Sztuka kłamania

Okładka książki Sztuka kłamania autora Julia Kubicka, 9788383209166
Okładka książki Sztuka kłamania
Julia Kubicka Wydawnictwo: NieZwykłe Cykl: Tak powstają złoczyńcy (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Tak powstają złoczyńcy (tom 1)
2023-10-04
2023-10-04
9788383209166

Kup Sztuka kłamania w ulubionej księgarnii

Sztuka kłamania

Oceny książki Sztuka kłamania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztuka kłamania

Trochę nie ogarniam Ale fajnie się bawię

Trochę nie ogarniam Ale fajnie się bawię

Książka pt. „Sztuka kłamania” autorstwa Juli Kibickiej jest moim pierwszym zetknięciem się z jej twórczością, lecz na pewno nie ostatnim.

Moim zdaniem książka ma dobrą i oryginalną fabułę, która czyni tę historię mniej spotykaną. Jednak mimo że jest to na pewno jedna z najbardziej zagmatwanych historii, które czytałam, nie mogę uznać jej za idealną.

Z minusów są:
• długie rozdziały,
• pierwsza połowa książki jest nudna, co sprawiło, iż miałam ochotę odłożyć lekturę,
• początki rozdziałów nie są opisywane, z jakiej perspektywy są, przez co łatwo się pogubić,
• STRASZNIE głupia główna bohaterka,
• długie i niepotrzebne opisy,
• słabe zakończenie, które z pewnością — gdyby nie policjantka — mogłoby zakończyć się szybciej i o wiele łatwiej.

Jeśli chodzi o minusy, to tyle. Z zalet książki — tak jak już wspominałam — bardzo oryginalna fabuła, która od drugiej połowy jest bardzo wciągająca. Poza tym styl jest dobry i widać, że autorka ma bogaty zasób słownictwa oraz lubi pisać długie opisy i monologi.

Podsumowując, na pewno gdyby ktoś spytał mnie o tę książkę, to bym ją poleciła, jednak nie znajdzie się ona wśród moich topowych tytułów.

Z minusów są:
• długie...

Zootopia jakaś, bohaterów nie rozumiem, nie wiem czemu się tak zachowują… no cóż

996 użytkowników ma tytuł Sztuka kłamania na półkach głównych
234 użytkowników ma tytuł Sztuka kłamania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sztuka kłamania

Julia Kubicka
Julia Kubicka
absolwentka psychologii w biznesie oraz zarządzania kryzysem i zmianą w organizacji. Zawodowo związana z branżą e-commerce. Zaczęła pisać książki, ponieważ uznała, że nie chce zapomnieć o historiach, które snuje przed snem. Uważa też, że playlista stanowi integralną część każdej opowieści. „Sztuka Obłędu” jest jej ulubioną książką spośród tych, które dotąd napisała. Julię Kubicką znajdziecie na Instagramie: @kubicka_autorka oraz na TikToku: @kubicka.julia

The Science of Temptation Julia Popiel
The Science of Temptation
Julia Popiel
Przyznam szczerze, że nie byłam pewna, czy ta seria przypadnie mi do gustu. Mimo ogromnej popularności, pojawia się tutaj motyw, który nie zawsze do mnie trafia, czyli różnica wieku. Obawiałam się, że będzie mi to przeszkadzać, ale ku mojemu zaskoczeniu w tym przypadku wypadło to naprawdę dobrze. Ta różnica nie była przesadzona ani sztucznie wyolbrzymiona, a wręcz naturalnie wpisywała się w całą historię. Duża część fabuły rozgrywa się na uczelni i bardzo podobało mi się to akademickie tło. Mamy studentkę i wykładowcę, którzy zaczynają coś do siebie czuć, wchodząc w relację, która właściwie nie powinna mieć miejsca. Ten zakazany wątek był zdecydowanie jednym z najmocniejszych punktów książki. Intrygował, wciągał i to właśnie on sprawiał, że chciałam słuchać dalej. Sama historia była przyjemna w odbiorze, ale nie obyło się bez momentów, które mnie irytowały. Najbardziej przeszkadzał mi brak konsekwencji w działaniach bohaterów. Jestem w stanie zrozumieć impulsywność Briany, która dopiero wchodzi w dorosłość i czasem działa pod wpływem emocji. Natomiast wykładowca Reed, który ma znacznie więcej do stracenia, chwilami zachowywał się zupełnie nierozsądnie. Najbardziej irytowało mnie to, że najpierw podkreślał, jak bardzo ich relacja jest ryzykowna i że powinni się powstrzymać, by za moment robić dokładnie to, czego sami chcieli uniknąć. Takie sprzeczności po prostu mnie męczą, zarówno w książkach, jak i w życiu. Podobnie było właśnie z Brianą. Na początku jest przedstawiona jako poukładana, ambitna i świadoma swoich celów, a później momentami całkowicie traci tę spójność. Jej decyzje bywają impulsywne, a w relacji z nim często brakuje jej stanowczości, nawet wtedy, gdy ma pełne prawo być zła i stawiać granice. To trochę odbierało jej wiarygodność. Na plus zdecydowanie zasługuje warstwa akademicka i psychologiczna. Fragmenty związane z wykładami były dopracowane, konkretne i faktycznie wnosiły coś więcej. Nie było tu lania wody, tylko ciekawie podana wiedza, co naprawdę doceniam. Sama relacja bohaterów była dynamiczna, pełna napięcia i emocji. Mamy tutaj początek czegoś skomplikowanego, nieoczywistego i momentami bardzo ryzykownego, ale jednocześnie intensywnego i przyciągającego. Finalnie książka mi się podobała, chociaż spodziewałam się trochę więcej. Przez niespójne zachowania bohaterów momentami traciłam zaangażowanie, ale mimo wszystko jestem ciekawa dalszego ciągu i chętnie sięgnę po kolejną część.
Wścibskieczytanie - awatar Wścibskieczytanie
ocenił na61 dzień temu
Poemat letniej tęsknoty Joanna Balicka
Poemat letniej tęsknoty
Joanna Balicka
Czy mnie jeszcze dziwi, że z każdą przeczytana książką, kocham twórczość Asi jeszcze bardziej.... Absolutnie nie. Ta historia jest tak cudownie komfortowa. Jest jednym, wielkim balsamem dla duszy. Relacja jaka połaczyla Vaiane i Tristana jest magiczna. Idealnie pasuje, jako współczesny odpowiednik "Pięknej i Bestii". On Bestia, osadzony w więzieniu za włamanie. Ona Pięka, cicha, spokojna, zakochana w książkach. On nie ma niczego, mieszka z chora babcia w przyczepie, ona ma wszystko o czym zamarzy, ma też cudownych przyjaciół, wspierających ją na każdym kroku. To wręcz nie możliwe,żeby mogło ich coś połaczyc, a jednak. Już od pierwszego spotkania w murach biblioteki tych dwoje połoczyło silne uczucie. Z tej książki, możemy wyciągnąć naukę, że miłość nie interesuje nas status społeczny, to czy pochodzimy z różnych światów. Ona spada na nas nagle i niespodziewanie i to od nas zależy, czy damy się jej rozwinąć czy poddamy się na starcie i uciekniemy. Vai i Tris podjęli walkę z przeciwniściami, a mieli ich wiele. Np. ojciec dziewczyny. Jednak nie poddali się, byli gotowi poświecic wszystko dla siebie nawzajem. Byli dla siebie też ogromnym wsparciem i nawet rozłaka związana ze studiami dziewczyny nie zmniejszyła ich uczucia. Ta historia zdecydowanie, pozostanie ze mną na długo i chętnie będę do niej wracać, żeby znów poczuć ten komfort i spokój.
Aga - awatar Aga
oceniła na101 miesiąc temu
This Could Get Ugly Natalia Antczak
This Could Get Ugly
Natalia Antczak
𝖳𝖧𝖨𝖲 𝖢𝖮𝖴𝖫𝖣 𝖦𝖤𝖳 𝖴𝖦𝖫𝖸 ★★★★★★★★☆☆ Q: Lubicie książki z wątkiem detektywistycznym? [recenzja] Delilah to silna, niezależna kobieta, która twardo stąpa po ziemi i nie boi się wyzwań. Jej profesjonalizm i oddanie pracy są godne podziwu, choć czasem jej upór i zamknięcie w sobie utrudniają relacje z innymi. "Jego oczy rozbłysły jak miliony gwiazd i właśnie wtedy zrozumiała, że już się od niego nie uwolni. Jednocześnie poczuła, że właśnie z nim mogłaby nawet przejść przez piekło, które w duecie zaanektowaliby jako swoje prawdziwe królestwo." Ian to detektyw równie kompetentny, ale o cieplejszym usposobieniu. Jego troska i wsparcie dla Delilah choć na początku irytuje dziewczynę z czasem ewoluuje od wzajemnej niechęci do czegoś więcej. ... Nie sądziłam, że ta książka aż tak mnie wciągnie! Nie ukrywam, że po nie najlepszym początku z twórczością Natalki nie podejrzewałabym, że skuszę się na inną książkę jej autorstwa, która tak mi się spodoba. Pierwsze co totalnie zauroczyło mnie w tej książki to imię głównej bohaterki. Delilah >>> (proszę nie oceniać). A po połączenieu jej z Ianem nie spodziewałam się niczego innego jak mojej miłości do nich. Styl pisania Natalii jest lekki i przyjemny, co sprawia, że książkę czyta się szybko i z dużą przyjemnością. Choć czytałam debiut autorki, który niekoniecznie mi się spodobał, tutaj przepadłam od pierwszych stron. Fabuła książki trzyma w napięciu od samego początku. Śledztwo prowadzone przez duet detektywów jest pełne zwrotów akcji, tajemnic i komplikacji, które sprawiają, że książka trzyma w napięciu i z zapartym tchem śledzi się rozwój wydarzeń. Choć tożsamość mordercy może być dla niektórych przewidywalna, nie ujmuje jej to zabawy z podążaniem jego śladem i odkrywaniu nowych wskazówek. „This Could Get Ugly” to doskonała propozycja dla miłośników kryminałów z silnymi postaciami kobiecymi i wątkami romantycznymi. Delilah i Ian to duet, który z pewnością nie jednej osobie zapadnie w pamięć. Ja koniecznie muszę poznać kontynuacje ich historii, a wy, jeśli jeszcze ich nie znacie to musicie to nadrobić!
bookishwor1d - awatar bookishwor1d
Między wierszami Izabella Nowaczyk
Między wierszami
Izabella Nowaczyk
Jedna z najbardziej wzruszających i psychicznie poruszających książek, jakie miałam okazję przeczytać. Uważam, że ta lektura jest naprawdę świetna. Problemy opisane w książce, z którymi zmaga się duża część społeczeństwa, zostały przedstawione w bardzo ważny i potrzebny sposób. Dzięki takim historiom ludzie być może przestaną bać się prosić o pomoc, a szybka reakcja pozwoli zapobiec wielu tragediom. Oprócz przemocy domowej poruszanych jest tutaj wiele innych trudnych i bolesnych tematów, z którymi na co dzień mierzą się ludzie. Dlatego przed sięgnięciem po tę książkę warto upewnić się, czy poruszana tematyka nie będzie dla Was zbyt ciężka. Myślę, że jak u większości czytelników, tak i u mnie ta lektura wywołała ogrom emocji i morze łez — zarówno tych ze szczęścia, jak i ze smutku. Wszystkie te uczucia były bardzo intensywne i głęboko do mnie dotarły. Do osób, które zaczęły książkę i zatrzymały się w połowie — nie bójcie się czytać dalej. Początek może wydawać się nieco nudny, ale zdecydowanie warto dotrwać do końca dla niesamowitego plot twistu. Mimo że książka jest napisana w formie romansu, pod koniec pojawia się zwrot akcji, który mógłby śmiało konkurować z najlepszymi thrillerami. Chciałabym także zaznaczyć, że jest to pierwsza książka od dawna, po której przeczytaniu nie potrafię ubrać w słowa tego, co czuję. Bardzo trudno pisać mi tę recenzję, mając jednocześnie pustkę w sercu i burzę w głowie. Jeśli chodzi o zakończenie (bez spoilerów) — uważam, że jest idealne. Pokazuje, co wydarzyło się z bohaterami, a także doskonale ukazuje traumę głównej bohaterki. Wątek znany już mniej więcej od 50. strony zostaje świetnie rozwinięty i wyjaśniony, ukazując, jak wiele łączy Chrisa i Suzi. UWAGA LEKKIE SPOILERY Dla mnie epilog był strzałem w dziesiątkę. Dowiadujemy się z niego, gdzie ostatecznie trafiła główna bohaterka, co jest bardzo istotne. Mimo że wiele elementów kończy się pozytywnie, najważniejsze pozostaje odzyskanie spokoju psychicznego. Uważam, że zakończenie historii Suzanny zostało przedstawione bardzo trafnie. Epilog pokazuje również w realistyczny sposób, że nawet po tragediach społeczeństwo nie zawsze reaguje tak, jak powinno.
Ania33 - awatar Ania33
ocenił na1019 dni temu
Dream A Little Dream Of Me Julia Brylewska
Dream A Little Dream Of Me
Julia Brylewska
"Na miłość nigdy nie jest za późno, jednak na samotność zawsze jest za wcześnie." Klimatyczne, duszne bary z przyćmionym światłem. Zwykle marzymy by w takim miejscu otuliła nas nostalgiczna muzyka. Brzmi marzycielsko, nierealnie? A kto z nas nie marzył kiedyś by znaleźć się w nowojorskim barze i takie właśnie miał o nim wyobrażenie. W takim miejscu po przybyciu do Nowego Jorku ląduje główna bohaterka tej opowieści Flora Sharman. Jej uwagę przykuwa nostalgiczną melodia fortepianu. Tak zaczyna się przygoda Flory nie tylko z Nowym Jorkiem, ale i z grającym na fortepianie w barze otwiera drzwi do historii o miłości, która rozmywa granice między nienawiścią a namiętnością Haydenem. A Hayden jest postacią nietuzinkową, syn znanych prawników namaszczonym na ich następcę. W codzienności Heydena nie ma miejsca na jego wielką pasję jaką jest muzyka. Autorka buduje napięcie między głownymi bohaterami poprzez mieszankę skrajnych uczuć. Naiwne marzycielstwo Flory zderza się z cynizmem Heydena co momentami grozi eksplozją. Zgrane? Może, ale działa. Plusem książki są dobrze zarysowane oostacie. Flora to nieco samotna marzycielka, którą zderza się z budzącą się w niej intensywną namiętnością. Heydena to mężczyznę z przeszłością i głęboko zakorzenioną traumą z dzieciństwa. Między nimi iskrzy, ale też pali się ogień niedomówień i wzajemnych animozji. Nie mniej książkę czyta się dobrze, a styl pisania autorki okrasza tą książkę szczyptą humoru i czyni autentyczną. A zakończenie? Może i zbyt słodkie, ale jakie ma być w romansie? Przecież po to je czytamy by ocieplić serduszko.
Ola - awatar Ola
oceniła na813 dni temu