ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać386
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Three-Body Problem

- fantasy, science fiction
- Wspomnienie o przeszłości Ziemi (tom 1)
- 2015-01-01
- 2015-01-01
- angielski
- Ken Liu
- Ekranizacje:
- Problem trzech ciał (2024)
The Three-Body Problem is the first chance for English-speaking readers to experience the Hugo Award-winning phenomenon from China's most beloved science fiction author, Liu Cixin.
Set against the backdrop of China's Cultural Revolution, a secret military project sends signals into space to establish contact with aliens. An alien civilization on the brink of destruction captures the signal and plans to invade Earth. Meanwhile, on Earth, different camps start forming, planning to either welcome the superior beings and help them take over a world seen as corrupt, or to fight against the invasion. The result is a science fiction masterpiece of enormous scope and vision.
Kup Three-Body Problem w ulubionej księgarnii
Three-Body Problem
Za sprawą "Problemu trzech ciał" po raz pierwszy w życiu stykam się z literaturą chińską. Spotkanie to należy do udanych. Każdą ze scen widzi się jako żywą. Mimo oszczędnego charakteru pisania, posiadają one dużą ilość szczegółów. Tu ujawnia się talent pisarski, łączący jednocześnie szeroką wiedzę z astrofizyki z ogromną wyobraźnią. Cixin Liu udało się napisać lekką, ambitną, porywającą powieść. Początkowe rozdziały utrzymane są w bardzo odmiennych klimatach. Autor chronologiczne choć całkiem niespodziewanie przeskakuje w czasie. Wprowadza to pewien zamęt ale i tajemniczość gdyż wiele wątków jest tylko zaczętych. Z biegiem stron oraz przekazanych treści wszystko się normalizuje. Twórca nie potrafi zafascynować nas astrofizyką, umieszcza w zamian mnóstwo specjalistycznej wiedzy, której laik nie jest w stanie zrozumieć. Bardzo spodobał mi się baśniowy nastrój jaki utrzymano w opisie, gry "Trzy ciała". Miesza się w niej historia Chin z nutą astrofizyki. Powieść należy do hard sci-fi, choć nie do końca ten podgatunek mi leży, tu było całkiem inaczej niż zwykle. Może dlatego że jej akcja toczy się na Ziemi (Chiny),wśród ludzi a nie w kosmosie. Polecam szczególnie osobom znającym się na prawach rządzących Wszechświatem. Po zastanowieniu stawiam 8/10.
Oceny książki Three-Body Problem
19353 użytkowników ma tytuł Three-Body Problem na półkach głównych- Przeczytane 10 939
- Chcę przeczytać 8 058
Tagi i tematy do książki Three-Body Problem

Inne materiały dotyczące książki Three-Body Problem

Wyzwanie czytelnicze Lubimyczytać. Temat na grudzień 2025

100 najlepszych książek ostatnich 100 lat. Aż dwoje polskich autorów na liście

Tom Bombadil wreszcie na ekranie, nowi „Bridgertonowie”, a „Sherlock Holmes 3” jednak powstanie?

Trendy maja 2024: w TOP ponownie Mróz, ekranizacje i bestsellerowe „Chłopki”

Trendy kwietnia 2024: młodzieżowy film, fantastyczny serial, „Chłopki” i Remigiusz Mróz

Wyzwanie czytelnicze Lubimyczytać. Temat na maj 2024
Cytaty z książki Three-Body Problem
Przed insektami nie trzeba chować butelki z płynem owadobójczym.
Przed insektami nie trzeba chować butelki z płynem owadobójczym.
Wobec szaleństwa racjonalność jest bezradna.
Wobec szaleństwa racjonalność jest bezradna.
Czy to możliwe, że między ludzkością i złem istnieje taki związek jak między oceanem i górą lodową pływającą po jego powierzchni? Zarówno ocean, jak i góra lodowa są z tego samego materiału. To, że góra lodowa wydaje się czymś odmiennym, wynika tylko stąd, że ma inny kształt. W rzeczywistości jest tylko drobną częścią ogromnego oceanu… Nie można oczekiwać od ludzkości moralnego przebudzenia, tak jak nie można się spodziewać, że ludzie uniosą się nad ziemię, ciągnąc się za włosy. Moralne przebudzenie wymaga interwencji siły spoza rodzaju ludzkiego.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Three-Body Problem
Drugie spotkanie z twórczością tego Pana i zdecydowanie podziękuję. Science oblane niedorzeczną ilością fantasy, rozwlekłym i durnym. Jeśli to ma być współcześnie topowe science fiction to czytelnikom sufit tj. nieboskłon spadł na głowę, ja wracam do literatury z ubiegłego wieku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie byłam aż tak zachwycona jak wielu zwolenników, ale bardzo dobra książka. Może jestem w mniejszości, ale 2 część podobała mi się bardziej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie najlepsza część trylogii. Pozostałe dwie to jeden, wielki eksperyment myślowy.
W mojej opinii pomysł to jedyne co wyróżnia tę opowieść.
Sam opis, język, bohaterowie są wyplaszczeni. Poza jednym czy dwoma, którzy zasługują na uwagę swoją złożonością.
Czasami czułem że czytam nie opowieść SF a... reportaż. Przedstawienie faktów.
A może to tylko kulturalny efekt uboczny braku powiązania chińskich nazwisk z wydarzeniami i postaciami?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała koncepcja sprawia że chcesz doczytać do końca. Sprawdzić jak zostanie prowadzona historia choć gdzieś podskórnie czujesz dyskomfort? Dlaczego?
W mojej opinii pomysł to jedyne co wyróżnia tę opowieść.
Sam opis, język, bohaterowie są wyplaszczeni. Poza jednym czy dwoma, którzy...
Autor zdecydowanie wie, co i w jaki sposób chce powiedzieć, a co go nie do końca obchodzi (np. realizm i konwencje literackie haha).
Jednocześnie - wiele moich ulubionych wątków się tu pojawia. Mystery jako gatunek - mnożące się tajemnice, wiele narracji, uczucie niepokoju - to ostatnie jest tu szczególnie obecne w drugiej części, nawet jeśli w trzeciej trochę flaczeje (książka podzielona na trzy części). Jednak głównym bohaterem tej książki jest nauka - i ta prawdziwa, i ta wymyślona przez autora - i to jej podporządkowana jest fabuła, świat, ale przede wszystkim - bohaterowie, którzy istnieją głównie, by nam tłumaczyć rzeczy i rozwijać idee (wystarczy zobaczyć, jak nijakim bohaterem jest Wang Miao, który koniec końców jest też głównym bohaterem). Jeżeli Was takie rzeczy zniechęcają, to polecam nawet nie tykać tej książki, bo o ile są tam też inne treści - rozliczenie się z rewolucją chińską, refleksje ekologiczne, nawet ciekawe paralele pomiędzy bohaterami - to i tak nauka jest bijącym sercem książki, co zresztą autor wykłada w posłowiu, jakby nie było to jasne już od samego początku.
Cóż powiedzieć - podobało mi się, choć trochę martwię się, czy następne książki (grubsze niestety) będą mi się podobać na równi, czy magia nie zniknie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednocześnie - wiele moich ulubionych wątków się tu pojawia. Mystery jako gatunek - mnożące się tajemnice, wiele narracji, uczucie niepokoju - to ostatnie jest tu szczególnie obecne w drugiej części, nawet jeśli w trzeciej trochę flaczeje...
Świetna pozycja, która jednak ma prę niedociągnięć. Początek mistrzowski, poruszający i w dosadny, brutalny wręcz sposób argumentujący następujące po nim wydarzenia. Rozwinięcie niestety nie trzyma napięcia w ten sam sposób. Jest sporo przestojów podczas których nieco się nudziłem, ale pod koniec autor nadrabia wszystko niesamowitymi pomysłami na technologie oraz pobudkami kierującymi drugą stroną konfliktu. Wciąga całość przeokrutnie. Zaraz biorę się za część drugą, bo nie wytrzymam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toScience fiction autorstwa chińskiego pisarza. Akcja umiejscowiona w Chinach, częściowo w historycznych już czasach rewolucji kulturalnej. Ciekawe połączenie świata realnego, rzeczywistości wirtualnej oraz wizji obcej cywilizacji, z którą ludzie zostają skonfrontowani. Dla polskiego czytelnika to również interesujące zetkniecie z chińską kulturą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyka inna niż wszystkie. Od początku zadziwia, bo karmi nas polityką i fizyką, a później jest jeszcze lepiej! Spiski, więcej fizyki, kosmosu i kosmitów! Ów książka jest paradoksem, bo wydaje się być ciężko napisana, ale szybko się ją czyta. Może dać do myślenia odnośnie naszej cywilizacji, kim jesteśmy i dokąd zmierzamy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChwilami rewelacyjna czy wręcz genialna.Ale tych chwil nie jest za dużo.Niewykorzystany potencjał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezły pomysł, ciężkie chińskie imiona. Nie skończyłam serii, w kolejnych częściach jakoś słabiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo pomysłowe i momentami wręcz „kosmicznie” ambitne sci-fi. Historia pierwszego kontaktu z obcą cywilizacją jest tu pokazana z zupełnie innej strony niż w większości książek. Niektóre pomysły naprawdę robią wrażenie skalą. Jedna z moich ulubionych książek.