Magazyn Histeria LIX

Okładka książki Magazyn Histeria LIX autora Michał Batorowicz, Justyna Bendyk, Dariusz Drómla, Hubert Stankowicz, Krzysztof Szabla, Szymon Urzędowski,
Okładka książki Magazyn Histeria LIX
Justyna BendykKrzysztof Szabla Wydawnictwo: Magazyn Histeria Cykl: Magazyn Histeria (tom 59) czasopisma
czasopisma
Magazyn Histeria (tom 59)
2023-12-04
2023-12-04

Kup Magazyn Histeria LIX w ulubionej księgarnii

Oceny książki Magazyn Histeria LIX

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magazyn Histeria LIX

Recenzja opowiadania "Crimina Morte Extinguuntur" Michała Batorowicza

Ach "wiedenka" tyle mam wspomnień z nią związanych. Opowiadał o niej Marek Moczulski podczas wielokrotnych spacerów po cmentarzu Powązkowskim. W tym opowiadaniu widać, słychać i czuć Grabińskiego. Nie tylko ze względu na jego klimat czy atmosferę ale też starodawny język i czasy w, których ma miejsce jego akcja. Odczuwanie śmierci przez Kuziołe było niczym widzenie przez Boronia Smolucha. Ta dziewczyna, która zginęła w wypadku przypominała mi inną kobietą, której głowa podczas wypadku potoczyła się pod nogi Szatery. Światło pochodzące ze zbliżającego się pociągu zawsze wydaje mi się czymś wyjątkowym wręcz hipnotyzującym. Czasami jest to ostatnia rzecz jaką człowiek widzi w życiu. Jest pewna grupa kolejarzy a także miłośników kolei, którym dane jest przewidywać przyszłe wypadki, widzieć ich nadchodzące widmo. W wielokrotnie przeze mnie czytanym artykule Adriana Jaworka jest fragment o tym, że "ludzka świadomość może scalić się z Demonem Ruchu". Myślę, że tak to właśnie u niektórych ludzi działa. Dlatego potrafią widzieć kolej inaczej niż wszyscy inni i niejako przesiąkają też samym jej duchem. Myślę, że Kuzioła miałby wiele wspólnego z Maszynistą Grotem. Gdy człowiek otworzy się na na ten niezwykły świat szyn to jest to jak słuchanie najpiękniejszej melodii na świecie. Jest ona wspaniała i urzekająca a jednocześnie złowieszcza i mroczna. Oprócz melodii jest też wolność niczym nieskrępowana. Przy której wszystko inne przestaje mieć znaczenie. Jest niczym radosny bieg niczym zerwanie się z uwięzi. Zostaje w człowieku chęć zostania w tym świecie na zawsze. Ludzie wyjątkowi posiadający szczególne umiejętności są niezrozumiali dla innych tak od nich inni rozumiejący coś co tylko wybranym zdarza się pojąć. Chyba wielkie umysły myślą podobnie. Dobre spostrzeżenie maszynisty czymże są ludzie wobec wobec potęgi kolei. To mniej więcej tak jakbyśmy usilnie próbowali prześcignąć Boga. A sama więź też jest czymś wyjątkowym wykraczającym poza znany nam świat a jednocześnie w nim osadzona. Sam śmiech jest również pewnym wyrazem owej więzi gdyż równie niepokojąco a może nawet bardziej potrafi się śmiać sam Demon Ruchu. Śmierć zdaje się być wpisana w świat szyn. Zarówno ta przypadkowa jak i intencjonalna. "Demon Ruchu" karmi się śmiercią czasem nawet dosłownie. Henryk podczas swojego ostatniego przejazdu był niczym Smaug czy Blaine " Heroldem śmierci" przynoszącym mrok i zniszczenie. Choć w tym szaleństwie jest metoda. Ukarany został bowiem prokurator za to jak postępował wobec Henryka. Ciekawe co się stało z ciałem maszynisty. Czyżby przeżył wypadek i gdzieś się ukrywał. Być może miał jeszcze jakąś misję do spełnienia w tym świecie. A kto wie może przeszedł wraz ze swoim ciałem do innego wymiaru.

Recenzja opowiadania " Nie zabieraj mi serca" Huberta Stankowicza

Jeszcze tak długiego opóźnienia nie zdarzyło mi się przeżyć. Za to takie rozważania o samobójstwie często czytam kiedy ktoś rzuci się pod pociąg metra. A ja bym chętnie taką stację zwiedziła. To zdecydowanie byłoby oderwanie od nudnej codzienności. To trochę jak oglądanie zdjęć ze strony Stare i Brzydkie Rzeczy tyko, że na żywo. Odwiedzenie takiego miejsca mogłoby być niezłą inspiracją twórczą. Nie raz w opowieściach kolejowych można spotkać dziwnych ludzi. Niektóre dworce i jak widać też stacje mają świetną akustykę niczym w kościele albo sali koncertowej. To nadaje pewnej powagi. Na takich małych stacyjkach człowiek czuję się jakby przebywał w innym świecie. Ponieważ to jest inny świat. Człowiek o czarnych oczach przypomina mi Króla z opowiadania "Bloodline Brecha Negra" głównie ze względu na nie ale nie tylko. W tej ciemności kryło się coś przerażającego a jednocześnie coś pociągającego. Tajemnicza i niepokojąca postać Bernarda kojarząca mi się z Człowiekiem w Czerni z Mrocznej Wieży i Gambitem z X-man. Te złowieszcze karty pokazujące prawdziwą naturę człowieka i pod pozorem iluzji popychające człowieka do ohydnych czynów. Zasmucił mnie obraz pobitego bezdomnego. Też zwykle patrzę na nich z obrzydzeniem jak śpią gdzieś na korytarzach prowadzących do metra. Było mi go żal. Człowiek i tak już upadły, którego życie nie ma większego sensu poza przetrwaniem z dnia na dzień. Odtrącony przez ludzi, którym jego widok przypomina, że też mogą tak skończyć jak coś pójdzie nie tak w ich życiu. Zostaje ukarany za coś czego nie zrobił. klimatyczna scena z odbiciem w lustrze, które wcale nie jest odbiciem tylko prawdziwym obrazem. Obrazem niby jego a może jego mrocznego alter ego. Choć prawda może okazać się jeszcze inna. Istota może tylko posiadać jego wygląd a tak na prawdę być zupełnie odrębnym złym bytem. Jej spojrzenie przeraziło by każdego. To były jego oczy a jednak nie chciał w nie patrzeć. Jakby patrzył w źródło całego mroku tego świata. Ten zimny dotyk niczym sopel lodu w mroźny zimowy dzień. Istota jakby chciała narzucić mu swoją wolę. Upodobnić go do siebie, zająć jego miejsce. Ten upiór, którego widział dotychczas zamknięty i uwięziony w zakamarkach umysłu. Pragnący by wreszcie wyrwać się na wolność. Mroczna bestia była coraz bliżej zerwania się z łańcucha wykorzystując negatywne emocje swego pana. Też bardzo często trwam w zawieszeniu nie mogąc się zdecydować. Na jego twarzy było widać obraz wewnętrznej walki. Starcie o to czyja wola okaże się silniejsza i przejmie kontrolę nad ciałem. Czy jakby miało się okazję wyrównać rachunki z osobą, która coś nam zabrała zrobiłoby się to ? Mrok powoli przejmuje kontrolę ciesząc się wolnością i tym, że znowu może robić to co tak uwielbia. Czy istota zdoła zająć miejsce Patryka ? Próba ostrzeżenia i ocalenia ludzi może mieć paradoksalnie dokładnie odwrotny skutek. Poród niczym scena z filmu Obcy - 8. pasażer "Nostromo". Pasażerowie niczym złośliwe manekiny. Cierpiący ludzie stojący na torach niczym mieszkańcy miasta Lud czekający na zagładę. Motyw kanibalizmu i ofiar którymi karmi się istota przywodzi mi namyśl opowiadanie Zbigniewa Golemienki "Król". O mroku nie można zapomnieć , być może nie można się od niego uwolnić ale można z nim walczyć, przezwyciężyć go. Czy to wszystko zdarzyło się na prawdę czy było tylko iluzją ? Pokazaniem wnętrza Patryka i akceptacją siebie samego. Chyba bym wolała żeby w tym opowiadaniu było mniej obrzydliwości a jeszcze więcej głębi.

Recenzja opowiadania "Crimina Morte Extinguuntur" Michała Batorowicza

5 użytkowników ma tytuł Magazyn Histeria LIX na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Magazyn Histeria LIX

Okładka książki Magazyn Histeria LIX Michał Batorowicz, Justyna Bendyk, Dariusz Drómla, Hubert Stankowicz, Krzysztof Szabla, Szymon Urzędowski
Okładka książki Magazyn Histeria LVI Michał Antosiewicz, Justyna Bendyk, Szymon T. Cwen, Monika Godlewska, Mariusz Kaszyński, Iwona Matacz, Iwona Serej
Okładka książki Magazyn Histeria LIII Justyna Bendyk, Szymon T. Cwen, Sandra Gatt Osińska, Igor Kręt, Marta Magdalena Lasik, Krzysztof Marciński, Urszula Skorodziłło, Martyna Wróbel
Okładka książki Creatio Fantastica nr 2 (59) 2018 - Science fiction: źródła i kontynuacje Jakub Alejski, Justyna Bendyk, Terry Bisson, Julia Brodowska, Anna Bugajska, Ewelina Feldman-Kołodziejuk, Paweł Frelik, Elana Gomel, Piotr Gorliński-Kucik, Fredric Jameson, Adam Jarmuła, Tomasz Jarząb, Paul Kincaid, Szymon Piotr Kukulak, Krzysztof M. Maj, Mikołaj Maria Manicki, Joanna Mikołajczuk, Marcin Moń, Ramez Naam, Olga Niziołek, Anna Paprzycka, Tim Pratt, Darko Suvin, Lisa Swanstrom, Marianna Szygoń, Barbara Szymczak-Maciejczyk, Mateusz Tokarski, Sherryl Vint

Okładka książki Brama 2(5) 2016 Michał Grabowski, Artur Jastrzębowski, Anna Musiałowicz, Agnieszka Pilecka, Paulina Rzeszutek, Marek Ścieszek
Okładka książki Szortal na wynos #36 Marek Adamkiewicz, Aleksandra Brożek, Rafał Dębski, Sylwia Finklińska, Magdalena Golec, Mirosław Gołuński, Artur Grzelak, Matthew Harrison, Antoni Kaja, Monika Kasprowiak, Urszula Kubas, Aleksander Kusz, Paweł Leśniewski, Małgorzata Lisińska, Agata Lizak, Jan Maszczyszyn, Karol Mitka, Hubert Przybylski, Katarzyna Rupiewicz, Maciej Rybicki, Rafał Sala, Wojciech Sedeńko, Olga Sienkiewicz, Mateusz Skrzyński, Redakcja Szortal.com, Anna Szumacher, Deborah Walker, Jacek Wilkos, Piotr Zawada
Okładka książki OkoLica Strachu 11/12 (3/4) 2018 Krzysztof Abriszewski, Dagmara Adwentowska, Maciej Bachorski, Piotr Borowiec, Dariusz Brzostek, Wanda Dittrich, Łukasz Marek Fiema, Rafał Głuchowski, Tomasz Jacek Graczykowski, Michał Gralak, Krzysztof Grudnik, Wojciech Gunia, Dawn G. Harris, Marcin Knyszyński, Mikołaj Kołyszko, Maria Langren, Graham Masterton, Antoni Nowakowski, Olaf Pajączkowski, Jacek Radzymiński, Jakub Tyszkowski, Stefan Weisbrodt, Mariusz Wirski, Adrianna Wiśniewska, Mariusz Wojteczek, Anna Maria Wybraniec, Marek Zychla
Okładka książki LandsbergOn 1(3)/2019 Edwin Bortkiewicz, Sebastian Górny, Piotr Jakubowski, Beata Patrycja Klary, Łukasz Piotrowski, Jacek Radzymiński, Redakcja magazynu LandsbergOn, Sebastian Siuda, Marcin Skiba, Mariusz Sobkowiak, Krzysztof Szmytkiewicz, Karol Wojdyło
Okładka książki Szortal na wynos #53 Marek Adamkiewicz, C. S. Bailey, Rafał Charłampowicz, Sylwester Gdela, Małgorzata Gwara, Marcin Jamiołkowski, Monika Kasprowiak, Marcin Knyszyński, Andrzej Kozakowski, Aleksander Kusz, Paweł Leśniewski, Małgorzata Lisińska, Justyna Madan, Magdalena Makówka, Jan Maszczyszyn, Beata Mróz, Maciej Rybicki, Marek Ścieszek, Klaudia Sowiak, Redakcja Szortal.com, Anna Szumacher, Jagoda Wochlik
Okładka książki Brama 2(7)/2017 Adam Barcikowski, Piotr Barej, Emil Gieras, Michał Idzikowski, Przemysław Karbowski, Grzegorz Kopiec, Kazimierz Kyrcz jr, Anna Musiałowicz, Rafał Piotrowicz, Mariusz Sobkowiak, Michał Stonawski, Marcin Zwoleń, Marek Zychla
Okładka książki Magazyn Histeria III Piotr Borowiec, Agnieszka Bukowczan-Rzeszut, Ludwik Cyfer, Łukasz Henel, Olga Kaczmarek, Przemysław Karbowski, Damian Dawid Nowak, Antoni Nowakowski, Marcin Tarka, Michał Wzgarda
Okładka książki Opowieści Niesamowite nr 1 (5) 2013 Tomasz Bochiński, Marek Dryjer, Michał Grabowski, Marek Grzywacz, Dawid Kain, Anna Kańtoch, Kazimierz Kyrcz jr, Maciej Musialik, Andrzej Pilipiuk, Magdalena Rybka, Gabriela Szczęsna (pseud.)
Okładka książki Brama 1(4)2016 Sylwia Błach, Krzysztof T. Dąbrowski, Tomasz Jacek Graczykowski, Paulina J. Król, Agnieszka Pilecka, Marek Zychla
Okładka książki Litteraria Copernicana: Grabiński Dariusz Brzostek, Stefan Grabiński, Krzysztof Grudnik, Artur Hutnikiewicz, Artur Jabłoński, Adam Mazur
Okładka książki Magazyn Histeria XXV Tomasz Bartosiewicz, Jakub Bielawski, Piotr Borowiec, Michał Frąckiewicz, Radosław Jarosiński, Antoni Lange, Damian Dawid Nowak, A. M. Rosner, Mariusz Stańczyk, Grzegorz Wielgus
Okładka książki Magazyn Histeria - ostatni Dagmara Adwentowska, Piotr Borlik, Paweł Cieliczko, Przemysław Karbowski, Agnieszka Kwiatkowska, Szymon Majcherowicz, Olga Rot, Mariusz Wojteczek, Marek Zychla
Okładka książki OkoLica Strachu nr 3/2016 Piotr Borowiec, Aleister Crowley, Mikołaj Kołyszko, Kazimierz Kyrcz jr, Joanna Łańcucka, Iwona Mejza, Ksenia Olkusz, Artur Urbanowicz, Juliusz Wojciechowicz, Krzysztof Wroński, Karol Zdechlik, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Creatio Fantastica nr 4 (51) 2015 – Fantastyka grozy Magdalena Białek, Agnieszka Bukowczan-Rzeszut, Marcin M. Chojnacki, Damian Drabik, Anna Kańtoch, Marta Kładź-Kocot, Bartosz Kłoda-Staniecko, Łukasz Kowalski, Mateusz Kozieł, Magdalena Łachacz, Krzysztof M. Maj, Mikołaj Marcela, Adam Mazurkiewicz, Paula Mejsner, Ksenia Olkusz, Adam Podlewski, Lidia Prokopowicz, Anika Radzka-Nowaczewska, Dominika Staszenko, Magdalena Ithilar Stawniak, Paulina Szymborska-Karcz, Anna N. Wilk, Tomasz Wójcik

Cytaty z książki Magazyn Histeria LIX

Dodaj cytat z książki Magazyn Histeria LIX