Cipka. Przewodnik po dziewczyńskich sprawach

- poradniki
- 2023-06-14
- 2023-06-14
Rozmowa o ciele kobiety ciągle sprawia nam kłopot. Nawet nazywanie części kobiecego ciała sprawia nam kłopot. Mówimy więc „o tym co na dole”, „o kobiecych sprawach”. ‘ o sprawach intymnych”. A często nie mówimy wcale. Ze szkodą dla siebie, ze szkodą dla naszych córek.
Do zmiany nastawienia namawia nas autorka tej książki, ginekolożka-położniczka, prowadząc czytelniczkę przez świat kobiecego ciała. Opowiada o anatomii, przedstawia aktualną, rzetelną wiedzę medyczną i odpowiada na niełatwe pytania, nurtujące niejedną z nas. Zaprasza do rozmowy o seksualności, tożsamości, wyjaśnia zawiłości wpływu cielesności na psychikę. Uczy, że poprzez zdobywanie wiedzy możemy zrozumieć i zaakceptować siebie i innych.
W książce znalazły się rozdziały poświęcone następującym zagadnieniom:
Podstawy i sekrety anatomii kobiecego ciała.
Wizyta u ginekologa.
Cykl menstruacyjny… i inne cykle w organizmie.
Bez tabu o antykoncepcji.
Kobiece choroby: jak im zapobiegać i jak je leczyć.
Ta książka to solidna porcja wiedzy przekazywana w niebanalny i przyjazny czytelnikowi sposób. To przewodnik dla każdej z nas, chcących poznać i zrozumieć swoje ciało. Nie zapomnij pokazać jej swojej córce!
Kup Cipka. Przewodnik po dziewczyńskich sprawach w ulubionej księgarni
Oceny książki Cipka. Przewodnik po dziewczyńskich sprawach
14 użytkowników ma tytuł Cipka. Przewodnik po dziewczyńskich sprawach na półkach głównych- Chcę przeczytać 8
- Seksuologia - Chcę przeczytać 1
- Samodzielne 1
- Moje własne 1
- Popularnonaukowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cipka. Przewodnik po dziewczyńskich sprawach
Ksiazka wpadła mi w ręce w księgarni, z tego co widze przystępnie napisana, ale czy trzeba było ją tytułować "cipka"? Czy w języku polskim nie ma słów mniej wulgarnych? Można spokojnie było użyć słów neutralnych, typu pochwa, srom czy krocze
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałabym Wam pokazać książkę, która jest godna uwagi i szczerze żałuję, że nie było takich hitów, gdy byłam nastolatką. Tematy narządów płciowych i wszystkiego, co je dotyczyło, traktowano wówczas raczej jako wstydliwy temat, niemal tabu.
Do tej pory zauważam, że pojęcia dotyczące ciała kobiety wywołują zawstydzenie i lekką bolączkę zwłaszcza u rodziców. Mam córkę i z wiekiem już teraz nabieram odwagi, aby stawić czoła pytaniom, które będę słyszeć szybciej niż mogłoby się wydawać.
Autorką tego wydania jest ginekolożka-położniczka, która przyjaźnie skłania nas do wyjścia z zakłopotania i jasno tłumaczy nam podstawowe pojęcia. Przyjrzymy się tutaj:
✔️anatomii człowieka i związanymi z nią kłopotliwymi pytaniami
✔️cyklowi menstruacyjnemu
✔️szczegółom dotyczącym wizyt u ginekologa
✔️antykoncepcjii
✔️chorobom
Fantastycznie mi się czytało, jest tu dużo ważnych informacji i ciekawostek dotyczących np. szczepień na raka szyjki macicy, badań piersi, problemów z menstuacją, hormonalnej terapii zastępczej i chorób przenoszonych drogą płciową.
Jest to nie tylko dawka rzetelnej wiedzy, ale lektura, która doda odwagi do niezmiernie ważnych rozmów o cielesności, tożsamości, akceptacji, orientacji seksualnej i psychice. Fascynującej treści towarzyszą wspaniałe ilustracje, które sprawią, że tematyka seksualności, ciała człowieka nabierze pozytywnego charakteru, a czytelnik spojrzy na książkę chętniej i zapragnie poznać jej szczegóły.
Moim zdaniem ta pięknie zilustrowana książka powinna znaleźć się w każdej domowej biblioteczce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tej pory zauważam, że pojęcia dotyczące ciała kobiety wywołują zawstydzenie i lekką bolączkę zwłaszcza u rodziców. Mam córkę i z...
Bogato ilustrowany, przyjazny poradnik, który z humorem opowiada o świecie dziewczyn.
Wartościowa książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnatomia kobiecego ciała, wizyta u ginekologa, antykoncepcja, cykl menstruacyjny, kobiece choroby i wiele więcej. To wszystko znajdziecie w tej książce przedstawiono w bardzo przystępny, ciekawy sposób.
Wartościowa książka