Cień ptasich skrzydeł

- 2023-10-11
- 2023-10-11
- 2022-04-26
- Karolina Post-Paśko
Po bitwie, z której ledwo uszli z życiem, Bea i Cad budzą się w ukrytej przed światem osadzie Arsajów, tajemniczych istot, które potrafią przepowiadać przyszłość. Losy ich planety malują się w czarnych barwach, bowiem Ptak Kest Ke Belenus pragnie zniszczyć wszystkie Światła Irpy.
Aby do tego nie dopuścić, Bea i Cad szukają pomocy u ducha wody Lorgona, który dzięki pradawnej mądrości może wskazać im sposób pokonania Kesta i ocalenia Irpy przed zagładą. Spotkanie z Lorgonem przynosi jednak więcej pytań niż odpowiedzi. Bea i Cad muszą zdecydować, co jest ważniejsze – powstrzymanie Kesta czy odkrycie prawdy.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Kup Cień ptasich skrzydeł w ulubionej księgarni
Oceny książki Cień ptasich skrzydeł
309 użytkowników ma tytuł Cień ptasich skrzydeł na półkach głównych- Przeczytane 234
- 2024 22
- Komiks 18
- Komiksy 17
- 2025 13
- 2023 8
Cytaty z książki Cień ptasich skrzydeł
Może kiedyś zechcesz wydostać utracony skarb z ciasnego miejsca. Albo będziesz zmęczony i przyda Ci się silny przyjaciel, który coś poniesie. Albo ktoś, kto poczyta ci na głos książkę.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cień ptasich skrzydeł
Z reguły nie czytam komiksów ale to mnie oczarowało!
Grafika jak z bajki
Cudo!!!!!!
Z reguły nie czytam komiksów ale to mnie oczarowało!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrafika jak z bajki
Cudo!!!!!!
I tak, jak się można było spodziewać... Tim Probert zapewnił nam wspaniałą kontynuację! Fabuła dodaje wątki poboczne, ale wciąż głównie skupia się na podróży Bei i Cada. Ilustracje dalej wręcz hipnotyzują swoim pięknem. Jeżeli spodobała ci się część pierwsza, to koniecznie musisz po ten komiks sięgnąć!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCień ptasich skrzydeł jest słabszy niż pierwszy tom, ale też fajny. Sporo się zmieniło. Zaczynając od... "ptaka." W drugiej części dostał imię: Kest Ke Belenus. Sporo też się zmieniło w fabule. Pierwszy tom to typowa przygodówka ( ok, musimy wykonać głównego questa [w tym przypadku znaleźć świniomaga] ale po drodze po prostu eksplorujemy,) a w tej skupiają się właśnie na zrobieniu tego głównego "questa." Jest to też jedna z najodważniejszych kontynuacji jakie w życiu widziałem. Niestety trochę odbija się to na fabule. Mianowicie: miejsce gdzie przebywa Lorgon. Z komiksu można wywnioskować że mieszka pod ziemią (ponieważ bohaterzy zostają wyprowadzeni przez wodę do oceanu przy Rinn.) Tylko... co pod ziemią robią gwiazdy? Co robią pozostałości po cywilizacjach? (Ja rozumiem, że te relikty trafiły pod ziemię po latach tkwienia gdzieś pomiędzy powierzchnią Irpy a miejscówką Lorgona.) Tylko że w takim razie co tu robi Galduriańska tarcza? Może to oznaczać, że poza Cadem nie ma już żywych Galdurian. Jednak poza akcją z Lorgonem reszta książki jest (nie wiem jak to inaczej określić) zarąbista. LIghtfall 2: cień ptasich skrzydeł ma najmniej spodziewane zakończenie, jakie kiedykolwiek przeczytałem
Cień ptasich skrzydeł jest słabszy niż pierwszy tom, ale też fajny. Sporo się zmieniło. Zaczynając od... "ptaka." W drugiej części dostał imię: Kest Ke Belenus. Sporo też się zmieniło w fabule. Pierwszy tom to typowa przygodówka ( ok, musimy wykonać głównego questa [w tym przypadku znaleźć świniomaga] ale po drodze po prostu eksplorujemy,) a w tej skupiają się właśnie na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPotrzebuję 3 tomu na wczoraj
Potrzebuję 3 tomu na wczoraj
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper druga część trylogii. Piękne rysunki. Fajna historia
Super druga część trylogii. Piękne rysunki. Fajna historia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBea i Cad odnajdują wreszcie dziadka Bei. Okazuje się, że cała planeta jest zagrożona, bo ptak Kest chce zniszczyć całe światło Irpy. Dziadek daje im radę, aby odszukać Lorgona, ducha wód, bo tylko on może im pomóc uratować świat.
Jaka to była miła, ciepła opowieść. Pomimo, że bohaterom co rusz groziło niebezpieczeństwo! Bea i Cad okazuje się, że są prawdziwymi przyjaciółmi: na śmierć i życie! Pomagają sobie i nigdy nie zostawiają się w potrzebie...Co więcej; ufają sobie, nawet jeśli chodzi o zadanie tego jednego, najważniejszego pytania duchowi wód!
To prawdziwa uczta dla oczu! Ilustracje są przepiękne, urzekają kolorami i mnóstwem szczegółów...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaka to była miła, ciepła opowieść. Pomimo, że bohaterom co rusz groziło niebezpieczeństwo! Bea i Cad okazuje się, że są prawdziwymi...
Cieszę się, że nie kupiłam tej serii tylko wypożyczyłam z biblioteki. Fabuła drogi, w której bohaterowie walczą z potworami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem z synem 5,5 roku.
Mocne zakończenie!
Czytałem z synem 5,5 roku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo kolejny tom po który sięgnęliśmy i nie zawiedliśmy się. Przeczytaliśmy w sumie w jeden dzień, tak nas wciągnęła historia.
Mocne zakończenie!
Świat, w którym słońce zniknęło. A rasa Galdurian zapewniła światło. W jaki sposób je zrobili? Jak udało im się rozpalić małe kule ogniste nad każdą krainą? Tego nie wie nikt. Lecz teraz jest to coraz mniej istotne. Cad, ostatnie przedstawiciel rasy, jest zmuszony porzucić poszukiwania swoich pobratymców. Na kolejne tereny nadciągają cienie. Niszczą światło. Głównym podejrzanym jest ognisty ptak Kest Ke Belenus, który prawdopodobnie pragnie zniszczyć wszystkie światła Irpy. Czy tak jest w istocie? Co nim powoduje? Co sprawiło, że się przebudził? No i najważniejsze pytanie, jak go powstrzymać zapewnić mieszkańcom bezpieczeństwo. Bea i Cad podejmują się pełnej niespodzianek i niebezpieczeństw misji, aby zdobyć wiedzę niezbędną do uratowania Irpy. Czytelnik towarzyszy im w tej pełnej emocji podróży, a przy okazji uczy się jak mówić o emocjach i jak je rozszyfrowywać. Zwłaszcza ten małoletni. Kreska miła dla oka, a świat przedstawiony pełen niezwykłych, różnorodnych postaci. Wyjątkowo zacny komiks.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria nie jest skomplikowana. Opowiada o fantastycznym świecie zwanym Irpą, w którym żyje dziewczynka Bea wraz ze swym dziadkiem świniomagiem, oraz Cad, Galdurianin. Drogi Cada i Bei spotykają się, kiedy bohaterka wyrusza na poszukiwanie swojego dziadka. Zostają wplątani w wir wydarzeń związanych ze światłami rozświetlającymi mrok Irpy, pradawnym zniknięciem słońca i nadchodzącą ciemnością. Drugi tom opowiada o dalszych losach bohaterów, a akcja ciągle się zagęszcza.
Uważam, że kreska w tym komiksie to jest jakieś mistrzostwo. Wiadomo, że są to książeczki skierowane przede wszystkim dla dzieci, ale nigdy nie miałam problemu z czytaniem dziecięcej literatury, a grafika, która opowiada historię, jest po prostu niesamowicie ładna. Chce się patrzeć dokładnie na każdy obrazek, każdy fragment przedstawionego świata.
Bohaterowie są bardzo sympatyczni, a z biegiem opowieści dołączają do nich kolejne postacie, a drużyna rozrasta się. Każde ma swój indywidualny charakter i rolę. Podglądanie ich przygód to sama przyjemność.
Drugi tom kończy się ciekawym plot twistem, więc już zakupiłam część trzecią i na pewno wleci z niej recenzja.
Instagram: @czaro.marownik
Historia nie jest skomplikowana. Opowiada o fantastycznym świecie zwanym Irpą, w którym żyje dziewczynka Bea wraz ze swym dziadkiem świniomagiem, oraz Cad, Galdurianin. Drogi Cada i Bei spotykają się, kiedy bohaterka wyrusza na poszukiwanie swojego dziadka. Zostają wplątani w wir wydarzeń związanych ze światłami rozświetlającymi mrok Irpy, pradawnym zniknięciem słońca i...