Wieczność dopełni. Wiersze z lat 1958-2002

- poezja
- 2023-08-31
- 2023-08-31
- 9788381966610
"Wieczność dopełni" to reprezentatywne wydanie kanonu poezji Joanny Pollakówny. Obok blisko pięciuset wierszy z jej kolejnych tomików, zebranych i opatrzonych przedmową Jana Zielińskiego, zawiera 60 niedrukowanych wierszy, odnalezionych przez Agatę Szulc-Woźniak podczas pisania - pod kierunkiem prof. Katarzyny Kuczyńskiej-Koschany - pracy doktorskiej o twórczości Pollakówny. Joanna Pollakówna – córka poetów, Wandy Grodzieńskiej i Seweryna Pollaka, żona tłumacza i wydawcy Wiktora Dłuskiego – była też historykiem sztuki i autorką książek dla dzieci.
W ostatnich dekadach twórczość poetycka Pollakówny, za życia autorki cenionej przez grono wtajemniczonych, zaczęła zdobywać szerszy krąg czytelników. Świadectwem tego jest wyczerpana edycja "Wierszy zebranych" (Mikołów, 2012),przekłady (dwujęzyczny tomik "Avare clarté" w tłumaczeniu Alice-Catherine Carls, 2014),tom pokonferencyjny "Strony Joanny Pollakówny" (Warszawa, 2017),monografie "Próba bólu" Wojciecha Kudyby (Warszawa, 2016),"Między zachwytem a cierpieniem" Ewy Góreckiej (Bydgoszcz, 2019) oraz poświęcone tej twórczości doktoraty.
Kup Wieczność dopełni. Wiersze z lat 1958-2002 w ulubionej księgarni
Oceny książki Wieczność dopełni. Wiersze z lat 1958-2002
11 użytkowników ma tytuł Wieczność dopełni. Wiersze z lat 1958-2002 na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
- #poezja i okolice 1
- Z polecenia 1