We władzy szejka

- reportaż
- Kulisy zakazanych związków (tom 2)
- 2023-08-22
- 2023-08-22
- 9788383520544
Polski konsul Tomek trafia do pogrążonego w chaosie muzułmańskiego Jemenu, gdzie szerzy się rebelia, a Al-Kaida znajduje bezpieczną przystań. Ma z ogarniętego wojenną pożogą terenu ewakuować polsko-jemeńskie rodziny, ale przy okazji wplątuje się w niebezpieczne wydarzenia z udziałem radykalnych islamistów i pięknych, lecz perfidnych kobiet.
„We władzy szejka” to miłosna epopeja, która zaczyna się w okresie istnienia brytyjskiego Protektoratu Adenu, a kończy w czasie krwawych walk z Al-Kaidą Półwyspu Arabskiego i buntownikami ruchu Huti. Tym razem nieprzewidziane komplikacje zaważą na związku Ślązaczki Zosi i Jemeńczyka Samira.
A kim okaże się tytułowy szejk? Bogaczem czy plemiennym przywódcą?
Powieść „We władzy szejka” jest oparta na osobistych przeżyciach autora. To druga część serii „Kulisy zakazanych związków” (pierwsza nosiła tytuł „Islamskie fatum”). Autor ukazuje życie w krajach muzułmańskich oczami polskiego konsula.
Kup We władzy szejka w ulubionej księgarni
Oceny książki We władzy szejka
- Do kupienia 2
- Reportaż 2
- 2024 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce We władzy szejka
Fajna rozrywka a przy okazji sporo ciekawostek związanych z pracą na placówkach dyplomatycznych i życiem w krajach arabskich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowicie wciągająca fabuła tocząca się wokół autentycznych wydarzeń. Dodatkowym smaczkiem jest realność pracy dyplomatycznej.
Zainteresowanych zachęcam do czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZainteresowanych zachęcam do czytania.
'We władzy szejka' to drugi tom serii 'Kulisy zakazanych związków'. Akcja powieści toczy się w Polsce, Wielkiej Brytanii i Jemenie. Tym razem jest to historia Polki - Zosi. Zosia jest nauczycielką, a jej marzeniem jest wyjazd za granicę. W końcu jej pragnienie spełnia się i wyjeżdża do Anglii. Tam poznaje Jemeńczyka imieniem Samir i układa sobie z nim życie. W pewnym momencie mężczyzna dostaje wiadomość o chorobie ojca, który przed śmiercią chciałby się z nim zobaczyć i porozmawiać ostatni raz. Czy mężczyzna zdecyduje się wyjechać do Jemenu na spotkanie z ojcem?
Drugi tom sagi 'Kulisy zakazanych związków' bardzo mnie zaskoczył, bo myślałam, że raczej będzie kontynuacją historii z pierwszej części. I tym bardziej czeszę się, że ten tom nie spełnił moich oczekiwań. Dzięki temu byłam mile zaskoczona treścią i chętniej sięgnę po kolejny tom sagi. Mam nadzieję, że moje zaskoczenie utrzyma się podczas czytania kolejnych części serii. Drugi tom równa się kolejnym emocjom, znakom zapytania, nowym miejscom, nowym bohaterom i nowym romansom. Tutaj również się nie zawiodłam, bo nie spodziewałam się, że autor w procesie twórczym zdecyduje się połączyć konkretnych bohaterów. W dalszym ciągu urząd jako miejsce akcji jest dla mnie nowością a jednocześnie dość ciekawym zabiegiem. Tym bardziej, że mam świadomość, że życie i praca były dla autora inspiracją do powstania tej serii. Proste słownictwo doskonale odzwierciedla emocje bohaterów i relacje między nimi. Trudne wydarzenia są bardziej wyraziste i zapadają w pamięci na dłużej. Na końcu książki autor zamieścił słowniczek pojęć, co ułatwia czytanie i zrozumienie pojęć osobom, które mają pierwszy raz styczność z tego typu literaturą. Jeśli ktoś szuka odmiany i chciałby zacząć przygodę z Orientem to ta seria jest doskonała aby po nią sięgnąć. Osoby początkujące na pewno się nie zawiodą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak w pierwszej części serii "Kulisy zakazanych związków", „We władzy szejka” przedstawia dwa główne wątki: zawodowe perypetie konsula Tomka oraz osobistą historię Polki Zosi. Poznajemy młodą Zosię, która marzy o pracy za granicą i doskonaleniu języka angielskiego. Zgłasza się do pracy jako opiekunka do dzieci, jednak sytuacja w miejscu zatrudnienia okazuje się daleka od jej oczekiwań. Trafia do arabskiej rodziny, która traktuje ją bardziej jako pomoc domową i tanią siłę roboczą niż pełnoprawnego, choć tymczasowego, członka rodziny. Warunki, w jakich przyszło jej żyć, są trudne, a jej możliwości powrotu do kraju ograniczone. Na szczęście poznaje Samira, Jemeńczyka, który pomaga jej wyrwać się z tej sytuacji. Między nimi rodzi się uczucie, pobierają się i tworzą własną szczęśliwą rodzinę z dwójką córeczek.
Losy Zosi i Samira komplikują się, gdy postanawiają wrócić do Jemenu. Niestety, na miejscu spotykają się z wrogością ze strony rodziny, a seria dramatycznych wydarzeń stawia Zosię w bardzo trudnej sytuacji, z której niełatwo się wydostać. Samira spotyka tragiczny los, a Zosia zostaje uwięziona, nie mogąc wrócić do kraju wraz z dziećmi. Zosia znajduje się w beznadziejnej sytuacji, uwięziona w obcym kraju, a jej jedyną nadzieją na ratunek staje się konsul Tomek, który zmaga się z własnymi problemami, próbując ewakuować polskie rodziny z ogarniętego wojną Jemenu.
Zosia okazuje typowo polski temperament, nie godząc się na przetrzymywanie i odważnie protestując przeciwko niesprawiedliwości, z jaką się mierzy. Jest oddaną matką, której miłość do córek nie pozwala na opuszczenie ich nawet w obliczu oferowanej pomocy. Jej warunkiem ewakuacji jest wspólny ratunek dla niej oraz dzieci, co ukazuje jej niezłomność i siłę charakteru. Relacja Zosi i Samira została przedstawiona jako szczęśliwy związek pełen miłości, dlatego ból po jego śmierci jest dla niej rozdzierający. Autor oddaje emocje bohaterki, dzięki czemu czytelnik odczuwa jej stratę i walkę o przetrwanie w obcym kraju. Z kolei dziewczynki, choć początkowo manipulowane, stopniowo zaczynają rozumieć sytuację w jakiej się znalazły.
W tej części, wątek miłosny jest bardziej wyeksponowany niż w poprzednim tomie, co podkręca napięcie i trzyma czytelnika w niepewności co do losów bohaterki. Autor wprowadza też bardziej dynamiczne opisy pracy konsula, który walczy z biurokracją i trudnościami związanymi z pomocą Polakom przebywającym w kraju arabskim. Tomek zostaje przedstawiony jako człowiek zaangażowany w swoją misję, stawiający dobro ludzi ponad formalnościami. Jego przełożony ma jednak inne spojrzenie na jego działania, co prowadzi do konfliktów między nimi.
Styl autora jest osobisty i emocjonalny, co sprawia, że czytelnik odczuwa wyraźne zaangażowanie w losy bohaterów.
„We władzy szejka” to pełna napięcia i emocji kontynuacja cyklu „Kulisy zakazanych związków”. Igor Kaczmarczyk zręcznie łączy wątki zawodowe i osobiste, przedstawiając skomplikowane relacje polsko-arabskie oraz wyzwania, przed jakimi staje polski konsul w Jemenie. To opowieść o miłości, lojalności i trudnych wyborach w obliczu niebezpieczeństwa.
Podobnie jak w pierwszej części serii "Kulisy zakazanych związków", „We władzy szejka” przedstawia dwa główne wątki: zawodowe perypetie konsula Tomka oraz osobistą historię Polki Zosi. Poznajemy młodą Zosię, która marzy o pracy za granicą i doskonaleniu języka angielskiego. Zgłasza się do pracy jako opiekunka do dzieci, jednak sytuacja w miejscu zatrudnienia okazuje się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“We władzy szejka” autorstwa Igora Kaczmarczyka
Pozycja wciąga tak, że trudno odłożyć ją nawet na moment - naprzemienne sytuacje z życia dyplomatów (kontynuacja pierwszej części) z akcją dziejącą się w Anglii i Jemenie, której główną bohaterką jest młoda Polka, Zofia. Młoda polonistka Zosia, która wyjeżdża do Anglii w ramach programu au-pair poznaje tam starszego od siebie Samira, Jemeńczyka. Akcja przenosi się do Jemenu w momencie odwiedzin rodzinnych stron męża.
W książce pełno jest wyjaśnień kultury arabskiej oraz islamu. Pojawia się także wątek Huti oraz jemeńskich żydów.
Zdecydowanie polecam przeczytać!
“We władzy szejka” autorstwa Igora Kaczmarczyka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga książka z cyklu „Kulisy zakazanych związków”, podobnie jak jej poprzedniczka traktuje o życiu dyplomatów na placówkach, co zdecydowanie wyróżnia ją na tle książek o podobnej tematyce. W tej części jednak zdecydowanie dostałam już to, czego oczekiwałam!
Pozycja wciąga tak, że trudno odłożyć ją nawet na moment -...
Książka ta jest napisana na podstawie prawdziwych zdarzeń i spostrzeżeń polskiego konsula. Akcja powieści rozgrywa się w krajach islamskich. Poznajemy pracę polskich i nie tylko ambasad oraz urzędników państwowych w tych krajach. Możemy poznać szczebelki drabiny urzędniczej i sposób w jaki poszczególni ludzie podchodzą do problemów ludzi żyjących w krajach arabskich. Mam tu na myśli przede wszystkim kobiety , a szczególnie kobiety z mieszanych małżeństw. Jednym z wątków jest małżeństwo młodziutkiej Zosi i Jemeńczyka,który jako młody chłopiec został przez swojego ojca (szejka) oddany w ręce wuja i to u niego wyrósł na młódego i wykształconego mężczyznę. Zosia z Samirem są szczęśliwi i mają dwie córeczki. Wiadomość o chorobie ojca sprawia,że Samir chce jechać do wioski by móc pożegnać sie z ojcem. Wyjeżdżają całą rodziną. Ale czy to był dobry pomysł? Co spotka ich rodzinę w Jemenie? Jak przyjmie ich ojciec i jego rodzina? Tego nie zdradzę. Powiem tylko,że ta książka jak i poprzednia"Islamskie fatum" skłania do głębokich refleksji i przemyśleń nad życiem, nad wiarą oraz decyzjami ludzi.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTomek zostaje konsulem w Arabii Saudyjskiej, gdzie zapoznaje przedstawicieli innych ambasad, a także starych znajomych z innego arabskiego miasta. Poznajemy arabski świat, kulturę i zwyczaje(wiele jest nie ciekawych). W Jemenie zaczyna się robić niebezpiecznie dla polskich obywateli i Tomek stara się ewakuować polsko-jemeńskie rodziny. Pojawia się też historia Zofii, gdzie konsul również stara się pomóc, czy mu się uda? Ta książka na pewno odpowie na to pytanie.
Tomek zostaje konsulem w Arabii Saudyjskiej, gdzie zapoznaje przedstawicieli innych ambasad, a także starych znajomych z innego arabskiego miasta. Poznajemy arabski świat, kulturę i zwyczaje(wiele jest nie ciekawych). W Jemenie zaczyna się robić niebezpiecznie dla polskich obywateli i Tomek stara się ewakuować polsko-jemeńskie rodziny. Pojawia się też historia Zofii, gdzie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorąca orientalna rzeczywistość, miłosna historia i osobiste przeżycia autora. To wszystko sprawia, że książka jest niezwykle przejmującą. Historia miłosna łamie serce, klimat i nastrój pozwalają przenieść się do krajów muzułmańskich. A autor jako polski konsul przekazuje nam dużo wiedzy i prawdy o trudach zawodu konsula, o których szczerze mówiąc nie miałam pojęcia.
Myślę, że książka zrobi na was ogromne wrażenie i spędzicie z nią emocjonująca chwile, na pewno nie nie da się jej przeczytać bez emocji.
Dla fanów orientalnych klimatów must have 🤎🤎🤎🤎
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę,...
Jeszcze kilka lat temu poświęcałam mnóstwo czasu na czytanie książek poświęconych tej tematyce. Później stopniowo wyparły ją kryminały i thrillery. Mimo wszystko lubię od czasu do czasu wracać do tego typu historii.
Na te pytania, bardzo szczegółowo odpowiada nam autor. Historia Zosi i Samira pokazuje nam, że czasem sama miłość nie wystarcza, a mocno zakorzeniona kultura nie pozwala o sobie zapomnieć...
Autor przybliża nam również pracę konsula, która okazuje się nie taka bezpieczna jak może się wydawać na pierwszy rzut oka.
Książka wywołuje mnóstwo emocji. Czytałam ją z zapartym tchem. Byłam ogromnie ciekawa czy Zosi uda się wyrwać z muzułmańskiego piekła. Bardzo jej kibicowałam i niejednokrotnie czułam dreszcze niepokoju przebiegające po moich plecach.
Po lekturze dowiedziałam się, że to drugi tom serii. Muszę więc jak najszybciej nadrobić pierwszy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy Polka może być szczęśliwa z Jemeńczykiem? Czy może czuć się bezpieczna w jego kraju? W kraju, w którym rządzi całkowicie odmienna kultura?
Na te pytania,...
Historia napisana na doświadczeniach autora.
W kraju gdzie kultura całkowice różni się od naszej .
Gdzie akcja jest niesamowicie dynamiczna,a sytuacja głównej bohaterki przyprawia o dreszcze .
To wszystko znajdziecie w tej książce.
I przyznam szczerze,że całość mimo że nie porwała mnie całkowicie to jednak zaciekawiła.
W moim przypadku podczas czytania niesamowicie dłużył mi się wątek konsula,bo trzeba jeszcze wspomnieć że akcja toczy się dwutorowo.
Historia konsula przedstawia jego ścieżkę kariery, jak znalazł się o danym miesiącu i czasie.
Jak się stało,że jego droga przecięła się z drogą innej bohaterki.
W tej książce możemy poznać na czym polega taka praca. I fakt jest ciekawa jednak jego hulaszczs życie w pewnym momencie mnie znudziło. Ale przymkniemy na to oko, bo wątek drugiej bohaterki i jej rodziny wciągnął mnie na maksa.
Zofia od początku wpadała w 💩. Najpierw przypadek au pair z którego ledwo co się wykaraskała przy pomocy pewnego dżentelmena , który na stałe zagości w jej życiu .
Nie chcę za dużo zdradzać żeby nie zabierać Wam całej frajdy z poznawania tej historii.
Jednak to nie ów dżentelmen przysporzy jej więcej problemów, a rodzina która pełna zawiści będzie chciała wyrównać rachunki.
Historia Zofii była tą, która sprawiła że książkę przeczytałam do końca. Nieprawdopodobne zwroty akcji, przyprawiały mnie o bóle głowy,bo takiego zła chyba nie spodziewałam się tutaj spotkać.
Mimo,że autor wspomina już na początku,że jest to fikcja literacka to jednak ten wątek traktowania kobiet mnie zabolał.
Gdzieś tam w duszy pomyślałam,że jednak nadal są takie przypadki gdzie niewiele można zrobić .
Myślę,że ta książka może być przestrogą ale możemy też wiele się z niej nauczyć .
Warto przed jakimkolwiek wyjazdem zapoznac się ze zwyczajami i kulturą aby nie narażać swojego bezpieczeństwa.
W tej książce autor doskonale zna tę kulturę więc wiedzy i ciekawostek jest ogrom.
Więc jeśli interesuje Was świat orientu i pragniecie zaznać innej kultury,poznać szokującą historie Polki i konsula walczącego o lepszą przyszłość swoich rodaków to sięgnijcie, z pewnością będzie to przygoda inna niż wszystkie.
Historia napisana na doświadczeniach autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW kraju gdzie kultura całkowice różni się od naszej .
To wszystko znajdziecie w tej książce.
W moim przypadku podczas czytania niesamowicie...