Siedem lat wstecz

2024-06-05
2024-06-05
2023-06-27
Monika Wiśniewska

Kup Siedem lat wstecz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Siedem lat wstecz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siedem lat wstecz

Niestety polskie wydanie wyrządziło wielką krzywdę tej książce, ale oceniając samą fabułę - Bardzo miła lektura! Historia Clementine i Iwana jest naprawdę słodka. Super pozycja, jeśli szuka się lekkiej komedii romantycznej - choć wplecione są w nią również poważne wątki, to całość ma rozgrzewający serce charakter.

DNF 22%

Na moment porzucenia czytania, nie miałam problemów z samą książką. Jednak polskie wydanie jest tragiczne. Na poziomie tłumacz-edycja to doszło do tragedii chyba. W wielu miejscach brakuje słów albo nawet zdań, bo to co następuje po sobie nie ma sensu. Raz nawet była zbitka randomowych liter. Dialogi też wydają się dziwne i dużo tam zgrzyta. Nie da się tego czytać.

DNF 22%

Książka sklasyfikowana jako romantasy, czyli gatunek, po jaki sięgam dość rzadko. Napisana w duchu realizmu magicznego, z wątkami przenoszenia się w czasie, tajemniczego mieszkania i ponadczasowej miłości, która z jednej strony zaistniała, a z drugiej przecież nie miała racji bytu.

Naprawdę nie wiem co myśleć o tej historii. Z jednej strony dość spokojna, refleksyjna, relaksująca, z drugiej brakowało mi tego czegoś, co by mnie totalnie zauroczyło, porwało i o czym myślałabym długi czas po zakończeniu lektury.
Fabuła od razu przypomniała mi mój ukochany film „Dom nad jeziorem” – tu bohaterów dzieliły 2 lata, w książce 7, w filmie kontaktowali się za pomocą magicznej skrzynki na listy, w książce Clementine i Iwan spotykają się w magicznym mieszkaniu, które kobieta odziedziczyła po ukochanej ciotce.

W całej historii jest wiele wątków pobocznych, które utrudniały mi wbicie się w jej klimat. Prace zawodowe głównych bohaterów bardziej wychodziły na pierwszy plan niż relacje między nimi. Odniosłam wrażenie, że autorka miała wprawdzie pomysł na „akcję”, ale nie do końca wykorzystała potencjał stworzenia pięknej historii miłosnej przekraczającej granice.

Niemniej doceniam za ciekawy wątek główny, za poruszenie tematu żałoby, ciepłe wspomnienia o bliskiej osobie i pielęgnowanie pamięci o niej. Autorka też w dość ciekawy sposób przedstawiła zmianę Clementine i Iwana na przestrzeni czasu. I obydwoje z nich wolałam sprzed tych siedmiu lat 🙂
Czy polecam? Moooże w kierunku tak, chociaż ja po tej książce spodziewałam się większej ilości emocji i zatracenia się w lekturze.

1212 użytkowników ma tytuł Siedem lat wstecz na półkach głównych
179 użytkowników ma tytuł Siedem lat wstecz na półkach dodatkowych

Ashley Poston
Ashley Poston
Ashley Poston urodziła się, wychowała oraz mieszka obecnie w Karolinie Południowej. Studiowała filologię angielską na University of South Carolina.

Cytaty z książki Siedem lat wstecz