Klątwa upadłego miasta

A.K. Lockwood Wydawnictwo: Amazon Publishing fantasy, science fiction
2023-04-20
2023-04-20
9798391986256

Kup Klątwa upadłego miasta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Klątwa upadłego miasta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klątwa upadłego miasta

Zawsze sięgam po debiuty i bardzo lubię opowieści fantasy, dlatego chętnie zabrałam się za czytanie tej książki. Muszę przyznać, że autor świetnie się spisał i stworzył ciekawą historię, która wciąga oraz trzyma w napięciu. Jest to mieszanka świata magii, gdzie toczą się krwawe wojny, konflikty, spiski i mordy.

Angus jest byłym oficerem elitarnej jednostki zwiadowczej. Królestwo po wojnie dwudziestoletniej jest w ruinie, ludzie żyją w nędzy i nie ufają nikomu. Mężczyzna ima się różnych zajęć by przeżyć, dlatego chętnie przyjmuje zlecenie zbadania serii morderstw w Bradze. Ofiary giną w tajemniczy sposób i nikt dotąd nie rozwiązał tej zagadki. Bohater nawet nie zdaje sobie sprawy, że ta praca odmieni jego życie i wciągnie go w trwający od lat konflikt między niebezpiecznymi frakcjami.

Czy były oficer poradzi sobie z tym mega trudnym wyzwaniem? Czy nie przerażą go trudności i zagrożenia, które czyhają na niego? Jak potoczą się dalsze jego losy?

Cała historia jest niebanalna, nieprzewidywalna i bardzo dynamiczna. Ogrom wydarzeń wplecionych w fabułę nie pozwala czytelnikowi na nudę. Jednak moim zdaniem czasem było tego wszystkiego odrobinę za dużo. Kilka razy miałam wrażenie, że wpadłam w karuzelę i się z niej nie wydostanę.

Gęsty, mroczny klimat podsyca wyobraźnię i pozwala odczuwać wiele emocji. Postaci jest dużo, są oni różnorodni i mają silne charaktery. Wpleciony w tekst wątek romansu jest bardzo delikatny, a ja życzyłabym sobie go nieco więcej.

Nie wszystko jest tu oczywiste, a autor wiele razy wyprowadza nas w pole. Ja dałam się nabrać i byłam zaskoczona, gdy dotarłam do finalnych stronic. Język, którym posługuje się pisarz jest prosty i przystępny. W planach są kolejne tomy tej niezwykłej historii. Myślę, że będą równie ciekawe jak „Klątwa upadłego miasta” i zainteresują fanów tego gatunku.

Jeśli jeszcze nie znacie tej książki to zachęcam was do sięgnięcia po tą pozycję. Poznajcie pióro autora i sami przekonajcie się, czy przygodny Angusa przypadną wam do gustu.

Angus jest byłym oficerem elitarnej jednostki zwiadowczej....

Pomysł na książkę fajny. Niestety czytając ją miałam wrażenie sztuczności: dialogi i niekiedy przebieg wydarzeń, zachowanie się postaci sprawiały wrażenie że nie dokońca są przemyślane i dopracowane. Dodatkowo miałam wrażenie że autor nie chcąc używać ciągle imion bohaterów na siłę używał jakiś bezsensownych wyrażeń jak np. August był nazwany Śmiałek, protegonistą, ... a Flavia była blądynką, blond pięknością i tym podobne.
Jak na pierwszą powieść autora nie jest żle jednak musi on się jeszcze sporo nauczyć.
Z chęcią przeczytam dalsze losy bohaterów.

Na półkach: , , , ,

Klątwa Upadłego Miasta wciąga od pierwszej strony. Dzieje się dużo, nie brakuje tu tajemnic, scen walki i małej szczypty romansu.

I faktycznie, może czasami wszystko było za szybko. Brakuje mi troszkę więcej otoczki, a wątek romantyczny potoczył się troszkę za szybko. Mam nadzieję na rozwój tej relacji w przyszłych tomach.

Historia Angusa to dla mnie mix Wiedźmina z Assasinem XD Nie brakuje tutaj wojskowego humoru, a sceny walki są bardzo realistyczne.

Uważam, to za bardzo ciekawy debiut, i czekam na więcej.

Historia Angusa to dla mnie mix Wiedźmina z...

58 użytkowników ma tytuł Klątwa upadłego miasta na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Klątwa upadłego miasta na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Klątwa upadłego miasta

Dodaj cytat z książki Klątwa upadłego miasta