Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica

Okładka książki Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica autorstwa Christel Petitcollin
Christel Petitcollin Wydawnictwo: Feeria poradniki
poradniki
Enfants des manipulateurs
2024-01-10
2024-01-10
Łukasz Musiał
Separacja i rozwód rodziców jest trudnym przeżyciem dla każdego dziecka. Pragniesz oszczędzić swojemu dziecku przykrych doświadczeń, czasami jednak drugi rodzic zachowuje się tak, jakby wykorzystywał je do rozgrywek między wami. Co, jeśli zaczynasz odbierać niepokojące sygnały świadczące o tym, że twoje dziecko pada ofiarą manipulacji? Co robić, gdy ekspartner lub ekspartnerka usiłuje nastawić je przeciwko tobie?

To książka dla ciebie, jeśli chcesz:
• nauczyć się rozmawiać z dzieckiem o waszej sytuacji rodzinnej i o tym, co dzieje się w domu drugiego rodzica,
• rozpoznawać ukryte metody manipulacji i skutecznie im przeciwdziałać,
• uchronić dziecko przed efektami konfliktów między dorosłymi,
• zadbać o bezpieczeństwo i prawidłowy rozwój dziecka w różnych systemach dzielenia się opieką,
• skutecznie odpierać ataki toksycznego rodzica w instytucjach państwowych,
a przede wszystkim nie pozwolić, by cokolwiek zagrażało zdrowiu psychofizycznemu twojego dziecka oraz waszej relacji.

Kup Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica

"Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica" to książka, która w sposób wnikliwy i praktyczny zajmuje się trudnym tematem separacji i rozwodu rodziców. Autorka zgłębia nie tylko emocjonalne aspekty tego procesu, ale również skupia się na praktycznych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa i zdrowego rozwoju dziecka w obliczu manipulacji ze strony drugiego rodzica.

Jednym z najważniejszych aspektów poruszanym w książce jest umiejętność komunikacji z dzieckiem na temat sytuacji rodzinnej. Autorka zachęca do otwartej rozmowy, dzięki której dziecko może zrozumieć, co się dzieje i dlaczego, co jest kluczowe dla jego psychicznego i emocjonalnego bezpieczeństwa. Przedstawione w książce praktyczne rady dotyczące rozmawiania z dzieckiem są cennym narzędziem dla rodzica znajdującego się w trudnej sytuacji.

Książka skupia się także na identyfikowaniu ukrytych metod manipulacji, z którymi dziecko może mieć kontakt ze strony drugiego rodzica. Autorka wskazuje na subtelne sygnały, które mogą świadczyć o tym, że dziecko staje się narzędziem w grze manipulacyjnej. Daje czytelnikowi narzędzia do rozpoznawania tych sygnałów oraz skuteczne strategie przeciwdziałania manipulacji.

Ważnym elementem książki są także wskazówki dotyczące ochrony dziecka przed skutkami konfliktów między dorosłymi. Autorka podkreśla, jak istotne jest utrzymanie dla dziecka bezpiecznego i spokojnego środowiska, niezależnie od trudności sytuacji rodzinnej.

Książka nie ogranicza się jedynie do aspektów emocjonalnych i psychologicznych, ale także porusza praktyczne kwestie związane z podziałem opieki nad dzieckiem. Czytelnik znajdzie tu wskazówki dotyczące funkcjonowania w różnych systemach dzielenia się opieką oraz radę, jak efektywnie odpierać ataki toksycznego rodzica.

Podsumowując, "Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica" to kompendium praktycznej wiedzy dla rodziców stawiających czoła trudnej sytuacji rozwodowej. Książka w sposób zrozumiały i przystępny przedstawia narzędzia, które pomogą chronić zdrowie psychofizyczne dziecka oraz utrzymać zdrowe relacje rodzinne w trudnych czasach. Bardzo wartościowa i mądra! 💗

"Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica"

Tak, jak informuje nas tytuł, na pierwszy plan wysuwa się dziecko, które cierpi z powodu separacji lub rozwodu jego kochanych rodziców. Źli tatusiowie, niedobre mamusie … kto tu kłamie, kto zasługuje na miano toksycznego rodzica?
Autorka w tej publikacji opowiada o kilku swoich „przypadkach” toksycznych rodziców. Posłuchajcie jednego.
Pewien tata zabierając swoich dwóch synów na długi weekend był świadkiem takiej sytuacji: „Mama wręczyła każdemu z chłopców pluszowe serce, mówiąc łamiącym głosem: „Proszę, moje skarby, to serce mamusi, które do waszego powrotu będzie nieustannie krwawic. Troszczcie się o nie. Nie zgubcie”.
Aż mnie ciary przeszły. 😔 Przedstawione- autentyczne- historie mocno mną wstrząsnęły. Toksyczni rodzice- manipulatorzy są nieobliczalni. Rozgrywki między skłóconymi partnerami rujnują psychikę dzieci, jego świat wartości, samoocenę. W lekturze bardzo obrazowo wytłumaczone zostało pojęcie powszechnego zaślepienie, z którym się zgadzam. Często myśląc o maltretowanym dziecku, widzimy bite lub zamykane w komórce maluchy, a co z tymi, które cały dzień muszą znosić krytykę, wyzwiska, przemoc fizyczną? Czy takie sytuacje dzieją się tylko w biednych rodzinach? Oczywiście, że nie, ten problem dotyczy wszystkich warstw społecznych, co pokazują opisani pacjenci autorki.

Wiecie, jakie są cztery kategorie urazów psychicznych?
Otóż to: bezsilność, zdrada, upokorzenie i stosunek do własnego ciała.
„Z biegiem czasu wszystkie te objawy nie tylko nie znikają, ale będą się nasilały za każdym razem, kiedy bolesna przeszłość znajdzie odbicie w problemach dnia codziennego”.
😔
Książka zawiera trzy obszerne części, a ostatnia część, poświęcona jest wielu ciekawym rozwiązaniom. Przywrócenie prawdy jest trudne, jednak warte zachodu.

Książka trudna, ale uczy rodziny w będące w „strefie wojny”, jak:
• nauczyć się rozmawiać z dzieckiem o sytuacji rodzinnej,
• rozpoznawać ukryte metody manipulacji i skutecznie im przeciwdziałać,
• uchronić dziecko przed efektami konfliktów między dorosłymi,
• skutecznie odpierać ataki toksycznego rodzica,

"Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica"

Autorka w tej publikacji opowiada o kilku swoich „przypadkach” toksycznych...

58 użytkowników ma tytuł Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica na półkach dodatkowych

Christel Petitcollin
Christel Petitcollin
Pisarka, mówczyni oraz instruktorka w zakresie komunikacja i rozwoju osobistego. Pasjonuje się relacjami międzyludzkimi, specjalizuje się w manipulatorach oraz nadwydajności mentalnej. Nauczycielka od dwudziestu pięciu lat towarzysząca rodzicom w edukacji ich dzieci, aż za dobrze zna trudności na jakie natykają się atypowe dzieci i ich rodzice.

Dziedziczone blizny. Jak uwolnić się od traumy pokoleniowej i żyć swoim życiem? Sabine Lück
Dziedziczone blizny. Jak uwolnić się od traumy pokoleniowej i żyć swoim życiem?
Sabine Lück
"Taki mój los" - czasami stosujemy takie określenie wobec próby usprawiedliwienia trajektorii naszego życia, nie znając, powiedzmy, z  góry określonych jego kulis, że nic nie dzieje się z przypadku, a nasza konkretna historia zbudowana jest na solidnych fundamentach określonych przez przeszłość naszych rodzimych przodków. "Traumą międzypokoleniową nazywa się przeniesienie i wpływ bolesnych, nieprzepracowanych doświadczeń przodków na późniejsze pokolenia", dlatego tym bardziej warte i wskazane jest w wyruszenie w podróż ku przodkiniom i przodkom, bo to właśnie w ich losach, historiach można znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania Czytelnika o sobie samym, o jego osobie, zachowaniach i mechanizmach postępowania, gdyż "nie żyjemy tylko własnym życiem,  które otrzymaliśmy od rodziców — przodkowie przekazali nam w spadku dobre i bolesne doświadczenia, a wraz z nimi zaopatrzyli nas we wzorce radzenia sobie z życiem. Żyjemy więc także ich życiem, a nierzadko powtarzamy ich losy." Dla mnie osobiście najbardziej wartościową treścią tej lektury jest przedstawienie koncepcji międzypokoleniowego przekazywania traumy, a dalej pięć dziecięcych dróg uzdrowienia (przyjęcie roli wewnętrznego (nie)otoczonego opieką dziecka matki lub ojca; przyjęcie roli własnych rodziców, by ich nie absorbować; bycie rodzicami dla rodziców; bycie przykładem dla rodziców oraz strażniczka zła — introjektowany introjekt). Zaś najmniej przekonującą mnie częścią jest zbiór licznych ćwiczeń związanych z tematem przetwarzania i przerabiania traumy na różnych polach psychoemocjonalnych. Uważam, że jak na poważne zagadnienie, jakim jest trauma międzypokoleniowa, te ćwiczenia wydają mi się kuriozalnie, śmiesznawe i niepoważne jak na rangę osobistego, że tak ujmę, problemu. Aby móc w pełni zrozumieć swoje koleje losy i predyktory dokonywanych wybór, warto wybrać się w tę trudną, emocjonującą, ale niezwykle ważną i potrzebną podróż w przeszłość na spotkanie swoich przodów. Pełne zrozumienie i uszanowanie historii rodzinnej może nie odmieni nas samych z dnia na dzień, ale umożliwi pracę nad rozwojem i podążanie drogą życia przez siebie utorowaną, zbudowaną na solidnych filarach, na własnych warunkach, z uszanowaniem nie zawsze zrozumiałych i dobrych doświadczeń przodków. To od nas zależy, jaki obierzemy kierunek, w którą stronę podążymy znając i mając niemały bagaż doświadczeń swojej rodziny uwikłanej w traumę międzypokoleniową. Ale dla nas samych ważne i potrzebne jest poznanie i rozwiązanie tego kodu międzypokoleniowego; a to wszystko dla własnego dobra i lepszej jakości życia.
Kinga Ortyl - awatar Kinga Ortyl
Dietooporne. Kobiecy przewodnik po skutecznym odchudzaniu Magdalena Makarowska
Dietooporne. Kobiecy przewodnik po skutecznym odchudzaniu
Magdalena Makarowska Patrycja Kłósek-Bzowska
Jakoś tak się przyjęło, dosyć stereotypową, że z byciem kobietą wiąże się bycie na diecie. Jest bowiem sporo kobiet, które są na diecie notorycznie, nagminnie odmawiają sobie jedzeniowych przyjemności w imię szczupłej sylwetki i idealnego wyglądu. Wiele z nas przynajmniej kilka razy w życiu była na jakiejś diecie. Bardzo często są to tzw. „diety cud”, które obiecują szybkie zrzucenie kilogramów i albo wiążą się z głodówką, ale szybkim efektem jo-jo. Najważniejsza bowiem na drodze do zgrabnej sylwetki jest trwała zmiana nawyków żywieniowych i przyzwyczajeń. A pomocna na tej drodze jest świadomość, że robi to nie tyle dla bycia szczupła, ile dla swojego zdrowia i życia. 24 stycznia na wydawniczym rynku pojawiła się pozycja, która zdecydowanie pomaga zdobyć tą świadomość. „Dietooporne. Przewodnik po skutecznym odchudzaniu dla kobiet” autorstwa Patrycji Kłósek-Bzowskiej i Magdaleny Makarowskiej wydany nakładem Wydawnictwa Feeria to mądra pozycja, która nie tylko zawiera dietetyczne wskazówki, ale przede wszystkim odwołuje się do naszej psychiki. Pierwsza bowiem zmiana musi dokonać się w głowie i w świadomości. Najczęściej jestem dość sceptycznie nastawiona do tego typu pozycji, ale ta kupiła mnie całościowym ujęciem tematu. Mówi ona o diecie nie tylko w temacie przepisów, składników i tego co jemy, ale porusza również kwestie psychologiczne z tym związane. Żeby zmienić sposób życia i jedzenia, który ma być trwały, musimy zacząć od zmiany myślenia. Wiedzieć po co to robimy i potrafić się skutecznie motywować. Książka ma pomóc nam zaakceptować siebie. Na każdym poziomie. Wskazówki żywieniowe nie mają pomóc dopasować nas do jakiegoś wymyślonego ideału, ale pomóc nam zmienić nawyki tak, by żyć zdrowo i dobrze się ze sobą czuć. Nie ma tu więc restrykcyjnych diet i zakazów, ale wskazówki, przykłady, przepisy. Autorki podkreślają, że w procesie zmiany trzeba pamiętać, by nie stawiać sobie nierealnych celów, ale powoli, stopniowo dokonywać zmian. W innym przypadku szybko się zniechęcimy, a nasza opinia o sobie tylko się pogorszy. Warto też pamiętać, by nie wymagać od siebie za wiele, by dopuszczać wyjątki i nie pozwolić, by przyjęte zasady nami rządziły. Potrzeba zmiany powinna wynikać z naszego wnętrza i przekonań, tylko wtedy może się udać. Książka podkreśla, by nie poddawać się mimo porażek, obrać sobie realistyczne cele, by nie przytłoczyć się nierealnymi oczekiwaniami. Przypomina, by nie porównywać się z innymi, a zacząć doceniać siebie. Niezwykle zainteresowała mnie też część dotycząca tego jak zerwać ze słodyczami i przestać podjadać. Dużym plusem tej pozycji są praktyczne wskazówki. Bardzo też podobały mi się porady dotyczące tego jak zdrowo jeść bez liczenia kalorii, bez presji, bez martwienia się o dietę podczas imprez i wyjazdów. A przykłady prostych i zdrowych przepisów są świetną inspiracją. Jest to bardzo ciekawa i mądra pozycja, po którą będę sięgać jeszcze nie raz. I Wam również serdecznie polecam. Za możliwość przeczytania książki bardzo dziękuję WYDAWNICTWU FEERIA.
SłonecznaStronaŻycia - awatar SłonecznaStronaŻycia
oceniła na71 rok temu
Niezależność finansowa i emocjonalna dla kobiet Anna Łukaszyn
Niezależność finansowa i emocjonalna dla kobiet
Anna Łukaszyn
Książka Anny Łukaszyn jest podręcznikiem nie tylko obsługi finansów, ale też dobrego życia. To taka wiedza o tym, co ważne w pigułce. Autorka poruszyła chyba wszystkie tematy, które mogą poprawić twoją codzienność, o ile dasz sobie czas i przestrzeń, aby skorzystać z jej wiedzy, doświadczeń i porad. Edukacja finansowa jest ważna, gdyż zbyt długo był to temat omijany, nie tylko w szkołach. Asertywne podejście do tego tematu, ale też do całego życia poprawia jego jakość. Przyjrzenie się strefie pieniędzy może budzić niechęć, ale lęk znika, kiedy temat przestaje być tajemnicą. Dzięki autorce, która wraz z lekturą jej książki staje się twoim osobistym coachem, poczujesz, że szczęśliwe i dostatnie życie jest możliwe. To poradnik, który według mnie powinny przeczytać nie tylko kobiety. Myślę też, że jest dla osób w każdym wieku. Choć opisane doświadczenia dotyczą osób dojrzałych, to dzięki zapoznaniu się z nimi młode osoby mogą uniknąć wielu błędów i rozczarowań. Porusza też ważny temat przemocy psychicznej, który wciąż jest tematem tabu. Chociaż to trudna kwestia, nikt nie jest w niej sam. Z każdej sytuacji jest wyjście, co pokazuje historia samej autorki. Podziwiam ją za odwagę podzielenia się nią. Tytuł książki mógłby brzmieć “Niezależność finansowa i emocjonalna (NIE TYLKO) dla kobiet”. Sama chętnie poleciłabym tę pozycję nastoletniej sobie i dlatego sprezentuję ją m.in. moim dzieciom.
Anna Chyżewska - awatar Anna Chyżewska
oceniła na81 rok temu
Jedno miłe słowo. Lekcje akceptacji, miłości i odpuszczania Susan Verde
Jedno miłe słowo. Lekcje akceptacji, miłości i odpuszczania
Susan Verde
"Pozwól sobie świętować małe i duże zwycięstwa. Poświęć rozczarowaniu, smutkowi i złości kochającą uwagę i spytaj, dlaczego się pojawiły, co chcą Ci zakomunikować? Powiększaj się i zmniejszaj wraz z tą chwilą. A potem odpuść wszystko. Nic nigdy nie będzie idealne ani trwałe. Za rogiem czeka już nowe doświadczenie. Nie przywiązuj się za bardzo." ❤️ Wewnętrzny krytyk potrafi zmienić sposób, w jaki postrzegamy siebie i swoje życie. Każda porażka staje się dla nas dowodem potwierdzającym to, jacy jesteśmy beznadziejni. Sukcesy zaś nie cieszą tak bardzo, jak powinny! Dlaczego tak bardzo ufamy temu wewnętrznemu głosowi? Dzieciństwo rzutuje na nasze dorosłe życie, bo to właśnie w domu rodzinnym powinniśmy zaznać ciepła i BEZWARUNKOWEJ miłości. Jeśli jednak wynosimy z niego krytyczne przekonania o nas samych to zmierzymy się z nimi w dorosłym życiu. Będziemy borykać się z okazywaniem sobie czułości i wybaczaniem błędów. Oduczmy się tego negatywnego wewnętrznego monologu! Nie szukajmy potwierdzenia naszej wartości na zewnątrz. Zaakceptujmy to, że nie zawsze i nie wszystko musi się nam udawać. "Kiedy utykamy w złości lub poczuciu winy, przestajemy dostrzegać piękno, zachwycać się życiem i odczuwać wdzięczność." Brzmi, jak banał? Możliwe. Przeczytaj jednak to zdanie jeszcze raz i .. zastanów się, jak jest u Ciebie?
jako_taka_matka - awatar jako_taka_matka
oceniła na72 lata temu
Znajdź swoje miejsce. 22 rytuały uwolnienia od dziedzictwa emocjonalnego Natacha Calestrémé
Znajdź swoje miejsce. 22 rytuały uwolnienia od dziedzictwa emocjonalnego
Natacha Calestrémé
Jak napisałam w zapowiedzi „Znajdź swoje miejsce. 22 rytuały uwolnienia od dziedzictwa emocjonalnego” Natachy Calestreme od Wydawnictwo Feeria to pozycja, która bardzo mnie zaintrygowała. Książka premierę miała 15 lutego br. i choć przeczytałam ją jakiś czas temu na recenzję przyszedł czas właśnie teraz. Bo jak Wam w przystępny sposób zarekomendować poradnik o dziedzictwie emocjonalnym? Czy znacie termin dziedzictwa emocjonalnego? Ja z nim spotkałam się jakiś czas temu, kompletnie nie zapamiętując kluczowych jego aspektów. Już we wstępie Autorka pracująca w dziennikarstwie tłumaczy, że epi­ge­ne­tyka to „(…) To coś w rodzaju dzie­dzi­cze­nia pamięci przod­ków.” Może to brzmieć trochę jak fantastyka, ale Natacha Calestrémé powiązała swoje niepowodzenia na rynku zawodowym z faktem, że „jeden z jej dziad­ków po woj­nie został pozba­wiony moż­li­wo­ści wyko­ny­wa­nia swo­jego zawodu i ni­gdy nie pogo­dził się z utratą miejsca pracy; że jedna z jej babć cier­piała, nie mogąc zna­leźć swojego miejsca w cieniu przy­tła­cza­ją­cej oso­bo­wo­ści męża; że jeden z wuj­ków, uznany arty­sta, ni­gdy nie docze­kał się takiego miej­sca w pan­te­onie sław, na jakie zasłu­gi­wał; że jedna z cio­tek, bez­dzietna i nie­za­mężna, zna­la­zła się w miej­scu, o któ­rym z pew­no­ścią nie marzyła, gdy wsku­tek zawodu miło­snego zde­cy­do­wała się przy­wdziać habit.” Brzmi trochę jak fantastyka? Czyżby? Nie ukrywam, że publikacja istotnie mnie zaskoczyła. Jak nie czytać z przymrużeniem oka wyznania autorki, która twierdzi, że udało się jej „(…) dotrzeć do ukry­tego zna­cze­nia dręczących ją pro­ble­mów. Mię­dzy wła­snymi bole­snymi doświad­cze­niami, a tymi, które były udzia­łem jej krew­nych, ist­niał pewien powta­rzalny sche­mat: ich mniej­sza lub więk­sza cyklicz­ność.” Niemniej jednak książka zawiera wiele cennych spostrzeżeń i uwag jak chociażby również że wstępu; „(…) każde bole­sne doświad­cze­nie dre­nuje naszą ener­gię. Kłót­nie, żałoba, upo­ko­rze­nia, wypadki, prze­moc, strach czy nawet drobne bolączki zatru­wa­jące nam życie na co dzień – wszystko to gene­ruje serię sta­nów emo­cjo­nal­nych, z któ­rych nie zda­jemy sobie sprawy…” Nie mogę więc jednoznacznie stwierdzić, że książka to stek bzdur na temat realnego wpływu doświadczeń naszych przodków na to co dzieje się sto, pięćdziesiąt lat później w naszym życiu. Bynajmniej…. Poradnik składa się ze wstępu, części pierwszej zatytułowanej „Bilans” oraz części drugiej o znamiennym tytule „Być szczęśliwym wśród innych”. W pierwszej części autorka skłania nas do refleksji nad miejscem, które zajmujemy w życiu. Nie tylko z perspektywy naszego życia zawodowego, lecz także miejsca w społeczeństwie, miejsca w grupie odniesienia, miejsca w naszej rodzinie tej bliższej i tej dalszej. W rozdziale drugim Natacha Calestrémé zachęca nas do zastanowienia się i przestudiowania naszych niepowodzeń. Skłania nas ku stwierdzeniu, że przeciwności losu, których doświadczamy są po coś i z czegoś wynikają. Nie odbiera nam jednak mocy sprawstwa twierdząc, że jesteśmy ofiarami. Płynnie przechodzi do trzeciego rozdziału, w którym omawia cechy, zalety, determinanty dziedzictwa emocjonalnego, z którym – nie ukrywam – miałam największy problem w trakcie czytania. Ostatni rozdział zawarty w części drugiej poradnika poświęcony został całkowicie naszemu życiu zawodowemu. W tym fragmencie książki dowiemy się jak znaleźć pracę. Autorka serwuje nam kolejne kroki, które mają nam pomóc w odnalezieniu swego miejsca w zawodowym świecie, miejsca, z którego będziemy usatysfakcjonowani. Nakazuje nam: „Zamknij swoje rany.”, „Uwol­nij się od dzie­dzic­twa emo­cjo­nal­nego.” czy „Wyjdź poza ogra­ni­cza­jące cię prze­ko­na­nia.” Niestety łatwo napisać, łatwo przeczytać, trudniej wdrożyć w życie. I właśnie z tym mam największy problem w poradnikach tego typu. Oprócz wartości poznawczej, edukacyjnej nie do końca zrozumiałam przesłanie. Mimo, że autorka w wielu miejscach wskazała proste praktyczne ćwiczenia, jak na przykład „stwórz tabelę z listą traum, jakich doświad­czy­łeś”, uzupełnij tabelkę emocjonalną pokazując wręcz jej przykład itd. nie potrafiłam zastosować przeczytanych rad i rozwiązań w moim codziennym życiu. Przeczytałam, dowiedziałam się, nie zastosowałam. Przeczytaj, dowiedz się i może właśnie TY zastosujesz. Czytając recenzje pamiętajcie proszę zawsze, że nie wszystko jest dla wszystkich. Nie ma jednych obiektywnych prawd i uniwersalnych rozwiązań pasujących wszystkim, w taki sam sposób. Dlatego warto czytać książki, które nawet nie zachwyciły innych odbiorców. Za możliwość zapoznania się z lekturą bardzo dziękuję Wydawnictwu Feeria.
SłonecznaStronaŻycia - awatar SłonecznaStronaŻycia
oceniła na71 rok temu
Węzły mentalne Bernardo Stamateas
Węzły mentalne
Bernardo Stamateas
"Nasz umysł działa przez 24 godziny na dobę, cały czas myślimy. Jakość myśli określa jakość naszego życia" tymi słowami Bernardo Stamateas rozpoczyna książkę "Węzły mentalne". 🔗🔗🔗 Wiele z naszych myśli i przekonań to węzły mentalne. Często sprawiają nam ból i cierpienie, a jednocześnie nas ograniczają. Większość węzłów jesteśmy w stanie rozwiązać sami, ale niektóre sprawiają , że nasza jakość życia się pogarsza. Autor pokazuje jak można zmienić punkt patrzenia na dany problem, co pozwoli nam na rozwikłanie węzła. W książce przestawionych jest 30 węzłów ( m.in. lęki, przejmuję się tym co ludzie mówią o mnie, żyję znudzony, utrata ukochanej osoby: żałoba, nie jestem szczęśliwy, jestem chory, przeżywam kryzys itd.). Poruszanych jest wiele tematów od perfekcjonizmu i problemów z opanowaniem gniewu, po ustalenie priorytetów, radzenie sobie z kryzysem i obsesyjnymi myślami. Książka jak przystało na autora jest zwięzła i przejrzysta. W każdym rozdziale poruszany jest jeden temat. Znajdziemy objaśnienie danego zagadnienia, czasem jakąś historię lub anegdotę z tym związaną, która skłania nas do zatrzymania się i przemyślenia danej kwestii. Po owym wstępie, następuje kilka pytań odnośnie omawianego tematu. Na pytania udzielone są krótkie i zwięzłe odpowiedzi. Wszystko jasno, prosto, bez zbędnego przedłużania.✊💥 Autor daje doskonałe przykłady i także pokazuje jak za pomocą pewnych narzędzi możemy ułatwić sobie życie. Zmiana perspektywy i patrzenia na pewne sytuacje może zmienić wszystko. Jak na poradnik książka jest naprawdę godna uwagi. Każdy rozdział można czytać oddzielnie, bo dotyczy zupełnie innych zagadnień. Nie trzeba mieć szerokiej wiedzy psychologicznej, żeby zrozumieć o czym jest mowa. Czasami pojawią się typowe hasła coachingowe, jednak one nas nie przytłaczają. To było moje drugie spotkanie z autorem. Oba uważam, za całkiem udane.💕💕💕💕 IG @zmowaksiazkowa
Zmowaksiazkowa - awatar Zmowaksiazkowa
oceniła na81 rok temu
O czym kłamią myśli. Jak przerwać cykl destrukcyjnego myślenia Iza Maliszewska
O czym kłamią myśli. Jak przerwać cykl destrukcyjnego myślenia
Iza Maliszewska
W październiki 2021 roku podjęłam jedną z najtrudniejszych, ale najlepszych w moim życiu decyzji. Zdecydowałam się na przejście przez terapię. Znalazłam się w takim punkcie, że nie potrafiłam sama ruszyć dalej, czułam, że coś jest nie tak i zdobyłam się na odwagę, by poprosić o pomoc. Bywały dni, gdy nie chciałam tam wracać, kiedy myślałam, że nie dam rady, że to za trudne. Po kilku krokach zrobionych naprzód, nagle się cofałam, mając do siebie pretensje, że nie mogę pójść dalej, bo inni zostaną z tyłu. Nie poddałam się jednak i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem z siebie dumna. To był pierwszy krok, żeby znów stanąć na własnych nogach, a nie próbować dopasować się tam, gdzie nie jest moje miejsce. Lektura tej książki była dla mnie podróżą w przeszłość, do czasów, gdy sama pielęgnowałam gorycz i uważałam, że świat jest zły, ja jestem beznadziejna, inni mają lepiej, a ci, którzy zrobili mi coś złego, powinni bosą stopą na klocek LEGO stanąć. Dzięki tej książce dowiecie się m.in., skąd biorą się natrętne myśli przed snem i czy można coś z nimi zrobić. Przekonacie się, jaki wpływ na życie ma temperament, a także czym różnią się między sobą poszczególne warianty psychoterapii. Całość jest napisana prostym językiem, więc nie będziecie mieli problemu, by zrozumieć, co autorka chce Wam przekazać. Każdy rozdział jest zakończony podsumowaniem, dzięki czemu można sobie poukładać zdobytą wcześniej wiedzę. Narracja jest skierowana do kobiet. To publikacja dobra dla osób, które są na początku drogi do odzyskania sprawczości nad swoim życiem. Najważniejszą dla mnie częścią była ta o przebaczaniu. Trochę sobie przy niej popłakałam, ale potrzebowałam tego. Karmienie w sobie niechęci do drugiego człowieka, złorzeczenie mu, nie sprawi, że nam zrobi się lepiej, wręcz przeciwnie, będziemy tylko tracić siły, a w naszym życiu nic się nie zmieni. I mówię to z własnego doświadczenia. Warto wybaczyć, żeby móc pójść dalej. Autorka pokazuje, jak działają, czasem od pokoleń, destrukcyjne przekonania. Jak to, w jakim towarzystwie się obracamy, wpływa na nas. Po terapii zaczęłam widzieć inaczej rzeczy, które uważałam za normalne. Nie miałam świadomości tego, że karanie ciszą to forma przemocy. Chociaż wcześniej dzielnie walczyłam o swoje, znalazłam się w środowisku, które pozbawiło się sprawczości, uznając, że na nic nie ma wpływu, na wszystko narzekało i sama zaczęłam się tak zachowywać. Dzisiaj wyznaję zasadę, że jeśli nie umiem zrobić czegoś sama, wejść drzwiami czy oknem, to trzeba znaleźć kogoś, kto pokaże mi, jak otworzyć drzwi albo podsadzi mnie do okna. Nie ma nic złego w proszeniu o pomoc, to oznaka siły, nie słabości. Ta książka to kopalnia cytatów, skłania do refleksji i daje do myślenia. Pozwala zastanowić się nad tym, gdzie znajduje się nasze poczucie kontroli i skąd się wzięło. Będziecie mogli przekonać się, skąd biorą się automatyczne myśli i jaką rolę odgrywa w naszym życiu stres. Dziękuję autorce za możliwość wyruszenia w tę podróż, była pełna emocji, mogłam dzięki niej spojrzeć za ramię, uśmiechnąć się i poczuć dumę, widząc to, jaką drogę pokonałam, by znaleźć się tu, gdzie jestem. Na koniec pozwolę sobie zacytować kilka fragmentów, które będą miały specjalne miejsce w moim sercu.
Maja - awatar Maja
oceniła na92 miesiące temu
Życie, którego pragniesz. Sztuka i nauka sięgania po szczęście Oprah Winfrey
Życie, którego pragniesz. Sztuka i nauka sięgania po szczęście
Oprah Winfrey Arthur C. Brooks
Ciekawa i inspirująca (zawarte w niej sugestie są trafne i możliwe do wcielenia w życie). A. C. Brooks rozpoczyna swoje rozważania od przyjrzenia się ludzkiemu dążeniu do szczęścia - te definiowane jest w odmienny sposób, oparte na rożnych wartościach, często uwarunkowane: "gdyby inny", "byłbym szczęśliwy ale", nietrwałe. Przytaczając historię Boecjusza - człowieka prawdopodobnie niesłusznie oskarżonego, osadzonego w wiezieniu, skazanego na śmierć, który nie pozwolił sobie na utyskiwanie i zepsucie tym samym ostatnich chwil swego życia; przekonuje, iż poczucie szczęścia zależy od naszej woli (decyzji),nie od okoliczności zewnętrznych. Powołuje się na historię Frankla i uczy, jak zarządzać emocjami. Wskazuje na wagę emocji nieprzyjemnych, zachęca do wsłuchania się w informację, jakie te niosą, zaleca oddech, wstrzymanie reakcji i zadecydowanie, co chcemy uczynić uwzględniając, co jest dla nas korzystne. Radzi podjecie próby przyjrzenia się sytuacji z dystansu. Zachęca do zmiany nawyków: zachowaj się inaczej (nie denerwuj się, odpuść, powiedz spokojnie),skup się na swoim życiu (zg. z sugestią M. Seligmana jako homo prospectus, myśl o swojej przyszłości, swoim zdrowiu),nie oceniaj, nie zazdrość (otwórz, według Dantego "oczy zszyte drutem"),nie krytykuj. Pomyśl , co dla Ciebie ważne i żyj zgodnie ze swoimi wartościami. Pozycja lekka, dobrze się ją czyta, sprawia przyjemność i inspiruje.
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na78 miesięcy temu
Przyciągnij miłość, na jaką zasługujesz Sara Gomar
Przyciągnij miłość, na jaką zasługujesz
Sara Gomar
„Przyciągnij miłość, na jaką zasługujesz” autorstwa Sary Gomar to wartościowa propozycja dla osób zainteresowanych rozwojem osobistym, psychologią relacji oraz astrologią. Książka koncentruje się na wykorzystaniu narzędzi astrologicznych do głębszego zrozumienia siebie w kontekście miłości i związków. Autorka w przystępny sposób przekazuje wiedzę astrologiczną, pokazując, jak może ona wspierać budowanie relacji – zarówno z samym sobą, jak i z partnerem. To nie tylko kompendium astrologiczne, ale przede wszystkim przewodnik po emocjonalnej dojrzałości i wewnętrznej transformacji. Aby w pełni skorzystać z treści zawartych w książce, warto mieć wykreślony własny horoskop i znać podstawy jego interpretacji. Znajdziemy tu m.in. opisy Księżyca w znakach zodiaku, charakterystyki ascendentalne, a także wiele ćwiczeń refleksyjnych. Co ważne, autorka odwołuje się również do historii, mitologii i archetypów, co czyni tę publikację jeszcze bogatszą i bardziej wielowymiarową. Na szczególną uwagę zasługuje szerokie ujęcie tematu miłości w astrologii. Oprócz klasycznych analiz Wenus, Księżyca czy osi ascendent–descendent, Gomar porusza także tematykę planet pokoleniowych – Saturna, Urana, Neptuna i Plutona – wskazując ich wpływ na schematy relacyjne, lekcje karmiczne i duchowy rozwój. Książka może być pomocna zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych adeptów astrologii. Dla tych pierwszych będzie inspirującym wprowadzeniem do astrologii relacyjnej, dla drugich – szansą na pogłębienie dotychczasowej praktyki i poszerzenie interpretacji o nowe, rozwojowe wątki. W książce znajdziemy m.in.: analizę Wenus w znakach zodiaku, wraz z kontekstem mitologicznym i propozycją medytacji, omówienie roli Księżyca w horoskopie relacyjnym oraz jego cykli, refleksje na temat Saturna jako nauczyciela w relacjach, ujęcie Urana i jego związku z lękiem przed zaangażowaniem, Neptuna jako symbolu duchowego ideału miłości, Plutona i dynamiki relacji opartej na kontroli lub zależności, interpretację osi ascendent–descendent w każdym ze znaków zodiaku, a także sugestie lekturowe, które inspirowały autorkę. Podsumowując – „Przyciągnij miłość, na jaką zasługujesz” to książka, która pomaga nie tylko zrozumieć astrologiczne aspekty miłości, ale przede wszystkim uczy, jak budować świadome i dojrzałe relacje. Polecam wszystkim, którzy chcą połączyć astrologię z psychologią i praktyką codziennego życia.
jakowniebie - awatar jakowniebie
O tym, co ważne. Jak radzić sobie z przeciwnościami i żyć spełnionym życiem Joshua Becker
O tym, co ważne. Jak radzić sobie z przeciwnościami i żyć spełnionym życiem
Joshua Becker
Joshua Becker to amerykański pisarz i filantrop, który opublikował cztery książki o minimaliźmie oraz świadomym życiu, które stały się bestsellerami, tłumaczonymi na inne języki. „O tym, co ważne” to idealna pozycja dla tych, którzy utknęli w martwym punkcie i nie są w stanie czerpać w pełni radości z życia. Autor stara się przekonać, że podstawą szczęścia i satysfakcji jest minimalizm oraz umiejętność dzielenia się z innymi oraz bezinteresowna pomoc słabszym. Becker zachęca nas do zrobienia porządku w życiu, zaczynając od „odgracenia” przestrzeni, w której żyjemy. Autor wychodzi z założenia, że ludzie żyjący w krajach rozwiniętych powinni koncentrować się na pozbywaniu rzeczy, których nie potrzebują. Ze źródeł, do których dotarł, w przeciętnym amerykańskim domu znajduje się aż 300 000, z których większość jest tam zwyczajnie zbędna. Autor porusza kwestię dążenia do realizacji marzeń. Zwraca uwagę na strach przed porażką oraz uzależnienie od aprobaty innych osób, które często blokują nam drogę do osiągnięcia celu, a czasem nawet powstrzymują przed podjęciem ryzyka. „Gdybym miał dziś umrzeć, nieukończenia którego projektu bym żałował?” To zdanie bardzo mocno zarezonowało we mnie, ponieważ podobne pytania stawiałam sobie kilkanaście miesięcy temu. Stałam wówczas przed dylematem dotyczącym wydania swojej książki. Na szczęście udało mi się przezwyciężyć strach i odrzucić uzależnienie od aprobaty ze strony bliskich mi osób i sięgnąć po realizację jednego z MOICH największych marzeń. Dziś jestem z siebie niezmiernie dumna i wiem, że decyzja o opublikowaniu książki była jedną z najlepszych w moim życiu. „O tym, co ważne” to książka pełna wspierających treści, które motywują do działania oraz skłaniają do refleksji chociażby na temat roli technologii oraz mediów społecznościowych w naszym życiu. Dodatkowym walorem jest wielość prawdziwych historii innych osób oraz autentycznych przykładów z życia autora, co pozwala nam łatwiej odnieść pewne zagadnienia do swojego życia. Książka „O tym, co ważne” może być doskonałym przewodnikiem dla osób , które dopiero wchodzą na drogę rozwoju osobistego jak i tych, którzy mają już pewne doświadczenie w tym temacie. Polecam z całego serca
Anna_Libre - awatar Anna_Libre

Cytaty z książki Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica

Dodaj cytat z książki Jak chronić swoje dziecko przed manipulacjami toksycznego rodzica