Ryszarda Hanin. Historia nieoczywista

- 2016-01-01
Biografia aktorki Ryszarda Hanin
Kup Ryszarda Hanin. Historia nieoczywista w ulubionej księgarni
Oceny książki Ryszarda Hanin. Historia nieoczywista
8 użytkowników ma tytuł Ryszarda Hanin. Historia nieoczywista na półkach głównych- Chcę przeczytać 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ryszarda Hanin. Historia nieoczywista
Noszę w sobie tę książkę okrągły rok i ciągle nie znajduję odpowiednich słów do jej opisania. Rzecz to solidna, lecz jednocześnie niemożliwa do zwięzłego podsumowania, nieuchwytna jak jej bohaterka.
W sferze formalnej jest to wspaniała książka na wybitnym poziomie merytorycznym. Rzecz to na tyle niezwykła w dzisiejszym świecie, że aż odejmuje mowę, ale przede wszystkim – cieszy. Przynajmniej mnie, bo od lat mam wcale niemałą szajbę na punkcie szeroko pojętej wydawniczej dokładności i uwielbiam pozycje, które nie odsyłają mnie do żadnych encyklopedii, słowników, opracowań, tylko metodycznie serwują mi mnóstwo przypisów potwierdzających kolejne i kolejne fakty. Jakiż to jest luksus czytelniczy!
Magdalena Raszewska od początku podkreśla fakt, że osoba i życiorys Ryszardy Hanin jest dla niej zagadką, co nie prowadzi bynajmniej do poszukiwania taniej sensacji, przywoływania salonowych ploteczek i odgrzebywania towarzyskich kontrowersji, ale staje się przyczynkiem do rzetelnej i zaskakująco odpowiedzialnej oraz niezwykle subtelnej próby poznania i zrozumienia, czy może raczej wielostronnego oświetlenia „uwikłanej w Historię” biografii wyjątkowej aktorki, przez nią samą nieujawnionej i kreowanej całe życie.
Autorka doprecyzowuje ponadto, że jej „zamiarem było nie tylko, czy też – nie tyle, napisanie monografii dobrej i niebanalnej aktorki (mało innych artystek stworzyło tak wyrazisty typ, zwłaszcza w filmie),ale też potraktowanie jej jako pewnego hasła wywoławczego, może pretekstu, dla pokazania tła i tzw. kontekstów. Ta biografia to przecież doświadczenie całego pokolenia. Ryszarda Hanin należała do tych, którym dwa totalitaryzmy „załatwiły” życie i nigdy nie chciała o tym opowiedzieć, cierpliwie znosząc niesprawiedliwe często zarzuty. Sama to życie starannie ukrywała. Pasjonowało mnie pytanie, dlaczego i jak na nowo ukształtowała swoją biografię, myląc wszystkie tropy”.
Raszewskiej udało się zebrać imponujący materiał prasowy, archiwalny i wspomnieniowy, z którego stworzyła przepastne kalendarium i które z przesadną skromnością nazwała: „Notatkami do nienapisanej monografii”. To jest znakomicie udokumentowana kronika życia i twórczości, opatrzona rozdziałami syntetycznymi, z komentarzami literacko-artystycznymi i historycznymi.
I co bardzo mi się podoba to to, że autorka nie stawia Hanin na cokole, nie broni się przed suchymi faktami i czasami bolesnym obiektywizmem, ale nie pozwala też opluwać artystki, zwłaszcza w kontekście hipokryzji środowiska, które zawsze było takie poprawne, takie niezłomne, takie przyzwoite, takie nie machające czerwoną legitymacją.
Wspaniała publikacja!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW sferze formalnej jest to wspaniała książka na wybitnym poziomie merytorycznym. Rzecz to na tyle niezwykła w dzisiejszym świecie, że aż odejmuje mowę, ale przede wszystkim –...