Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu

- Irmina Lubowiecka
Serial Netflix
Bestseller New York Timesa
Reese’s Book Club
Ta książka wywołuje we mnie cały wachlarz emocji! [Tembi Locke] uczy się zdrowieć w najpiękniejszy sposób — poprzez wsparcie trzech pokoleń kobiet — i tak, jest też włoskie jedzenie.
Reese Witherspoon we wpisie dla swojego fanklubu (https://hello-sunshine.com/book-club/)
Pierwszy raz Tembi spotkała Saro na ulicy we Florencji. Uczucie między nimi wybuchło niemal natychmiast, choć pochodzili z całkowicie różnych światów. Saro był rodowitym Sycylijczykiem i szefem kuchni, a Tembi — czarnoskórą Amerykanką, artystką. Rodzina Saro ceniła tradycję i nie chciała zaakceptować jego małżeństwa z Tembi. Ich miłość jednak w końcu pokonała tę niechęć. Wtedy zjawił się nowy, groźny wróg — nowotwór. Saro dzielnie walczył o każdy dzień, ale bezlitosna choroba nie ustępowała. Mieli dla siebie coraz mniej czasu...
Sycylijczycy mawiają, że każda historia zaczyna się od małżeństwa lub śmierci. Od zera jest właśnie taką historią i — co istotne — wydarzyła się naprawdę. Po śmierci ukochanego kobieta wyjechała na sycylijską wieś, gdzie spędziła wiele dni ze swoją córką i teściową. Szukała śladów utraconej miłości, próbowała się nauczyć żyć bez Saro i pogodzić ze swoim wdowieństwem. Nie było to łatwe, ale proste życie, tradycyjna kuchnia i mądrość zżytej społeczności pozwoliły Tembi wreszcie odnaleźć ukojenie i odkryć tajemniczą siłę płynącą ze wsparcia kochającej się rodziny i trzech pokoleń kobiet.
Ta wzruszająca i pięknie napisana opowieść pokaże Ci, jak ważna jest odwaga, aby sięgnąć po miłość i walczyć o to, co ważne. Uzmysłowi Ci również, że zawsze jest nadzieja na odbudowanie siebie, nawet po najbardziej bolesnej stracie. Przekonasz się też, że włoskie jedzenie może smakować jak szczęśliwe życie.
Kup Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu w ulubionej księgarni
Oceny książki Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu
102 użytkowników ma tytuł Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu na półkach głównych- Chcę przeczytać 63
- Reese Witherspoon's Book Club 1
- 3 FILMOWE OKŁADKI 1
- Włoskie klimaty 1
- 2023 1
- Reese's Book Club 1
Cytaty z książki Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu
Bardzo polecam w pierwszej kolejności przeczytać książkę później obejrzeć serial. Trochę rozbieżności ale bardzo wzruszające dwie wersje. Czyta się lekko, szybko i z zaciekawieniem przez przewrotność w chronologii czasu historii. Lekka,romantyczna,wlosko-amerykanska.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu
Bardzo osobista historia o miłości, stracie bliskiej osoby i budowaniu relacji z sycylijską rodziną męża. Kilka razy podczas lektury byłam głęboko wzruszona. Z chęcią wypróbuję kilka przepisów umieszczonych w książce.
Można również dowiedzieć się sporo o życiu i zwyczajach Sycylijczyków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna również dowiedzieć się sporo o życiu i zwyczajach Sycylijczyków.
„Chciałam, żeby wiedziała, że miłość może przybierać różne formy. Że czasami może być równoznaczna z rezygnacją, ale może też oznaczać, że nigdy się nie zrezygnuje. Że pewnego dnia może pokochać kogoś w sposób, na który świat nie będzie gotowy. Że sięgnięcie po taką miłość będzie wymagało walki, ale ostatecznie może się ona okazać wspanialsza niż jej najśmielsze wyobrażenia”.
„Od zera. Wspomnienia o miłości, Sycylii i odnajdywaniu domu” Przeleżała na mojej półce naprawdę długi czas, a okazała się perełką wśród ogromnego stosu. Tembi zaprasza nas do swojego życia po śmierci Saro, tego jak radzi sobie z żałobą i jak próbuje żyć dalej wraz z siedmioletnią córką. Przeplata wspomnienia tego jak się poznali gdy była amerykańską studentką we Florencji, a Saro szefem włoskiej kuchni, gdy zostali małżeństwem i rodzicami i jak łączyli swoje dwa odmienne światy w jedno.
Chcąc pokazać miejsce pochodzenia ojca, Tembi zabiera córkę rok w rok na Sycylię, a my dzięki tym spisanym historiom odkrywamy małomiasteczkowość na wyspie, ich tradycje i dostosowywania się do tego świata i ogromnego szacunku. Na stronach książki przeplatają się także wspaniałe smaki, przyznam, że kuchnia włoska jest moją ulubioną, a autorka opowiadając o jedzeniu poruszała każde zmysły czytelnika.
Nie spodziewałam się takiej dawki emocji oraz rollercoasteru uczuć. Od smutku i każdego etapu żałoby po odnalezienie spokoju i swojego społeczeństwa z ogromną życiową mądrością. Masa wątków dyskusyjnych jak brak akceptacji różnic narodowościowych i tradycji, dorastanie dziecka i adopcja czy wykluczenie w rodzinie powoduje, że o tej książce nie da się zapomnieć.
Prawdziwa miłość, odpuszczanie i przebaczanie oraz rodzina. Ogromna rodzina, w której często wystarczy przekroczyć granicę moralności ustaloną przez jedną osobę by przerwać więzy, ale po latach odnajduje się ktoś sklejający je. Wzruszałam się bardzo, jest to przepiękna historia, choć smutna to niezwykle daje nadzieje, pomaga wiele zrozumieć i udowadnia jak wiele człowiek może znieść gdy ma bliskich obok.
Bardzo, bardzo Wam polecam, nie pozwólcie jej przeleżeć na półce tyle co ja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo niesamowicie emocjonalna podróż w głąb siebie. Podróż spowodowana trudną sytuacją, w której znalazła się główna bohaterka, a jednocześnie autorka powieści Tembi Locke. Tembr to czarnoskóra Amerykanka, która wpada w bezwarunkowe sidła miłości do Saro – Sycylijczyka, który wbrew tradycji i woli rodziny pozostawia ojczyznę, a na stałe wraca do niej dopiero po swojej śmierci. Brzmi nieco mistycznie? Tak właśnie jest. Z jednej strony historia jest bardzo przyziemna i ludzka – opowiada o losach miłości, która nie do końca wpisuje się w rodzinne schematy, o problemach z powiększeniem rodziny, stracie i próbie nowego życia. Sekretem jest język, którym powieść prowadzi autorka – dostępny, ale magiczny, pełen emocjonalnych opisów i uczuć, a do tego moje ukochane Włochy, które bardzo wyraźnie czujemy ich zapach i smak, przyglądamy się kulturze i temu jak ważna jest siła i odwaga, żeby życie stało się znowu piękne.
Gorąco polecam!
To niesamowicie emocjonalna podróż w głąb siebie. Podróż spowodowana trudną sytuacją, w której znalazła się główna bohaterka, a jednocześnie autorka powieści Tembi Locke. Tembr to czarnoskóra Amerykanka, która wpada w bezwarunkowe sidła miłości do Saro – Sycylijczyka, który wbrew tradycji i woli rodziny pozostawia ojczyznę, a na stałe wraca do niej dopiero po swojej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl autorki ciężki, ale koniec końców było w porządku.
Styl autorki ciężki, ale koniec końców było w porządku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo nie mogłam się wciągnąć, trochę drażnił mnie amerykański sty autorki. Jednak potem urzekł mnie klimat Sycylii którą znam osobiście. I wciągnęła mnie historia autorki, która pomimo straty nie przestaje kochać świata, ludzi, Sycylii... polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Od zera" Tembi Locke to słodko-gorzka historia autorki. Książka wywołuje całą gamę emocji. To jest wzruszająca opowieść o bezwarunkowej miłości Tembi i jej męża Saro. I pomimo, iż pochodzili z dwóch różnych światów- Saro był Sycylijcykiem, szefem kuchni, a Tembi czarnoskórą artystką z Ameryki -ich uczucie okazało się bardzo silne i trwałe.
Ale jak to w życiu bywa ,nic nie może wiecznie trwać.
Saro po długiej walce z chorobą nowotworową - umiera.
Tembi próbuje ułożyć sobie życie bez ukochanego męża.
Książka, niewątpliwie, chwyta za serce. Porusza trudne tematy jak choroba, śmierć, żałoba, ale ma też taki włoski klimat. Na końcu jest mały bonus- kilka ciekawych przepisów rodem z Italii.
Piękna historia, polecam gorąco tę mądrą i wzruszającą opowieść.
Myślę, że każdy powinien ją przeczytać, by znaleźć wskazówki, jak odbudować swoje życie na nowo po śmierci bliskiej osoby.
Dziękuję Helion SA za egzemplarz do recenzji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle jak to w życiu bywa ,nic...
"Teraz rozumiałam, że kiedy Saro pojawił się w moim życiu, niemal natychmiast stał się formą w miejscu, gdzie dotąd była tylko pusta przestrzeń. Koił to, o czym nawet nie wiedziałam, że potrzebuje ukojenia, był absolutnie gotowy przyjąć to, co było we mnie nieokiełznane, niespokojne, niedokończone i sprzeczne" ~ Tembi Locke, Od Zera, s. 15.
Już po tym fragmencie, który pojawia się na samym początku książki wiedziałam, że będzie to tytuł dla mnie.
Historia Tembi Locke dzieje się w kilku czasach, opowiada o tym co było kiedyś, mówi o tym co teraźniejsze. Autorka dzieli się z nami zarówno pięknymi chwilami pełnymi miłości i szczęścia ale i tymi najbardziej bolesnymi wspomnieniami.
Mnie bardzo poruszyła ta historia, już pierwsze 100 stron wywołało różne emocje i sprawiło, że poleciały łzy. Dlatego polecam zaopatrzyć się w paczkę chusteczek do czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż po tym fragmencie, który...
"Od zera" to słodko-gorzka opowieść o miłości, bolesnej stracie, a także o radzeniu sobie w życiu bez drugiej osoby.
Temat śmierci czy żałoby nie należy do lekkich. Mimo, że od samego początku wiedziałam o utracie przez Tembi Saro- sześćdziesiąt kartek później, gdy opisywane było pożegnanie ukochanego- coś we mnie pękło. Nie potrafiłam przestać płakać i uspokoić oddechu. Nawet teraz, na samą myśl o tym mam szkliste oczy.
Historia Tembi przeplata się z przeszłością i teraźniejszością. W jednej chwili poznajemy wdowę po Saro, by za moment być świadkiem pierwszego spotkania kochanków, rozwijającej się miłości między nimi oraz towarzyszyć im podczas niejednej uczty. A trzeba dodać, że cudownych włoskich smaków nie brakuje w tej książce (autorka nawet zamieściła przepisy, które lada dzień będą wykorzystywane w mojej kuchni).
Mimo trudnego tematu jakim jest śmierć ukochanej osoby, powieść leczy rany i powoli pozwala je zagoić.
Historia Tembi oraz Saro to również podróż do malowniczej Sycylii, dzięki tej lekturze mamy możliwość poznania kultury od wewnątrz (dowiadujemy się o hierarchii w rodzinie, bliskości społeczeństwa oraz ciężkiej pracy) i doświadczenia jej na własnej skórze (a raczej żołądku).
Dla mnie była to niesamowita przygoda, która na pewno szybko się nie skończy, ponieważ wiem, że do tej książki będę często wracać.
Piękna opowieść o miłości oraz smutku, który towarzyszy podczas straty. To balsam na świeże rany i pomoc w radzeniu sobie po śmierci bliskiej osoby. A malownicza Sycylia wraz z historią oraz kulturą, dodaje wyjątkowego smaku (aż mam ochotę ponownie ruszyć w te rejony).
Taki właśnie jest ten tytuł.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat śmierci czy żałoby nie należy do lekkich. Mimo, że od samego początku wiedziałam o utracie przez Tembi Saro- sześćdziesiąt kartek później, gdy opisywane było pożegnanie ukochanego- coś we mnie pękło. Nie potrafiłam przestać płakać i uspokoić oddechu....
"Na Sycylii miłość, prawda i rozpacz nie są ani proste, ani oczywiste. Każda z nich sięga tak głęboko, jak korzenie drzew oliwnych, którymi wyspa usiana jest od stuleci."
Włochy nie były dla Tembi nigdy częścią wielkiego planu, od zawsze chciała zostać aktorką, Włochy miały być tylko na chwilę. Do czasu gdy spotkała na ulicy we Florencji Saro. Oboje pochodzili z dwóch różnych światów, on rodowity Sycylijczyk, szef kuchnii, ona czarnoskóra Amerykanka, artystka. Między obojgiem zaiskrzyło, pobrali się, zamieszkali w Stanach, rodzice Saro nie byli z tego powodu szczęśliwi, chcieli dla syna żonę Sycylijke...
Mimo wszystko układali sobie życie razem, do czasu gdy pojawił się u Saro nowotwór. Dzielnie walczył, miał wsparcie w żonie, córce a także w rodzicach, którzy w końcu przekonali się do Tembi.
Opowieść w głównej mierze opowiada o radzeniu sobie z żałobą, a poprzez coroczne po śmierci Saro podróże na Sycylię głębsze zrozumienie kultury i tradycji, które były tak dla niego ważne.
Tembi odkryła tam jak terapeutyczne może być gotowanie. Spędzanie czasu w kuchni, przygotowywanie tradycyjnych sycylijskich potraw i dzielenie się nimi z rodziną męża pomogło jej poczuć się bliżej niego, nawet po jego śmierci. Jednym z wyjątkowych momentów w książce było robienie sera ricotta, w której każdy krok był metamorfozą żalu.
Czy książka mi się podobała? Bardzo ♥️ miała w sobie bardzo dużo ważnych słów, które szczególnie pomogą osobom, które utraciły kogoś bliskiego. Mimo najbardziej bolesnej straty, jest szansa na odbudowanie siebie ale dajmy sobie na to czas.
Autorka pięknie opowiada o tym co ją spotkało, o wzlotach i upadkach. Pokoleniu trzech kobiet. Dla mnie to taki pamiętnik pięknych chwil w których możemy uczestniczyć.
Ps. Dla tych którzy nie lubią czytać na Netflix jest film na podstawie książki 🎥🎬
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść "Od zera" jest osobistymi wspomnieniami o miłości, stracie i odnajdowaniu siebie samej autorki.
Tembi ma okazję wyjechać podczas studiów do Florencji, by podszkolić swój włoski. Uczy się, zwiedza, pracuje i spędza czas ze znajomymi. Pewnego dnia poznaje Saro, który jest szefem kuchni. Nie planowała się zakochać, ale uczucie, które narodziło się między nimi jest tak silne, że prawie nic nie może go zniszczyć.
Pierwszy rozdział zdradza nam jak Tembi mając małą córeczkę radzi sobie ze stratą. Matka i córka poleciały na Sycylię, by spełnić obietnicę daną Saro. Wspomnienia uderzają ze zdwojoną mocą. Spędzą czas z teściową, która nie popierała związku syna z amerykanką.
To historia, która wydarzyła się naprawdę. Autorka spisała swoje wspomnienia, otworzyła się, zdradzając najbardziej intymne wspomnienia. Czuć wszystkie emocje jakie towarzyszyły Tembi na każdym etapie związku. Między bohaterami od początku czuć było fascynację i chemię, a Saro swoją determinacją i pasją przyciągał.
Miałam wrażenie, że książka jest przesiąknięta włoskim klimatem oraz zapachem pachnących potraw. Dodatkowo Tembi Locke z niezwykłą starannością przytoczyła nawet najmniejsze szczegóły, które wpłynęły na niesamowity odbiór powieści.
To doskonały przykład, że życie pisze najlepsze scenariusze. Nie zliczę ile razy się wzruszyłam.
Jeśli szukacie prezentu dla mamy, to właśnie 𝘖𝘥 𝘻𝘦𝘳𝘢 będzie idealnym pomysłem 💚
Powieść o pasji, miłości, smutku oraz nadziei.
Polecam ogromnie - 10/10 💚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy rozdział zdradza nam jak Tembi mając małą córeczkę...