Więzień sumienia

Hector Kung Wydawnictwo: Novae Res powieść przygodowa
powieść przygodowa
2023-05-23
2023-05-23

Kup Więzień sumienia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Więzień sumienia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Więzień sumienia

Od początku do końca moralne dylematy z którymi się każdy z nas mierzy. Co jest słuszne, co sprawiedliwe i co jest właściwym wyborem? Bohater przekracza prawo, świadomie i w szlachetnym celu, tak uważa. Doświadcza brutalnej kary. Potem staje się sędzią, znowu w słusznej, jak się mu wydaje sprawie. I znowu realne życie ściąga go brutalnie na ziemię. Targany wątpliwościami, rozczarowany otoczeniem, wybiera bardzo niekonwencjonalną drogę. Fantastyczna powieść z głębokimi przemyśleniami, wielowarstwowym przesłaniem i pytaniami, o kondycję naszej moralności. Humor miesza się z powagą, która wywołuje odzew głeboko w sumieniu. Pozycja godna polecenia.

Chwilami zabawna te pszczoły i chodu chwilami melancholia

ale i dramatu samotności
nie jest to książka jednoznaczna
ale balansuję na granice realizm i prawda
dla mnie piękna przygoda

Wrażenia po lekturze książki Kunga „Więzień sumienia”

Książka złożona z dwóch części, podobnie jak natura bohatera, która nie jest jednolita. Pierwsza opowiada o próbie ratowania życia córki, cudzym kosztem i związane z tym moralne zagadnienia (krytyka systemu socjalnego). Potem kara zesłania i walka o przetrwanie w samotni z młodym czworonogiem. Samokrytyka, wyrzuty sumienia i odnalezienie siebie na nowo. Fajne klimaty wyspy i prawdziwej przyjaźni z psem (też takiego miałem). Druga część to krytyka systemu prawnego, który podobnie jak socjalny, z roli służebnej ewaluował do elitarnej. Podoba mi się spojrzenie autora na zagadnienie współczesnej wykładni prawa, że nie to jest ważne, co jest prawdą, ale to, czego potrafię dowieźć. Każdy chyba nie tylko w naszym kraju, kto doświadczył zderzenia z wymiarem sprawiedliwości, bez trudu w opisanych wątkach się odnajdzie. Nie chodzi o sprawiedliwość i karanie oczywistych przestępców, tylko spekulatywne ważenie wpływów środowisk stojących za stronami i popisy prawników-sofistów, jak pisze autor. Jeśli pokrzywdzony ma za słabe plecy, za mało środków, sam może znaleźć się po drugiej stronie, a ogół i tak nie będzie zainteresowany tym, kto jest sprawcą, czy ofiarą. Ważne są igrzyska, przeciąganie liny, umiejętności erudytów stających do walki. Kiedy się nad tym poważnie zastanowić, to rzeczywiście doszliśmy do punktu, w którym należy coś w prawie i jego stosowaniu radykalnie zmienić, w przeciwnym razie grozi nam anarchia, albo coś, czego nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić. Oczywista erozja systemu powoduje, że bohater rozczarowany stanem faktycznym wybiera na końcu drogę, którą wielu z nas też by wybrało. Dyskusyjne pozostają kwestie, czy tę ważną batalię, w którą się zaangażował, wygrał, czy przegrał? Ostatecznego wyboru dokonał dla zgody z własnym sumieniem, czy też z powodu świadomości, że cokolwiek by jeszcze zrobił i tak niczego nie zmieni? Powieść stawia wiele pytań natury moralnej i dokonywanych przez nas wyborów. Czy większość z nas, to masa, która płynie z prądem? Czy sami z siebie potrafimy jeszcze przeciwstawić się złu, kiedy osobiście nic na tym nie zyskamy? Czy mamy umiejętność krytycznego patrzenia na siebie i tego, co robimy? Czy potrafimy zawrócić z niewłaściwie obranej drogi i podjąć próby stania się lepszymi, szlachetniejszymi ludźmi?
Lektura o dwóch klimatach umiejętnie ze sobą połączonych jest godna polecenia (tylko dla krytycznie myślących),bo zmusza do głębokich refleksji na wielu płaszczyznach.

Stefan

Wrażenia po lekturze książki Kunga „Więzień sumienia”

53 użytkowników ma tytuł Więzień sumienia na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Więzień sumienia na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Więzień sumienia

Dodaj cytat z książki Więzień sumienia