Duch z Canterville

- Klasyka literatury angielskiej
- 2022-04-24
- 2022-04-24
- 18 min.
Lektura często przenoszonego na szklany ekran opowiadania Oscara Wilde'a Duch z Canterville zabiera czytelników w podróż do dziewiętnastowiecznej Anglii.
Rodzina wpływowego ministra, pochodząca ze Stanów Zjednoczonych, zamieszkuje w angielskim zamku Canterville, który okazuje się być nawiedzony. Pomimo ostrzeżeń poprzedniego właściciela, Amerykanie nie dają wiary jego zapewnieniom, że od ponad trzystu lat po posiadłości błąka się niespokojna dusza. Pani Umney, gospodyni opiekująca się majątkiem, informuje państwa Otisów, że w 1575 roku sir Simon Canterville zabił tutaj swoją żonę, czego symbolem jest krwawa plama pojawiająca się regularnie w salonie — Amerykanie zaczynają rozumieć, że nie są w zamku sami. Rozpoczyna się zabawna walka o władzę: Duch stosuje przeróżne sposoby na wystraszenie rodziny ministra, co nie pozostaje bez odpowiedzi Otisów, których pomysłowość nie zna granic. W Duchu z Canterville aura grozy i tajemniczości miesza się z komizmem, co nadaje utworowi Oscara Wilde'a oryginalny charakter. Z opowiadania płynie przesłanie, że każda wina niesie za sobą karę.
Oscar Wilde przebywał w Stanach...
Kup Duch z Canterville w ulubionej księgarni
- Horror i groza 1
- Audiobooki 1
Tagi i tematy do książki Duch z Canterville
Cytaty z książki Duch z Canterville
Śmierć musi być bardzo piękna. Leżeć w miękkiej, brunatnej ziemi, mając trawę szumiącą ponad głową, i wsłuchiwać się w ciszę. Nie mieć ani jutra, ani wczoraj. Zapomnieć o czasie, zapomnieć o życiu i mieć zupełny spokój. Pani jedna, panno Wirginio, możesz mi dopomóc. Otworzyć możesz przede mną wrota Śmierci, gdyż idzie z tobą zawsze Miłość, a Miłość mocniejsza jest od Śmierci.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Duch z Canterville
Pamiętam bardzo stary, jeszcze czarno-biały film z Czesławem Wołłejko, który bardzo mi się podobał. bawiłam się świetnie. Teraz sięgnęłam po pierwowzór i też jest super.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja. Anty-horror z z nieziemskim humorem :D gorąco polecam. Zakończenie jest lekko romantyczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawne opowiadanie o zmaganiach konserwatywnego brytyjskiego ducha z racjonalną amerykańską rodziną. Punkt odniesienia dla współczesnej literatury, w której zjawy zamiast wywoływać strach, są gnębione, a jednocześnie, zupełnie na przekór, triumf romantyzmu nad racjonalizmem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAmerykańska rodzina Otisów kupuje starą angielską posiadłość, mimo że wszyscy ostrzegają ich, że jest nawiedzona. I rzeczywiście, duch Sir Simona de Canterville straszy tam od wieków. Tyle że Otisowie, jako nowoczesna, pragmatyczna rodzina z USA, kompletnie się nim nie przejmują. Tymczasem biedny Sir Simon przeżywa egzystencjalny kryzys.
„Duch z Canterville” to klasyczne opowiadanie, które łączy humor, satyrę i głębokie przesłanie. No coś wspaniałego, chociaż ten język ciut zakurzony i trąca myszką.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Duch z Canterville” to klasyczne...
„Duch wysunął się ukradkiem spoza boazerii z jadowitym uśmiechem okalającym jego okrutne, pomarszczone usta...”
I duchy dobrze to wiedzą, dlatego tym, którzy w nie nie wierzą, po prostu schodzą z drogi. A że dzisiejsze czasy nie są łatwe dla duchów, wierzących też wolą unikać. Nauczyły się być dyskretne i cenić sobie prywatność.
Z sir Simonem Canterville – „nieboszczykiem z punktu widzenia prawa” - było zupełnie inaczej. Jego pokutujący duch od z górą trzystu lat prowadził w starej rodzinnej rezydencji działalność, polegającą na straszeniu mieszkańców skrzypieniem desek podłogowych, grzechotem zardzewiałych łańcuchów, uporczywymi plamami krwi na posadzce oraz przebieraniem się za różne przerażające postacie. Jego stylizacje doprowadziłyby do euforii najbardziej fanatycznych fanów Halloween.
Trzeba jednak wyjaśnić, że nie robił tego wszystkiego z własnej woli. Z czystym sumieniem mógłby powtórzyć za klasykiem: „Nie chcem, ale muszem”.
Sir Simon bowiem zamordował swoją żonę, za co poniósł zasłużoną karę z rąk swoich szwagrów. Zamurowano go żywcem, więc nie miał innego wyjścia, jak wyzionąć ducha. Wyzionął, ale spokoju nie zaznał.
Nikt nie żyje wiecznie, a nieśmiertelność jest przekleństwem i w żadnym razie nie można nazwać jej życiem. Duch z Canterville ma jedno marzenie: chciałby w końcu umrzeć. I tu do akcji wkracza amerykańska rodzina, która postanawia zamieszkać w nawiedzonym zamku.
Jeśli ktoś sięgnie po „Ducha z Canterville”, bo chciałby doświadczyć mrożącej krew w żyłach grozy – mile się zawiedzie. Oscar Wilde wziął klasyczny gotycki horror o duchach i nadzwyczaj zgrabnie przerobił go w zabawną opowieść o odwiecznym konflikcie starego z nowym. A jakim językiem to napisał! Poznawanie tej historii było dla mnie zachwycającym doświadczeniem właśnie dzięki prozie Wilde’a, która pozostała świeża i nowoczesna mimo swoich 137 lat. Szkoda, że autor polskiego przekładu jest nieznany - byłoby komu dziękować za znakomitą robotę.
Zachęcam do przeczytania „Ducha z Canterville”, a jeszcze bardziej do skorzystania z dostępnego w Wolnych Lekturach audiobooka. Czyta Jan Staszczyk i robi to tak udanie, że od czasu do czasu słuchacz zanosi się gotyckim (a jakże! ;-)) śmiechem.
Przyznaję „Duchowi…” siedem gwiazdek. Chętnie dałabym więcej, ale przeszkadza mi nieznośny (dla mnie) sentymentalizm, który pojawia się pod koniec opowiadania i parodię horroru zmienia w romansidło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonad wszelką wątpliwość zostało udowodnione, że wszelkie niematerialne wcielenia, istoty bądź organizmy uważane za widma, mary, zjawy czy upiory, są zwykłą ściemą. Innymi słowy – nie ma czegoś takiego, jak duchy.
I duchy dobrze to wiedzą, dlatego tym, którzy w...
Audiobook
Bohaterem jest znudzony duch, który od kilkuset lat straszy w angielskiej posiadłości Canterville doprowadzając do zgonu licznych mieszkańców owego domostwa. Co go niezmiernie cieszy. Zmienia się to, gdy do Canterville wprowadzają się Amerykanie.
Świetnie się bawiłam i nie podejrzewałam autora o takie poczucie humoru. Polecam.
Audiobook
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem udane i zabawne opowiadanie Oscara Wilde'a w zupełnie innym klimacie niż "Portret Doriana Greya". Mam wrażenie, że to miała być parodia opowiadań, czy powieści grozy i wyszła znakomicie.
Zabawna nowelka o urażonej dumie wypalonego zawodowo ducha, któremu stawiają czoło dzielni i nieustraszeni Amerykanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna parodia opowiadań o duchach.
Świetna parodia opowiadań o duchach.