Dwóch i pół

Okładka książki Dwóch i pół autorstwa Kai Pannen
Okładka książki Dwóch i pół autorstwa Kai Pannen
Kai Pannen Wydawnictwo: Dwukropek Cykl: Pająk i mucha (tom 4) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Pająk i mucha (tom 4)
2024-01-10
2024-01-10
Emilia Skowrońska
Kiedy kurier przynosi paczkę dla Henryka i Bzyka, obaj są ogromnie zdziwieni. W środku jest jajko. Jajko niespodzianka! Przyjaciele nie mają wyjścia i muszą opiekować się nowym członkiem rodziny. Adoptowana córka z każdym dniem zaczyna sprawiać rodzicom coraz więcej kłopotów, a w dodatku nie wiadomo, czy jest muchą, czy pająkiem. Czy Henryk i Bzyk poradzą sobie w nowej rzeczywistości?

Kup Dwóch i pół w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Dwóch i pół

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwóch i pół

Jeszcze chwila i będą idealne bajeczki na Wielkanoc, a także dedykowane wszystkim rodzicom.

Tym razem u Henryka i Bzyka oj dzieje się, dzieje… Do ich pajęczyny kurier przynosi pewną paczkę. Nic by nie było w tym dziwnego, gdyby nie to, że przyjaciele nie oczekiwali na żadną przesyłkę. Nadawca jej jest nieznany, a w środku znajduje się tajemnicze jajko. Z jajka niespodzianki wkrótce wykluwa się pewien osobnik, a właściwie osobniczka i staje się członkiem ich małej, pajęczo-muszej rodziny. Adoptowana pociecha dostarcza im mnóstwa radości, ale także równie wiele trosk. Mia czuje się muchą, ale wyglądem przypomina nieco pająka i to z pewnością nie krzyżaka… Kim zatem tak naprawdę jest? Czy zostanie u Henryka i Bzyka na zawsze? Najlepiej przekonajcie się sami. Książka o przygodach pająka krzyżaka i muchy jest pełna dobrego humoru, zaskakująca i intrygująca. Serdecznie polecam.

Jakim jest Wasz stosunek do niespodzianek? Lubicie być zaskakiwani czy wywołuje to w Was raczej irytację niż radość? Ja należę do tej drugiej grupy. A gdy pomyślę o niespodziance jaką na progu swojej sieci znaleźli Henryk i Bzyk, to tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że niespodzianki mogą być kłopotliwe.

"Dwóch i pół" Kaia Pannena to już czwarta odsłona perypetii oryginalnej muszo-pajęczej pary przyjaciół, w której zostają oni przybraną rodziną dla jajka. A jajko jak to jajko, w końcu coś się z niego wykluje. Nie inaczej było tym razem. Obaj panowie oszaleli na punkcie dziecka, które myślało, że jest muszką, a okazało się, że być pokaźnym... ptasznikiem.

To książka, która rozbawi każdego rodzica, bo w poczynaniach Henryka i Bzyka i w ich problemach natury wychowawczo-opiekuńczej można odnaleźć siebie. Pocieszna i rezolutna Mia z pewnością zaś zdobędzie sympatię niejednego dzieciaka. Nieco niedostosowana do rówieśników, nazbyt silna i duża, trochę uparta i zadziorna stała się istnym oczkiem w głowie pająka i muchy. I z dziką rozkoszą czerpała z życia pełnymi garściami.

"Dwóch i pół" utrzymuje poziom serii. Jest zabawna i lekka. Podzielona na niedługie rozdziały dobrze sprawdza się przy wieczornym czytaniu, a kolorowe, również humorystyczne, ilustracje sprawiają, że lektura jest jeszcze przyjemniejsza. Lubimy tę serię 🙂

"Dwóch i pół" Kaia Pannena to już czwarta odsłona perypetii...

20 użytkowników ma tytuł Dwóch i pół na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Dwóch i pół na półkach dodatkowych

Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba Justyna Bednarek
Każdy może być święty, czyli nawet łobuzy idą do nieba
Justyna Bednarek Anna Salamon
Książka o wydźwięku religijnym, rozwoju duchowości dla starszych dzieci. Twarda okładka. Dobry druk, wyrazista czcionka modulowana wielkością oraz zróżnicowaną kolorystyką. Sporo tekstu. Prawdziwy majstersztyk to ilustracje dzierganych robótek na szydełku , w które wcieliły się postacie świętych, ale też i narratorów. Przepiękne cudeńka, tylko dzięki oddaniu i zaangażowaniu w rękodzieło artystyczne Anny Salomon. Dla samych ilustracji warto wziąć książeczkę do ręki. Dziecko na pewno odnajdzie inspirację w żywotach świętych. Przekona się , że niejeden człowiek , który został świętym wcale nie był przez całe życie taki ugrzeczniony. I nie na tym polega świętość. Świętość to dążenie żeby w efekcie starać się być dobrym , dostrzegać bliźniego w swoim otoczeniu. Znajdziemy tu garść wiedzy z historii, trochę legend, a wszystko okraszone humorem autorki. Narratorem książki nie jest sama autorka wyłącznie ale też i zwierzęta, przedmioty. Bardzo ciekawy punkt widzenia. Mnóstwo postaci świętych przewija się przez tę pozycję jak święta Anna w opowieści kukułki, święty Jan w opowieści autorki, Eliasz , prorok Starego Testamentu przedstawiony przez kruka, święty Józef przez osiołka, święty Patryk przez węża, święty Paweł przez kamień, święta Katarzyna przez pióro gęsie, Brat Albert Chmielowski przez malarską paletę, święty Franciszek i święta Klara przez turkawkę, święta Cecylia z Rzymu przez wiatr, itd. Napisane prostym językiem aby trafiło do serca współczesnego małego czytelnika. Zdarzają się trudniejsze pojęcia w tekście jak apokalipsa, neofita itp. Zostają one bardzo dokładnie wyjaśnione. Książeczka bardzo udana , bo czy może być coś lepszego na świecie od czynienia dobra i miłości do drugiego człowieka? Chyba nie. Zwykli ludzie , grzesznicy , ale coś ich jednak wyróżniało z tłumu. Każdy może taki być , ale musi chcieć. Piękna pozycja dla dzieci, może być prezentem na Pierwszą Komunię Świętą. Polecam dla wierzących i niewierzących.
Anka - awatar Anka
oceniła na1011 miesięcy temu
Czy leci z nami pająk? Kai Pannen
Czy leci z nami pająk?
Kai Pannen
„Czy leci z nami pająk?” to książka opowiadająca o perypetiach pewnej, dość specyficznej pary przyjaciół. Bo czy może istnieć jakakolwiek nić porozumienia między pająkiem, a muchą? Okazuje się, że nie jest to znów wcale aż takie niemożliwe. Tak więc krzyżak Henryk i mucha domowa o imieniu Bzyk żyją sobie w bukowym żywopłocie. Leniwy pająk wegetarianin zrobi wszystko by nie musieć schodzić ze swego legowiska. Tymczasem zawadiacki Bzyk zafascynowany postacią niejakiego Leonarda da Nici snuje plany o skonstruowaniu maszyny latającej, dzięki której będzie mógł wzbić się w powietrze wraz z Henrykiem. Chce tym samym udowodnić przyjacielowi, że i pająki mogą latać. Ich codzienny spokój zostaje jednak zakłócony przez zaproszenie na obiad do ciotki Kasandry – pajęczycy. Co by nie mówić, ciotka bardzo chętnie schrupałaby na obiad Bzyka, dlatego przyjaciele za każdym razem bardzo niechętnie przystają na tego typu zaproszenia. Mimo wszystko z dużymi oporami udają się do niej. Ich zdziwienie jest ogromne, gdy docierają do jej domu. Kasandry w nim zwyczajnie nie ma, a jej lokum to jakieś pobojowisko… Henryk i Bzyk wyruszają, by ją odnaleźć, bo przecież wszystko wskazuje na to, że została ona uprowadzona. Ale przez kogo? Od tego momentu historia ta nabiera ogromnego rozpędu. Dzieje się w niej naprawdę sporo, a przygody dwóch kumpli są wręcz niesamowite. Przekonajcie się najlepiej sami, jak zakończy się ta fascynująca opowieść. Polecam gorąco.
Iska - awatar Iska
oceniła na82 lata temu
O chłopcu, który stał się psem Ben Miller
O chłopcu, który stał się psem
Ben Miller
Kiedy George'a ze snu budzi dziwne wycie, nie wie, że w jego życiu rozpoczyna się właśnie najdziwniejsza przygoda jego dotychczasowego życia. Lady Jane i jej córka Koko, których domem opiekuje się tata chłopca wracają dzień wcześniej z podróży razem z nowym mężem kobiety - iluzjonistą Clive'em, właścicielem psa o imieniu Północ. George jakiś czas później dowiaduje się o planie, który zagraża jego przyjaciołom. Chcąc to potwierdzić, przypadkowo wypowiada zaklęcie i zmienia się ciałem z Północą! Teraz chłopiec musi poradzić sobie z tą sytuacją a jednocześnie uratować Lady i jej córkę. Czy mu się to uda? Czy Koko uwierzy, że rzeczywiście stał się psem? I co dokładnie planuje Clive? Książkę czyta się bardzo szybko, wystarczy jedno popołudnie, żeby przeżyć tą przygodę razem z bohaterami tej opowieści. Przy boku George'a śledzimy przebiegłego iluzjonistę, chcąc dowiedzieć się o jego planach dotyczących całego dworu. Podobają mi się zachowania bohaterów, który znaleźli się w niecodziennej sytuacji, np George musi zrozumieć jak być w psiej skórze, a Północ jak być w ludzkiej. Smutno było patrzeć jak lojalny był pies w stosunku do swojego właściciela, nawet jak wiedział, że postępuje on źle. Musiał postępować wbrew sobie, co sprawiało, że miał wyrzuty sumienia. Akcja była naprawdę ciekawa, z zapartym tchem śledziłam losy bohaterów. Mimo że jest to książka dla dzieci, też dorośli będą się przy niej dobrze bawić. Polecam!
JoannaPiec - awatar JoannaPiec
Olbrzymia przygoda Billy’ego. Przyjaźń, tajemnica i wyprawa do magicznego świata Jamie Oliver
Jamie Oliver
Książka „Olbrzymia przygoda Billy’ego” to krok w nieznane, jaki wykonał w stronę młodych czytelników Jamie Oliver, kojarzony przede wszystkim jako autor programów i książek kulinarnych. Czy eksperyment się opłacił? Po zadowolonej minie Franka twierdzę, że tak 😉 Little Alverton to mała miejscowość, która graniczy z Wodospadowym Lasem, miejscem odciętym od reszty świata wielkim murem. Mieszkańcy wioski trzymają się od niego z daleka. Podobno w lesie dzieją się dziwne rzeczy i grasują groźne stwory. Billy i jego przyjaciele uwielbiają spędzać ze sobą czas, wymyślać gry, ścigać się na rowerach i wygłupiać. Pewnego dnia dzieci odkrywają sekretne wejście do Wodospadowego Lasu. Pokusa sprawdzenia co takiego kryje się za murem jest tak silna, że postanawiają udać się na zwiady i sprawdzić, czy zasłyszane historie są prawdziwe. Okazuje się, że wnętrze lasu kryje w sobie wiele tajemnic. Najpierw staje im na drodze ogromny, sękaty stary dąb (który odegra w książce znaczącą rolę),później spotkają małego leśnego duszka Bazyla. Wszystko wskazuje na to, że udało im się przejść do niesłychanie magicznego świata. Niestety w Wodospadowym Lesie dzieje się coś niedobrego. Od jakiegoś czasu Rytm odpowiedzialny za harmonię całej krainy został zaburzony, a przyroda powoli obumiera. Jeśli nic się nie zmieni, życie wielu istot zostanie zagrożone. Czy Billy, Ania, Jimmy i Andy zdołają naprawić Rytm? Czy to przypadek, że trafili do Wodospadowego Lasu? Jaka misja ich czeka? Książka o Billym powstała dzięki bajkom, jakie autor opowiadał na dobranoc swoim dzieciom. Nie zdziwcie się, jeśli znajdziecie w niej liczne nawiązania do pasji Jamiego Oliviera, jaką jest gotowanie 😊. Spotkacie w niej duszki, buny, może nawet olbrzyma. Odkryjecie zaginione miasto, maszyny latające, magiczne kamienie. Zetkniecie się z różnymi problemami. A co najważniejsze, poznacie paczkę prawdziwych przyjaciół. Między wierszami autor stara się nas uwrażliwić na naturę i na przykładzie głównych bohaterów pokazuje jak okazywać szacunek ziemi. „Dawniej ludzie działali w harmonii z przyrodą, a mam wrażenie, że od pewnego czasu usiłujemy ją raczej kontrolować” Książka napisana jest z dużą lekkością. Akcja cały czas nabiera rozpędu, na końcu emocje sięgają zenitu. Ilustracje, mimo że czarno-białe, świetnie urozmaicają lekturę, zaś duża czcionka ułatwi czytanie najmłodszym.
frankobajanki - awatar frankobajanki
W rytmie serca. Opowieści o dzieciach, które uwierzyły w siebie Aleksandra Struska-Musiał
W rytmie serca. Opowieści o dzieciach, które uwierzyły w siebie
Aleksandra Struska-Musiał
Mimo że ostatnie dni wypełnione miałam po brzegi i czasu dla siebie miałam niewiele, znalazłam czas na lekturę. Nie było to tylko coś dobrego dla mnie, ale również dla mojego dziecka, któremu codziennie umilam czas przed spaniem wartościową literaturą. I takie są właśnie książki Aleksandry Struskiej-Musiał, tak więc mój wybór był oczywisty. “W rytmie serca” to zbiór pięciu opowieści o dzieciach, które uwierzyły w siebie. Tereska, Wojtek, Malwina, Marcin i Basia – każde z nich jest inne: wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Łączy ich jedna rzecz – są rówieśnikami z jednej klasy. Autorka każdy z rozdziałów poświęca innemu bohaterowi, na innym etapie ich życia. Od grupy przedszkolnej aż do klasy IV borykają się z innymi problemami, czy wątpliwościami. Poruszone zostają tematy związane z zespołem Downa, innym postrzeganiem świata, wstydem czy ograniczeniami, jakimi obdarzył ich los. Aleksandra Struska-Musiał w bardzo prosty, a zarazem dający do myślenia sposób wyjaśnia tę tematykę, tak aby każdy czytelnik, zarówno mały, jak i duży mógł zrozumieć ich istotę. W tych opowiadaniach narratorami są dzieci i ich rodzice. Dzięki temu historie nabierają zupełnie innego znaczenia, zwracają uwagę na to, jak ważne jest zrozumienie otaczającego nas świata, jak istotne jest odpowiednie podejście rodziców do swoich pociech oraz to, jaką wagę ma każde słowo, które słyszą nasze dzieci. Książka została wydana w twardej oprawie, a dodatkowo zawiera piękne ilustracje, idealnie odzwierciedlające zawarta treść. Cieszę się, że powstają takie książki jak właśnie “W rytmie serca”, które mają w sobie tyle miłości i mądrości w jednym. Dlatego gorąco polecam ten tytuł na prezent. Okazji, by podarować tę książkę dzieciom, jest w ciągu roku wiele: Dzień Dziecka, święta, Mikołaj… Książka zaczyna się od pięknych i jakże prawdziwych słów Marka Twaina: “Śpiewaj, jakby nikt nie słuchał. Kochaj, jakby nikt nigdy cię nie zranił. Tańcz, jakby nikt nie patrzył. I żyj tak, jakby to było niebo na ziemi”, a ja postanowiłam tym cytatem zakończyć moją recenzję, bo nic trafniej nie opisuje esencji tych opowiadań. Gorąco zachęcam do sięgnięcia po „W rytmie miłości”, bo to cudowna i wartościowa książka dla małych i dużych. https://papierowybluszcz.wordpress.com/2025/04/30/w-rytmie-serca-opowiesci-o-dzieciach-ktore-uwierzyly-w-siebie-aleksandra-struska-musial-2/
Adrianna - awatar Adrianna
oceniła na1010 miesięcy temu

Cytaty z książki Dwóch i pół

Dodaj cytat z książki Dwóch i pół