Wygasanie. Zmierzch mojego Kościoła

Okładka książki Wygasanie. Zmierzch mojego Kościoła autora Tomasz P. Terlikowski, 9788308080863
Okładka książki Wygasanie. Zmierzch mojego Kościoła
Tomasz P. Terlikowski Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie religia
religia
2023-04-26
2023-04-26

Kup Wygasanie. Zmierzch mojego Kościoła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wygasanie. Zmierzch mojego Kościoła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wygasanie. Zmierzch mojego Kościoła

Celna diagnoza i przypomnienie historii sławy i niesławy polskiego Kościoła.
Zgadzam się z większością tez autora, choć jego wiara w naprawę i przemianę, choć oczywiście zrównoważona trzeźwą wizją realnej sytuacji i wcale nie wyidealizowana, jest mi trochę obca.
Terlikowski nie poprzestaje na historii i diagnozie, ale również proponuje pewne rozwiązania, np. większe uczestnictwo świeckich w decyzjach dotyczących funkcjonowania Kościoła.
Autor też składa na łamach książki swoistą samokrytykę odnosząc się do prezentowanych przez niego w swoim czasie mocno radykalnych tez.
Umie przyznać się do błędu, czego niestety nie potrafią hierarchowie polskiego Kościoła, którzy oddalili się już dawno od wartości chrześcijańskich, które głoszą.

Ciekawa była teza o tym, że faryzeizm (czyli hipokryzja i rozdźwięk między tym co jest głoszone, a rzeczywistymi czynami głoszącego) był kiedyś wentylem bezpieczeństwa w Kościele i jego tolerowanie pozwalało odrzucać zło czynione przez faryzeusza, nie negując głoszonych wartości.
A teraz odrzuca się zarówno faryzeusza, jak i same wartości, czyli nie tylko fałszywych biskupów, ale i chrześcijańskie wartości głoszone przez Kościół.

Celna diagnoza i przypomnienie historii sławy i niesławy polskiego Kościoła.

Podeszłam do tej niecodziennej lektury (czytam Terlikowskiego!) z zaciekawieniem. Autor patrzy na Historię Kościoła w Polsce z punktu widzenia katolika, co mnie nieco krzywi, ale nie spodziewałam się rewolucji i nie zdziwiło mnie, że jej nie dostałam. Za to analiza obecnej sytuacji Kościoła, błędności jego założeń jest dość trafna (w przeciwieństwie do autora mogę powiedzieć to głośno: katecheza wylądowała w szkołach, bo spodziewano się, że przemoc rówieśnicza, typowe na tym etapie rozwoju porównywanie się młodzieży, zmusi niewierzących do ulegania większości, hierarchowie nie pomyśleli jednak, że po momencie statystycznego przełamania się, to wierzący będą wyśmiewani tak, jak wcześniej wyśmiewano niewierzących). Można, choć autor pozostaje akuratnisiem.

Bardzo odważna książka. Pisana nie z pozycji kolan czy lojalności względem instytucji Kościoła, ale z pełnym przekonaniem o trudnej sytuacji w jakiej Kościół się znajduje, jej możliwych przyczynach i potencjalnych środkach zaradczych. W żadnym momencie Terlikowski nie szkaluje wiary, chyba że ktoś nierozsądny (a tacy też są) uznaje, że próba obiektywnego i rzetelnego opisu rzeczywistości uzna to jako atak na świętości. W sercu autora Kościół odgrywa ważną i spajającą rolę (często to podkreśla choćby w licznych wątkach osobistych) dlatego z takim zapałem i pasją przygląda się jego uwiądowi na licznych polach. Jestem pod wrażeniem jego podejścia i odwagi, bo przecież znany był do tej pory jako publicysta konserwatywny który miał jednokierunkowy wektor spojrzenia na polską religijność. Teraz szuka prawdy bo chce staną w jej obliczy mając świadomość, że tylko ona może przynieść wyzwolenie. Trzeba będzie jeszcze chcieć się zmienić, a to już trudniejsze.

475 użytkowników ma tytuł Wygasanie. Zmierzch mojego Kościoła na półkach głównych
68 użytkowników ma tytuł Wygasanie. Zmierzch mojego Kościoła na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wygasanie. Zmierzch mojego Kościoła

Cytaty z książki Wygasanie. Zmierzch mojego Kościoła