Czerwona Maska księga I

- Czerwona Maska (tom 1)
- 2023-10-08
- 2023-10-08
- Paweł Łapiński
We Francji w XVII wieku, za panowania młodego króla Ludwika XIII, szaleje zamaskowany wojownik zwany Czerwona Maska, któremu towarzyszy wierny krogulec. Kierowany najlepszymi intencjami okrada bogatych, aby zaspokoić potrzeby najbiedniejszych, czynić sprawiedliwość i naprawiać krzywdy. Wraz ze wściekłością szlachty jego popularność szybko rozprzestrzenia się wśród biedoty. Kto kryje się za maską i dlaczego? "Czerwona Maska" zadebiutowała w 1978 roku i dała początek całemu uniwersum, na które składa się kilka cykli i kilkadziesiąt albumów. W Polsce znana jest seria "7 żywotów Krogulca", stanowiąca uzupełnienie i kontynuację pierwotnej serii. Lekkość opowieści Cothiasa, wierna gatunkowi płaszcza i szpady, zachwycające sceny pojedynków Juillarda, to doskonały początek, by zapoznać się z burzliwym życiem Ariane de Troil i Germaina Grandpina.
Kup Czerwona Maska księga I w ulubionej księgarni
Oceny książki Czerwona Maska księga I
19 użytkowników ma tytuł Czerwona Maska księga I na półkach głównych- Przeczytane 10
- Komiksy 2
- 📣 Ach! Moja kolekcja 1
- Pulp fiction 1
- KOM 1
- Komiks historyczny 1
- Do kupienia 1
- Poczekać 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerwona Maska księga I
"Czerwona Maska" nie jest może odkrywcza w swoim pomyśle czy warstwie fabularnej. Oto zamaskowana postać staje się obrońcą ludu czytaj uciśnionych przez władców i możnych. Uwalnia ich od niedoli i ucisku, zrównuje nierówności społeczne poprzez odejmowanie jednym, a dodawanie drugim. Był Zorro, był Robin Hood, był Janosik i cały zastęp podobnych im bohaterów. Czerwona Maska grasuje w siedemnastowiecznej Francji, w ciekawych czasach, bo za panowania Ludwika XIII, co czyni ten cykl opowieści, który chwalebnie postanowiło przybliżyć polskim czytelnikom wydawnictwo Kurc, atrakcyjnym. Atrakcyjnym, bo któż nie lubi dobrze napisanej, dynamicznej opowieści z gatunku płaszcza i szpady. Trochę awanturniczej, trochę zakorzenionej w historii, trochę o tematyce społecznej, a niestroniącej zarazem od klimatów rodem z thrillera czy horroru (vide tajemnicze organizacje i ich niecne plany czy watahy pospolitych przestępców siejące grozę). Nie brakuje tu akcji i dynamiki, barwnych postaci, a całość niepozbawiona jest też specyficznego humoru. No i Czerwoną Maskę da się lubić, zwłaszcza wiedząc, kto się pod nią kryje. Ale poznanie tej tajemnicy zostawiam już czytelnikom, zabierając się za chwilę za czytanie drugiego zbiorczego tomu tej opowieści.