Hex You. Kara za klątwę

Okładka książki Hex You. Kara za klątwę autora Kristin Cast, Phyllis Christine Cast, 9788382662399
Okładka książki Hex You. Kara za klątwę
Kristin CastPhyllis Christine Cast Wydawnictwo: Jaguar Cykl: Siostry z Salem (tom 3) fantasy, science fiction
Siostry z Salem (tom 3)
2023-05-24
2023-05-24

Kup Hex You. Kara za klątwę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Hex You. Kara za klątwę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hex You. Kara za klątwę

Oto szczera i krótka opinia o książce „Hex You. Kara za klątwę”, która otwiera nową serię duetu Cast (pisaną już w nieco nowocześniejszym stylu niż Dom Nocy):

Tytuł: Nowa era magii, ale stare dobre emocje
Ocena: 6.5/10

„Hex You” to powrót autorek do klimatów paranormalnych, ale tym razem zamiast wampirów mamy do czynienia z wiedźmami i potężnymi klątwami. To dobra propozycja dla tych, którzy tęsknili za stylem Castów, ale szukali czegoś świeższego niż przygody Zoey Redbird.

Plusy:

Ciekawy duet bohaterek: Relacja między dwiema przyjaciółkami – Mercy i Hunter – jest motorem napędowym tej książki. Ich kontrastujące osobowości dodają fabule dynamiki.

Nowoczesny klimat: Czuć, że autorki dostosowały swój styl do współczesnych realiów. Jest mniej archaicznego slangu, a więcej realnych problemów współczesnej młodzieży, wplecionych w magiczną intrygę.

Mroczna tajemnica: Wątek starożytnej klątwy i lasu, który skrywa mroczne sekrety, jest wciągający i buduje fajną, gęstą atmosferę.

Minusy:

Powolny start: Książka dość długo się rozkręca. Trzeba przebrnąć przez ekspozycję, zanim magia i akcja naprawdę uderzą z dużą siłą.

Podobne schematy: Mimo nowych bohaterów, wciąż można wyczuć pewne kalki z poprzednich dzieł autorek – znów mamy „wybrańców” i wielkie przeznaczenie, co dla stałych czytelników może być przewidywalne.

Podsumowując: „Hex You” to solidne otwarcie nowej trylogii. Nie rewolucjonizuje gatunku, ale zapewnia bardzo przyjemną rozrywkę. Jeśli lubisz historie o czarownicach, małych miasteczkach i mrocznych sekretach, to idealna lektura na weekend.

Tytuł: Nowa era magii, ale stare dobre emocje
Ocena: 6.5/10

Na szczęście to już koniec mojej przygody z tą historią i bohaterkami. A skoro mowa o bohaterkach dalej były niesamowicie irytujące, co prawda umiały ze sobą już jako tako porozmawiać. Działo się kilka ciekawych wydarzeń, ale w dalszym ciągu wątek główny - związany z stanem drzew, ochroną miasta, jak dla mnie był niewypałem. Jego praktycznie tutaj nie było, a pojawiał się bardziej wtedy kiedy autorki sobie przypomniały o tym, że coś takiego powinno być. Końcówka też nie należy do moich ulubionych.
Seria miała potencjał, ale coś nie wyszło i ja nie widzę tu wielu powodów, dla których można by sięgnąć po nią.

Na półkach: , , , ,

W końcu doczytałam i skończyłam serię🙄
Pierwszy tom mnie zauroczył, drugi nudził, a w trzecim dużo się działo ale i tak męczyłam się czytając go.

Ogólnie seria była ok🙂

Okładka książki King Kristin Cast, Gina L. Maxwell
King Kristin Cast, Gina L. Maxwell
Okładka książki Omens Bite. Dary bogiń Kristin Cast, Phyllis Christine Cast
Omens Bite. Dary bogiń Kristin Cast, Phyllis Christine Cast
Okładka książki Spells Trouble. Wiedźmi czar Kristin Cast, Phyllis Christine Cast
Spells Trouble. Wiedźmi czar Kristin Cast, Phyllis Christine Cast
Okładka książki Found Kristin Cast, Phyllis Christine Cast