Mindfulness dla dzieci w 10 minut

Marzenna Rączkowska

Kup Mindfulness dla dzieci w 10 minut w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mindfulness dla dzieci w 10 minut

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mindfulness dla dzieci w 10 minut

Mindfulness jest umiejętnością, którą da się wyćwiczyć w trakcie codziennej, krótkiej praktyki.

W tej książce znajdziesz 60 ćwiczeń, dzięki którym Twoje dziecko będzie:
- spokojniejsze i bardziej zrelaksowane,
- skupione i uważniejsze.

Ponadto uczy się:
- zauważać i nazywać swoje emocje,
- uważniej reagować na nieprzyjemne uczucia i zdarzenia.

Ćwiczenia rozplanowane są według pory dnia: poranek, aby dobrze zacząć dzień, środek dnia, w którym się obserwujemy i wieczór na zastanowienie co czujemy i myślimy.

Większość ćwiczeń zawiera także możliwość pogłębienia wiedzy poprzez prowadzenie dziennika czy praktykowanie uważnego oddychania, które jeszcze bardziej rozwiną umiejętności mindfulness.

------------

O co chodzi w midfulness?
Jest to praktyka, która pozwala skupić uwagę na miejscu, w którym się znajdujesz, a także na tym co robisz i co czujesz – wszystko naraz. Wykorzystując przy tym zmysły: pojedynczo, dwa, trzy, cztery lub wszystkie pięć.

Każda część książki (poranek, środek dnia, wieczór) składa się z 20 zadań mindfulness.
Są cztery rodzaje ćwiczeń:
1. Spokój – ćwiczenia na odprężenie;
2. Skupienie – ćwiczenia, które pomagają się skoncentrować;
3. Kontakt ze sobą – ćwiczenia pozwalające dostrzec swoje uczucia lub emocje;
4. Reakcja – ćwiczenia, dzięki którym możemy z uważnością przeciwdziałać negatywnym emocjom lub wydarzeniom.

Książka dedykowana jest dla dzieci 6+. Nie wiem czy to odpowiednia kategoria wiekowa. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie sześciolatka leżącego w łóżku i wczuwającego się w swój oddech przez 8 minut. Dla nich to zapewne cala wieczność i zapewne przerwaliby to ćwiczenie po max. 2 minutach.

Poza tym jednym szczegółem dotyczącym klasyfikacji wiekowej uważam książkę za naprawdę wartą uwagi.
Żyjąc w czasach, które determinuje pogoń, życie w biegu – możliwość zatrzymania choćby na te 10 minut może być dla nas cenną lekcją.

W tej książce znajdziesz 60 ćwiczeń, dzięki którym Twoje dziecko będzie:
- spokojniejsze i bardziej zrelaksowane,
- skupione i uważniejsze.

Ponadto uczy się:
- zauważać i nazywać swoje emocje,
- uważniej reagować na nieprzyjemne uczucia i zdarzenia.

Ćwiczenia rozplanowane są...

"Kiedy się zatrzymamy, aby zauważyć, gdzie jesteśmy i jak się czujemy, skupiamy uwagę na chwili obecnej." ❤️

Mindfulness -  krótkie słowo, które ma tak wielkie znaczenie w coraz szybciej pędzącym świecie.
Czym jest?
To uważność na bycie tu i teraz.
Możemy ją ćwiczyć o każdej porze dnia, gdziekolwiek jesteśmy i cokolwiek akurat robimy.
W jaki sposób?
Wykonując daną czynność pomyślmy wyłącznie o niej, nie wybiegajmy myślami do tego, co dziś nas czeka i nie rozmyślajmy o tym, co zrobiliśmy.
Prosty przykład: poranne mycie zębów.
Czy kiedykolwiek skupiliście uwagę na tej rutynowej czynności?
Czy mieliście okazję poczuć zapach pasty lub nacisk szczoteczki na dziąsła?
Udało Wam się skupić w tej chwili wyłącznie na szczotkowaniu? Czy może Wasz umysł się rozproszył?
To tylko jedna z licznych możliwości praktykowania mindfulness. Chcecie więcej?
Koniecznie zajrzyjcie do tej książki.

To zdecydowanie warta uwagi książka dla dzieci, ale i my, dorośli, możemy z niej czerpać wiedzę. ❤️
Nawet 10 minut rano, po południu czy wieczorem wystarczy, aby wykształcić w sobie nawyk uważności. Badania wykazały również, że na utrwalenie nawyku potrzebujemy od 21 do 60 dni.
Książka podzielona jest na 3 części, w zależności od momentu dnia w którym możemy ćwiczyć uważność: poranek, środek dnia oraz wieczór. Zaś każda część zawiera 20 zadań mindfulness.
Naprawdę możecie wykorzystać je wszystkie w swojej codzienności i codzienności Waszego dziecka. ❤️

Czym jest?
To uważność na bycie tu i teraz.
W jaki sposób?
Wykonując daną...

„Mindfullnes dla dzieci w 10 minut” Maura Bradley

Całkiem niedawno miałam okazję uczestniczyć w szkoleniu „Mindfullnes w szkole podstawowej”. Praktyka uważności w życiu codziennym może przynieść świetne rezultaty, pomóc w sytuacjach trudnych, stresujących. Czym w ogóle jest uważność? Próba zrozumienia tego, co dzieje się w danej chwili, bez osadzania czy negowania. Dlatego bardzo chętnie sięgnęłam po tę książkę.

Stosując tę metodę w pracy z dziećmi możemy poprawić kontakty z rówieśnikami, wzmacniamy koncentrację, zaspokajamy potrzebę fizycznego i psychicznego spokoju. Ta książka to idealny przewodnik dla początkujących. Zawiera wszystkie podstawowe informacje dotyczące Mindfullnes oraz podzielone na trzy części propozycje działań. W każdej części znajdziecie 20 zadań i 4 rodzaje ćwiczeń: spokój, skupienie, kontakt ze sobą, reakcja. Autorka podzieliła książkę na trzy części, ale zaznacza, ze każdy może korzystać z niej dowolnie. Uważne poranki, uważność w środku dnia oraz uważność wieczorem nie zabiorą wiele czasu, wystarczy 10 minut dziennie, ale wykształcić w sobie nawyk. Łącznie jest 60 zadań, prostych, opisanych w sposób klarowny i zrozumiały.

Zadania przyniosą korzyść rownież dorosłym, proste zadania, które pomagają poskromić codzienne, nieproszone emocje czy ułatwią ogarnąć natłok myśli przydadzą się wielu z nas.

Polecam tę książkę wszystkim rodzicom i opiekunom. Jest na prawdę warta tego, by ją mieć i z nią ćwiczyć. Wydanie jest bardzo ładne, bez zbędnych rysunków, ale z ciekawą grafiką i pięknymi cytatami.

„Mindfullnes dla dzieci w 10 minut” Maura Bradley

37 użytkowników ma tytuł Mindfulness dla dzieci w 10 minut na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Mindfulness dla dzieci w 10 minut na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Mindfulness dla dzieci w 10 minut

Dodaj cytat z książki Mindfulness dla dzieci w 10 minut