Miasto Gwiezdnego Pyłu

- The City of Stardust
- 2024-03-27
- 2024-03-27
- Ewa Bobocińska
Groźna prześladowczyni, kradnący dusze bogowie i kara za zbrodnię, przechodząca z pokolenia na pokolenie – czy Violet uda się przełamać klątwę, zanim sama padnie jej ofiarą?
Przez całe pokolenia członkowie rodu Everly byli świadkami tego, jak najzdolniejsi i najlepsi spośród nich znikają, zabrani jako ofiary za zbrodnię, której nikt nie pamięta, i w celu, którego nikt nie rozumie. Ich dręczycielką jest kobieta o imieniu Penelope, która nigdy się nie starzeje, nigdy nie choruje i nigdy… nie wybacza.
Violet Everly była zaledwie dzieckiem, gdy jej matka Marianne zniknęła w burzową noc, zdeterminowana, by złamać klątwę. Wkrótce po jej zniknięciu pojawiła się Penelopa. I jej ultimatum: Violet ma dziesięć lat na odnalezienie Marianne, jeśli tego nie zrobi – zajmie miejsce matki. Violet jest ostatnią z rodu Everly i – podobnie jak jej matka – chce za wszelką cenę przełamać klątwę. Aby to zrobić, musi zejść do magicznego podziemia kapryśnych bogów, żądnych władzy uczonych i potworów złaknionych zemsty. Musi też współpracować z cichym asystentem Penelopy, Aleksandrem, któremu nie można ufać, ale którego wiedza o tym dziwnym świecie jest zbyt cenna, by go zignorować.
W swojej podróży Violet dotrze aż na krańce świata. Po to, by odnaleźć Marianne i klucz do miasta gwiezdnego pyłu, w którym zaczęła się cała historia...
Kup Miasto Gwiezdnego Pyłu w ulubionej księgarni
Oceny książki Miasto Gwiezdnego Pyłu
431 użytkowników ma tytuł Miasto Gwiezdnego Pyłu na półkach głównych- Chcę przeczytać 287
- 2024 13
- Fantastyka 7
- Fantasy 6
- Legimi 3
- Przeczytane w 2024 2
- Do kupienia 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miasto Gwiezdnego Pyłu
Miasto Gwiezdnego Pyłu jest otoczony mroczną magią, kłamstwami i dorastaniu w przeświadczeniu, że droga którą podążamy jest słuszna. Wychowanie w danej narracji sprawia, że podejmujemy decyzję nie zawsze dobre. Historia chociaż, nie zachwyciła mnie tak mocno jak okładka to pokazuje złożoność emocji dzięki, której świat posiada ogrom odcieni szarości. Nic nie jest dobre ani złe w 100% a nasza percepcja jest zależna od punku widzenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka raczej teenage fantasy, no może poza elementami pożerania co dla bardziej wrażliwych mogą być brutalne. Generalnie niby nic oryginalnego ale jednak dobrze się czyta. No i ogromny plus za wątek romantyczny, który nie jest śmierdzi kiczem i scenami seksu z pornosa po drugim spotkaniu bohaterów. Na minus jest główna bohaterka, która zachowuje się mimo chyba 21 lat jak standardowa 13 latka, jednakże książka była chyba adresowana do młodzieży więc adresatom może to się podobać. Kończąc myśle, że solidna 6 jest uczciwą oceną.
Książka raczej teenage fantasy, no może poza elementami pożerania co dla bardziej wrażliwych mogą być brutalne. Generalnie niby nic oryginalnego ale jednak dobrze się czyta. No i ogromny plus za wątek romantyczny, który nie jest śmierdzi kiczem i scenami seksu z pornosa po drugim spotkaniu bohaterów. Na minus jest główna bohaterka, która zachowuje się mimo chyba 21 lat jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy przemawia do was hasło "sensacja TikToka"? Czy to jest dla was powód, by chwycić za książkę?
Miasto Gwiezdnego Pyłu zaintrygowało mnie swoim opisem i okładką. Byłam ciekawa co znajdę w środku, a tam było już trochę gorzej.
Opowieść skupia się na Violet, którą poznajemy, gdy jest dzieckiem. Wraz z nią nie wiemy, co oznaczają pewne tajemnicze spotkania i wydarzenia.
Mamy jednak pewną przewagę - drugi świat i jego prawa poznajemy dzięki Aleksandrowi, mieszkańcowi magicznego miasta Fidelis.
Z biegiem czasu dowiadujemy się o historii jej rodziny, a przede wszystkim matki, która zniknęła, gdy dziewczyna była mała, zostawiając ją z wujkami.
Violet odkrywa, że opowieść z dzieciństwa jest prawdziwa i na jej rodzinie od wielu pokoleń krąży klątwa, którą próbowała złamać jej matka, Marianna. Dziewczynie nie pozostało wiele czasu w normalnym świecie, jeśli nie znajdzie sposobu by i jej nie dopadła klątwa. Najlepszym sposobem wydaje się odszukać matkę lub wynik jej badań. Dziewczyna rusza w podróż, by odnaleźć odpowiedzi i ocalić wolność, a może nawet życie. Jej ścieżki krzyżują się z Aleksandrem oraz innymi mieszkańcami gwiezdnego miasta. Kolejne tropy, ślepe zaułki, legendy i sojusze, a wszystko to, by umknąć przeznaczeniu. Czy dziewczynie uda się dokonać rzeczy niemożliwej?
Mam problem z oceną tej książki, bowiem fabuła była ciekawa, jednak miała spore luki. Pewne wątki zostały dotknięte i brutalnie porzucone. Inne jakby zapomniane lub potraktowane jak nieistotne. Jeśli ma być to wstęp do czegoś większego to jestem w stanie to przełknąć, ale jeśli to ma być jednotomowa historia, to brakuje mi kilku zamknięć. Oczywiście Violet przechodzi drogę od zera do superbohatera w dość krótkim czasie, co też jest irytujące.
Pierwsze sto stron bardzo opornie mi szło, jednak jakoś nie chciałam porzucać tej historii. Ona ma to coś w sobie.
Nie żałuję poświęconego jej czasu i jeśli doczeka się kontynuacji pewnie po nią sięgnę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie zupełnie nie. Nieraz wręcz odwrotnie i ostrożniej podchodzę do takich książek.
Opowieść skupia się na Violet, którą poznajemy, gdy jest...
Opowieść o klątwie rzuconej na cały ród, próbie jej zdjęcia ale nie myślcie, że wpadniecie w wir przygód. Nic z tego. To klimat raczej z książek Zafona, ciężki, duszny. Jest parę zwrotów akcji, zdrajca i tyle. Zakończenie zawiodło mnie bardzo, było strasznie rozciągnięte. Mnie nie zachwyciła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRazem z letnim przywitaniem wpadam opowiedzieć Wam parę słów o "Mieście Gwiezdnego pyłu" Georgii Summers pięknie wydanym przez wydawnictwo Jaguar .
Jest to historia pewnej klątwy i młodej dziewczyny ukrywanej w domu przez dwóch wujków. Ich siostra, a mama Violet pewnego dnia zniknęła by przełamać klątwę, jednak jeśli w ciągu dziesięciu lat nie odnajdzie się, klątwa spadnie na córkę, a dokona jej okrutna i tajemnicza Penelopa. Violet wyrusza w świat szukać matki, wspierana przez tajemniczego młodzieńca, który jest prawą ręką Penelopy, a jednak, jak bardzo by się nie starał, nie może dorównać osobom z jej otoczenia. Czy dziewczynie uda się złamać klątwę? Jakie znaczenie mają wszechobecne klucze? Cóż za dziwny świat kryje się za drzwiami pokoju wuja?
Jest to jeden z tych rzadkich przypadków gdy książka podoba mi się i nie podoba jednocześnie. Podoba mi się piękny, oniryczny literackie język w niej użyty. Sprawia, że czułam się, jakbym czytała baśń dla dorosłych, przesyconą magią i pięknem. Opisy działały na moją wyobraźnię. Za to nie podobała mi się pewna niekonsekwencja i niefrasobliwość w fabule- np. Violet wychowywana pod kloszem pewnego dnia wyrusza w świat w poszukiwaniu matki i doskonale sobie radzi sama w wielkim świecie, jeżdżąc z kraju do kraju. Mimo, że jej matka zniknęła przed laty w każdym kraj spotyka kogoś, kto ma o niej coś do powiedzenia i wie, gdzie pokierować dziewczynę dalej. Akcja jest dość nierówna- przez wiele stron nic się nie dzieje, by nagle zaskoczyć czytelnika jakimś ważniejszym wydarzeniem, a później znów ukołysać spokojem. Irytowała mnie trochę naiwność głównej bohaterki i pewna niefrasobliwość.
Myślę, że książka przypadnie do gustu osobom, które nie potrzebują mocnych emocji i wartkiej akcji, a za to lubią raczej powolne opowieści snute w pięknym stylu
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to historia pewnej klątwy i młodej dziewczyny ukrywanej w domu przez dwóch wujków. Ich siostra, a mama Violet pewnego dnia zniknęła by przełamać klątwę, jednak jeśli w ciągu dziesięciu lat nie odnajdzie się, klątwa...
„Ciemność zamyka się wokół niej”, czyli klątwy są po to, by je łamać.
Miasto gwiezdnego pyłu to jednotomowa opowieść osadzona w fantastycznym świecie, gdzie bogowie są bezwzględni, a klątwy są po to, by je łamać. Violet, nasza główna bohaterka, dąży do odnalezienia swojej matki i wyrwania się spod ciążącej na jej rodzinie klątwie. Jest ona dosyć naiwna i często może irytować swoim zachowaniem. Towarzyszy jej Aleksander, pomocnik antagonisty — Penelopy, która stawia ultimatum Violet i jeśli ta nie odnajdzie matki, będzie musiała ją zastąpić i zginąć. Aleks jest postacią niejednoznaczną, na pewno nieco irytującą, ale dzięki jego wyborom, całość jest mniej przewidywalna. Czarny charakter tej opowieści, czyli Penelope, jest tutaj chyba najlepiej przedstawioną postacią.
Sporo w tej historii tajemnic i wątków — łatwo można się pogubić. Autorka stworzyła oryginalny świat, ale mam wrażenie, że nie do końca został on dopracowany. Samych bogów jest tutaj jak na lekarstwo. Ciekawym aspektem było przedstawienie Gwiazd jako ludzi. Motyw tajemniczego świata, do którego możemy wejść, mając specjalny klucz, jest niewystarczająco ujęty w historii. Chciałbym dowiedzieć się coś więcej. Nie jestem zbyt wielką fanką długich i szczegółowych opisów, ale Summers tworzy je tak barwnie, że nie przytłaczają czytelnika.
W głównej mierze jest to opowieść o dorastaniu, pierwszym zauroczeniu i szukaniu swojego miejsca w świecie. Fabuła miała potencjał, ale nie został on w pełni wykorzystany. Zbyt duża ilość wątków wprowadziła chaos i momentami naprawdę nie rozumiałam, o co w tym wszystkim chodzi i co autorka chce nam przekazać. Czuć, że jest to debiut — wiele aspektów jest niedopracowanych, bohaterów trudno polubić czy chociażby im kibicować, a sam magiczny świat ma wiele luk. Miasto gwiezdnego pyłu to książka, którą szybko mi się czytało i dostarczyła mi kilku godzin rozrywki. To dosyć lekka pozycja i myślę, że może się spodobać fanom powieści młodzieżowych z fantastycznym tłem. Warto samemu się przekonać czy to coś dla Was.
„Ciemność zamyka się wokół niej”, czyli klątwy są po to, by je łamać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiasto gwiezdnego pyłu to debiut literacki Georgii Summers. Książkę polecają Shelley Parker-Chan oraz Bea Fitzgerald, a jej magiczna okładka przyciąga wzrok. Lubię sięgać po debiuty, a sam opis zwiastował interesującą powieść fantasy.
Przez całe pokolenia członkowie rodu Everly byli świadkami tego, jak...
Violet jako dziecko zamieszkała z wujami, kiedy to jej matka zniknęła bez śladu. Niedługo po tym wydarzeniu do domu Everlych przybyła niebezpieczna kobieta. Penelope postawiła rodzinie warunek, jeśli w ciągu dziesięciu lat nie odnajdą matki Violet, kobieta wróci po dziewczynę. Violet już jako dorosła kobieta dowiaduje się o istnieniu innych, niesamowitych światów oraz o klątwie, która ciąży na rodzinie Everlych. Dziewczyna zrobi wszystko, aby ją przełamać.
"Miasto gwiezdnego pyłu" to książka z gatunku fantasy, która jest debiutem literackim autorki. Muszę przyznać, że po opisie książka wydawała się czymś w moim klimacie i sięgając po tytuł liczyłam na rozrywkę i przygodę. Niestety już po skończeniu lektury okazało się, że mam co do niej mieszane odczucia. Sam pomysl na fabułę, w której mamy do czynienia z motywem innych światów, magicznych miejsc, kluczy za pomocą, których można podróżować oraz nadnaturalnych postaci jest naprawdę ciekawy. Tak samo elementy związane z genezą klątwy ciążącej na rodzinie głównej bohaterki zdecydowanie można uznać za plus. Jednak finalnie mam wrażenie, że potencjał nie został do końca wykorzystany. Nie wszystkie elementy zostały zadowalająco wytłumaczone, a w niektórych wątkach po prostu się gubiłam, co sprawiło, że cała historia nie zaangażowała mnie tak bardzo jak tego oczekiwałam. Niestety "Miasto Gwiezdnego Pyłu" nie dołączy do grona moich ulubieńców.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkazuje się, że przygoda to niebezpiecznie słowo, które potrafi skomplikować poukładane życie. Przekonała się o tym główna bohaterka książki „Miasto gwiezdnego pyłu” autorstwa Georgii Summers. Jest to debiut, więc nie oczekiwałam od książki wiele, bardzo zaciekawił mnie jej opis. Czas ma tutaj ważne znaczenie, a niestety jego zasób dla bohaterki zaczął się gwałtownie kurczyć. Klątwy bywają silne i nie tak łatwo jest je przełamać, bywają takie, których pokonanie bywa niemożliwe. Czy tak samo będzie w przypadku Violet? Rodzice powinni dawać wsparcie i troskę, ale kiedy znikają w głowie odzywają się głosy, które potrafią zachwiać wiarą. Czy matce dziewczyny uda się przełamać klątwę nim będzie za późno?
Główną bohaterką książki autorstwa Georgii Summers pod tytułem „Miasto gwiezdnego pyłu” jest Violet Everly, to dziewczyna urodzonej w przeklętej rodzinie. Pozostawiona przez matkę pod opieką dwóch wujków odziedziczyła mroczny ciężar, na który nikt nie byłby przygotowany. Jest jednak zdeterminowana albo odnaleźć matkę, albo przełamać klątwę, a to wciągnie ją do mrocznego, magicznego świata pełnego tych, którym zależy tylko na mocy. Jak daleko w swojej desperacji posunie się Violet, aby odkryć prawdę o klątwie?
„Miasto gwiezdnego pyłu” błyszczy ukazując zaginione miasta wraz z potworami głodującymi w ciemnościach. Oferuje ukryte drzwi i magiczne klucze, czy jesteście gotowi, aby przez nie przejść? Proza jest absolutnie oszałamiająca, co naprawdę dobrze ukazało piękno historii, jednak nie jest to powieść bez wad. To literatura wymagająca uwagi i zmuszająca do zwolnienia tempa, by delektować się wszystkim dookoła. Autorka stworzyła niesamowity świat, w którym jest niewiele treści. Gdybyście poprosili mnie o opisanie, jak wygląda Fedelis powiedziałabym, że jest pokryte śniegiem i otacza je niebo pełne gwiazd. Chciałam poznać znacznie więcej szczegółów nowego świata, który przed sami rozpostarła Georgia Summers. Fabuła jest tym, co przyciągnęło mnie do tej książki, uwielbiam książki o klątwach i magii. Violet była utrzymywana w niewiedzy na temat jej kłopotów, kiedy dowiedziała się o rodzinnej klątwie i zniknięciu mamy, postanowiła zrobić wszystko, aby odkryć prawdę, odnaleźć matkę i przełamać klątwę. Mam wrażenie, że dziewczyna jest zbyt naiwna, żeby dźwigać ciężar świata na swoich barkach, ciągle popełniała ten sam błąd, ufając niewłaściwej osobie. „Miasto gwiezdnego pyłu” to opowieść, której tempo mogłoby być bardziej równe, niektóre fragmenty wydawały się przeciągane lub po prostu nie miały związku z fabułą, warto by było bardziej to dopracować. Aleksander to zagubiona dusza, wychowywana przez Penelopę przez całe życie i znająca tylko jedno pragnienie. Jego lojalność zostaje wystawiona na próbę, gdy zaczyna czuć, że może pragnąć czegoś więcej. Fabuła romantyczna nie jest tak wyraźna, jak można by się spodziewać, ale jest także integralną częścią historii. Myślę, że dla mnie najmocniejszą stroną tej książki był jej klimat. Czas powoli upływa, panuje spore napięcie, istnieje strach przed tym, jaki los czeka Violet, jeśli jej się nie uda. Otoczenie jest mroczne i smutne, zwłaszcza jeśli chodzi o magiczne społeczeństwo. Wyczuwalne jest poczucie potencjału wielkości, który został zatracony w pogoni za władzą.
Okazuje się, że przygoda to niebezpiecznie słowo, które potrafi skomplikować poukładane życie. Przekonała się o tym główna bohaterka książki „Miasto gwiezdnego pyłu” autorstwa Georgii Summers. Jest to debiut, więc nie oczekiwałam od książki wiele, bardzo zaciekawił mnie jej opis. Czas ma tutaj ważne znaczenie, a niestety jego zasób dla bohaterki zaczął się gwałtownie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Miasto gwiezdnego pyłu" jest książką, co do której mam strasznie mieszane uczucia. Z jednej strony doceniam tę cudowną historię, którą zaprezentowała autorka. Z drugiej jednak ciężko było mi się wbić w tekst.
Wydarzenia ukazane w książce są zdecydowanie brutalniejsze niż się tego spodziewałam. Muszę szczerze przyznać, że liczne krwawe opisy zaskoczyły mnie. Nie oceniam tego na minus, ponieważ dodało to historii charakteru, jednak trzeba mieć ten fakt na uwadze, jeśli zdecydujecie się na lekturę.
Sam pomysł na historię bardzo przypadł mi do gustu. Uwielbiam motyw innych światów, szczególnie gdy w jakiś sposób są połączone z naszym. Autorka świetnie sobie poradziła z przekazaniem swoich myśli na papier.
Podobało mi się, że Violet postanowiła w końcu wziąć sprawy w swoje ręce. W jej sytuacji działanie wydawało się właściwie jedynym możliwym wyjściem. Brakowało mi jednak w tym wszystkim jakiejś głębi. Emocje były nazywane, jednak ja tego nie czułam. Wszelkie jej działania wydawały się logiczne, ale brakowało mi w tym warstwy emocjonalnej. Przez to sama Violet była mi zwyczajnie obojętna. A szkoda, miała potencjał na świetną postać.
Książka ma otwarte zakończenie. Ja osobiście nie jestem tego fanką. Lubię, gdy wszystkie wątki zostają zamknięte, a tutaj zbyt wiele pytań zostało bez odpowiedzi.
Największym minusem jest jednak dla mnie styl, jakim napisana jest ta książka. Nie wiem czy to oryginał, czy też kwestia przekładu, jednak efekt był taki, że nie potrafiłam się przekonać do tej książki. W wielu momentach byłam nią wręcz zmęczona.
Nie odradzam ani nie polecam tej książki. Tak jak wspomniałam w akapicie wyżej, najgorzej wypadł w moim odczuciu styl. Jeśli będziecie mieć podobne zdanie, raczej nie będziecie zadowoleni. Jeśli jednak przypadnie wam do gustu, poczujecie, że płyniecie, możecie się zakochać w tej historii.
5️⃣/🔟
#współpracareklamowa z @wydawnictwojaguar #barter
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydarzenia ukazane w książce są zdecydowanie brutalniejsze niż się tego spodziewałam. Muszę szczerze przyznać, że liczne krwawe opisy zaskoczyły mnie. Nie oceniam...
Ostatnio wydawnictwo @wydawnictwojaguar zaskakuje perełkami. Książka @georgia_summers_ to jej debiut literacki. Fantastyka w najczystszej postaci. Kupiła mnie cudowną okładką. Niestety chyba liczyłam na coś innego w tej historii.
Nad rodziną Violet Everly ciąży klątwa. Przez całe pokolenia rodu Everly ich członkowie byli świadkami jak najbardziej zdolni i najlepsi spośród nich znikają, jako ofiary za zbrodnię, której dziś już nikt nie pamięta i nikt nie rozumie jej sensu. Osoba, która odbiera "zapłatę" jest kobieta o imieniu Penelope, która nigdy się nie starzeje i nigdy nie wybacza.
Violet była dzieckiem, kiedy jej matka Marianne zniknęła w pewna burzową noc, zdeterminowana, by w końcu przełamać klątwę. Wkrótce potem pojawia się Penelope dając ultimatum jej opiekunom - Violet ma dziesięć lat, by odnaleźć matkę, jeśli tego nie zrobi będzie musiała zająć jej miejsce. Dziewczyna jest ostatnią z rodu Everly i tak samo jak matka chce złamać klątwę. Aby tego dokonać musi zejść do magicznego podziemia bogów, żądnych władzy uczonych i potworów, które oczekują zemsty. Musi też współpracować z Aleksandrem, któremu nie można ufać, bo bardzo blisko współpracuje z Penelope, ale który posiada ogromną wiedzę o drugim świecie, więc Violet nie pozostaje nic innego jak zaryzykować.
Dziewczyna dotrze na same krańce świata, by odnaleźć matkę i zdobyć klucz do miasta Gwiezdnego Pyłu, gdzie wszystko się zaczęło.
W całej historii chyba koniec końców szukałam czegoś innego. Od samego początku stykamy się z ogromną tajemnicą, której elementy układanki pojawiają się bardzo rzadko. Autorka niezwykle skrupulatnie i dokładnie opisuje każde miejsce i sytuacje przez co ma się wrażenie, że stoi się w danym miejscu.
Sam pomysł i historia są niesamowicie ciekawe. Oprócz magii i podróży pojawiają się wątki o odnajdywaniu siebie i swojego miejsca w życiu, ale też nauki kto w naszym życiu jest ważny, kto zasługuje na miano przyjaciela. Akcja toczy się niezwykle spokojnie. Bohaterowie zostali ciekawie skonstruowani, choć zabrakło mi jakiejś iskry, która spowodowałaby, że ta historia byłaby bardziej wow. Mam niedosyt i uważam, że autorka nie wykorzystała swojego potencjału.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNad rodziną Violet Everly ciąży klątwa. Przez całe pokolenia rodu Everly ich członkowie byli świadkami jak najbardziej zdolni i najlepsi spośród...