Litteraria Copernicana: Grabiński

- 2013-01-01
- 2013-01-01
- 1899315X
- Stefan Grabiński groza horror polski niesamowite
Oddawany do rąk Czytelników tom wpisuje się w pełni w nurt wzrastającego zainteresowania pisarstwem i osobą autora Księgi ognia. Zostały w nim pomieszczone studia i rozprawy naukowe, wśród których można znaleźć zarówno prace przekrojowe, osadzające twórczość lwowianina w szerokim kontekście historycznoliterackim i kulturowym, jak też artykuły podejmujące bardziej szczegółowe kwestie, skupiające się na pojedynczych utworach. […]
Nie mniej istotna jest część tomu poświęcona archiwaliom: znalazły się w niej liczne materiały nieznane (listy, wspomnienia),zagubione (nowele),zapomniane (wywiady),jak też prace będące pokłosiem kwerend w archiwach ukraińskich, które przyniosły szereg cennych odkryć, pozwalających zrekonstruować „zacienione” dotąd zakamarki życiorysu twórcy.
Fantastyczna niespodzianka dla miłośników fantastyki. Szczególnie fantastyki niesamowitej zwanej kiedyś "z dreszczykiem". U Grabińskiego najważniejszy jest nastrój, specyficzna nostalgia za tajemnicą. Zjawisko chyba rzadkie we współczesnej fantastyce grozy pełnej krwi i mięsa. W obszernym studium (ponad 350 stron!) znajdziemy znakomite artykuły, eseje i szkice poświęcone autorowi "Demona ruchu". Mnóstwo nieznanych dotąd informacji, rzecz bogato ilustrowana m.in. okładki przedwojennych, powojennych i zagranicznych wydań autora niesamowitych opowieści. Wśród ciekawostek m.in. fotosy reklamowe zaginionej ekranizacji noweli "Kochanka szamoty". Solidne dzieło, które każdy miłośnik Grabińskiego i fantastyki powinien poznać. Grabiński za życia miał krótki okres popularności. Po wojnie wznawiany, ale przez krytykę i historyków literatury raczej ignorowany. A jednak, najpierw Artur Hutnikiweicz, później Stanisław Lem a współcześnie całkiem liczne grono literaturoznawców przywracają temu pisarzowi właściwą rangę.
więcej Pokaż mimo to