We władzy szejka

Okładka książki We władzy szejka autora Igor Kaczmarczyk, 9788383520544
Okładka książki We władzy szejka
Igor Kaczmarczyk Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Kulisy zakazanych związków (tom 2) reportaż
reportaż
Kulisy zakazanych związków (tom 2)
2023-08-22
2023-08-22
9788383520544

Kup We władzy szejka w ulubionej księgarnii

Oceny książki We władzy szejka

OPINIE i DYSKUSJE o książce We władzy szejka

Fajna rozrywka a przy okazji sporo ciekawostek związanych z pracą na placówkach dyplomatycznych i życiem w krajach arabskich.

Niesamowicie wciągająca fabuła tocząca się wokół autentycznych wydarzeń. Dodatkowym smaczkiem jest realność pracy dyplomatycznej.
Zainteresowanych zachęcam do czytania.

Zainteresowanych zachęcam do czytania.

'We władzy szejka' to drugi tom serii 'Kulisy zakazanych związków'. Akcja powieści toczy się w Polsce, Wielkiej Brytanii i Jemenie. Tym razem jest to historia Polki - Zosi. Zosia jest nauczycielką, a jej marzeniem jest wyjazd za granicę. W końcu jej pragnienie spełnia się i wyjeżdża do Anglii. Tam poznaje Jemeńczyka imieniem Samir i układa sobie z nim życie. W pewnym momencie mężczyzna dostaje wiadomość o chorobie ojca, który przed śmiercią chciałby się z nim zobaczyć i porozmawiać ostatni raz. Czy mężczyzna zdecyduje się wyjechać do Jemenu na spotkanie z ojcem?
Drugi tom sagi 'Kulisy zakazanych związków' bardzo mnie zaskoczył, bo myślałam, że raczej będzie kontynuacją historii z pierwszej części. I tym bardziej czeszę się, że ten tom nie spełnił moich oczekiwań. Dzięki temu byłam mile zaskoczona treścią i chętniej sięgnę po kolejny tom sagi. Mam nadzieję, że moje zaskoczenie utrzyma się podczas czytania kolejnych części serii. Drugi tom równa się kolejnym emocjom, znakom zapytania, nowym miejscom, nowym bohaterom i nowym romansom. Tutaj również się nie zawiodłam, bo nie spodziewałam się, że autor w procesie twórczym zdecyduje się połączyć konkretnych bohaterów. W dalszym ciągu urząd jako miejsce akcji jest dla mnie nowością a jednocześnie dość ciekawym zabiegiem. Tym bardziej, że mam świadomość, że życie i praca były dla autora inspiracją do powstania tej serii. Proste słownictwo doskonale odzwierciedla emocje bohaterów i relacje między nimi. Trudne wydarzenia są bardziej wyraziste i zapadają w pamięci na dłużej. Na końcu książki autor zamieścił słowniczek pojęć, co ułatwia czytanie i zrozumienie pojęć osobom, które mają pierwszy raz styczność z tego typu literaturą. Jeśli ktoś szuka odmiany i chciałby zacząć przygodę z Orientem to ta seria jest doskonała aby po nią sięgnąć. Osoby początkujące na pewno się nie zawiodą.

124 użytkowników ma tytuł We władzy szejka na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł We władzy szejka na półkach dodatkowych

Igor Kaczmarczyk
Igor Kaczmarczyk
Absolwent arabistyki na Uniwersytecie Jagiellońskim i stosunków międzynarodowych i współczesnej dyplomacji Uniwersytetu Warszawskiego. Pracował jako tłumacz języka arabskiego w firmach eksportowych w Libii, a następnie dyplomata w polskich placówkach w Trypolisie, Rijadzie i Dżakarcie w funkcji konsula RP oraz radcy politycznego i radcy ekonomicznego. Długoletni zastępca szefów placówek. Mieszkał ponad dwadzieścia pięć lat w krajach muzułmańskich, w tym w Libii i Arabii Saudyjskiej, a następnie w Indonezji. W 2018 roku zakończył dyplomatyczną karierę i wrócił do Polski. Jego pasją są tłumaczenia z arabskiego, angielskiego i rosyjskiego oraz nauka egzotycznych języków obcych, w tym na przykład japońskiego.

Cytaty z książki We władzy szejka