Świt Onyksu

Malwina Stopyra

Kup Świt Onyksu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świt Onyksu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świt Onyksu

Kurcze, długo miałam problem, żeby wkręcić się w tą historię. I chociaż przeczytałam całą to do samego końca nie poczułam z nią chemii. Przykro mi Kasiu, ale ta książka mi nie podeszła 😟. Chociaż były w niej naprawdę ciekawe momenty, które mogły poruszyć, to jednak nie. Nie zaiskrzyło między mną a tą książką i po drugi tom z pewnością nie sięgnę, bo kompletnie mnie nie ciekawi co się dalej wydarzy 🫣. Ale może chociaż przybliżę wam trochę historię, może was zaciekawi i postanowicie sięgnąć i sami się przekonać czy was ta historia urzeknie.

Poznajemy tutaj Arwen, ktora od zawsze ma moc uzdrawiania, nie wie skąd się wzięła, nikt nie potrafi jej tego wytłumaczyć, ale lubi z niej korzystać i pomagać rannym. Niestety jest jeden minus jej mocy. Nie potrafi uleczyć swojej schorowanej matki, która opada z sił z dnia na dzień. Ma dwójkę młodszego rodzeństwa : brata i siostrę. Kiedy wybucha wojna, jej brat wraz ze swoim najlepszym przyjacielem zostają zaciągnięci do wojska by walczyć w obronie swojej ojczyzny. Jednak rok później wszystko nagle się zmienia. Brat niespodziewanie wraca do domu z mieszkiem złotych monet z wrogiego królestwa, a Arwen zostaje uwięziona przez znienawidzonego króla, po to by bronić swoją rodzinę. Jeśli jesteście ciekawi jak poradzi sobie dziewczyna w uwięzieniu i czy jej moc się rozwinie i co wydarzy się później, to przeczytajcie tę książkę. Może akurat wam się spodoba 😊.

Książka, którą dobrze się słuchało w drodze do pracy. Ciekawa i wciągająca. Siegam po kolejn tom.

Na początku miałam naprawdę dobre przeczucia i pomyślałam, że to w końcu dokładnie takiego romansy, jakiego od lat szukam. Niestety, im głębiej w historię, tym więcej okienek w moim książkowym bingo mogłam odhaczać - od rudowłosej przyjaciółki, po zakończenie, które wpisywało się w kanon wszystkich standardowych zakończeń. Miałam wrażenie, że w którymś momencie wszystko rozwija się za szybko - Arwen za szybko zaczyna wszystkim ufać, Kane za szybko okazuje jej względy, Arwen za szybko odnajduje się w nowej sytuacji. To jest książka, którą można nazwać dobrą, która zajmie jeden wieczór, ale raczej im dalej, tym mniej zaskakująco i idziemy w najpopularniejsze, możliwe schematy, pokazując, że raczej autorka poszła we wszystko, co oczywiste i przewidywalne. Brakowało mi tu jakiegoś smaczka, który spotęgowałby zakończenie, sprawiłby, że już teraz muszę sięgać po drugi tom. To raczej taka książka, którą dobrze się czyta, ale za miesiąc nie będę pamiętała prawie niczego. Nie mówię, że nie polecam - polecam, ale jeśli nastawiasz się na epickie romantasy, które na zawsze pozostanie na podium najlepszych książek, to się po prostu rozczarujesz.

2180 użytkowników ma tytuł Świt Onyksu na półkach głównych
335 użytkowników ma tytuł Świt Onyksu na półkach dodatkowych

Kate Golden
Kate Golden
Kate Golden jest autorką trylogii „Święte Kamienie” - bestsellera USA Today. Mieszka w Los Angeles, gdzie pracuje w branży filmowej, współpracując ze scenarzystami i filmowcami. W wolnym czasie Kate jest zapaloną czytelniczką książek, fanką łamigłówek i entuzjastką wieczorów gier, które organizuje z mężem i psem Milo.

Cytaty z książki Świt Onyksu