Misja: istotą i chwałą Kościoła katolickiego

- religia
- Cracoviensis Cogitatio Ecclesialis
- 2019-01-01
- 2019-01-01
„Pojęcie misji nabrało obecnie bardziej teologicznego znaczenia, uwalniając się od wielu zależności politycznych, gospodarczych czy kulturowych. Dzisiaj już nikt odpowiedzialny nie zawęża rozumienia misji tylko do krzewienia religii chrześcijańskiej i zakładania nowych Kościołów. Bez szerszego uwzględniania podstaw trynitarnych motywacje misyjne chrześcijan dalej będą odbiegać od woli Bożej. Misja wypływa z natury Boga, która pragnie tworzyć komunię z każdym człowiekiem: przez akt stworzenia Ojca Niebieskiego, przez odkupienie Jezusa Chrystusa i przez uświęcenie w Duchu Świętym”.
ks. prof. dr hab. Andrzej Napiórkowski, UP JP II Kraków
„Misyjność Kościoła stanowi o jego istocie i jest powodem do dumy, chwały i zaszczytu. Bez wymiaru misyjnego Kościół szybko by zmarniał i zamarł. Zaprezentowana do druku książka zawiera teksty wielu wybitnych autorów i jest poświęcona różnym aspektom misyjnego wymiaru Kościoła. Należy podkreślić międzynarodowy charakter tego przedsięwzięcia”.
Ks. prof. dr hab. Mieczysław Ozorowski, UKSW Warszawa
„Autorami tekstów składających się na publikację są polscy i włoscy teologowie. Pochodzą oni zarówno ze znanych rodzimych ośrodków naukowych (Kraków, Warszawa, Lublin, Wrocław, Olsztyn, Opole),jak i zagranicznych, głównie rzymskich. Reprezentują różne dyscypliny teologiczne (m.in. egzegeza, patrologia, teologia moralna, teologia fundamentalna, teologia pastoralna, eklezjologia, liturgika, misjologia, ekumenizm etc.) oraz inne nauki (m.in. historia, nauki o kulturze i edukacji, pedagogika). Książka proponuje aktualizację, i to szeroko pojętą, misji Kościoła w dzisiejszym świecie. Współczesny kontekst jest wyraźnie obecny zwłaszcza w podejmowanych zagadnieniach związanych z kulturą i globalizacją oraz ponowoczesnością”.
Ks. dr hab. Sławomir Zieliński, Uniwersytet Śląski, Katowice
Kup Misja: istotą i chwałą Kościoła katolickiego w ulubionej księgarni