Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu

Okładka książki Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu autora Tembi Locke, 9788383223803
Okładka książki Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu
Tembi Locke Wydawnictwo: Editio biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
From Scratch : A Memoir of Love ,Sicily ,and Finding Home
2024-04-22
2024-04-22
2019-01-01
Irmina Lubowiecka

Kup Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu

Bardzo osobista historia o miłości, stracie bliskiej osoby i budowaniu relacji z sycylijską rodziną męża. Kilka razy podczas lektury byłam głęboko wzruszona. Z chęcią wypróbuję kilka przepisów umieszczonych w książce.
Można również dowiedzieć się sporo o życiu i zwyczajach Sycylijczyków.

Można również dowiedzieć się sporo o życiu i zwyczajach Sycylijczyków.

„Chciałam, żeby wiedziała, że miłość może przybierać różne formy. Że czasami może być równoznaczna z rezygnacją, ale może też oznaczać, że nigdy się nie zrezygnuje. Że pewnego dnia może pokochać kogoś w sposób, na który świat nie będzie gotowy. Że sięgnięcie po taką miłość będzie wymagało walki, ale ostatecznie może się ona okazać wspanialsza niż jej najśmielsze wyobrażenia”.

„Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu” Przeleżała na mojej półce naprawdę długi czas, a okazała się perełką wśród ogromnego stosu. Tembi zaprasza nas do swojego życia po śmierci Saro, tego jak radzi sobie z żałobą i jak próbuje żyć dalej wraz z siedmioletnią córką. Przeplata wspomnienia tego jak się poznali gdy była amerykańską studentką we Florencji, a Saro szefem włoskiej kuchni, gdy zostali małżeństwem i rodzicami i jak łączyli swoje dwa odmienne światy w jedno.

Chcąc pokazać miejsce pochodzenia ojca, Tembi zabiera córkę rok w rok na Sycylię, a my dzięki tym spisanym historiom odkrywamy małomiasteczkowość na wyspie, ich tradycje i dostosowywania się do tego świata i ogromnego szacunku. Na stronach książki przeplatają się także wspaniałe smaki, przyznam, że kuchnia włoska jest moją ulubioną, a autorka opowiadając o jedzeniu poruszała każde zmysły czytelnika.

Nie spodziewałam się takiej dawki emocji oraz rollercoasteru uczuć. Od smutku i każdego etapu żałoby po odnalezienie spokoju i swojego społeczeństwa z ogromną życiową mądrością. Masa wątków dyskusyjnych jak brak akceptacji różnic narodowościowych i tradycji, dorastanie dziecka i adopcja czy wykluczenie w rodzinie powoduje, że o tej książce nie da się zapomnieć.

Prawdziwa miłość, odpuszczanie i przebaczanie oraz rodzina. Ogromna rodzina, w której często wystarczy przekroczyć granicę moralności ustaloną przez jedną osobę by przerwać więzy, ale po latach odnajduje się ktoś sklejający je. Wzruszałam się bardzo, jest to przepiękna historia, choć smutna to niezwykle daje nadzieje, pomaga wiele zrozumieć i udowadnia jak wiele człowiek może znieść gdy ma bliskich obok.

Bardzo, bardzo Wam polecam, nie pozwólcie jej przeleżeć na półce tyle co ja.

To niesamowicie emocjonalna podróż w głąb siebie. Podróż spowodowana trudną sytuacją, w której znalazła się główna bohaterka, a jednocześnie autorka powieści Tembi Locke. Tembr to czarnoskóra Amerykanka, która wpada w bezwarunkowe sidła miłości do Saro – Sycylijczyka, który wbrew tradycji i woli rodziny pozostawia ojczyznę, a na stałe wraca do niej dopiero po swojej śmierci. Brzmi nieco mistycznie? Tak właśnie jest. Z jednej strony historia jest bardzo przyziemna i ludzka – opowiada o losach miłości, która nie do końca wpisuje się w rodzinne schematy, o problemach z powiększeniem rodziny, stracie i próbie nowego życia. Sekretem jest język, którym powieść prowadzi autorka – dostępny, ale magiczny, pełen emocjonalnych opisów i uczuć, a do tego moje ukochane Włochy, które bardzo wyraźnie czujemy ich zapach i smak, przyglądamy się kulturze i temu jak ważna jest siła i odwaga, żeby życie stało się znowu piękne.
Gorąco polecam!

102 użytkowników ma tytuł Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu

Tembi Locke Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu Zobacz więcej