Urban. Schizo robot

- komiksy
- Urban (tom 5)
- 2023-06-06
- 2023-06-06
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Urban. Schizo robot w ulubionej księgarni
Oceny książki Urban. Schizo robot
16 użytkowników ma tytuł Urban. Schizo robot na półkach głównych- Przeczytane 11
- Komiksy 3
- 2023 Komiksy 1
- Izolatka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Urban. Schizo robot
W dobie cyfryzacji i dynamicznie rozwijających się prac nad wirtualną inteligencją, należy postawić sobie jedno pytanie: Gdzie jest granica? Oczywiście pada ono w wielu dziełach kultury od filmu, przez gry, książki na komiksach kończąc. Jedne dzieła odpowiadają na to pytanie lepiej inne gorzej, zaś "Urban" robi to wręcz perfekcyjnie. Zawiła intryga, która uśpiła moją czujność w pierwszym tomie, po którym nie spodziewałem się niczego więcej ponad solidny akcyjniak, wreszcie znalazła swój punkt kulminacyjny. I uwierzcie mi, było ostro.
O fabule nie za bardzo mogę cos powiedzieć, bowiem to finał. Zatem każda informacja w zasadzie będzie mniejszym lub większym spoilerem, szczególnie, że pierwszy tom celowo pozostawia czytelnika w błogiej nieświadomości. Tym sposobem czytając zwieńczenie tej zawiłej zagadki mój mózg dostał niezłego kopa. Pomógł w tym fakt, ze wszystkie tomy przeczytałem w zasadzie w niewielkich odstępach czasu, co tylko pomogło w odbiorze tej opowieści.
W każdym razie powiem tak - nigdy nie zadzieraj z kobietą, która musi być ci posłuszna z powodu ograniczającego ją programu, ale i tak jej kreatywność sprawi, ze znajdzie sposób, aby wziąć odwet. Nasz władca marionetek nie spostrzegł kiedy jego zabawka odcięła sznurki wykorzystując do tego inne osoby i jak nie licząc się z życiem ludzi, traktując ich niczym pionki na szachownicy, powoli osiągnęła swój cel. Jaki on był? To już drogi czytelniku musisz odkryć samodzielnie, czytając tą serię. Pamiętaj jednak, że tutaj każdy detal, choćby nie wiem jak z pozoru nieistotny, ma znaczenie, a w natłoku barwnych obrazów łatwo takowe przeoczyć.
MOJA OCEAN - 10!/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacna seria. Miłe zaskoczenie. Bardzo dobre rysunki. Klimatyczny cyberpunkopodobny świat z nutką tajemnicy. Należy czytać i traktować jako całość, nie z osobna - przydałby się integral. Czytane osobno, a co dopiero w jakichśtam odstępach czasowych, sporo traci na uroku i pojmowaniu całości historii - smaczki ukryte są między tomami. Dobre historie największy problem zazwyczaj mają z zakończeniami. Tutaj jest poprawnie, nie rewelacyjnie, dlatego 7/10. Dla fanów gatunku spokojnie punkcik więcej.
Zacna seria. Miłe zaskoczenie. Bardzo dobre rysunki. Klimatyczny cyberpunkopodobny świat z nutką tajemnicy. Należy czytać i traktować jako całość, nie z osobna - przydałby się integral. Czytane osobno, a co dopiero w jakichśtam odstępach czasowych, sporo traci na uroku i pojmowaniu całości historii - smaczki ukryte są między tomami. Dobre historie największy problem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezłe zakończenie jednej z moich ulubionych serii. Czuć, że nieco przyspieszona była akcja tego albumu, żeby scenarzysta mógł połączyć i zamknąć wszystkie wątki. Niektóre rozwiązania wydawały się nieźle przemyślane, inne - naprędce zaimprowizowane i trochę naiwne. W ostatecznym rozrachunku jednak bardzo doceniam ten tytuł i wymowę całości. Zdecydowanie warto - w klimatach sci-fi nie znajdziecie na rynku zbyt wiele lepszych rzeczy.
Niezłe zakończenie jednej z moich ulubionych serii. Czuć, że nieco przyspieszona była akcja tego albumu, żeby scenarzysta mógł połączyć i zamknąć wszystkie wątki. Niektóre rozwiązania wydawały się nieźle przemyślane, inne - naprędce zaimprowizowane i trochę naiwne. W ostatecznym rozrachunku jednak bardzo doceniam ten tytuł i wymowę całości. Zdecydowanie warto - w klimatach...