Dominium

Dominion
2023-12-20
2023-12-20
9788382320992
W przesiąkniętych deszczem slumsach Excelsis najemnik Niksar Astaboras, wspierając się alkoholem, czyni swoją egzystencję coraz bardziej bezsensowną. Pomimo oznak zbliżającego się zagrożenia wojna, która toczy się między Ludami Sigmara i potworami za murami miasta, niewiele go obchodzi. Życie śmiertelnika w Wymiarze Bestii jest wystarczająco krótkie, a opuszczenie schronienia cywilizacji oznacza pewną śmierć.

Ale śmierć zbliża się do Excelsis. Siły Zniszczenia są w ruchu, a Wymiar Bestii trzęsie się z każdym grzmiącym krokiem, który robią. W dziczy nowy nikczemny wróg przytłacza nawet potężnych Nieśmiertelnych Gromowładnych. Jednak gdy wszystko wydaje się stracone, pojawia się niespodziewany bohater – taki, z którym Niksar jest nierozerwalnie związany– gotowy poprowadzić krucjatę w samo serce ciemności. Wplątany w tę wstrząsającą podróż najemnik jest zmuszony wybrać między lojalnością a szansą na przetrwanie, odkrywając przy tym swoją prawdziwą wartość w tej największej jak na razie bitwie o dominium.

Kup Dominium w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Dominium

Opinie i dyskusje o książce Dominium

Średnia pozycja.

Pierwszy akt wychodzi naprawdę ciekawie, ale mam wrażenie, że później się stacza.

Motywacje głównego bohatera są zrozumiałe, ale mam wrażenie ze akcje z nich wynikające były pisane na kolanie. W szczególności wątek krasnoludzkiego mistrza i jego obsesji.

Wątek poboczny Wiecznych Z-Burzy-Kutych (tłumaczenie własne, nieś**ych grom*ych nie uznaję) zdawał mi się niepotrzebny. Posłużył jako introdukcja Oruków Okrutników, ale nie wynikało z niego nic więcej. dziwne, ze zamiast lokalnych Wiecznych, użyto Młotów Sigmara.

Deus Ex Machina się pojawia dość często, mam wrażenie że ekspedycja kolonizacyjna była nieprzemyślana, pod tym względem jak ja opisano.

Tragedii generalnie nie ma, ale mogło być lepiej.

Średnia pozycja.

Oto historia Gromowładnych, żołnierzy Wolnych Bractw oraz zwykłych ludzkich mieszkańców Excelsis w wymiarze Ghur. Główna historia jest skupiona wokół rodzeństwa: Głęboko wierzącej Zagory oraz cynicznego, dupkowatego Niksara i to ich poznajemy najlepiej. Niestety, postacie drugorzędne, może oprócz Arulosa, są płaskie i nijakie. Książka też cierpi na dłużyny, które dałoby radę lepiej wykorzystać na poznawanie towarzyszy naszych bohaterów. Historia krucjaty jest porządna, przyjemnie się czyta o gromowładnych, o ich słabościach, rozsterkach i poczuciu obowiązku oraz honoru. Boli trochę niekonsekwencja czarnej biblioteki, jeśli chodzi o wytrzymałość wojowników sigmara, w jednej książce potrafią ginąć ledwo zabijając kilku/kilkunastu przeciwników, a w kolejnej rozbijają setki wrogów bez większych zmartwień. Książka to porządny średniaczek, dobry do poznania świata Age of Sigmar.

Tym razem przenosimy się do świata bestii gdzie Gromowładni wraz ze zwykłymi śmiertelnikami toczą walkę na śmierć i życie nie tylko z hordami Chaosu ale także z fauną tego wymiaru. Poznamy historię rodzeństwa, które dostaję się do miasta Excelsist po stracie rodziny zabitej przez orków. Mijają lata Niskar zostaje najemnikiem który zajmuje się podejrzanymi interesami a jego siostra jest żołnierzem wolnych kompanii. Pomagając bratu wpada im w ręce odprysk dzięki któremu doznaje ona wizji. Zostaje ona prorokinią która prowadzi do stworzenia nowego bastionu który ma bronić wiernych.
Książka fajna, wciąga i pozwala nam lepiej poznać gromowładnych, ich moce ale także słabości.

24 użytkowników ma tytuł Dominium na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Dominium na półkach dodatkowych

Okładka książki Vaults of Obsidian David Annandale, Denny Flowers, Guy Haley, Darius Hinks, Nick Kyme, Thomas Parrot, Josh Reynolds, J C Sterns, Gav Thorpe, Nicholas Wolf

Cytaty z książki Dominium

Dodaj cytat z książki Dominium