Aktualności
Znamy nominowanych do Nagrody Literackiej „Gdynia” 2024
Nazwiska laureatów i laureatek zostaną ogłoszone 30 sierpnia podczas uroczystej Gali Nagrody Literackiej Gdynia. Tymczasem poznaliśmy...

Wiersze wyprowadzające język: z domu, w pole, w szwendanie. Wyganiające myśl w intensywność, niech polata bez smyczy. Gesty goszczące, nieulegające kwestiom. Za to kwestujące na bogato, skupujące uwagę z rozproszeń. Teksty z debiutanckiej książki Joanny Łępickiej wpadają w oko nieproszone i o posłuch nie proszą, a przecież kładą fundamenty pod nową mowę, stawiają ściany wielonośne i na mapie poetyckiej odznaczają się solidnym gmaszyskiem. To całkiem spory zamach jak na „zeszyt ćwiczeń”!
OPINIE i DYSKUSJE o książce Zeszyt ćwiczeń
Mi się podobało, a czytam mało poezji, jedynie może przez znajomość autorki moja opinia może być zakrzywiona - jednak nie wiem czy zakrzywiona w górę czy w dół ;^)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam ten tomik za naprawdę dobry autorka pisze w nim z niezwykłą lekkością o dorastaniu. Każdy jej wiersz to podróż przez poszczególny etap życia ,ta podróż jest bardzo mglista i pełna upiększaczy od strony warsztatu. Nie brakuje tu wierszy ścierających postać autorki z rzeczywistością oraz takich które odczuje ogół. Debiut Łęmpickiej jest bardzo dobrym tomikiem godnym polecenia wszystkim pogrążonym w nostalgii tudzież szukających nowej Szymańskiej
Uważam ten tomik za naprawdę dobry autorka pisze w nim z niezwykłą lekkością o dorastaniu. Każdy jej wiersz to podróż przez poszczególny etap życia ,ta podróż jest bardzo mglista i pełna upiększaczy od strony warsztatu. Nie brakuje tu wierszy ścierających postać autorki z rzeczywistością oraz takich które odczuje ogół. Debiut Łęmpickiej jest bardzo dobrym tomikiem godnym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza polska poetka współczesna
Najlepsza polska poetka współczesna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toflow i moc
flow i moc
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo togodna polecenia pozycja działająca przede wszystkim jako ciekawie skomponowany zbiór, ale poza kontekstem całego tomu da się wyodrębnić co najmniej kilka świetnych wierszy (np. „Sestynę” <33)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprzeczytałam
przeczytałam