Zielnik klasztorny

Anna Paczuska Wydawnictwo: Wydawnictwo RM poradniki
poradniki
2023-01-01
2023-01-01

Kup Zielnik klasztorny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zielnik klasztorny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zielnik klasztorny

Szczególnie cenne są zamieszczone w ramkach ciekawostki klasztorne z użytkowania ziół i historyczne receptury.

Książka składa się z kilku części. Pierwsza z nich to krótka historia fitoterapii, czyli ziololecznictwa. Następnie w zwięzłej formie mamy podstawowe informacje o ziołach, ich zbieraniu, przechowywaniu i przetwarzaniu oraz grafiki przedstawiające rodzaje i kształty liści, kwiatostanów oraz owoców.
Główną część "Zielnika polskiego" stanowi jednak opis 45 polskich ziół. Każdej roślinie poświęcono 2 strony. Na lewej stronie znajdziemy nazwę łacińską, inne nazwy, krótki opis oraz grafikę rośliny. Na prawej stronie znajduje się część tekstowa podzielona na części: występowanie, surowiec zielarski, zbiór, suszenie i przechowywanie, działanie lecznicze, środki ostrożności oraz receptury wraz ze wskazaniem stosowania. Podoba mi się, że znajdują się tam też wskazówki w jakiej temperaturze suszyć zioła w suszarkach.
Układ jest bardzo czytelny, a graficznie książka przypomina stary przepiśnik lub zielnik. Na duży plus jest układ alfabetyczny, co sprawia, że niesłychanie łatwo odnaleźć konkretne zioło. Mały minus to grafiki przedstawiające rośliny, które mimo że piękne, to początkującym zielarzom może być trudno odróżnić podobne do siebie rośliny. A wiemy przecież, że w świecie ziół niejednokrotnie dobre i lecznicze rośliny mają swoje trujące i szkodliwe sobowtóry. Dlatego przy zbiorze ziół i ich stosowaniu trzeba zachować ostrożność i lepiej sprawdzić w kilku źródłach niż narobić sobie problemów.

Główną część "Zielnika polskiego" stanowi jednak opis 45 polskich ziół....

Jeśli interesujecie się ziołolecznictwem to ta książka „Zielnik Polski. Sekrety dawnej medycyny” autorstwa Anny Paczuskiej, wydana przez wydawnictwo RM, będzie dla Was idealną pozycją. Autorka pisze: „Leczenie ziołami jest niemal tak stare jak ludzkość” — i trudno się z tym nie zgodzić. Zioła od wieków towarzyszyły człowiekowi, stając się naturalnym środkiem w walce z wieloma dolegliwościami.

Książka pełni funkcję praktycznego przewodnika po najpopularniejszych roślinach zielnych rosnących w Polsce oraz ich zastosowaniach. Dowiemy się z niej, jak prawidłowo zbierać, suszyć i przechowywać zioła, a także które części rośliny zawierają cenny surowiec zielarski. Autorka omawia również różne formy leków roślinnych i podstawy fitoterapii, przedstawiając te informacje w sposób zwięzły, ale rzetelny. Dodatkowym atutem są ryciny przedstawiające kształty liści, typy kwiatostanów i owoców.

Szczególną uwagę przyciąga część opisowa 45 roślin ujętych w przejrzystej formie. Każde zioło opisano na dwóch stronach: pierwsza zawiera nazwę polską i łacińską, nazwy zwyczajowe, dużą ilustrację i krótki opis; druga – szczegółowe informacje o występowaniu, zbiorze, suszeniu, przechowywaniu oraz umiejscowieniu surowca zielarskiego. Przedstawiono działanie lecznicze oraz zastosowanie w leczeniu ale również na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę stosując dane zioła.

To idealna propozycja zarówno dla początkujących, jak i nieco bardziej zaawansowanych miłośników zielarstwa. Przystępna forma, spora dawka wiedzy oraz piękne ilustracje sprawiają, że książkę chce się czytać.

31 użytkowników ma tytuł Zielnik klasztorny na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Zielnik klasztorny na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Zielnik klasztorny

Dodaj cytat z książki Zielnik klasztorny