- biznes, finanse
- Just keep buying. Proven Ways to Save Money and Build Your Wealth
- 2023-01-01
- 2023-01-01
Polska adaptacja książki „Just Keep Buying” Nicka Maggiulli.
Kup Po prostu kupuj. Sprawdzone sposoby oszczędzania i budowania majątku. Adaptacja do polskich realiów w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Gorąco polecam tę książkę. Cieszę się, że powstało jej polskie tłumaczenie - przygotowane z resztą przez Michała Szafrańskiego, autor bloga jakoszczedzacpieniadze.pl, który w ramkach dodał też wiele objaśnień przydatnych dla polskiego czytelnika. Moim zdaniem to najlepszy podręcznik wykładający podstawy rozsądnego oszczędzania i inwestowania, który przydać się może każdemu. Nie ma tam wielkich stóp zwrotu, wysokiego ryzyka i szybkiego bogacenia się. Zamiast tego są liczne dane i wykresy pokazujące, jak systematycznym podejściem pasywnym, inwestując w fundusze ETF na szeroki rynek akcji i w obligacje, można dojść do dużego majątku i własnej, wcześniejszej emerytury (jak w idei Financial Independence Retire Early - FIRE). Równocześnie to nie jest też praktyczny poradnik, jak inwestować, jak obsługiwać konto maklerskie itp. Do tego polecam bardziej książkę "Inwestowanie dla każdego" (Mateusz Samołyk). Ta pozycja to raczej podstawy teoretyczne tematu. "Czy powinienem wybrać akcje tej czy tamtej spółki?" "Czy powinienem kupić teraz, czy czekać na spadki?" "Jak radzić sobie w czasie kryzysu?" Ta książka rozwiewa wszelkie takie wątpliwości i na podstawie twardych danych podaje prostą receptę: "Po prostu kupuj!" - tani, pasywny fundusz ETF na szeroki rynek akcji, jak najwcześniej i jak najwięcej, a w dłuższej perspektywie (co najmniej 15-20 lat) możemy być praktycznie pewni swoich zysków.
Oceny książki Po prostu kupuj. Sprawdzone sposoby oszczędzania i budowania majątku. Adaptacja do polskich realiów
519 użytkowników ma tytuł Po prostu kupuj. Sprawdzone sposoby oszczędzania i budowania majątku. Adaptacja do polskich realiów na półkach głównych- Chcę przeczytać 306
- 2024 11
- Finanse 3
- 2025 3
- Do kupienia 2
Tagi i tematy do książki Po prostu kupuj. Sprawdzone sposoby oszczędzania i budowania majątku. Adaptacja do polskich realiów
Cytaty z książki Po prostu kupuj. Sprawdzone sposoby oszczędzania i budowania majątku. Adaptacja do polskich realiów
Dodaj cytat z książki Po prostu kupuj. Sprawdzone sposoby oszczędzania i budowania majątku. Adaptacja do polskich realiów
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Po prostu kupuj. Sprawdzone sposoby oszczędzania i budowania majątku. Adaptacja do polskich realiów
Naprawdę porządna książka nie tylko dla początkujących. Polecam zarówno początkującym jak i aktualnym inwestorom. Każdy coś wyciśnie dla siebie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra do usystematyzowania wiedzy. Jednak najpierw polecam polskich autorów: Szafrańskiego i Iwucia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkrótowo: Moim zdaniem książka bardzo przeciętna. Autor strasznie spłyca tematy, szeroko stosuje efekt potwierdzenia, czyli wybiera tylko te dane, aby poprzeć swoją własną tezę/opinię... O ligę lepszą książkę jest ,,Finansowa Forteca''.
Pozdrawiam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozdrawiam
Książka przekazuje bardzo podstawową wiedzę o inwestycjach finansowych. Kto czytał wcześniej książki polskich autorów, których jest już kilka na rynku, nie dowie się stąd niczego nowego. Dodatkowo to przełożenie na polskie realia jest dość dyskretne, przez co mocno czuć , że pierwotnie była ona wydana w USA. Jedyne co ma sens to wg mnie przeczytanie jej zanim sięgniemy po bardziej zaawansowaną literaturę rodzimych autorów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorąco polecam tę książkę. Cieszę się, że powstało jej polskie tłumaczenie - przygotowane z resztą przez Michała Szafrańskiego, autor bloga jakoszczedzacpieniadze.pl, który w ramkach dodał też wiele objaśnień przydatnych dla polskiego czytelnika. Moim zdaniem to najlepszy podręcznik wykładający podstawy rozsądnego oszczędzania i inwestowania, który przydać się może każdemu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Po prostu kupuj" to książka, która zasługuje na uwagę każdego, kto pragnie zrozumieć świat inwestycji w sposób przystępny i zrozumiały. W przeciwieństwie do rozciągniętej i często nużącej "Finansowej Fortecy" Marcina Iwucia, "Po prostu kupuj" jest zwięzłe, konkretne i pełne praktycznych wskazówek.
Książka ta ma na celu demistyfikację procesu inwestycyjnego, pokazując, że wiele z naszych obaw i wątpliwości wynika z niepotrzebnego komplikowania spraw. Michał skutecznie udowadnia, że inwestowanie nie musi być skomplikowane ani przerażające. Jego podejście jest świeże i inspirujące, co sprawia, że czytelnik zyskuje pewność siebie w podejmowaniu decyzji finansowych. "Po prostu kupuj" jest dopasowana do polskich realiów. W dobie globalizacji, wiele książek o inwestowaniu pomija lokalne uwarunkowania, co może prowadzić do nieporozumień. Michał z powodzeniem łączy uniwersalne zasady inwestycyjne z kontekstem polskiego rynku, co czyni jego dzieło jeszcze bardziej wartościowym.
Michał zasługuje na ogromne uznanie za swoją pracę, która nie tylko edukuje, ale także motywuje do działania.
"Po prostu kupuj" to znakomita lektura, która znajdzie swoje miejsce na półce każdego, kto pragnie zainwestować w swoją przyszłość finansową. Zdecydowanie polecam tę książkę każdemu, kto chce szybko i skutecznie zrozumieć, jak proste może być inwestowanie. Brawa i czapki z głów dla Michała za świetną robotę!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ta ma na celu demistyfikację procesu inwestycyjnego, pokazując, że...
Finansową Twierdzę Marcina Uwucia uważam za lepszą, ale to też dobra książką.dziękuję za przetłumaczenie na polski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChwilę zeszło zanim sięgnąłem po tę pozycję. Jest to moja trzecia książka w tej tematyce. Uważam, że każdy kto świadomie myśli o swoich finansach i przyszłości na emeryturze, powinien Ją przeczytać. Jeszcze kilka lat temu, nie sądziłem, że będę w tych 10% :) po przeczytaniu książki dowiesz się o co mi chodzi :). Dlatego gorąco zachęcam do sięgnięcia po ta książkę, dzięki której będziesz w stanie bardziej świadomie rozporządzać finansami i dbać o swoje pieniądze. Jak wspomniałem to jest moja trzecia książka, polecam także Finansowego Ninja i Finansowa Fortecę. Zdecydowanie najlepsze pozycje na rynku i dwóch autorów, którzy wykonują doskonałą robotę w edukowaniu pokoleń w zarządzaniu swoimi finansami. Polecam !!!
Chwilę zeszło zanim sięgnąłem po tę pozycję. Jest to moja trzecia książka w tej tematyce. Uważam, że każdy kto świadomie myśli o swoich finansach i przyszłości na emeryturze, powinien Ją przeczytać. Jeszcze kilka lat temu, nie sądziłem, że będę w tych 10% :) po przeczytaniu książki dowiesz się o co mi chodzi :). Dlatego gorąco zachęcam do sięgnięcia po ta książkę, dzięki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiazka na rynek amerykanski i o rynku amerykanskim, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by byla o inwestowaniu na rynku amerykanskim, co juz jest dla nas, jak najbardziej wykonalne. Wciaz pozostaje to jednak pozycja z gatunku, powiedzialbym tresci podstawowych. Jesli ktos przeczytal juz dwie, cztery czy szesc podobnych pozycji, to nie znajdzie tu zaskakujacych tresci. Pozostaje tylko utrwalac wiedze i inwestowac ;) Polecilbym na pewno inne ksiazki na poczatek :)
Ksiazka na rynek amerykanski i o rynku amerykanskim, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by byla o inwestowaniu na rynku amerykanskim, co juz jest dla nas, jak najbardziej wykonalne. Wciaz pozostaje to jednak pozycja z gatunku, powiedzialbym tresci podstawowych. Jesli ktos przeczytal juz dwie, cztery czy szesc podobnych pozycji, to nie znajdzie tu zaskakujacych tresci....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że dla osób rozpoczynających porządek z finansami jest ok. Natomiast jeśli ktokolwiek czytał finansowego ninje lub finansową fortecę za dużo z niej nie wyniesie.