nas kiedy jesteśmy smutni.Autorka wspaniale ukazała realia zależności i ponoszenia odpowiedzialności za czyny.Poraz kolejny spędziłam wspaniały czas z jej historią.
anulajula - awatar anulajula
oceniła na81 rok temu
Bestia i Bestia Nathalie K. Flower
Bestia i Bestia
Nathalie K. Flower
„Bestia, bestia” Romans 🌶️ Tragiczne wydarzenie Cierpienie i samotność Blizny na duszy i ciele Dwie samotne dusze „Są takie książki które czytamy i szybko o nich zapominamy a są i takie które długo siedzą nam w głowie….” On - On budzi postrach wśród mieszkańców. Daniel swoim wyglądem bardziej przypomina postać z obrazu "Krzyk" Edwarda Muncha niż typowego mężczyznę. Ona - Hanna zaś została potwornie okaleczona. Nic dziwnego, że oboje wzbudzają strach wśród okolicznych mieszkańców. Kiedy krewni dziewczyny naciskają, by ta wprowadziła się do agresywnego wuja, z pomocą przychodzi Daniel. Proponuje rozwiązanie, które uchroni ją przed okrutnym losem. Nie odkrywa jednak wszystkich swoich kart. Daniel bardzo dobrze sobie radzi z odmiennością, którą ma od urodzenia, ale ma kochającą i wspierającą rodzinę. Hania to widzi i czy po nieszczęściach jakie ją spotkało zaakceptuje swoją sytuację i otworzy się na możliwości, które postawi przed nią los? Czy bestiom pisane jest szczęśliwe zakończenie? Jak mówi cytat ze wstępu to jest książka, która zapada w pamięć! Czytając ją często ocierałam łzy i czułam ucisk w piersi ze wzruszenia! Jak tak pozytywne osoby jak Daniel i delikatne jak Hania mogą tyle przejść w życiu? Jedyną pociechą było dla mnie to, jak już Hania wyrwała się od toksycznej rodzinki to zaopiekował się nią Daniel i dał jej szansę na stanięcie na własnych nogach i rozwinięcie skrzydeł! Wsparcie i miłość potrafią działać cuda. Pełna emocji powieść którą polecam każdemu! Chwyta za serce i daje nadzieję! Polecam!
na_deszczowe_dni - awatar na_deszczowe_dni
Trash Boy E. J. Arosh
Trash Boy
E. J. Arosh
Judah Saryan to mężczyzna, który nie zna limitów. Jako znany oraz rozpoznawalny muzyk czerpie z życia pełnymi garściami. Imprezy do rana, co noc inna kobieta, alkohol oraz narkotyki bez limitu to jego codzienność. Niegrzeczny chłopiec, przed którym każda porządna dziewczyna powinna uciekać z krzykiem. Wspólnie z przyjacielem Travisem nic sobie mają z próśb menedżera aby przystopowali trochę z imprezami. Niestety pewnego dnia wytwórnia postanawia pokazać im kto tak naprawdę rozdaje karty w tej grze. A najlepszą dla nich karą okazuje się zatrudnienie opiekuna, ktory będzie pilnował ich na każdym kroku. Jednak gdy ów opiekun zjawia się w ich mieszkaniu okazuje się  seksowną kobietą ale z wojskowym wyszkoleniem. Mężczyźni nie zamierzają się tak łatwo poddać i tak łatwo składać broni, niestety nie są również świadomi iż trafili na godnego sobie przeciwnika. Co udowodni im już pierwszego dnia. Twórczość autorki miałam już przyjemność poznać dlatego z chęcią sięgnęłam również po tą książkę. Znajdziecie w niej kilka wątków z książki,,Black Nights", która wciągnęła mnie do świata muzyków, wielkiej sławy oraz zabawy bez limitów. Dużym plusem jest poznanie historii z perspektywy obojga głównych bohaterów. Dzięki czemu jest łatwiej zrozumieć ich punkt myślenia oraz każde zachowanie. To dlaczego Judah zachwouje się tak a nie inaczej gdyż nie był w stanie pogodzić się z wydarzeniami z przeszłości. Rain to moja ulubiona bohaterka. Pewna siebie, pyskata, i zdecydowanie była w stanie poradzić sobie z dwoma dorosłymi oraz zbuntowanymi mężczyznami. A uwierzcie mi pomysłów jej nie brakowało 🤣. Bardzo przyjemnie spędziłam z nią czas więc i Wam polecam po nią sięgnąć. @e.j.arosh gratuluję kolejnej świetnej książki i czekam na więcej 😉😊 Jeszcze raz dziękuję za możliwość udziału w tym bt 😘😘 #btulibrariady #trashboy #światmuzyki #booktour #booklover #bookstagram #czytanieuzależnia #czytamirecenzuję #czytanietopasja #książkoholiczka
rudaczyta2022 - awatar rudaczyta2022
Skradziona tożsamość Monika Magoska-Suchar
Skradziona tożsamość
Monika Magoska-Suchar
„Skradziona tożsamość” to pierwszy tom książki Moniki Magowskiej- Suchar. Przyznaję, że trochę czekała, aż po nią sięgnę. Teraz już wiem, że popełniłam błąd i powinnam się za nią zabrać w pierwszej kolejności. Choć to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, to już mogę śmiało stwierdzić, że należy ona do moich ulubionych autorek. W tej książce dostaniecie, to co powinien zawierać dobry romans. Na początku muszę zaznaczyć że jest, to książka przeznaczona dla dorosłego czytelnika. Pojawiają się tu sceny nieodpowiednie dla wrażliwego czytelnik. Na początku tej książki poznajemy Holly i Milę są to identyczny bliźniaczki. Pierwsza to idealna córka, a druga, to czarna owca w rodzinie. Mila ma przejściowe kłopoty i prosi o pomoc Holly, która szykuje się na wyjazd do Japonii do pracy. Jednak pewnego dnia na przejściu dla pieszych rozpędzony samochód wjeżdża w Holly. Wskutek uderzenia dziewczyna ginie na miejscu. Pozbawiona środków do życia Mila postanawia dokończyć zobowiązania siostry i postanawia przyjąć jej tożsamość. Nie do końca jest świadoma na co się zdecydowała i tuż przed wylotem poznaje skrywane sekrety siostry. Okazuje się bowiem, że perfekcyjna Holly miała objąć lukratywne stanowisko guwernantki, a nocami miała spełniać zachcianki mafijnego bossa Shinjiego Sskai. Mężczyzna oczekuje od niej i pełnego posłuszeństwa i do tego brzydzi się kłamstwem. Ta książka dostarczy wam ogrom emocji. Choć to miał być układ oparty na obustronnej korzyści, to między tych dwoje wkradają się uczucia, które nie wszystkim będą się podobać. Przygoda naszej bohaterki nie potrwa długo, ponieważ los ma wobec niej inne plany a ona nie może się temu sprzeciwić. Bowiem jej najbliższym może stać się krzywda. Wciąż nie jest w stanie zrozumieć w co była wplątana jej siostra i teraz ona sama. Co zrobi Yakuza gdy gdy odkryje prawdę? Cała historia jest trochę pogmatwana ale wciąga już od pierwszej strony. Jest pikantnie i kontrowersyjnie. Sceny zbliżeń rozpalają czytelnika do czerwoności. Jest niegrzecznie, co bardzo lubię w takich książkach. Bohaterowie też zostali świetnie wykreowani. Bardzo podobała mi się przemiana głównej bohaterki z zahukanej dziewczyny w odważnie kroczącą przez życie kobietę.
Justynaczyta - awatar Justynaczyta
oceniła na101 rok temu
By Mistake Nana Bekher
By Mistake
Nana Bekher
„ Nawet jego dotyk z jednej strony sprawiał mi ból ,a z drugiej powodował że pragnęłam ,by jego dłonie zadbały o każdy fragment mojego ciała .” „By Mistake” to moje pierwsze spotkanie z twórczością Nany Becker i szczerze? Ogromnie żałuję, że sięgnęłam po tę książkę tak późno zwłaszcza że naprawdę długo czekała na mnie na półce. Charlie dziewczyna , która od zawsze marzyła o studiowaniu dziennikarstwa sportowego w Phoenix. Kiedy w końcu dostaje szansę przeniesienia się na wymarzoną uczelnię, nie waha się ani chwili. Nie spodziewa się jednak, że przez pomyłkę trafi do jednego pokoju z Leytonem chłopakiem, którego już zna… i którego szczerze nienawidzi. Ich wspólna przeszłość jest pełna bólu, niedopowiedzeń i zranionych uczuć, a teraz los ponownie stawia ich na swojej drodze. Czy demony przeszłości pozwolą im się dogadać ? A co jeżeli sntej nienawiści narodzi się coś co ciężko ignorować ? Powiem Wam, że dawno nie czytałam tak lekkiej, a jednocześnie emocjonalnej książki. Na co dzień sięgam raczej po mroczniejsze, cięższe historie, ale czasami naprawdę potrzebuję czegoś lżejszego  i „By Mistake” idealnie wpasowało się w ten klimat. To historia, która otula, ale jednocześnie potrafi zaskoczyć emocjami, które pojawiają się stopniowo. Bardzo polubiłam Charlie. To bohaterka, która przeszła sporą przemianę z dziewczyny zranionej stała się silną, świadomą siebie osobą. Mimo tego, co zrobił jej Leyton, nie zamknęła się całkowicie na świat i potrafiła dostrzec w nim coś więcej, co naprawdę mnie kupiło. Leyton… to zdecydowanie bohater, którego można jednocześnie kochać i mieć ochotę udusić. Jego zachowanie z przeszłości było dla mnie absolutnie nie do zaakceptowania, ale im dalej w historię, tym bardziej poznajemy jego perspektywę. Widzimy, że sam doświadczył bólu, zdrady i upokorzenia. I właśnie to jest ogromnym plusem tej książki  rozwój bohaterów. Oni dojrzewają, uczą się na błędach i próbują je naprawić, co wypada bardzo autentycznie. Fabuła jest dobrze przemyślana i dopracowana. Mimo lekkości, historia niesie ze sobą spory ładunek emocjonalny i pięknie pokazuje, jak cienka jest granica między nienawiścią a miłością. To wszystko rozwija się stopniowo, bez pośpiechu, co daje przestrzeń na prawdziwe uczucia. Styl pisania autorki bardzo przypadł mi do gustu  jest lekki, przyjemny i przede wszystkim pozbawiony długich, nużących opisów (a wiecie, że za tym nie przepadam). Ogromnym plusem są też dialogi  naturalne, dynamiczne i po prostu świetnie napisane. Gdybym miała się do czegoś przyczepić, to zdecydowanie do zakończenia. Było dobre, ale zabrakło mi kilku dodatkowych stron  takiego spokojnego domknięcia historii, pokazania co dalej, może kilka miesięcy później brakowało mi tej przysłowiowej kroki na i . „By Mistake” to naprawdę świetna, lekka, ale jednocześnie emocjonalna historia pełna miłości, pasji i relacji, które nie są oczywiste. Jeśli macie ochotę na coś mniej ciężkiego niż Wasze codzienne wybory  zdecydowanie warto sięgnąć po ten tytuł 💫
Domii_zaczytana - awatar Domii_zaczytana
oceniła na922 dni temu
Pakt niepokochania Karolina Gardynik
Pakt niepokochania
Karolina Gardynik
Wendy przyjaźni się z Agatą, która jest szczęśliwą żoną i mamą. Gdy jej mąż umiera i widzi jak Agata cierpi po jego śmierci, Wendy zawiera sama ze sobą pakt niepokochania. Obiecuje sobie, że nigdy nikogo nie pokocha, żeby nie cierpieć tak jak jej przyjaciółka. To jej się udaję do czasu poznania Archibalda. Jej wcześniejsze relacje z mężczyznami opierały sie na braku zaangażowania i przygodnym seksie. Przy Archim kobieta czuje się inaczej. Mężczyzna ma podobnie, jednak nie jest do końca szczery z Wendy. Jest on w związku z inną kobietą, celebrytką z którą jednak nie jest szczęśliwy. Czy Wendy i Archibald stworzą stały związek? Jak wiecie jestem sroką okładkową, a do tego lubię debiuty, więc ta książka od razu przykuła moją uwagę 🙂😍. Przedstawia losy zaradnej dziewczyny, która związki z mężczyznami traktuje płytko. Robi to po to, żeby nie cierpieć z miłości, gdyż dla niej to uczucie ma nie tylko blaski, ale też cienie. Nie da się jednak zaprogramować serca. Pojawienie się w jej życiu przystojnego i dobrego mężczyzny sprawia, że jej serce nie słucha tego, co nakazuje rozum. Archibald także walczy z uczuciem, gdyż chce zaczynać związek z czystą kartą, co w jego przypadku nie jest takie proste. Ten debiut to naprawdę przyjemna lektura, którą płynnie mi się czytało. Nie jest zaskakująca ani wyróżniająca, ale też nie nudzi. Większość bohaterów tej historii ubarwia ją swoją osobą. Czytelnik mierzy się tutaj ze śmiercią i żałobą po śmierci ukochanej osoby, a także co się z tym wiąże z samotnym rodzicielstwem. Ponadto jest tu przedstawiony porter osoby niestabilnej, która manipuluje, szantażuje i nie liczy się z innymi ludźmi, a dąży tylko do zrealizowania swoich celów. No i oczywiście jest uczucie, które zacznie się od fizyczności i będzie musiało ukrywać się przed paparazzi. A co najważniejsze, na tej części ta historia się nie kończy.
Czytająca_biegająca Jurkowska - awatar Czytająca_biegająca Jurkowska
oceniła na77 miesięcy temu
Tayler. Twój na zawsze Katarzyna Mak
Tayler. Twój na zawsze
Katarzyna Mak
Powieść „Tayler. Twój na zawsze” to historia, która udowadnia, że przeznaczenie rzadko wybiera proste ścieżki, a przeszłość potrafi upomnieć się o nas w najmniej oczekiwanym momencie. Katarzyna Mak serwuje nam opowieść osadzoną w brutalnym, a jednocześnie niezwykle namiętnym świecie, gdzie granica między lojalnością a zdradą jest cieńsza niż włos. To, co uderza od pierwszych stron, to postać samego Taylera. Autorka stworzyła bohatera, który jest wręcz definicją magnetyzmu - silny, władczy, ukształtowany przez biedę nowojorskich slumsów, a dziś stojący na szczycie mafijnej hierarchii. Jego determinacja, by wyrwać się z nędzy, budzi szacunek, ale to jego słabość do Olivii nadaje mu ludzką twarz. Zderzenie tego twardego świata z kruchym losem Liv - dziewczyny potrzebującej serca, dosłownie i w przenośni - tworzy emocjonalny fundament, na którym opiera się cała fabuła. Warsztat Katarzyny Mak ewoluuje na oczach czytelnika. Styl jest lekki, dynamiczny i pozbawiony zbędnych opisów, co sprawia, że przez historię wręcz się „płynie”. Największym atutem konstrukcyjnym jest tutaj narracja prowadzona z czterech perspektyw. To zabieg ryzykowny, który mógł wprowadzić chaos, jednak autorce udało się zachować spójność. Dzięki temu nie tylko lepiej rozumiemy motywacje Taylera czy Liv, ale dostajemy też głębszy wgląd w postacie Liz i Christiana, którzy wnoszą do tej historii mnóstwo świeżości i własnych, skomplikowanych emocji. Mocną stroną książki jest bez wątpienia tempo akcji oraz odwaga w podejmowaniu trudnych tematów. Autorka nie boi się pisać o moralnych dylematach, toksycznych relacjach czy bolesnych skutkach błędnych decyzji. Intryga związana z zamianą sióstr bliźniaczek wprowadza element niepewności i napięcia, który trzyma w garści aż do finału. Sceny erotyczne, choć liczne, są napisane z wyczuciem i pikanterią, która dopełnia chemię między bohaterami, zamiast ją przytłaczać. Jeśli miałabym wskazać słabsze ogniwo, to dla mniej uważnego czytelnika podobieństwo imion bliźniaczek (Liv i Liz) oraz gęstość zdarzeń w pierwszej części książki mogą być początkowo dezorientujące. Czasami tempo jest tak zawrotne, że pewne wątki - jak choćby kwestie etyczne związane z niektórymi działaniami mafijnymi - traktowane są nieco skrótowo na rzecz budowania emocjonalnego napięcia między kochankami. Dla mnie „Tayler. Twój na zawsze” to książka, która wygrywa emocjami. Choć motyw mafijny jest tu wyraźny, to tak naprawdę opowieść o tym, czy można kochać dwie osoby jednocześnie i czy miłość jest w stanie wybaczyć oszustwo, nawet jeśli było ono podyktowane desperacją. Szczególnie polubiłam postać Liz - jej cięty język i ukryta pod maską pewności siebie wrażliwość sprawiły, że to ona stała się dla mnie najbardziej wielowymiarową bohaterką. To lektura, która wciąga, rozgrzewa i zostawia z pytaniem: ile jesteśmy w stanie poświęcić dla namiastki szczęścia?
Marta Bazylczuk - awatar Marta Bazylczuk
Wplątana. Tom 1 i 2 A.B. Obarska
Wplątana. Tom 1 i 2
A.B. Obarska
Pióro A.B. Obarskiej poznałam już wcześniej i od razu przypadło mi do gustu. Byłam recenzentką dwóch jej audiobooków – „Morze naszych tajemnic” oraz „Fuga dwojga serc” – i właśnie dzięki tej współpracy przekonałam się, jak lekko i emocjonalnie autorka potrafi prowadzić swoje historie. Z czasem sięgnęłam również po inne jej książki z własnej chęci i tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że jej styl trafia w mój czytelniczy gust. Dlatego kiedy w maju tego roku w ramach maratonu zorganizowanego przez @ayataxa – Agatę, postanowiłam przeczytać ostatnie dwie - historie „Wplątana” była jedną z nich. Główna bohaterka zaufała niewłaściwemu człowiekowi i zapłaciła za to wysoką cenę – znalazła się w świecie pełnym niebezpieczeństw, gdzie uczucia stają się kartą przetargową, a życie może być stawką w brutalnej grze. A.B. Obarska od pierwszych stron buduje napięcie i nie daje czytelnikowi nawet na chwilę oddechu. Każdy rozdział przynosi nowe emocje, a atmosfera gęstnieje, sprawiając, że trudno oderwać się od książki. To, co szczególnie mnie urzekło, to kontrast pomiędzy delikatnością Amelii a brutalnością świata, w który została wciągnięta. Autorka świetnie ukazuje jej emocje – strach, zagubienie, ale też siłę, którą bohaterka stopniowo w sobie odkrywa. Niezwykle intrygujący okazał się także tajemniczy mężczyzna, pojawiający się na jej drodze. Jego postać wnosi do fabuły niepewność i elektryzujące napięcie – nie wiemy, czy okaże się ratunkiem, czy kolejnym zagrożeniem. Wplątana to powieść, w której romans łączy się z dramatem i sensacyjnymi wątkami. Miłość, zaufanie, zdrada i walka o przetrwanie splatają się tutaj w historię, która angażuje od początku do końca. To książka, która pokazuje, że jedno uczucie może odmienić całe życie, a raz dokonany wybór trudno cofnąć. Polecam ją każdemu, kto lubi historie pełne emocji, niebezpieczeństwa i nieoczywistych relacji. 😉
kdmybooknow Dziuba - awatar kdmybooknow Dziuba
oceniła na87 miesięcy temu
Podróż z nieznajomym. Tom 1 Iwona Feldmann
Podróż z nieznajomym. Tom 1
Iwona Feldmann
Znam pióro autorki, więc byłam bardzo ciekawa co tym razem przygotowała dla czytelników.  Od samego początku wiele się dzieje, gdyż książka zaczyna się jakby w środku akcji. Przez co już na starcie pojawia się masa pytań, ale jak, kto, co, po co i na co? I muszę przyznać, że im dalej się zagłębiałam tym coraz więcej pytań i niejasności mi się pojawiało. W następstwie tego szybko czytałam, aby uzyskać jak najwięcej odpowiedzi. Właśnie to lubię u autorki. Tą całą masę niewiadomych i coraz bardziej zagmatwanej sytuacji. Nie da się nudzić, choć czasami ilość pytań i niejasności może przytłoczyć. Oprócz masy niewiadomych dostajemy też rozwijające się przyciąganie między dwójką bohaterów, a także zabawne momenty w ich słownych przepychankach. Co do bohaterów mam mieszane uczucia. Blanka to taka trochę wg mnie rozchwiana dziewczyna. Niby została napadnięta, a dalej łatwo wierzy.  Bez oporów podróżuje z nieznajomym i reaguje na przyciąganie do niego. Choć muszę przyznać, że w miarę czytania i poznawania jej historii zaczynałam widzieć ją trochę inaczej. Adam za to z jednej strony miły, sympatyczny i opiekuńczy mężczyzna. Jednak znając autorkę, czekałam co tam ukrywa. No i po mału przy końcu zaczęły wychodzić jego grzeszki 😉 I już nie jest dla mnie takim super bohaterem.. Sam pomysł na fabułę jest bardzo ciekawy i na pewno nie oklepany. Bardzo lubię takie powiewy świeżości, bo wtedy ciężej się domyślić co będzie dalej. Ponadto jest też ciekawość jak autorka dalej to rozwinie. Końcówka za to kompletnie mnie zaskoczyła, więc czym prędzej, napędzana ciekawością idę czytać tom 2. Co też ten Adam nawywija?!
Halyna_and_books - awatar Halyna_and_books
Reguły pożądania Anna Bellon
Reguły pożądania
Anna Bellon
Anna Belon już jakiś czas temu debiutowała swoją twórczością. Teraz ma na koncie napisanych 15 książek i teraz mam okazję przeczytać jedną z nich. Mianowicie mowa o najnowszej książce „Reguły pożądania”. Kamila Rudnicka pracuje, jako asystentka dyrektora finansowego Łukasza Dębskiego. Jest to mężczyzna bardzo pracowity i wymagający, jako szef. W strefie prywatnej nadal nie pogodził się z przeszłością, która bardzo odcisnęła swoje piętno na jego psychice. Tylko dzięki Oli ma namiastkę kogoś, kogo stracił. Jedno wydarzenie spowodowane zakrapianą imprezą firmową Kamila odwozi Łukasza do mieszkania. Mężczyzna pod wpływem alkoholu wyznaje Kamili swoje uczucia. Kobieta zdaje sobie, że od dłuższego czasu czuje coś do swojego szefa. Jest tylko jedno, ale w ich firmie jest zakaz związków między pracownikami. Co zrobią Kamila z Łukaszem? Kim tak naprawdę jest Ola dla Łukasza? Jak zakończy się ta historia? Autorka udowadnia nam swój kunszt swojej twórczości i bardzo podziwiam jej pomysłowość. Nie spodziewałam się takich obrotów spraw a książkę czytałam z zapartym tchem ciekawa, co może wydarzyć się z każdym kolejnym rozdziałem. Książka od pierwszych stron intryguje i wciąga a każde kolejne strony sprawiają, że nie można się od niej oderwać. Grzechem było by gdybym nie wspomniała słowem o okładce. Ci, którzy przeczytają będą wiedzieć, o co chodzi ;) „Reguły pożądania” jest to książka, którą czyta się szybko i przyjemnie a już od pierwszych stron. Historia wciąga nas od samego początku znajdujące się w niej zawirowania emocjonalne nie pozwalają nam się nudzić. Z niecierpliwością wyczekuję kolejnych powieści autorki.
Mamuśka Książką - awatar Mamuśka Książką

Cytaty z książki Zawsze chodziło o ciebie